Je to v troubě – hledám chůvu pro dva věžáčky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

makak.rezus

1.9.2021 21:33
makak.rezus

XXX.XXX.147.41

Kdo nečte moje vlákno, tak jen zkráceně – máme na panelákovém balkóně městské holuby a s naší malou pomocí už se jim letos povedlo odchovat šest holoubat.
Protože se ale stěhujeme a do bytu vtrhli řemeslníci, holubi se polekali a opustili (letos čtvrtou) snůšku vajec. Dala jsem je do trouby, která zvládá udržet teplotu kolem čtyřiceti stupňů, podle prosvícení byla v té době tak 5–7 dnů stará. Hnízdo jsme našli prázdné ráno, takže je možné, že vajíčka po osamělé noci zastydla, to se teprve uvidí podle jejich vývoje.
Pokud ale nezastydla, nastává problém, co s nimi po vylíhnutí. Odchov maličkých holoubat od prvního dne je náročný a já nemám holubářské zkušenosti. Nejlepší by bylo, kdyby se našla holubice, pod kterou lze vajíčka přidat. Kdyby náhodou někdo měl rodiče, kteří zrovna sedí, klidně vajíčka kamkoli přivezu a přidám třeba i příspěvek na odchov. Trochu se bojím piplat je sama.
Vím, že do adopce věžáků se nikdo nepohrne, ale s touhle rodinou už máme zkušenosti a jsou to krásní zdraví a silní holubi, všichni měli krásné a čisté oči, zobáčky, nohy, nikde ani známku nějaké choroby. Mláďata jsem chovala v rukou a nenašla jsem ani žádné vnější parazity, v trusu také nic (a tím jsem se musela probírat velmi :o)) Rodičovský pár je skvělý, pečlivě sedí, krmí, hlídají. Třeba byste si z nich vychovali chůvy pro výstavní holuby.
Vím, že asi zním jako blázen, ale stojí mi za to každý pokus zvýšit jim šanci na přežití.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.9.2021 21:45

teplota 40 stupňů embrya zabije, takže to řešíte zbytečně.

makak.rezus

1.9.2021 22:40
makak.rezus

XXX.XXX.147.41

To se samozřejmě může stát a mohla být mrtvá už v době, kdy se tam dávala. Vzhledem k přesnosti zařízení tam klidně může být i méně, 38, 39... Uvidím za pár dní, jestli porostou.

makak.rezus

1.9.2021 22:56
makak.rezus

XXX.XXX.147.41

V zásadě vím, že ta trouba umí udržet teplotu kolem čtyřiceti, což je výjimečné (normálně umějí trouby až od padesáti výš), ale to neznamená, že je tam čtyřicet. Na knoflíku je jen 0 a 50 a ten knoflík je "někde mezi". Je tam tepleji než v místnosti a méně než padesát, vajíčka jsou příjemně teplá v ruce. To bylo vše, co se v danou chvíli ve vystěhovaném bytě dalo dělat. Vzhledem k tomu, že už jsou tam dva dny, děj se vůle Boží.
Kdybych to neudělala, stejně by zemřela, protože přes mnoho pokusů (zahřát vajíčka pod trikem a vrátit do hnízda, přidat ke hnízdu misku zrní apod.) už na ně rodiče zasednout nechtěli.

Miriam33

2.9.2021 16:16
Miriam33

XXX.XXX.209.171

Nemyslím to zle, ale tyhle pokusy většinou nedopadají dobře. I kdyby se vyklubali, nejspíš to nedopadne. Nechte to na přírodě, po celé noci v těchto chladných dnech je po nich, jak už vám tu někdo nade mnou psal. Zpočátku se rodiče z vajec ani nepohnou. Pro tento rok mají holoubci ohledně potomstva vystaráno.

2.9.2021 16:26

makak.rezus napsal(a):
V zásadě vím, že ta trouba umí udržet teplotu kolem čtyřiceti, což je výjimečné (normálně umějí trouby až od padesáti výš), ale to neznamená, že je tam čtyřicet. Na knoflíku je jen 0 a 50 a ten knoflík je "někde mezi". Je tam tepleji než v místnosti a méně než padesát, vajíčka jsou příjemně teplá v ruce. To bylo vše, co se v danou chvíli ve vystěhovaném bytě dalo dělat. Vzhledem k tomu, že už jsou tam dva dny, děj se vůle Boží.
Kdybych to neudělala, stejně by zemřela, protože přes mnoho pokusů (zahřát vajíčka pod trikem a vrátit do hnízda, přidat ke hnízdu misku zrní apod.) už na ně rodiče zasednout nechtěli.

Úplně nejlepší řešení pro Vás i vejce by bylo kdybyste je už dávno vyhodila a to z důvodu že : vlastně sama nevíte kolik je v té troubě stupňů tudíž pokud tam byl nějaký zárodek už bude nejspíš upečený za další by jste musela vejce v určitých intervalech otáčet (tak jako to dělají nejen holubi) a další v neposlední řadě důležitá věc, vejce potřebuje taky určitý stupeň vlhkosti což ve vaší troubě neměli určitě už od začátku kdy jste je tam dala, nicméně máte můj obdiv že jste to s věžáky vydržela tak dlouho a pěkně a svědomitě se starala a pomáhala jelikož se tohle dneska jen tak nevidí 😉 takže za mě klobouk dolů a palec nahoru 👍 s pozdravem Martin Szczotka

makak.rezus

6.9.2021 14:57
makak.rezus

XXX.XXX.228.93

Tak pokračování: Asi mám prozatím víc štěstí než rozumu, protože včera jsem vejce prosvítila a oba zárodky rostou, ten větší se prokazatelně hýbe. S vlhkostí je to dobrý tip, zajedu jim dát do trouby kastrůlek s vodou, aby se nevysoušeli. Jezdím je kontrolovat zhruba co tři dny a obracím je (spíš mimoděk – je to automatismus, teplejší stranu dám dospod, protože shora to víc hřeje).
Vyjednali jsme dokonce odklad nájmu, protože v troubě jsou vajíčka a výletky jsme chtěli nechat opravdu vyletět, ale brzy budou muset vajíčkla z trouby pryč, tak jim koupím malou líheň.
Vím, že nemají moc velkou šanci, spíš skoro žádnou (studuju ekologii a vím, jak mizivé skóre přežití mláďata v přírodě mívají), ale nedokážu to vzdát, dokud mají alespoň nějakou. Falešné naděje si nedělám, ono by se mi v zásadě ulevilo, kdyby to nevyšlo, protože po vylíhnutí to bude daleko obtížnější a já mám skutečně práce až nad hlavu. Ale nemůžu vyhodit něco, čemu tluče srdíčko, toho prostě nejsem schopná. Dobrý holubář by ze mě nebyl, to už vím, protože ten musí zabíjet a já nezabiju ani komára :o(

6.9.2021 15:09
jo012810

XXX.XXX.101.35

makak.rezus napsal(a):
Tak pokračování: Asi mám prozatím víc štěstí než rozumu, protože včera jsem vejce prosvítila a oba zárodky rostou, ten větší se prokazatelně hýbe. S vlhkostí je to dobrý tip, zajedu jim dát do trouby kastrůlek s vodou, aby se nevysoušeli. Jezdím je kontrolovat zhruba co tři dny a obracím je (spíš mimoděk – je to automatismus, teplejší stranu dám dospod, protože shora to víc hřeje).
Vyjednali jsme dokonce odklad nájmu, protože v troubě jsou vajíčka a výletky jsme chtěli nechat opravdu vyletět, ale brzy budou muset vajíčkla z trouby pryč, tak jim koupím malou líheň.
Vím, že nemají moc velkou šanci, spíš skoro žádnou (studuju ekologii a vím, jak mizivé skóre přežití mláďata v přírodě mívají), ale nedokážu to vzdát, dokud mají alespoň nějakou. Falešné naděje si nedělám, ono by se mi v zásadě ulevilo, kdyby to nevyšlo, protože po vylíhnutí to bude daleko obtížnější a já mám skutečně práce až nad hlavu. Ale nemůžu vyhodit něco, čemu tluče srdíčko, toho prostě nejsem schopná. Dobrý holubář by ze mě nebyl, to už vím, protože ten musí zabíjet a já nezabiju ani komára :o(

Domnívám se, že opět jeden "diskutují" možná záměrně a možná z neznalosti, zkouší trpělivost chovatelů...Možná se mu z holubích vajíček zahřátých na 40°C vyklubou minižirafy...

makak.rezus

6.9.2021 15:32
makak.rezus

XXX.XXX.228.93

Ona nebudou zahřátá na 40°C, to je mylná interpretace. Napsala jsem jenom, že "trouba umí držet teplotu KOLEM čtyřiceti stupňů". Vzhledem k tomu, že jsou naživu, je tam asi méně. Ale netvrdím, že přežijí. Zkušenosti nemám a vybavení také ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík