sousedka

XXX.XXX.243.150
Dobrý den.
Již loni se ve vnitrobloku našeho činžáku uhnízdil párek holubů přímo naproti našemu oknu, cca 3 metry od něj.
Loni jsme jen aktivně pozorovali jak "máma" snesla 2 vejce a "táta" pomáhal. Letos se tam usídlili zase a začali sedat i k nám na okno. Mají ale dost divoké podmínky, tak jsem neodolala, udělala přestupek a sypla jim trochu slunečnice. Žádné pečivo, jen semínka. Trochu jsme si na sebe zvykli, chodí mě sledovat k oknu když vařím.
Ale před chvílí jsme byli svědkem něčeho divného.
Přiletěl cizí holub, popral se ve hnízdě "s mámou" (oba dva ve stoje proti sobě, zobáky do zebe klovali, křídly se tloukli) a máma byla vyhnána. Cizí holub začal do mláďat dost ostře klovat, "táta" seděl o okno výš a hlasitě vrkal, "máma" seděla taky kousek opodál a taky vrkala.
Zkoušeli jsme cizího vyplašit, ale on pořád dost kloval do mláděte (ještě je menší, velké jako dámská pěst, sotva se opeřilo a získalo tvar). Když se nám podařilo ho flusačkou vyhnat, máma ihned přiletěla, postarala se o mládě a zasedla ho.
Četla jsem tu forum o tom, že holubi útočí na cizí hnízdo jen když se dostane do cizího teritoria, ale tohle bylo od začátku jejich místo.
Ví k tomu někdo něco víc? Ráda bych si byla jistá tím, co jsme to teda skutečně viděli.
Předem děkuji za odpovědi.
Sousedka holoubků =)
Holubi, stejně jako jiné druhy zvířat i lidé, mají individuálně rozdílnou povahu. Občas se mezi nimi vyskytne jedinec, který je agresivní, příliš temperamentní, nárokuje si více holubic, více budníků pro hnízdění, ruší ostatní páry při pojímání a když je dostatečně silný na to, aby si takovou pozici před ostatními samci uhájil, může z toho být problém. V cíleném chovu takový arogantní floutek končí většinou velmi brzy ve vývaru nebo v troubě. Příroda si holt musí poradit sama. Buď si své hnízdo uhájí, nebo budou muset o dům dál.