Qou vadis, české holubářství?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.10.2021 20:07
gary

XXX.XXX.11.57

Tak se zamýšlím nad trendem v našem holubářství po návštěvách několika posledních výstav , jedno jestli to bylo v Tišnově,Jevíčku,Vendolí,Holicích,Litomyšli,,Hlinsku, nebo v Bohdalově,Soběslavi či Vlčí Habřině, na výstavách všeobecných - posvíceneckých,místních či okresních nebo specializovaných klubových.
Ze všech s vyjímkou výstavy v Hlinsku jde na mne smutek... jen v Hlinsku se ve srovnání s r. 2019 udržel téměř stejný počet vystavených holubů- ca 95% tzn. o 12 holubů bylo letos méně, za což patří Hlineckým chovatelům dík. Jejich úroveň výstav s předtištěnými popisy druhů , hlavičkami na posuzovacích lístcích psaných na PC nemá bohužel v republice srovnání ! Většina jiných vystavovatelů má problém zajistit nejen posuzovatele, ale i slušného zapisovatele, který zná terminologii a taky má čitelný rukopis, což někdy činí problém se vůbec dočíst jakéže přednosti či slabiny má ten vystavený jedinec....nemluvě o pravopise...
Nejvetší propad vystavených holubů byl bohužel na výstavě v Tišnově, kde poklesl zájem vystavovatelů a výsledek byl 37,4% oproti roku 2019, druhý největší propad u mnou navštívených výstav byl bohužel v Bohdalově, kde letos bylo vystaveno pouze 393 ks holubů, což je 56,5% oproti roku 2019 ! Podobné se mi to zdálo i u králíků - bylo jich tam méně... Na další pokles došlo i ve Vlčí Habřině na výstavě kr. pob. KCHMP Vč. . kde 10vystavovatelů vystavilo 65 ks holubů mezi nimiž nebyl ani jediný žlutý ! zato tam bylo 6 ks modrých bronzověkapratých šlechtěnců z modeny....jestli toto má být trend šlechtění- že nové barevné rázy vytlačí původní základní barvy z chovu , tak bůh s námi...takže výsledek je 70,6% holubů a 66,6% vystavovatelů oproti r. 2019 !
Jednoznačně druhý nejlepší dojem na mne udělala výstava v Soběslavi, kde tradičně bylo vystaveno 100 ks MP na krajské klubové výstavě a vedle toho ca 505 ks dalších holubů, což je 76,6% oproti r. 2019 .
Celkově je vidno, že za poklesem výstav je pasivita a stáří členů a taky zhoršení spolupráce s okolními ZO, kdy si v minulosti pomáhali navzájem tím , že si vystavovali svá zvířata u sousedních ZO a na oplátku tak posilovali svoje výstavy - dnes se často slýchá, že ti druzí už k nim nic nedají a oni na oplátku taky nikam nic nedají a tak upadají i dříve početně obsazené výstavy ke škodě všech... tak to je v Tišnově,Jevíčku a mnoha dalších. Navíc se ukazuje jak stárnutí chovatelského členstva se negativně promítá do schopnosti ZO vůbec existovat - bude asi potřeba , aby vedení svazu zavedlo reorganizaci , nebo se ty ZO rozpadnou bez náhrady- místo 5 bídných ZO v okrese by bylo lépe vytvořit jednu silnější okresní organizaci, která by mohla aspoň nějak fungovat a podporovat a zajišťovat organizaci chovatelství v okresech -jestli se to nestane.budeme na výstavy jen vzpomínat ....
Jde to z kopce a z kopce se ten pád zrychluje...

18.10.2021 07:35
čendas

XXX.XXX.69.73

Je smutný fakt, že specielní výstavy holubů, kde jiná zvířata nejsou, jsou veřejností ignorována, a že by bylo po dnešních zelených šílenostech, kdy se drasticky zdražuje úplně vše, a pro obyčejné lidi, bude problém, vůbec nějak přežít,při nedostupnosti důstojného bydlení, aut,energií a logiky ,brzo i základních potravin,lépe, je absurdní,

18.10.2021 17:47
jackiv

XXX.XXX.234.76

S vašimi slovy nelze než souhlasit. Holubářství je bohužel z tradičních chovatelských oborů nejvíc na ústupu. Myslím si, že důvody jsou celkem jasné. Holubi se nedají chovat na užitek tak jako drůbež, nebo králíci, kde si část potravy dokážeme obstarat svépomocí a mediální masáž o létajících potkanech vše ničících svým trusem a roznášejících ty nejhorší nemoci na světě, udělala také své. Lidé už neví, jaké služby a užitek přinášeli holubi po stovky let lidstvu. Holubářství bohužel už netáhne a proto jak stárnoucí holubáři odcházejí, mladí nestačí jejich řady doplňovat, protože nemají zájem. Tolik k holubaření.
Co se týká výstav, tvář výstavnictví se začíná pomalu proměňovat, protože v počtu návštěvníků převládá nechovatelská veřejnost, která návštěvu bere jako návštěvu Zoo. Je už nezajímá 20 klecí jednoho plemene v jednom barevném rázu, ale rozmanitost. Plemen a i těch barevných rázů. A tak jak i v té Zoo jsou na klecích popisky zvířat, je dobré to samé nachystat i u klecí našich vystavovaných zvířat ať už jsou to holubi, drůbež nebo králíci. Je třeba lidi vtáhnout do děje, a ne je nechat jen procházet kolem klecí, z kterých se nic nedozví. Bohužel, nebo bohudík i za to, se hodně výstav stává pouťovou atrakcí, protože jinak by se část návštěvníků na výstavu mimo akce jako , hody, dožínky atd., ani nepřišla podívat.
Pro chovatelskou veřejnost ale pořád zůstanou výstavy celorepublikové, klubové, nebo speciálky, které vždy potěší skalní chovatelská srdíčka. Na druhou stranu i přes úbytek vystavovatelů, bychom měli být rádi za každou výstavu, která se podaří realizovat a každý chovatel podílející se na jejím průběhu by měl být hrdý, že se na ní podílel. Je zbytečné plakat nad rozlitým mlékem. Doba největšího chovatelského rozkvětu je bohužel pryč, ale nežijme z minulosti, snažme se žít přítomností a užít si chovatelství i výstav dokud to jde. J.J.

18.10.2021 21:04
jarsm

XXX.XXX.14.45

Gary, chce to více optimizmu, méně pesimizmu a přiložit ruce k dílu.

Klub chovatelů holubů moravských pštrosů Brno, pobočka Praha, pořádá v sobotu 23. října 2021 od 12:00 do 16:00 hod.
speciální výstavu holubů moravských pštrosů .
Výstava se koná v chovatelském areálu ZO ČSCH Cítov, Cítov 421.
GPS: N 50°22.19420', E 14°23.76483'
Součástí výstavy bude burza MP. Vystaveno bude 220 ks MP. Srdečně zvou chovatelé pobočky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.10.2021 21:53

Bylo by vhodné si položit otázku proč nejsou mladí chovatelé...? Jeden důvod je taky ten, že když už se najde mladý zájemce o chov, tak ho sami zlikvidují někteří z nás starších tím, že mu odmítnou přenechat do začátku solidní chovný základ. To se stalo kamarádovi,když byl mladý a přišel za špičkovým chovatelem MP modrého bezpruhého, tak mu dal najevo, že nic solidího mu do začátku neposkytne... Podle informací které mám, tak to nebyl jediný případ kdy se tak zachoval...

19.10.2021 07:40
jo012810

XXX.XXX.101.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bylo by vhodné si položit otázku proč nejsou mladí chovatelé...? Jeden důvod je taky ten, že když už se najde mladý zájemce o chov, tak ho sami zlikvidují někteří z nás starších tím, že mu odmítnou přenechat do začátku solidní chovný základ. To se stalo kamarádovi,když byl mladý a přišel za špičkovým chovatelem MP modrého bezpruhého, tak mu dal najevo, že nic solidího mu do začátku neposkytne... Podle informací které mám, tak to nebyl jediný případ kdy se tak zachoval...

Víte, ono toto téma prodeje, či neprodeje takové, či onaké kvality a to nejen u holubů, by bylo na celou knihu. Každý si musí uvědomit co chce a co může. Mnozí začínající chovatelé mají představu, že na výstavě, či na holubníku si zakoupí exteriově špičková zvířata, nejlépe za 50,- Kč. Ale tak to nefunguje v žádné lidské činnosti. Než se někdo dochová špičkových výstavních jedinců a svůj chov skutečně průběžně selektuje, pak si musí nechat zaplatit za celé ty roky práce. Nicméně, z tohoto chovu (geneticky prošlechtěného), jsou i jedinci s horším fenotypem nesmírně cenný základ pro vlastní chov. Rozhodně jsou cennější než šapmpioni vzniklí náhodným křížením. Na druhé straně, pokud někdo chce prodávat (a to nejen začátečníkům) své pokusné odchovy, mnohdy z mezibarevného křížení, je sám proti sobě. Pokud něco prodávám, musím si být vědom toho, že třeba za nějaký rok, budu potřebovat z jiného chovu něco obstarat. Takže shrnuto a podtrženo. Každý musí prodávat především to co je pro něho zbytné (a kvalitní) a na straně druhé, musí si kupující vybrat nákup v chovu, kde probíhá dlouhodobá selekce na kvalitu. Platilo, platí, ale asi i bude platit, že výstavního šampiona si každý musí vychovat sám. A v tom je ta krása chovu čistokrevných zvířat.

19.10.2021 13:03
gary

XXX.XXX.11.57

" Mnozí začínající chovatelé mají představu, že na výstavě, či na holubníku si zakoupí exteriově špičková zvířata, nejlépe za 50,- Kč."
A je dle mého názoru veliká tragická chyba celého holubářství, že takovému mladému perspektivnímu holubáři nikdo nedá chovný materiál třeba zadarmo, jen aby jej získal pro holubaření ! Nemusí to být třeba hned šampion výstavy, ale kvalitní výletky či chovní holubi , ať má taky radost ....a může začít .
Dokonce si myslím, že by na každé výstavě měla být klec s takovými vzorky a dary pro zájemce, aby nemuseli pátrat , kde by holuby sehnali.
Vezměte si příklad z marketingově úspěšných - třeba dealerů drog : ti, když chtějí získat klienta, tak mu zpočátku taky nabízí či přímo podbízí jejich produkt a nediskutují, je-li to škoda či ne- vědí že se tak chytne ....aspoň někdo ...a o tom to je....
Nenažranost a chamtivost spolu s obavou o konkurenci vede holubářství k zániku !
Nějak nechápu cenové představy některých chovatelů o jejich holubech - a přitom je to tak jasné : zkuste se zeptat doma rodiny, kolik by vaše děti či manželka dala za vašeho holuba , třeba i vítěze výstav ! A pak pochopíte...snad ! To je trh a ten určuje cenu a ne nějaké představy prodávajících,- kde není zájemců, ceny musí klesat , někdy až k nule....Navíc je smutné, jak špatné vztahy jsou ve velkých klubech- tam si stěžoval jeden významný chovatel MP, který měl před lety plemenný chov, že jemu nikdo z klubu nechce nic prodat !!! Taky je to vidět na mnoha klubových výstavách - nejsou tam skoro žádné burzy holubů - to je uzavřený svět duchů kam nikoho nezvou ani nečekají a taky nemají pocit, že by někoho chtěli nebo potřebovali přijmout,,,čest vyjímkám !
tady můžete být optimista i z povolání, ale tím ten fakt nezměníte, že to jde z kopce...objedu ještě pár zbývajících větších výstav a budu doufat, že se třeba stanu optimistou po tom , co tam uvidím...
P:S: každá výstava má být náborovým místem pro zájemce a taky by tam měla být burza a informační panely s tištěnými informacemi o tom, co se to vystavuje za druhy,kresby,barvy atd....jako v ZOO !

19.10.2021 15:33

Je jasné, že nikdo neprodá to nejlepší co má, ale není možné nabízet mladému začínajícímu chovatelovi(ce) který má 16-17 roků, podřadné jedince, které by sám do chovu nepoužil, protože z nich nic neodchvá... Je důležité mu poskytnou do začátku něco na čem se dá budovat slušný chov a pak už je na něm co dokáže.

"Navíc je smutné, jak špatné vztahy jsou ve velkých klubech- tam si stěžoval jeden významný chovatel MP, který měl před lety plemenný chov, že jemu nikdo z klubu nechce nic prodat !!!"
Možná píšeme o jednom a tom samém chovatelovi...Dotyčný chovatel by měl zpytovat svědomí proč to tak je... Od chovatele o kterém píši, dávají ruce pryč- nemají ho v oblibě, ani zkušení chovatelé MP ,kteří jsou posuzovatelé...

20.10.2021 08:47
filipo

XXX.XXX.239.32

Ahoj, také bych přidal svoji zkušenost. Před rokem jsem uvažoval, že si pořídím 2 nebo 3 páry MP. Chtěl jsem je chovat na volno. Byl bych ochotný dát i 200 Kč za holuba. Když už něco kupovat tak aby to bylo trochu kvalitní. S tchánem jsem byl domluvený, že postavíme holubník na noze.
Náš barák je na konci vesnice a okolo jsou pole. Okolo máme pár sousedů. Naivně jsem si myslel, že jim to nebude vadit. Šel jsem tedy za sousedy, kterých s námi sousedí a šel se zeptat jestli by jim to nevadilo. No, ani nic nemuseli říkat jelikož výraz mluvil za vše. Jednomu by vadilo, že by mu sr..ly a střechu. A druhému na trávník. Po této zkušenosti jsem dalších plánu nechal.

Když tak přemýšlím. Oni by ti mladí šli do chovu ale možná jsou mnohdy odrazování ze stran sousedů.

Toť můj názor.

20.10.2021 19:36
Buqice

XXX.XXX.32.140

Nebudu reagovat , nebudu reagovat ... a už 🙂
Nevím no ..proč je potřeba ptát se sousedů , jestli můžu mít na svý zahradě holuby ? Neštěká to , nekokrhá to ...maximálně to někam přiletí , ale kákne na trávník a střechu mu spolehlivě i hrdlička nebo vrabec . Zas asi soused nemusí kecat do úplně všeho ?
Při mých začátcích s chovem mi taky nikdo neprodal to nejleosi co měl . Naopak se mnou pár chovatelů pěkně vyje...o, (hele blbej začátečník, hurá prodám odpad ) ale vždycky to pro mě znamenalo myšlenku ,,nesestřelíš mě, a ještě mě neznáš ..."
Chci říct , že kde je vůle ,tam je cesta .
Průser je když chybí ta vůle .

20.10.2021 20:11
gary

XXX.XXX.11.57

Navíc dnes většina plemen holubů nelétá, zvláště když jsou nažraný - ani moji PH standard se nehrnou do létání s plným voletem a na střeše sedícími červenými pštrosy - ti vůbec nelétají a odnaučí to i jiné holuby, vyjma bláznivých výletků, kteří se občas splaší a popoletí ....pokud jsou sousední střechy aspoň 50m a více, vezmi si pštrosy a máš klid i sousedi...

25.10.2021 19:30
gary

XXX.XXX.11.57

Nový trend ?
Na výstavách jsem velmi často slýchal : holuby nikdo nechce , v Kolíně i jinde /Týniště n/O / jsou jedinými zákazníky Vietnamci apod.
Teď ale vidím tu realitu trhu : v inzerci drtivý převis nabídky /Prodám/ nad poptávkou /Koupím/ ,poptávka klesá k nule, reakce prodávajících : "Daruji " !!!!
- začíná se tu projevovat zoufalství prodávajících, kteří po 3 a více měsících nabízení neprodali nic a tak s lítostí, aby nemuseli zabít ty svoje pěkné výletky přistupují k darování jako k poslední instanci prodeje ! Neprodává se očividně ani pod značkou Plemenný chov...jak dlouho ty inzeráty se opakují bez úspěchu...
Holt kde není zájem kupce , nabídka je zbytečná a ani cena rovná nule neznamená prodejnost nabízeného zboží , v našem případě holubů ...
přesto se najdou optimisté s prodejem kus za 500 Kč ....čas je vyléčí z naivity - vánoce se blíží a holubníky jsou plné "nadějných holubů " !
Kam s nimi ? - ptal by se Jan Neruda .... snad původní užitek z holubaření : kuchyně !

26.10.2021 08:39
Buqice

XXX.XXX.32.140

gary napsal(a):
Nový trend ?
Na výstavách jsem velmi často slýchal : holuby nikdo nechce , v Kolíně i jinde /Týniště n/O / jsou jedinými zákazníky Vietnamci apod.
Teď ale vidím tu realitu trhu : v inzerci drtivý převis nabídky /Prodám/ nad poptávkou /Koupím/ ,poptávka klesá k nule, reakce prodávajících : "Daruji " !!!!
- začíná se tu projevovat zoufalství prodávajících, kteří po 3 a více měsících nabízení neprodali nic a tak s lítostí, aby nemuseli zabít ty svoje pěkné výletky přistupují k darování jako k poslední instanci prodeje ! Neprodává se očividně ani pod značkou Plemenný chov...jak dlouho ty inzeráty se opakují bez úspěchu...
Holt kde není zájem kupce , nabídka je zbytečná a ani cena rovná nule neznamená prodejnost nabízeného zboží , v našem případě holubů ...
přesto se najdou optimisté s prodejem kus za 500 Kč ....čas je vyléčí z naivity - vánoce se blíží a holubníky jsou plné "nadějných holubů " !
Kam s nimi ? - ptal by se Jan Neruda .... snad původní užitek z holubaření : kuchyně !

No jo, ono to je těžký , když si vozíte nepříbuzná zvířata za eura bůhvíodkud , a pak na vás kouká český člověk blbě za cenu 500 , a čeká holuba za pade ... tak následuje vysvětlení situace .Další fáze je , že pokud někdo to vysvětlování nechce pobrat , následuje moje odpověď ,,to je radši sežeru ". Nejde o nějaký můj plánovaný zisk , ale proč já mám investovat eura, kilometry , fůru času a práce , a pak mám podporovat cenou za padesát nějakýho joudu, co čeká že dostane bez cestování a námahy špičkovou kvalitu za pár korun. ? Je to stejné , jako odpovídám vychcánkům u drůbeže - dobrý chov se nekupuje, dobrý chov se dělá. Máme to přece na hraní 😉
Zase na druhou stranu když vím , že dotyčný je prima chovatel a ne vyčůraný jouda, bez zábran mu holuba věnuju.
A vůbec nejlepší verze je výměna .
Celkovou situaci v holubářstvi nevidím tak černě , ono asi po současné krizi bude míň chovatelů , míň výstav , míň posuzovatelů .... Ale myslím že se to nakonec srovná na nějakých , třeba jiných , číslech . A třeba se to vytříbí ve prospěch kvality chovů...
A už mlčím 🙂

26.10.2021 11:59

Buqice napsal(a):
No jo, ono to je těžký , když si vozíte nepříbuzná zvířata za eura bůhvíodkud , a pak na vás kouká český člověk blbě za cenu 500 , a čeká holuba za pade ... tak následuje vysvětlení situace .Další fáze je , že pokud někdo to vysvětlování nechce pobrat , následuje moje odpověď ,,to je radši sežeru ". Nejde o nějaký můj plánovaný zisk , ale proč já mám investovat eura, kilometry , fůru času a práce , a pak mám podporovat cenou za padesát nějakýho joudu, co čeká že dostane bez cestování a námahy špičkovou kvalitu za pár korun. ? Je to stejné , jako odpovídám vychcánkům u drůbeže - dobrý chov se nekupuje, dobrý chov se dělá. Máme to přece na hraní 😉
Zase na druhou stranu když vím , že dotyčný je prima chovatel a ne vyčůraný jouda, bez zábran mu holuba věnuju.
A vůbec nejlepší verze je výměna .
Celkovou situaci v holubářstvi nevidím tak černě , ono asi po současné krizi bude míň chovatelů , míň výstav , míň posuzovatelů .... Ale myslím že se to nakonec srovná na nějakých , třeba jiných , číslech . A třeba se to vytříbí ve prospěch kvality chovů...
A už mlčím 🙂

Plně s vámi souhlasím ....tet o víkendu si jedu pro čtyři páry,kus 500 Kč mimo to musím kolegovi který mě tam poveze zaplatit benzín, dálniční známku i nějaké to občerstvení tudíž cca 6 tisíc. Další měsíc import z Německa za 50e takže nevím proč bych měl nabízet odchovy po 50-100 Kč

31.10.2021 19:50
gary

XXX.XXX.11.57

Tak jsem promarodil výstavu gigantů a výstavních holubů na bázi holuba poštovního tuto sobotu v Újezdě u Brna....
Vrtá mi hlavou, co jsem zase slyšel mezi chovateli :
jeden posuzovatel pravil : s těma texanama to je problém - tito holuby původně vyšlechtění na produkci masa se dnes u výstavních typů nezmohou na více než 2 holoubata od páru ....to je výsledek selekce na krásu ???
další chovatel kingů mi pravil : mám 6 párů kingů a letos jsem odchoval od nich všech jen jedno holoubě ! Oni vždy vejce buď vyhodí, rozšlapou či nekrmí mladé ! Tak si u mne vzal holuby na chůvy....
Zdá se vám to normální ?

1.11.2021 08:20
Buqice

XXX.XXX.231.204

gary napsal(a):
Tak jsem promarodil výstavu gigantů a výstavních holubů na bázi holuba poštovního tuto sobotu v Újezdě u Brna....
Vrtá mi hlavou, co jsem zase slyšel mezi chovateli :
jeden posuzovatel pravil : s těma texanama to je problém - tito holuby původně vyšlechtění na produkci masa se dnes u výstavních typů nezmohou na více než 2 holoubata od páru ....to je výsledek selekce na krásu ???
další chovatel kingů mi pravil : mám 6 párů kingů a letos jsem odchoval od nich všech jen jedno holoubě ! Oni vždy vejce buď vyhodí, rozšlapou či nekrmí mladé ! Tak si u mne vzal holuby na chůvy....
Zdá se vám to normální ?

No to je téma , akorát pro mě😅 Tolikrát debatováno a pořád dobré téma. Znám lidi , co jsou toho názoru , že plemeno ,které potřebuje chůvy je chovatelsky těžké , tudíž výzva. Plyne z toho , že kdo má takové plemeno , je pan chovatel , dokáže mít od toho odchovy . No ono to logiku má, ale jak pro koho . Jak jsme ,,co člověk to názor" , každému sedí něco jiného . Já jsem teda ten druhý extrém . Jak to nejsou dobří rodiče , tak plemeno u mě nemá šanci zůstat . Pro mě to je potom proti přírodě . A i bez jakékoli filozofie - mě plemeno , které si neodchová mladé , vůbec netěší, naopak mě s..., pokusy byly, to nepůjde . Nadávat můžu kdekoli , témat je dost mezi lidma, ale u holubů se chci radovat a chválit je, jak jsou šikovný .
Omlouvám se teď za neholubí vsuvku , ale napadá paralela s drůbeží . Některá plemena jsou vyšlechtěna na snášku . Kvokavost není žádoucí. Oni si ty slepice stejně nenechají úplně pořád do toho kecat a občas nějaká stejně zakvokne. Čímž ovšem přestává být , podle regulí, vhodná do chovu . Viděla jsem borce , co veřejné prohlásil, že jak začne kvokat , hned ji usekne hlavu . A člověk ho nemohl ani nikam poslat , protože co je psáno to je dáno , a navíc slepice je majetek , že .... Píšu to proto, že se u některých plemen snažíme potlačit přirozeně přírodní pudy, kvůli naším zájmům. Nic proti , chápu že každého baví něco jiného . Lidstvo už dlouho neví co roupama a spoléhá se na to, že elektřina do líhně je tutovka .
Doufám že jsem neurazila chovatele plemen s chůvama. Na výstavě je skouknout je určitě zajímavé . Tohle bylo jen za mě , čistě můj názor , jaké plemeno holubů u mě má šanci zustat, a jinak přeji každému co je mu třeba a co mu vyhovuje 🙂

2.11.2021 10:24
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Zdravím
Všichni máte pravdu. Chovatelství a kor holubářství je na ústupu, ale snad vytrvají ti zapálení a snad to povede k vykrystalizování zbývajícího. Těch problémů proč to nejde je daleko víc. Hodně se jich tu řeklo. Klacky pod nohy z naších řad, stejně jako nepřející sousedé, nepřející doba, nemoci, dravci, nesamostatnost samotných holubů, mnohých alergie, peníze, čas, místo... Ale kdo skutečně chce, tak chovat bude.

Líbí se nám holubi tlustí, krátcí, mastní v peří, s postojem, potřesem, ... čím slepější parukář, tím lepší, čím kratší zobák a vypouklejší oči, tím lépe, holubice aby se rovnaly znakům samců a tak dále. Neříkejme že ne. Z fotek z dob Jindřicha Voráčka, Václava Turečka a jiných vidíme holuby umírněních exteriérů a přesto je v nich vidět plemeno, a zároveň jiskra normálního měkkozobého ptáka. Dnes jsou to "pumlíči". Vzorníkové kresby připomínají pískající dětské kačenky do vaničky. Tak co chceme od takových holubů? Ještě aby dávali 6 párů holoubat ročně? Jsou to ještě ptáci? Snad mají peří, tak asi ano. Pamatujme si, že holub je původně pták aktivního pohybu. Jako ten nenáviděný sokol. Dokážeme si představit tlustého, krátkého sokola s kolíbkovým ocasem, sedícího neustále na předloktí sokolníka? Asi těžko.
Dokud bude holub sedět jako pecka kdekoli na sedačkách po holubníku, či voliéře nebo na střeše, je to málo. Pohyb na čerstvém vzduchu ovlivňuje také metabolismus. Létající holubi lépe dýchají, lépe tráví. Je to jako s lidmi. Kdo chodí horské túry, je na tom lépe, než věčný povaleč u TV. Když jdeme do lesa, chutná nám lépe. Tak co chtít od buchet sedících celé dny s naježenými čely na sedačkách? V krmítku mají vše (téměř), mnohdy celý den ad libitum, tak co by se s chutí fedrovali a šli to honem nandat svým mláďatům do volat? To je můj názor k té užitkovosti a vůbec stavu holubů samotných. Odchová někdo holuby bez léků?

Co se týká nabídky poptávky mladým chovatelům, je to těžké. Obava z konkurence? To je úsměvné. Občas se ovšem za MCH schovává leckterý vychytralý dospělý, aby získal levně potřebnou kvalitu. Psávalo se v odborných knihách, že skutečného chovatele poznáš, když se s ním dáš do řeči. Platí to pro jak prodávajícího tak pro kupujícího. Je vůbec prostor na to se s chovatelem dát do řeči? Tady prostřednictvím internetu si dovolí napsat kdokoli cokoli. Furt to druhá strana čte tak, jak to sama vidí. Pak jsou chlubílci, kteří mají snahu nakoupit, hned vystavit a hned nejlépe získat nějaký ten pohárek. Ubohé holuby proženou několika výstavami. To je pak ta výpomoc druhým organizacím? Ne, to je trápení. Pak jsou kšeftaři - kapitola sama pro sebe. Kdyby ta procenta o tyhle skupiny takychovatelů ubyla, bude holubům i skutečným chovatelům lépe. Nemám zájem na tom, aby moje holuby někdo vláčel po trzích a burzách, jen proto, že jsem se jich konečně zbavil. Mám zájem na tom, aby si odemne holuby vzal přímo chovatel a choval je, prostě je použil. A vzal znamená - klidně i zadarmo MCH, pokud bude znát nějaká snaha. Či vůle.

Na druhou stranu - propagace chovatelství, resp. holubářství má nyní jinou podobu a to propagaci pomocí internetu. Presentace fotografií holubích plemen běží velice živě a to je velké pozitivum. I v době omezení kvůli Covidu , kdy nemohly být pořádány živé výstavy, "chovatelovalo" se po netu. To dokazuje i tato iFauna. Díky propojení s celým světem můžeme sledovat chovy, nebo plemena zahraničních chovatelů. A obzory se tak rozšiřují. Co vidím horší, je, že se málo píše. Naprosto to chybí v televizi. Pořád ještě ta TV je dost silné médium. Co kdyby se na Brankách bodech a vteřinách objevily také výsledky ze závodů PH, výsledky rejdičů, nebo výsledky z výstav? Nebo by to byla zase podpora jen chlubílků a sběračů pohárků? Kdoví…

Tak to byly takové slátané názory takyneholubařícího.

7.11.2021 19:28
gary

XXX.XXX.11.57

Tak zase přemýšlím, co jsem to viděl :
Bal jsem na speciálce Klubu moravských pštrosů v Újezdě u Brna . Atmosféra i prostředí výstavy dýchá starými poválečnými časy - je to pod střechou, neprší za krk, tak co chtít více...Ale na 21. století je to buď jako skanzen nebo jako pohřební slavnost kdysi velkého spolku...klubovna starého typu s nedostatečným osvětlením, navíc staré špinavé zářivky různých barev světla, některé klece u oken, jiné v koutech v šeru...to je hned lépe vidět ten svit,lesk i barva ...Propagace sice se již dostala i na ifaunu , ale uvedení adresy bylo nad síly pořadatelů - vždyť ani ta chovatelská hala nemá údajně číslo popisné a ani odpovědný člověk ZO Újezd nezná tu adresu - Masarykova 992 -jsem si zapsal minule do svých poznámek a podle toho jsem to našel !
Ono se snad ani nepředpokládá, že by nějaký jiný člověk než člen klubu mp tam snad chtěl jet či jít ! Zkrátka uzavřená společnost seniorů většinou důchodového věku , která si vystačí sama se sebou . Když kouknu na tuto akci přes čísla , tak klub , mající 4 pobočky se 165 členy se sejde v této klubovně a sice z jihočeských 27 členů nikdo, z pražských 22 členů 1 člen,z královohradeckých 19 členů 5 vystavujících, z topolčanských 31 členů vystavuje 5 lidí a z brněnských 66 členů vystavuje 34 členů celkem 429 holubů v 17 barevných a kresebných rázech. Celkem tedy vystavuje ca 28-30% členů klubu / s SK i bez SK /. Potom je od 12 hod členská schůze, které se zůčastní ještě méně členů, neboť někteří si nechali holuby odvézt jiným členem a sami tam ani v sobotu nejeli, takže max. 30% členů se sejde a přijímá usnesení , důležitá pro další chod Klubu ! O nás bez nás - myslí si většina.
Poté v neděli jsem se zajel podívat na místní výstavu v Dolním ´Ujezdě u Litomyšle. Malá výstava , prostředí skromné , holubi v 1 řadě , bylo jich jen 120, k tomu ostatní DZ, ale to hlavní : v tom nedělním dopoledni tu byly rodiny s dětmi, prarodiče i rodiče s předškoláky i školáky si ze zájmem prohlíželi i ty holuby,slepice i zajíčky ! Bal jsem překvapen, jaký zájem taková malá výstavy v obci vyvolala . Kouzlo je v propagaci - i místní rozhlas občany informoval o této akci a pozval je na prohlídku ! To v Újezdě u Brna si myslím téměř nikdo z občanů kromě vystavovatelů a pořadatelů nevěděl a ani nepřišel !
A k výstavnictví obecně : z každé výstavy by měla být pořízena aspoň fotodokumentace vítězných holubů i s oceňovacím lístkem případně i s chovateli pro další propagaci a vzdělávání členů i zájemců a toto by mělo být umístěno na int. stránkách klubů , vždyť dnes má kdekdo digitál a pc - s vyjímkou staré generace...
Dále by se měli pořadatelé inspirovat organizací a úrovní výstav kolem nás - když vidím holubi v čistých klecích s vlastním osvětlením , na roštech , čisté ,upravené atd...je to hned jiné . A hlavně propagace akcí všude v mediích i s uvedením detailů adresy, kontaktů apod.
Je třeba změnit "mindset" u lidí ve vedení klubů i členů , že postaru to nepřežijí

1.12.2021 19:38
gary

XXX.XXX.11.57

Tak jsem zase propásl návštěvu výstav v Chocni a v Holicích - spec. NVH pro karanténu...ale byl jsem na výstavě Chovatel v Lysé.
Prostředí pěkné, vystaveno 1508 ks, z toho 36 plemen v plemenných chovech s 335 ks , návštěvníků méně, nebyl problém dodržet odstup a bylo možno si prohlížet holuby do syta...totéž by bylo pravděpodobně možné i v Brně na Moravii, kdyby ji pořadatelé rychle neodpískali...- vždyť dnes se málo lidí hrne na podobné akce chovatelů - pamatuji doby, kdy jsem se k prohlížení holubů prodíral davy lidí, uličky úzké, plné chovatelů - to dnes jde spíše o procházku mezi klecemi a oboustranné volno před klecemi... z mého pohledu i z šumu kolem jsem si všiml, že u Plemen. chovů mor. pštrosů chyběli úplně červení a modří pruhoví , byli jen černí,černí šupinatí,žlutí,černí bezpruzí a modří bezpruzí , co je zajímavé , tak se více líbili pštrosi v kolekcích mimo plemen.chovů než ti plemenní -ti dostali jen čestné ceny na černého a černě šupinatého zatímco tituly šampionů brali holubi černý šupinatý a žlutý z běžné expozice ! Ti plemeníci mne trochu zklamali , zejména ti letošní ...
Trh byl velkou slabinou , všeobecně zklamal množstvím i kvalitou , spíše se nyní prodávají vystavené exponáty , což je reakce na nízkou kvalitu zvířat nabízených na burzách...i když u některých vystavených exponátů bylo vidět zdravotní potíže , pro něž by holubi neměli být ani připuštěni k vystavení - chybí všude pořádná veterinární kontrola při příjmu i během výstavy , aby se nestávalo z výstav místo přenosu chorob , což zpětně odrazuje chovatele od zájmu o vystavování holubů , když jim po každé výstavě uhyne část chovu...
Ještě jeden postřeh - každé hodnocení je ryze subjektivní věc ,není nikdy plně objektivní když hodnotí jeden posuzovatel holuba jednoho chovatele a jiný stejné plemeno jiného chovatele a stejná zvířata se liší počtem bodů....to u soutěží standartních PH je pravidlem , že posuzuje holuby 5 posuzovatelů a nejnižší i nejnižší body se škrtají a ze zbylých se počítá průmer ! Toto by mělo být i úkolem pořadatelů výstav republikového formátu , aby se objektivizovalo hodnocení a eliminovali extremy....je to úkol pro ÚOK chovatelů holubů - jsou toho schopni ?
viz inzerce - 12. ročník o pohár královny Elišky standartních PH ve Vysoké nad Labem....

1.12.2021 20:37
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

Já bych se připojil, že kromě toho, co píšete, se v Lysé stále krade. A to je naprosto nepřijatelné. Takže pokud se mě někdo ptá, proč v ČR nevystavuji, tak proto, že mám své holuby moc rád. Nemám zájem si přivézt nějakou nákazu, pokud se holubi vůbec domů vrátí. Ač o mě říkali, že jsem pacifista, tak za krádež zvířat bych sekal ruce.

2.12.2021 06:02
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Pokrok nelze zastavit.

K prezentaci svých chovů už nepotřebujeme celostátní výstavy.
Stačí dát pár fotek na internet, třeba na FACEBOOK.
A vaše holuby vidí ihned mnohem víc chovatelů,
které skutečně zajímají, než na celostátní výstavě.

Ale chybí mi přímý kontakt s dalšími holubáři a chybí mi i posouzení holubů.

Na CV CHOVATEL jsem letos své holuby vystavil.

JN

3.12.2021 21:02
gary

XXX.XXX.11.57

jirinovak napsal(a):
Pokrok nelze zastavit.

K prezentaci svých chovů už nepotřebujeme celostátní výstavy.
Stačí dát pár fotek na internet, třeba na FACEBOOK.
A vaše holuby vidí ihned mnohem víc chovatelů,
které skutečně zajímají, než na celostátní výstavě.

Ale chybí mi přímý kontakt s dalšími holubáři a chybí mi i posouzení holubů.

Na CV CHOVATEL jsem letos své holuby vystavil.

JN

Však ti Vaši žlutí šupinatí byli velmi pěkní , obecně žlutí i červení šupinatí mi připadali jako původní mp, bez všech negativ posledních desetiletí vývoje - nejsou ani příliš krátcí,ani těžcí ,ani nemají hlavy slepičáků s širokými silnými krátkými zoby, jsou létaví , to u některých černých šupinatých je vidět trend silných postav...
zkrátka na to, že to byli všechno výletci - velká paráda !
ještě bych rád viděl ty naše původní /hellblau/ světle modré pruhové s barvou jako mají káníci...ta dunkelblau nebo stahlblau na dnešních modrých mp se mi líbí velmi málo...ale to je jiná....
hodně zdaru a pevné zdraví
jh

17.1.2022 19:05
gary

XXX.XXX.116.168

Tak jsme s přítelem využili vzácné možnosti podívat se na výstavu s holuby a to na Náš chovatel v Lysé n/L dne 15.1.2022.
První rozčarování přišlo hned po příchodu k jižní vstupní bráně výstaviště - fronta ve trojstupu cca 150m dlouhá - asi nebyli lidi do pokladen...tak na 1-1,5 hod !
Další pokračovalo v hale s burzou, kde bylo sice několik slušných holubů , ale většina byla tak do kuchyně... Pak jsem si uvědomil, že se prodávají holubi ocenění ve výstavních klecích...někteří chovatelé prodávali celou svoji kolekci - i 10 ks...což má za následek, že druhý den výstavy vidí návštěvníci prázdné klece...
První den výstavy / pátek od 11 - 17 hod/ prý byla hala skoro prázdná - snad jen ca 150 lidí ! V sobotu byl zase nával před bránou, ale v hale bylo také poloprázdno ve srovnání s minulými léty...
Celá výstava se vešla do haly C / v r. 2020 v B a C halách / ,holubů bylo vystaveno ca 1206 ks oproti r. 2020 /1618 ks / tedy o 25% méně. Pokles byl u všech speciálek min. o 1/3 kromě mezinár. výstavy gigantů - tam bylo 260 ks tj. o 55 ks více než v r. 2020 ! Tady je znát, že Klub chovatelů gigantů pracuje velmi dobře , což je vidět i na jejich stránkách na rozdíl od klubů , kde na stránkách klubů již roky není aktualita - např Klub mor. pštrosa...I český stavák padá - jen 73 vystavených holubů....jak stárne členská základna !
To nejsmutnější z celé akce je viditelné všude - stáří chovatelů a téměř žádní mladí následovníci - to znamená, že s naší generací chovatelů vymře i holubí populace - téměř nikdo z členské základny nemá v přímém potomstvu následovníky - a ani cizí mládež se moc o chov holubů nezajímá . K tomu není žádná propagace a podpora chovatelství, zvláště holubářství hlavně ze strany placeného aparátu Svazu - ČSCH -a hlavně žádná organizační ani materiální pomoc stárnoucí čl. základně - třeba zajištění svozu zvířat / a dotace/ z celé ČR na velké výstavy od okresu výše zdarma atd..!
Takto to nebude za pár let fungovat - a co budou dělat funkcionáři ?

18.1.2022 05:30
jo012810

XXX.XXX.101.35

....a co budou dělat funkcionáři ? Pokud se jedná o placené funkce, tak tam si v ČSCH vystačí bez členské základny, pokud bude co prodávat a vybírat z účtu, neboť Stanovy jsou tak nastaveny. Co se týká návštěvnosti výstavy, ale i jiných akcí, tam se v letošním roce zcela jistě projevilo rozdělení společnosti na nadlidi a ty ostatní-podle očkování. Možná toto bude trvalejším fenomenem a je to jedena z mnoha okolností, která se přidává k tomu, co gary vyjmenoval....Bohužel.

12.2.2022 00:05
list

XXX.XXX.80.202

jarsm napsal(a):

Klub chovatelů holubů moravských pštrosů Brno, pobočka Praha, pořádá v sobotu 23. října 2021 od 12:00 do 16:00 hod.
Součástí výstavy bude burza MP. Vystaveno bude 220 ks MP. Srdečně zvou chovatelé pobočky.

Bylo by možné se přijít podívat k vám na ZO do Cítova?
Jsem ze Všetat a několik let přemýšlím, zda se mám do svazu přidat, či ne. A z hledání odpovědi jsem si vzal jedině to, že strašně moc záleží na ZO, proto bych se rád přišel podívat k vám, kde se něco dělá,
Musím přiznat, že mým největším lákadlem je kontakt s chovateli MP a kroužky

12.2.2022 18:24
jarsm

XXX.XXX.1.21

list napsal(a):
Bylo by možné se přijít podívat k vám na ZO do Cítova?
Jsem ze Všetat a několik let přemýšlím, zda se mám do svazu přidat, či ne. A z hledání odpovědi jsem si vzal jedině to, že strašně moc záleží na ZO, proto bych se rád přišel podívat k vám, kde se něco dělá,
Musím přiznat, že mým největším lákadlem je kontakt s chovateli MP a kroužky

Dobrý den,
jsme pražská pobočka klubu chovatelů Moravských pštrosů bez vlastního areálu a proto jsme navázali spolupráci se základní organizaci v Cítově, která nám umožňuje pořádat výstavy v jejich chovatelském areálu. V tomto roce tam budeme mít opět výstavu MP 22. října. Pokud budete mít zájem, určitě vás v Cítově rádi uvítají. V dubnu pořádají 16. -17. 4. Velikonoční výstavu: https://cschcitov.wbs.cz/
Rovněž mě můžete kontaktovat na kontaktech v mém profilu.
S pozdravem, J. Šmolda

T.T

12.2.2022 19:13
T.T

XXX.XXX.47.88

Dobrý den
Je mi 13let a loni jsem začal chovat Mp
Koupil jsem si 2 páry černých měli bílé kroužky.
Letos jsem podíval na kroužky a zjistil jsem že jsou 6noteda teď 7let starý
Takže je mohu rovnou vyhodit

12.2.2022 19:36
jo012810

XXX.XXX.101.35

T.T napsal(a):
Dobrý den

A proč vyhodit? Sedmiletí holubi mohou klidně odchovávat. Nevím, jak to je nyní u těchto šlechtěných MP. Třeba se mýlím a něko udělal medvědí službu holubářství a nebo použil staré kroužky na holoubata a neupozornil na to při prodeji. Všechno je možné. U zvířat neexistuje něco, jako přesný "návod k použití", či kuchařka. Jde o hodně specifickou zábavu vyžadující trpělivost, schopnost pozorování a analyzování. Je to "práce" s živým materiálem a proto to někteří z nás mají, jako svého životního koníčka.

12.2.2022 19:59
gary

XXX.XXX.116.168

jarsm napsal(a):

Optimismus mne již dávno opustil, když vidím situaci v klubech jako je ten Klub chovatelů moravského pštrosa - ty jsou již v deliriu - v pobočkách Brno, Hradec Králové a Praha jsou poslední zprávy z r, 2012 !
A letos v úvodu je kromě nového PF 2022 již jen text z r. 2011 : nic víc za 10 let !

"V součastné době bývají celoklubové speciální výstavy obesílány zhruba 500 až 700 holuby v mnoha barevných a kresebných rázech. V roce 2010 pořádal klub chovatelů moravských pštrosů Brno vrcholnou chovatelskou akci – Evropskou výstavu moravských pštrosů ve Slavkově u Brna, která porovnala kvalitu tohoto plemene na mezinárodní úrovni a ujednotila pohled na moravského pštrosa v rámci Evropy.

Věříme že, bohatá a kompletní činnost doplněná webovými stránkami v budoucnu uspokojí i ty nejnáročnější holubáře a že naše společné úsilí povede nejen ke zkvalitnění chovu moravských pštrosů a tím uchování tohoto krásného plemene pro další generace chovatelů, ale že si najde svoji oblibu a pevné místo i za hranicemi naší republiky !"
Od té doby nikdo z funkcionářů klubů není schopen aktualizovat jakékoliv údaje ani podat zprávu za kalendářní rok a již vůbec ne dokumentaci speciálních pobočkových a klubových výstav !
Navíc tu hlavní speciální klubovou výstavu v Újezdu u Brna téměř ignorují i chovatelé z ostatních poboček, zejména z jihu Čech, i Praha a z domácích ani polovina členů tam nedojde...
V loňském roce měla být při Moravii Brno i II: mezinárodní výstava moravských pštrosů a byla celá akce zrušena, tak jen doufám, že se vzchopí členové klubu a připraví tuto výstavu letos dřív, než vypukne epidemie...takže : probudí se z agonie holubářství nebo NE ?

12.2.2022 20:07
gary

XXX.XXX.116.168

T.T napsal(a):
Dobrý den

zeptej se toho, kdo ti je prodal, jak jsou staří a jestli jim nedal jen staré kroužky a kolik měli vloni mladých , ale pokud to nejsou zdegenerovaní holuby nebo nemocní , tak by měli být plodní i v 7 letech ...

12.2.2022 21:07
To.V

XXX.XXX.39.37

gary napsal(a):
Optimismus mne již dávno opustil, když vidím situaci v klubech jako je ten Klub chovatelů moravského pštrosa - ty jsou již v deliriu - v pobočkách Brno, Hradec Králové a Praha jsou poslední zprávy z r, 2012 !
A letos v úvodu je kromě nového PF 2022 již jen text z r. 2011 : nic víc za 10 let !

"V součastné době bývají celoklubové speciální výstavy obesílány zhruba 500 až 700 holuby v mnoha barevných a kresebných rázech. V roce 2010 pořádal klub chovatelů moravských pštrosů Brno vrcholnou chovatelskou akci – Evropskou výstavu moravských pštrosů ve Slavkově u Brna, která porovnala kvalitu tohoto plemene na mezinárodní úrovni a ujednotila pohled na moravského pštrosa v rámci Evropy.

Věříme že, bohatá a kompletní činnost doplněná webovými stránkami v budoucnu uspokojí i ty nejnáročnější holubáře a že naše společné úsilí povede nejen ke zkvalitnění chovu moravských pštrosů a tím uchování tohoto krásného plemene pro další generace chovatelů, ale že si najde svoji oblibu a pevné místo i za hranicemi naší republiky !"
Od té doby nikdo z funkcionářů klubů není schopen aktualizovat jakékoliv údaje ani podat zprávu za kalendářní rok a již vůbec ne dokumentaci speciálních pobočkových a klubových výstav !
Navíc tu hlavní speciální klubovou výstavu v Újezdu u Brna téměř ignorují i chovatelé z ostatních poboček, zejména z jihu Čech, i Praha a z domácích ani polovina členů tam nedojde...
V loňském roce měla být při Moravii Brno i II: mezinárodní výstava moravských pštrosů a byla celá akce zrušena, tak jen doufám, že se vzchopí členové klubu a připraví tuto výstavu letos dřív, než vypukne epidemie...takže : probudí se z agonie holubářství nebo NE ?

Mě opouští optimismus, když pane Gary tady furt jen něco kritizujete, píšete jaká je situace v klubech jak nikdo nic nedělá a přitom jsem o Vás neslyšel , že by jste se angažoval v klubu MP a něco pro ten "úpadek" udělal...

Citace: „Od té doby nikdo z funkcionářů klubů není schopen aktualizovat jakékoliv údaje ani podat zprávu za kalendářní rok"

Pane Gary, kritizujete tady úplně nesmyslné věci. Kdyby jste se podíval na internetové stránky www.moravskypstros.cz sekce "zprávy a kroužky" naleznete zde nadpis - Dění z klubu
A zde můžete najít zprávy, zápisy z výstav i schůzí, které se konají každým rokem a zápisy staré až 10 let.
Na závěr bych chtěl také připomenout, že články z výstav pořádanými jednotlivými pobočkami nám ve článcích v chovateli alespoň trochu popisují Př. Stehno nebo Př. Šmolda, myslím si, že časopis CHOVATEL odebírá spoustu chovatelů a určitě bych to bral i jako pozitivní věc pro propagaci, na které se snaží podílet chovatelé nebo samotní funkcionáři.
T.V

13.2.2022 11:50
jarsm

XXX.XXX.42.83

gary napsal(a):

Gary, nevím, kde jste čerpal fakta pro svá tvrzení o nečinnosti klubu MP. Pro uvedení vašich nepravdivých informací na správnou míru přikládám jen část klubových stránek, které dokládají, že to není taková katastrofa jak popisujete!!!! Vše je na stránkách www.moravskypstros.cz
Že se v r. 2020 nekonala Mezinárodní výstava MP v době uzavření hranic a zrušení všech výstav včetně Moravie v Brně soudný člověk pochopí. Připravit mezinárodní výstavu dřív???? V létě???
Takže, příště by to chtělo kritizovat s větším nadhledem a pravdivě.
S chovatelský pozdravem, J. Šmolda, jednatel pražské pobočky KCHHMP Brno

13.2.2022 17:02
list

XXX.XXX.80.202

jarsm napsal(a):
Dobrý den,
jsme pražská pobočka klubu chovatelů Moravských pštrosů bez vlastního areálu a proto jsme navázali spolupráci se základní organizaci v Cítově, která nám umožňuje pořádat výstavy v jejich chovatelském areálu. V tomto roce tam budeme mít opět výstavu MP 22. října. Pokud budete mít zájem, určitě vás v Cítově rádi uvítají. V dubnu pořádají 16. -17. 4. Velikonoční výstavu: https://cschcitov.wbs.cz/
Rovněž mě můžete kontaktovat na kontaktech v mém profilu.
S pozdravem, J. Šmolda

Dobrý den, díky moc za informace a určitě se rád přijedu do Cítova na výstavu podívat. Zvažuji vstup do ČSCH, tak kdybych do toho šel, rád se Vám ozvu

14.2.2022 19:17
gary

XXX.XXX.116.168

jarsm napsal(a):
Gary, nevím, kde jste čerpal fakta pro svá tvrzení o nečinnosti klubu MP. Pro uvedení vašich nepravdivých informací na správnou míru přikládám jen část klubových stránek, které dokládají, že to není taková katastrofa jak popisujete!!!! Vše je na stránkách www.moravskypstros.cz
Že se v r. 2020 nekonala Mezinárodní výstava MP v době uzavření hranic a zrušení všech výstav včetně Moravie v Brně soudný člověk pochopí. Připravit mezinárodní výstavu dřív???? V létě???
Takže, příště by to chtělo kritizovat s větším nadhledem a pravdivě.
S chovatelský pozdravem, J. Šmolda, jednatel pražské pobočky KCHHMP Brno

O činnosti Klubu hovoří jasně jejich aktivita na klubových stránkách , tak na Úvod je nová část za poslední roky jen PF 2022 , pod tím je již 10 let starý text, ve zprávách o dění v klubu je pouze roční Zpravodajství s vyhodnocením výstav r. 2020 bez jediné fotografie , dále plánované výstavy v r. 2021 ,
o aktivitě Klubu hovoří zprávy z poboček - ty hovoří : Brno,Hradec Králové , Č. Budějovice a Uherské hradiště mají poslední zprávy z r. 2012 , u pobočky Praha je poslední hodnocení málo četných rázů na speciálce ve Slavkově z 4.-5.11.2011....!
hodnocení výstav je bez jakékoliv dokumentace kromě Prahy a HK, - ani foto vítězů- holubů / i s chovatelem /- s oceň. lístkem , nejhorší je to ze speciálky klubu z 5.-6.11.2021 v Újezdě -s výsledkovou listinou v rukopise ofocenou...- žádná snaha zviditelnit či propagovat chov , chovatele ani barevné rázy,,,
Navíc z pražské pobočky / stejně i z jižních Čech/ žádný účastník na speciálce Klubu .- není to známka agonie ? 45 z 130 členů ???
Otázka zní : je taková zapadlá obec vhodná pro celostátní setkání chovatelů - je to z ruky pro více než polovinu členů Klubu ! Proto taky tak nízká účast ?
A co veterinární kontrola - prakticky není žádná , mnoho chovatelů , s nimiž jsem mluvil mi pravilo, že již nedají nic na výstavu, neboť po výstavě jim vždy vypukne u holubů nemoc - jeden mi pravil , že vystavil na jiné výstavě 20 mp a poté mu jich doma 8 uhynulo...
Takže k optimismu daleko....trend je deprimující . Kdo jej zvrátí ?

14.2.2022 20:13

"... jeden mi pravil , že vystavil na jiné výstavě 20 mp a poté mu jich doma 8 uhynulo..."
Může si za to sám..., má chovat vitální holuby a ne "narkomany"...

14.2.2022 20:13
To.V

XXX.XXX.213.49

O vaší nečinnosti hovoří tady tyto příspěvky které sem vkládate. Místo toho aby jste se zvedl od počítače či mobilu , zavolal některým funkcionářům, zeptal jste jak pomoct v klubu, nebo měl nějaké nové nápady ,návrhy tak neustále budete špinit klub aniž by jste hnul prstem. Nezlobte se na mě, ale toto už není holubarstvi ale čistá politika co a jak a proč by mohlo být lepší apod. A takových lidí tu je spousta i v klubu. Málo kdo něco dělá pro klub.
Na schůzi v Újezdě může jít každý, i nečlenové se zde účastní pokud vím. Mohl jste jít a navrhnout své připomínky. Pokud vím , ani jednou,co jsem v klubu , sem Vás tam neviděl a za tu dobu tady jen kritizujete.
Mrzí mě , že to tady musím psát v takovém duchu ale od takových lidí co nehli ani prstem a mají pořád plno řeči a výsledek žádný se tady poučovat nenechám
T.V

14.2.2022 21:12
gary

XXX.XXX.116.168

To.V napsal(a):
O vaší nečinnosti hovoří tady tyto příspěvky které sem vkládate. Místo toho aby jste se zvedl od počítače či mobilu , zavolal některým funkcionářům, zeptal jste jak pomoct v klubu, nebo měl nějaké nové nápady ,návrhy tak neustále budete špinit klub aniž by jste hnul prstem. Nezlobte se na mě, ale toto už není holubarstvi ale čistá politika co a jak a proč by mohlo být lepší apod. A takových lidí tu je spousta i v klubu. Málo kdo něco dělá pro klub.
Na schůzi v Újezdě může jít každý, i nečlenové se zde účastní pokud vím. Mohl jste jít a navrhnout své připomínky. Pokud vím , ani jednou,co jsem v klubu , sem Vás tam neviděl a za tu dobu tady jen kritizujete.
Mrzí mě , že to tady musím psát v takovém duchu ale od takových lidí co nehli ani prstem a mají pořád plno řeči a výsledek žádný se tady poučovat nenechám
T.V

Komu není rady, tomu není pomoci - nápady na zlepšení dávám zdarma !
na to abych měl pravdu nemusím být členem Vašeho Klubu a zejména ne , pokud jsou i ostatní členové a zejména funkcionáři rozhodnuti a přesvědčeni o své pravdě a odmítají akceptovat jakékoliv nápady a návrhy ke zlepšení své činnosti - to je potom marná všechna snaha. Proto asi tolik chovatelů opustilo tento klub a chovají své holuby bez členství a další tam nevstupují , i když jsou na facebooku přihlášeni...
Moje připomínky byste měli raději probrat na klubu a zkusit se zamyslet, jestli v 21. století není čas na změnu přístupu , jinak vymřete po meči i po přeslici , ani ti 3 mladší členové to nezachrání , když se podíváte na věkové složení Vaší členské základny - kolik členů je starších 65 let - ca 23 , z toho 18 nad 70 let...
podívejte se na Facebook na skupinu : Moravský pštros chovatelství všeobecně - tam aspoň zájemci mohou vidět holuby i kontakty na chovatele lépe než na stránkách Klubu mp !
Ale stejně jako na diskuzi zde funkcionáři Klubu mlčí....že by neuměli s počítačem či telefonem ?

14.2.2022 22:14
To.V

XXX.XXX.213.49

Prostě si melete svoje, žijete z přesvědčení co Vám, kdo nakukal nebo napovídal a aniž by jste se zúčastnil jakékoli schůze JAKO NEČLEN tak to je asi moc velké sousto pro Vás. To radši budete sedět za PC, psát sem takové "nápady a připomínky" a neustále kritizovat a kritizovat klub. Ani se nedivím, že mládež se nezajímá o holuby, když potom čte tyto příspěvky na internetu od takových lidí co neznají ani dění klubu a mají své "informátory" Místo toho aby jste to seriózně někomu pověděl např. Funkcionáři nebo samotnému předsedovi do očí osobně! A vyslechl si jaká je skutečná situace, raději budete diskutovat na toto téma přes sociální sítě z pohodlí křesla !!! A myslet si že na Vaše nápady budou čekat u počítačů 21.stoleti funkcionáři a budou Vám padat kolem krku, tak to gratuluju !!!!!
Jen by mě opravdu velmi ale velmi zajímalo kde jste vzal tyto informace, že funkcionáři neakceptují další návrhy ke zlepšení činnosti.

15.2.2022 00:45
jarsm

XXX.XXX.42.18

gary napsal(a):
Komu není rady, tomu není pomoci - nápady na zlepšení dávám zdarma !
na to abych měl pravdu nemusím být členem Vašeho Klubu a zejména ne , pokud jsou i ostatní členové a zejména funkcionáři rozhodnuti a přesvědčeni o své pravdě a odmítají akceptovat jakékoliv nápady a návrhy ke zlepšení své činnosti - to je potom marná všechna snaha. Proto asi tolik chovatelů opustilo tento klub a chovají své holuby bez členství a další tam nevstupují , i když jsou na facebooku přihlášeni...
Moje připomínky byste měli raději probrat na klubu a zkusit se zamyslet, jestli v 21. století není čas na změnu přístupu , jinak vymřete po meči i po přeslici , ani ti 3 mladší členové to nezachrání , když se podíváte na věkové složení Vaší členské základny - kolik členů je starších 65 let - ca 23 , z toho 18 nad 70 let...
podívejte se na Facebook na skupinu : Moravský pštros chovatelství všeobecně - tam aspoň zájemci mohou vidět holuby i kontakty na chovatele lépe než na stránkách Klubu mp !
Ale stejně jako na diskuzi zde funkcionáři Klubu mlčí....že by neuměli s počítačem či telefonem ?

Vaše rady rozdáváte kde se dá. Není vlákno, kde byste rady zdarma nerozdával a jako bonus přidáváte katastrofické scénáře. Chytnete se každé příležitosti abyste mohl vyjádřit nějaké Qou vadis. Na jedné straně bědujete nad vývojem (šlechtění a "šlechtění") plemen holubů, který probíhá co chov holubů existuje. A na druhé straně v 21. století bědujete nad tím, že holubi nepolaří a nad chovem ve voliérách.... Kdyby ti, kteří nemají z různých důvodů jinou možnost než voliérový chov, přestali holubařit, moc by nás nebylo! ......
Myslíte si, že kdyby si klub najal na internetové stránky špičkovou PR agenturu, že by chovatelé přestali stárnout" a mladí chovatelé s rodiči, kteří jim postaví holubárny vedle bazénů, by se jen hrnuli?
Argumentovat nízkou účastí na celo klubové výstavě v kovidové době, kdy lidé omezili cestování aby se nenakazili, není férové.

Vůbec se nedivím reakci To.V, mladého člena klubu, nového posuzovatele holubů, který v jeho dvaceti letech pro chovatelství podle mě dělá podstatně víc než vy! Určitě nejezdí po výstavách shánět "zaručené informace" a drby aby následně mohl rozdávat královské rady.

Mrzí mě, že jsem se nechal unést a reagoval na vaše příspěvky. Příště už to neudělám a zařadím se mezi ty, kteří podle vás mlčí. Začíná to být pro mě ztráta času, kterého vy jako "Rentier ve společnosti Doma" máte asi dost.
S pozdravem, Jš

14.3.2022 19:42
gary

XXX.XXX.116.168

jarsm napsal(a):
Vaše rady rozdáváte kde se dá. Není vlákno, kde byste rady zdarma nerozdával a jako bonus přidáváte katastrofické scénáře. Chytnete se každé příležitosti abyste mohl vyjádřit nějaké Qou vadis. Na jedné straně bědujete nad vývojem (šlechtění a "šlechtění") plemen holubů, který probíhá co chov holubů existuje. A na druhé straně v 21. století bědujete nad tím, že holubi nepolaří a nad chovem ve voliérách.... Kdyby ti, kteří nemají z různých důvodů jinou možnost než voliérový chov, přestali holubařit, moc by nás nebylo! ......
Myslíte si, že kdyby si klub najal na internetové stránky špičkovou PR agenturu, že by chovatelé přestali stárnout" a mladí chovatelé s rodiči, kteří jim postaví holubárny vedle bazénů, by se jen hrnuli?
Argumentovat nízkou účastí na celo klubové výstavě v kovidové době, kdy lidé omezili cestování aby se nenakazili, není férové.

Vůbec se nedivím reakci To.V, mladého člena klubu, nového posuzovatele holubů, který v jeho dvaceti letech pro chovatelství podle mě dělá podstatně víc než vy! Určitě nejezdí po výstavách shánět "zaručené informace" a drby aby následně mohl rozdávat královské rady.

Mrzí mě, že jsem se nechal unést a reagoval na vaše příspěvky. Příště už to neudělám a zařadím se mezi ty, kteří podle vás mlčí. Začíná to být pro mě ztráta času, kterého vy jako "Rentier ve společnosti Doma" máte asi dost.
S pozdravem, Jš

Nějak se ta diskuze hroutí - místo svobodného vyjádření různých názorů - plurality- se názory zejména funkcionářů vydávají za jedinou pravdu a dochází k autocenzuře - pod heslem "kdo nejde s námi, jde proti nám " ? Jako v politice ?
Diskutují převážně lidé s nedokončeným základním vzděláním - ti mají problém i s gramatikou..ostatní taktně mlčí ?
To, že holubaření je před smrtí snad musí vidět každý soudný člověk
- vždyť když ani v rodinách holubářů není zájem a porozumění pro tento koníček, doba je jiná, zájmy lidí také, navíc chovatelství v minulosti bylo vždy doménou sociálně i kvalifikačně slabší části populace , zejména na venkově , která však nebyla extremně chudá a mohla si různými způsoby "pomoci " ke krmivu v JZD /za 5 prstů / , takže vlastně o nic nešlo, ale dnes tato vrstva lidí nemá potřebné finance na chov, který se stává stále dražším koníčkem ani nemohou "nafasovat z kombajnu " a hlavně movitější část populace o chov holubů nemá zájem...až na čestné vyjímky....takže zase tu zbývá ta část chudých , která by chtěla holubařit , ale nemá a nebude na to mít ! Takže perspektiva nevalná...
Úsměvné je i vyjádření "mladý člen klubu,nový 20 letý posuzovatel ,,,, nejezdí po výstavách " - to je teda super - místo neformálního vzdělávání sedí doma ? Ten by měl být schopen se pokusit o zlepšení ...presentovat činnost klubu na jeho stránkách ...
Ten stav Klubů je až na vyjímky taky triskní- vymlouvat loňskou nízkou účast na VČS epidemií je sice možno, ale běda jestli letos tento stav nebude - co potom budeme říkat ? Ti členové nejezdili na ty schůze ani před 5 lety - to se opakuje stále ! Taky si myslím, že v 21.století by mělo být i pro funkcionáře normální diskutovat na sociálních sítích a nečekat až je někdo potká na aby s nimi mohl mluvit...jinak hrají mrtvé brouky ?
PS : těším se na další diskuzi ! Kdo žije , diskutuje - jen mrtvoly nediskutují - těm je vše jedno _!

14.3.2022 21:08
Columba livia

XXX.XXX.115.234

gary napsal(a):
Nějak se ta diskuze hroutí - místo svobodného vyjádření různých názorů - plurality- se názory zejména funkcionářů vydávají za jedinou pravdu a dochází k autocenzuře - pod heslem "kdo nejde s námi, jde proti nám " ? Jako v politice ?
Diskutují převážně lidé s nedokončeným základním vzděláním - ti mají problém i s gramatikou..ostatní taktně mlčí ?
- vždyť když ani v rodinách holubářů není zájem a porozumění pro tento koníček, doba je jiná, zájmy lidí také, navíc chovatelství v minulosti bylo vždy doménou sociálně i kvalifikačně slabší části populace , zejména na venkově , která však nebyla extremně chudá a mohla si různými způsoby "pomoci " ke krmivu v JZD /za 5 prstů / , takže vlastně o nic nešlo, ale dnes tato vrstva lidí nemá potřebné finance na chov, který se stává stále dražším koníčkem ani nemohou "nafasovat z kombajnu " a hlavně movitější část populace o chov holubů nemá zájem...až na čestné vyjímky....takže zase tu zbývá ta část chudých , která by chtěla holubařit , ale nemá a nebude na to mít ! Takže perspektiva nevalná...
Úsměvné je i vyjádření "mladý člen klubu,nový 20 letý posuzovatel ,,,, nejezdí po výstavách " - to je teda super - místo neformálního vzdělávání sedí doma ? Ten by měl být schopen se pokusit o zlepšení ...presentovat činnost klubu na jeho stránkách ...
Ten stav Klubů je až na vyjímky taky triskní- vymlouvat loňskou nízkou účast na VČS epidemií je sice možno, ale běda jestli letos tento stav nebude - co potom budeme říkat ? Ti členové nejezdili na ty schůze ani před 5 lety - to se opakuje stále ! Taky si myslím, že v 21.století by mělo být i pro funkcionáře normální diskutovat na sociálních sítích a nečekat až je někdo potká na aby s nimi mohl mluvit...jinak hrají mrtvé brouky ?
PS : těším se na další diskuzi ! Kdo žije , diskutuje - jen mrtvoly nediskutují - těm je vše jedno _!

Škoda, že nejde dať palec dolu. Dal by som Vám ich aspoň 100. Nie za to, že by ste nemali pravdu, ale za to, že demotivujete aj tých pár ktorí holubárstvu zostali verní cez akékolvek prekážky. Od chovu holubov odradzujete všetkých začiatočníkov aj potencionálnych záujemcov.
Vašimi zaostalymi postojmi trebárs vo vlákne o cenách holubov staviate holubárstvo do tej najnižšej úrovne.
To, že aj keď holuby držíte niekolko rokov a stále ste neprekročili vzdelanosťou a poznatkami o chove tohoto úžasného vtáka hranice svojho dvora hovorí o všetkom.
Ako povedal môj otec, nie každý, kto má holuby je holubár...u vás to platí dvojnásob.

14.3.2022 21:21

gary napsal(a):

Jsi to dneska přehnal s alkoholem viď joudo ? pardon gary 🙄

17.3.2022 15:23
Buqice

XXX.XXX.233.181

gary napsal(a):

Nedá mi to , ale musím trochu zareagovat . Čeština je kouzelná , když utrhnete konec věty , může jít význam úplně do jinam, než původně šel.
Co se týče Tomáše, bylo napsáno , že NEJEZDÍ PO VÝSTAVÁCH SHÁNĚT DRBY ATD ...
Což je dost velký rozdíl od toho , co citujete Vy. Kdyz reagujete pouze na ,,NEJEZDÍ PO VÝSTAVÁCH", tak to opravdu vypadá s významem úplně jinak .
A zrovna Tomáš je jeden z těch , za které by měli všichni ,,původní " holubáři vrnět blahem . Opravdu nesedí doma místo neformálního vzdělávání , naopak se
vzdělává kudy může a pro holuby dělá taky co může . Jen kdyby takových kluků , (co budí dojem , že se
vylíhli v holubníku😉) bylo víc , nemuseli bysme se o budoucnost holubářství bát. Tady jste frfňal opravdu na špatnou adresu .
Proč máte pořád potřebu si stěžovat , jak je všechno teďka hrozný ? Jo, jsou problémy který třeba dřív nebyly . Ale výhody a možnosti taky . Holubářů ubývá ...no někdy taky proto , že ti starší misto pomoci , optimismu a dobrých rad , kolem sebe sypou akorát haldy posměšků, skepse, jedu, a často i různých ojebávek, když narazí na začátečníka . Viděla jsem malýho kluka , kterej se radoval , jak mu nějaký ,,velký" chovatel prodal nekolik sedlatých RK , tak že se mu bude dobře začínat s chovem ...tak si je vzal na výstavu , aby věděl co mu na ně řekne posuzovatel. Fakt nečekal zradu , byl nadšen , že má do začátku holuby od slavného chovatele . Tak to nadělal do klecí.....a oni ani jeden neměli kapku ... Být ten kluk jenom trochu menší charakter, tak by se po tom zážitku na celý holubaření vykvajznul. Na otravu stačí někdy fakt málo .
A to je jen jeden příklad co mě zrovna napadnul .
Naštěstí pořád existuje hodně lidí , co nejsou kyselý a rádi pomůžou , a ještě se při tom stihnou usmívat . Jen člověk na začátku musí mít kliku, a někoho takovýho potkat . A nebo jestli padnete na někoho , kdo v začátečníkovi vidí akorát dobrou příležitost zbavit se odpadu z chovu . Nebo na někoho , kdo si chce jenom honit ego , nebo jen sbírat ty drby , nebo si dělat z chovatelství politiku ...
Tak třeba se prostě jenom tím úbytkem holubářů jenom oddělí zrno od plev. Třeba chovů celkové ubyde , a zůstanou jen ti , co tím fakt žijou .
A který to těší na duši 😉

17.3.2022 18:30
Olánek

XXX.XXX.96.95

Buqice,opravdoví holubáři nezačínají se šampiony.

17.3.2022 20:16
Buqice

XXX.XXX.32.189

Olánek napsal(a):
Buqice,opravdoví holubáři nezačínají se šampiony.

To určitě . Kvalita se nekupuje , kvalita se dělá. A nikdo nikomu neprodá to , co má doma nejlepšího . To je v pořádku .Ale každý by měl vědět do čeho jde . Kupuju dejme tomu něco , co má nějakou závadu na kráse , vím o tom , nějak si s tím poradím selekcí. Ale musím vědět do čeho jdu.
Prodat začátečníkovi , tím hůř dítěti, výlukové zmetky , a nechat ho v domnění že má prima zvířata , je prasárna. Můžete mi namítnout , že kdo kupuje , už má vědět , jak to zvíře má vypadat . Ano , měl by . Ale někdy ještě neví . Kdejaký chovatel se nechává oslovovat ,,přítel". Takže pokud někdo ještě neví , jak to má vypadat , tak by bylo prima mu to spíš vysvětlit. Prodat mu něco , co má třeba chyby ,ale není to úplně průser , a z těch zmetků si uvařit polívku .

18.3.2022 07:38
Olánek

XXX.XXX.96.95

Rozlišuji chov holubů se srdíčkem a vzorníkový,šlechtitelský chov holubů,ve kterém je primární úspěch.

18.3.2022 09:04
Buqice

XXX.XXX.32.56

Aha, tak tomu nerozumím . Doteď jsem si myslela , že to patří k sobě .
Ale i kdyby to z nějakých , mě neznámých důvodů, mělo existovat každé zvlášť , pořád jednání na rovinu a dobrá vůle pomůže začínajícím . A prasárna zůstane prasárnou .

18.3.2022 09:54
čendas

XXX.XXX.71.168

Buqice napsal(a):
To určitě . Kvalita se nekupuje , kvalita se dělá. A nikdo nikomu neprodá to , co má doma nejlepšího . To je v pořádku .Ale každý by měl vědět do čeho jde . Kupuju dejme tomu něco , co má nějakou závadu na kráse , vím o tom , nějak si s tím poradím selekcí. Ale musím vědět do čeho jdu.
Prodat začátečníkovi , tím hůř dítěti, výlukové zmetky , a nechat ho v domnění že má prima zvířata , je prasárna. Můžete mi namítnout , že kdo kupuje , už má vědět , jak to zvíře má vypadat . Ano , měl by . Ale někdy ještě neví . Kdejaký chovatel se nechává oslovovat ,,přítel". Takže pokud někdo ještě neví , jak to má vypadat , tak by bylo prima mu to spíš vysvětlit. Prodat mu něco , co má třeba chyby ,ale není to úplně průser , a z těch zmetků si uvařit polívku .

Prodávat dětem holuby , kteří by jinak skončili v polévce, je lumpárna, já zásadně nechávám mládeži holuby zadara, bohužel se za posledních dvacet let , nikdo neozval, před skoro 60 lety, jsem byl nejmladším holubářem v našem městě, což jsem dodnes, to mluví za vše,po 30 letech budování tzv.demokracie, obrloupeží,podvodů, brutální likvidace zemědělství, soběstačnosti v potravinách, se nezhroutí jen chovatelství,ale asi stát, ekonomika

21.3.2022 21:28
gary

XXX.XXX.116.168

Tak je fakt, že tady burcuji chovatele, aby to holubářství nenechali padnout, ale asi je to předurčené....v diskuzi mi mnozí vyčítají pesimismus , ale na druhé straně nedali žádný argument, že bych neměl pravdu , dostal jsem 100 x palec dolů, ale nic to neřeklo krom toho , že se.u svými fakty některé lidi , když poukazuji na neúprosný trend k zániku holubaření - jedna vlaštovička jaro nedělá stejně jako 1 dvacetiletý fanda v klubu s průměrným věkem členů 65+....a to znám malý parádní přátelský klub , kde je parta přátel s věkovým průměrem 73 let... ale abych nebyl nespravedlivý , tak musím uznat , že jsou tu kluby chovatelů , které fungují vzorně či aspoň dobře jako např. klub bubláků, staváků, praž. rejdičů či jiných , i když i tady číhá nebezpečí zvané "stáří"- kdy pár tahounů dělá činnost spolku , ale je třeba vypěstovávat včas náhradu -aby nedopadli jako jiné spolky, kdysi velké a dnes vrávorající nad propastí ....
Co mi dodává trochu optimismu je stav zájmu lidí o facebook - zde skupiny lidí se zájmem o holuby - např. holuba mor. pštrosa mají 830 členů , holubi 1.900 členů , holubích křídel šum má 701 členů atd. .... je zajímavé ,kolik chovatelů stojí mimo organizace ČSCH - proč ? toť otázka...
Ale k perspektivě holubaření bude vždy potřeba kvantita - ať již chovatelů , tak i holubů, ono pročištění zrna od plev by mohlo vést k totální degeneraci chovů s malým počtem příbuzných zvířat , takže je potřeba to "křoví" , které dělá tu kvantitu a umožňuje i kvalitu . Teď nás čeká další "prosívání " , když cena krmiv vyletí nahoru, tak to mnoho chovatelů nevydrží....pak tady rostou holubáři, kteří si pořizují věžáky , kteří jsou zdarma a taky nenároční na krmení...viz diskuze.... ti nekoupí pár za 500,-... tržní hospodářství se uplatňuje i v obchodu s holuby...viz inzerce.
Minulý týden jsem daroval 9 holubů mladému chlapci- nadšenci , tak jsem zvědav, jak to dopadne. Za léta mého holubaření jsem rozdal přes 100 holubů, ale nezbylo z toho nic...tak jsem zvědav. musíme doufat...tady nebo na věčnosti...

22.3.2022 09:18
čendas

XXX.XXX.71.168

Bohužel, většině důchodců, po zaplacení šílených cen energií, nájmů, léků, nezbyde brzo zbývat, ani na chleba, natož na nějaké koníčky, až sem nepůjde po debilních sebevražedných, provokacích , ruský plyn, ropa, palivo do atomovek, veškeré čínské zboží, nejen léky, čipy, hořčík, budou úplně starosti

25.3.2022 16:21
Buqice

XXX.XXX.240.139

Jj, jiných starostí bude , že budeme čumět. A o to víc se hodlám vyskytovat u holubů . Možná to tak bude mít víc lidí . Než se nervovat u zpráv , radši fotit holuby 😉

26.3.2022 10:16
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.80.207

Buqice napsal(a):

Tak třeba momentálně náš nejlepší chovatel maltézů, Jirka Chramosta ze Sojovic, klidně prodá to nejlepší, co doma má. Holubů má dost a zájemce nechá vybrat obvykle ze všech výletků.

27.3.2022 12:27
Buqice

XXX.XXX.244.159

Tak je to frajer a budiž mu za to chvála .. Já mluvila o nás , co nemáme nejlepší chov v Česku, naopak svůj chov musíme ještě pořád zlepšovat a máme na tom ještě moc co dělat . Ale určitě nebudu někomu strkat polívkáče jako že bezva zvíře.. Polívkáče dám do polívky a zájemci dám na stranu to, z čeho si může vybírat . Přijde mi to jako rozumný kompromis .

16.6.2022 15:00
gary

XXX.XXX.26.79

Tak trend v holubářství je setrvale bídnější a bídnější, je vidno , že holubaření vymírá a bude vymírat rychleji než jsme si kdy uměli představit - už se skoro nic neprodává, zato se více daruje a ani to nezaručuje odbyt holubů....pokud bude ekonomický vývoj stejný a ceny krmiv stoupnou na násobky minulých cen, tak se bude na podzim sekat mnoho hlav holubů , ani vietnamci to nebudou stačit kupovat...jsou inzerce na prodej holubů - od loňských výletků až po chovné páry a ty se opakují skoro rok a marně....
holubaření kdysi / v 19.století a dále / bylo vyhrazeno jen nejmajetnějším členům společnosti a tam to opět směřuje jenom s tím rozdílem, že dnes naše elity nemají o chovatelství zájem - snad kromě parkuru a dostihů...
Navíc se začíná na scéně objevovat i tlak ochránců na poštovní holubářství - odsuzuje se "krutý holubářský průmysl poté co organizace PETA odhalila masové úhyny holubů na mezinárodních závodech !!! Zahynulo 75%holubů přihlášených do Testovacích středisek pro jihoafrické závody Milion dolarů - z britských 373 přihlášených holubů přežilo jen 44 ks ! A z nich bylo 8 ks , které poslala na soutěž britská královna - ti všichni zahynuli v karanténě před těmito závody smrti."
Holubi jsou považováni za komoditu , která má pouze přinášet zisk, ne jako živé cítící bytosti......- to se považuje za barbarství dle ochranářů ! A závody by měly být zakázané...žádají královnu, aby neposílala holuby na smrt...viz Holubárská revue č.6/2022...

16.6.2022 18:37

gary napsal(a):
Tak trend v holubářství je setrvale bídnější a bídnější, je vidno , že holubaření vymírá a bude vymírat rychleji než jsme si kdy uměli představit - už se skoro nic neprodává, zato se více daruje a ani to nezaručuje odbyt holubů....pokud bude ekonomický vývoj stejný a ceny krmiv stoupnou na násobky minulých cen, tak se bude na podzim sekat mnoho hlav holubů , ani vietnamci to nebudou stačit kupovat...jsou inzerce na prodej holubů - od loňských výletků až po chovné páry a ty se opakují skoro rok a marně....
holubaření kdysi / v 19.století a dále / bylo vyhrazeno jen nejmajetnějším členům společnosti a tam to opět směřuje jenom s tím rozdílem, že dnes naše elity nemají o chovatelství zájem - snad kromě parkuru a dostihů...
Navíc se začíná na scéně objevovat i tlak ochránců na poštovní holubářství - odsuzuje se "krutý holubářský průmysl poté co organizace PETA odhalila masové úhyny holubů na mezinárodních závodech !!! Zahynulo 75%holubů přihlášených do Testovacích středisek pro jihoafrické závody Milion dolarů - z britských 373 přihlášených holubů přežilo jen 44 ks ! A z nich bylo 8 ks , které poslala na soutěž britská královna - ti všichni zahynuli v karanténě před těmito závody smrti."
Holubi jsou považováni za komoditu , která má pouze přinášet zisk, ne jako živé cítící bytosti......- to se považuje za barbarství dle ochranářů ! A závody by měly být zakázané...žádají královnu, aby neposílala holuby na smrt...viz Holubárská revue č.6/2022...

V 70. a 80, letech minulého století bylo krmivo několikanásobně dražší než dnes...
Pravdou ale je, že v dnešní době o chovatelství - a to všeobecně - zájem není.

22.6.2022 22:16
Buqice

XXX.XXX.32.29

gary napsal(a):

Být Vámi , přestanu číst tragické zprávy o neúspěšném prodeji výletků, a vypatlaná vyjádření různých ochranářů, co v životě holuby nechovali .
Stejně lidstvo brzo bude mít úplne jiné starosti , než řešit, jestli je poštovnimu holubovi líbí cestování ...
Taky jsem odešla z několika skupin , kde čtení bylo akorát k tomu , že by člověk mlátil hlavou do zdi nad poměrem erudovanosti pisatelů k jejich literárnímu sebevědomí .
Problémů tři pr*ele, možná čtyři .
A jak zareagujete Vy ?
Zabalíte to ?
Já teda ne.

Vrků

23.6.2022 10:42
Vrků

XXX.XXX.40.126

Buqice napsal(a):
Být Vámi , přestanu číst tragické zprávy o neúspěšném prodeji výletků, a vypatlaná vyjádření různých ochranářů, co v životě holuby nechovali .
Stejně lidstvo brzo bude mít úplne jiné starosti , než řešit, jestli je poštovnimu holubovi líbí cestování ...
Taky jsem odešla z několika skupin , kde čtení bylo akorát k tomu , že by člověk mlátil hlavou do zdi nad poměrem erudovanosti pisatelů k jejich literárnímu sebevědomí .
A jak zareagujete Vy ?
Zabalíte to ?
Já teda ne.

Souhlas,nenechat si nic podsouvat a žít z vlastního pramene .

23.6.2022 20:40
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.80.106

Buqice napsal(a):
A jak zareagujete Vy ?
Zabalíte to ?
Já teda ne.

Já také ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík