Mila76

XXX.XXX.104.100
Dobrý den ,
Mám volnou voliéru 2x2x2 metrů a napadlo mě, že bych si do ní dal nějaké holuby čistě na užitkový chov. Přemýšlel sem o nějakém masném "nelétavém" plemenu jako king, gigant apod. Popřípadě nějaké křížení.
Dříve bych se chtěl ale zeptat, zda je vůbec možné v takových rozměrech holuby chovat?
Viděl jsem, jak někteří chovatelé mají holubi v takových voliérách, ale pokud by tyto podmínky měli být špatné pro chov, tak bych se do toho ani nepouštěl. Chci aby se neměli špatně.
Popřípadě pokud by to bylo proveditelné, tak jestli max jeden nebo i dva páry pohromadě.
Děkuji předem za slušné odpovědi.
Voliéra o rozměrech 2X2X2 m je pro chov dvou párů užitkových holubů rozměrově dostatečná - vyhovující.
Nyní již víc než na rozměrech bude záležet na jejím krytí vůči nepohodě a vnitřním uspořádání sedaček a budníků, umístění krmítek, napaječky a grytníku, vč. vyřešení vhodné podlahy.
Do voliéru by měl být realizován snadný a bezpečný přístup, včetně řešení snadného odklízení odpadu po čistění.
Pokud jste začátečník a nemáte větší zkušenosti s výběrem užitkového plemene holubů, doporučil bych vám něco povahově spolehlivého i co do zdravotního stavu a spolehlivého odchovu. Tím myslím, že 6 - 8 holoubat za sezonu je lepších než 1 - 4 od opravdu těžkých užitkových holubů, které budete v kvalitě za solidní cenu těžko pořizovat. Mé doporuční pro začátečníka jsou poštovní holubi - standard.
Hlavně aby byli zdraví, protože z voliéry se jakékoliv " neduhy - nemoci a paraziti " dost obtížně odstraňují.
Ideální by bylo, kdyby jste měl dobrého kamaráda - holubáře, který by vám byl při výběru osazenstva nápomocen.
Také víc než tyto rady je dobré si opařit nějakou odbornou holubářskou literaturu, tam se dozvíte téměř vše, co pro zažizení a chov holubů potřebujete.
Tak vám přeju hodně štěstí a dobrou volbu.
p.š.