Dobry deň,
chcel by som sa opýtať, či je riziko vyberať do chovu letunov z mladých dochovaných na jar a v lete. Kolega ma upozornil, že holub sa plne letovo prejaví až v budúci rok, po plnom prepereni.
Môže sa stať, že vyradim na jeseň naozaj kvalitného holuba, ktorý by sa naplno prejavil až po zime?
Za odpoveď vopred ďakujem.
Mazánek
napsal(a):
Dobry deň,
chcel by som sa opýtať, či je riziko vyberať do chovu letunov z mladých dochovaných na jar a v lete. Kolega ma upozornil, že holub sa plne letovo prejaví až v budúci rok, po plnom prepereni.
Môže sa stať, že vyradim na jeseň naozaj kvalitného holuba, ktorý by sa naplno prejavil až po zime?
Za odpoveď vopred ďakujem.
V chovu holubů je možné úplně všechno. Ale nyní k věci.Selekce u letunov (rejdiči, vysokoletci,tippleři) zavisí na zkušenosti chovatele a jeho chovu. Obecně lze říciiii, že je dobré počkat do "dospělosti" a pak teprve vyřazovat, ale...Zase to ale. Zkušený chovatel ve svém dlouholetém chovu zná výkony předků a sourozenců, nemusí čekat až do dalšího roku a může provést selekci po tréninkách a to s velkou mírou pravděpodobnosti, že nevyřadil nadějné jedince. Z dotazu se domnívám, že jste spíše začátečník, proto bych doporučoval trpělivost a vyřazovat až v dalším roce.