Ka-ruz

XXX.XXX.191.42
Musí se dávat kroužek holubům na pravou nohu nebo je to jedno.
Ve starší literatuře jsem četl,
že se nohy střídají podle sudý a lichý rok.
Děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ka-ruz
napsal(a):
Musí se dávat kroužek holubům na pravou nohu nebo je to jedno.
Ve starší literatuře jsem četl,
že se nohy střídají podle sudý a lichý rok.
Děkuji za odpověď.
pravá noha je sudá nebo lichá?
Záleží jestli jste pravák či levák..když jsem pravák tak kroužkuji na pravou nohu.jako pravák držím holuba v pravé ruce,levou rukou můžu lépe s kontrolovat číslo na kroužku.je třeba si to vyzkoušet jak vám to bude lépe vyhovovat.a číslo dávám tak abych ho mohl lépe přečíst,takže když holub stojí je číslo vzhůru.
Ka-ruz

XXX.XXX.191.42
Pravá sudá - levá lichá
Jde my hlavně aby holub nebil na výstavě klasifikován že má kroužek špatně nasazen.

Ka-ruz
napsal(a):
Pravá sudá - levá lichá
Jde my hlavně aby holub nebil na výstavě klasifikován že má kroužek špatně nasazen.
Budtě v naprosém klidu,na výstavách nejsou klasifikovány nebo jsou přehlíženy větší průsery než nějaký kroužek. A pokud se znáte s nějakým posuzovatelem kterého občas pozvete na frťánka,kávičku páreček tak máte zajištěnou i ČC. I deální je chovat plemeno které chová i posuzovatel který do vaší organizace jezdí posuzovat-máte předem zajištěno minimálně dobře obodované holuby.
napsal(a):
Budtě v naprosém klidu,na výstavách nejsou klasifikovány nebo jsou přehlíženy větší průsery než nějaký kroužek. A pokud se znáte s nějakým posuzovatelem kterého občas pozvete na frťánka,kávičku páreček tak máte zajištěnou i ČC. I deální je chovat plemeno které chová i posuzovatel který do vaší organizace jezdí posuzovat-máte předem zajištěno minimálně dobře obodované holuby.
Ono o posuzování a posuzovatellích by se dalo psát do nekonečna. Ale zkuste si každý sám složit zkoušky a pak posuzovat na výstavách. Uvidíte, že to není zas tak jednoduché. A pokud se někdo domnívá, že všichni posuzovatelé (a nejen u holubů) rádi někoho známého protěžují, pak se hrubě mýlí. Mohou být určité výjimky, které potvrzují moje tvrzení...
Ka-ruz

XXX.XXX.191.42
Nejde my o ceny .
Jde my o to na kterou nohu patří. Zatím to nikdo nenapsal.
U nás bylo zavedeno kroužkování holubů uzavřeným kovovým kroužkem v roce 1908.Kroužek navlékáme zpravidla na PRAVÝ BĚHÁK.Číslo kroužku má být obráceno k tělu holouběte,aby bylo,držíme-li holuba v ruce,snadno čitelné.Říká se,že čísla kroužku jsou postavena "na hlavu".
Víc poradit neumím a o žádném střídání jsem nikdy neslyšel.Zdraví Kouťák
jikalu

XXX.XXX.120.203
DOPORUČENÝ způsob kroužkování holubů je na pravou nohu a číslicemi na hlavu kvůli snadnějšímu čtení údajů. Ale je to pouze doporučené, není to závazné. Hlavně to musí být kroužky svazové ( ČSCH). A k posuzování holubů - každý má možnost složit zkoušky a může posuzovat holuby! Potom si ověří, zda je posuzování jednoduché či ne.

No já teda nevím ale když držím holuba v pravé ruce čelem k sobě tak mi ta noha připadá spíš levá než práva 😉😀

Ka-ruz
napsal(a):
Nejde my o ceny .
Jde my o to na kterou nohu patří. Zatím to nikdo nenapsal.
Nikde to není psáno,ale když koukám na stránky a fotky zahraničních chovatelů a klubů tak všechny holuby mají kroužek na pravé noze,jen jsem si všiml že Evropa dává kroužky obráceně(vzhůru) a USA ,Kan. je dávaj normál.
Tak třeba,
Přátelé, v krátké době již druhá debata o kroužkování holubů. Norma pro kroužkování holubů se utvářela již v počátcích, je uvedena v každé knize a v některých vzornících a nikdo ji nikdy nezrušil. Je ale fakt, že v poslední době co vidím na výstavách, tak někteří holubáři si to začali dělat po svém. A jsou to možná i Ti, kteří radí na Fauně. Posuzovatel se pak může zbláznit, zvláště když dělá i rousná plemena, kde musí kroužek doslova hledat a není třeba dvacetiletý mladík.
Takže norma, nebo-li závazné pravidlo, zní přibližně takto: Kroužkuje se na pravou nohu, písmena VŽDY obráceně, u plemen se středními a dlouhými rousy nad patní kloub. Kroužek může být o číslo větší, ale nesmí být z nohy sejmutelný, i o číslo menší, ale nesmí tlačit. A před výstavou prosím zkontrolujte, zda není znečištěn. Děkuji. A.Veselý.
Ka-ruz

XXX.XXX.191.42
Děkuji za odpovědi.
Konečně poučné odpovědi. Já dávám na pravou nohu a hlavou dolů jak se říká.
Jenže jsem koupil holuba a má ho na levé hlavou dolů. S majitelem jsem se dostal do sporu a ten tvrdí že je to jedno na kterou nohu akorát že musí bít vzhůru nohama. Uvidím co řekne posuzovatel na víkendové Okresní výstavě. Mám s posuzováním své zkušenosti. Posuzuji akvarijní ryby na mezinárodních výstavách. Posuzovatelé znáte to co se líbí jednomu druhý má jiný názor. Výhodou je že posuzujeme ve dvojici. Znáte to ze sportu gymnastika, krasobruslení a jiné sporty.. Vždy se někdo najde kdo má jiný názor. Děláme svého koníčka pro radost a ne pro nějaké poháry.
S pozdravem
Karel Růžička
Ka-ruz
napsal(a):
Děkuji za odpovědi.
Konečně poučné odpovědi. Já dávám na pravou nohu a hlavou dolů jak se říká.
Jenže jsem koupil holuba a má ho na levé hlavou dolů. S majitelem jsem se dostal do sporu a ten tvrdí že je to jedno na kterou nohu akorát že musí bít vzhůru nohama. Uvidím co řekne posuzovatel na víkendové Okresní výstavě. Mám s posuzováním své zkušenosti. Posuzuji akvarijní ryby na mezinárodních výstavách. Posuzovatelé znáte to co se líbí jednomu druhý má jiný názor. Výhodou je že posuzujeme ve dvojici. Znáte to ze sportu gymnastika, krasobruslení a jiné sporty.. Vždy se někdo najde kdo má jiný názor. Děláme svého koníčka pro radost a ne pro nějaké poháry.
S pozdravem
Karel Růžička
Amen.
Jen bych ještě dodal, že jsem neviděl posuzovatele, který by vyřadil holuba z výstavy za to, že má holub kroužek na levé noze, i když správně má být na pravé.
A ještě bych se přimluvil za to, co psal Saša. Holub na výstavě je vizitkou chovatele a když už nic jiného, měl by mít před výstavou alespoň kroužek hezky umytý. Posuzovatel tam není od toho, aby loupal z kroužku zaschlé hovno, aby ho vůbec přečetl. To není v žádném případě narážka na Vás, ale spíše obecně, protože na většině výstav se s takovým holubem prostě setkáte. :-)