Nalezená holubička

Český holub
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.9.2021 16:46
Anniel

XXX.XXX.227.105

Dobrý den,
Obracím se na Vás s prosbou a zároveň i radou (radami). Před dvěmi měsícinašel při procházce se psem holoubátko, které mělo nepěkně poklovaného biskupa a hlavičku. Vzali jsme si ji domů a začali se o ní starat. Byla u u veterináře, kde jsme ji zbavili parazitů jak vnějších a tak i vnitřních a teď se staráme o její zlomené koleno.( Pod lékařským dohledem). Krmili jsme ji do volátka. Po čase přilnula spíše ke mě, než k manželovi, vyrobila jsem ji plínky a ona je zvyklá cupitat po bytě. Ráda bych se zeptala na pár otázek, abych se o ní postarala co nejlépe.

Ráda bych si ji nechala jako domácího mazlíčka, ale četla jsem, že holuby nejsou samotáři. Jakého holuba k ní pořídit? Je jedno jaký druh by to byl? Jen samce a nebo je vhodná i samice? Co se týká jejího "domečku" (klece), budeme se stěhovat do domu, kde ji chceme udělat velkou voliéru. Jaká je vhodná? Jaké jsou nejlepší rozměry, když ji chceme mít doma? A co dělat, když stále neumí zobat, ale snaží se. ( Zatím ji krmíme jako mimino,tedy už zrním)

Začalo se jí i lámat peří a sem tam ji vypadaly na některých místech peříčka. Veterinář nám řekl, že je ti že stresu. Máte někdo nějaké zkušenosti či s tím? Jaké vitamíny nebo tak?

Také jsem ji objednala šampon pro holuby. Jak často se mohou koupat?

Moc děkuji za odpovědi
Kateřina Wolfová

P.s. Přikládám fotku. O jaký druh holuba se jedná? Sice jsem to googlila, ale já nezkušená, tak se ráda přiučím.

indiferent

16.9.2021 09:55
indiferent

XXX.XXX.94.243

Paní Wolfová,
už více než týden vám nikdo neodpověděl a já se vůbec nedivím. Zachraňovat holoubě bezcenného věžáka, navíc se zlomeným kolenem (?) a prolezlé parazity, to je možná jistým způsobem chvályhodné, ale naprosto iracionální. A ještě napíšete, že jste mu vyrobila plínky a kvůli němu budete stavit novou voliéru ! To už opravdu hraničí s pochybnostmi o duševním rozpoložení tazatele. To vše navíc v době, kdy zanikají ročně desítky chovů prošlechtěných čistokrevných plemen holubů, protože staří holubáři odcházejí a noví prostě nejsou a nebudou.
Holub je jak známo hejnový pták, tu voliéru si tedy postavte. Potom si vyberte na nějaké výstavě nebo v inzerci z desítek plemen holubů takové krasavce, kteří se vám budou líbit, pořiďte si nejméně 3 páry jednoho plemene a toho věžáka se zbavte. Nebo si jej ponechejte, když se vám tolik líbí, on se s těmi novými holuby už nějak sžije, ale to bych nedoporučoval.
Velikost voliéry a její vybavení si dohledejte v jiných dotazech na tomto webu nebo v odborné literatuře. Holuba sama nekoupejte, on se vykoupe sám podle potřeby, stačí mu předložit misku s vodou (a třeba i s tím vašim šampónem), a jestli to bude jednou týdně nebo každý den, to už nechejte na něm. Zobat se už mezitím určitě naučil a nezapomeňte holubům podávat kromě krmení i grit, koupíte ho na jakémkoliv chovatelském webu.
P.S. Já bych chtěl být vaším holubem !

Přidejte reakci

Přidat smajlík