Kams93

XXX.XXX.40.5
Dobrý den, zdědil jsem několik párů mor. pštrosů. Holubi jsem sice nikdy nechoval , ale mám zkušenosti s různými druhy ptactva, takže jsem si řekl, že to zkusím.
Veškeré základní informace o chovu jsem si myslím dobře nastudoval, ale mám ještě jeden dotaz na který jsem odpověď nenašel.
Jedná se o to, že jsem původně zamýšlel chov čistě jen na maso. Což , jak sem se dozvěděl není úplně ideální plemeno. Je nějaká varianta s čím tento druh křížit , aby se produktivita u tohoto druhu zlepšila?
Kolik vůbec lze od páru , když se vydaří očekávat mladých ročně?
A kolik m3 je potřeba na jeden pár? Chovaní by byli v uzavřené voliéře.
Děkuji za odpovědi K. H.
Šedivá teorie, zelený strom života...pštrosi byli dříve velmi plodní - až 16 mladých/rok !
vše je možné různě : dnes jsou již užitkové vlastnosti u holubů potlačeny soustavnou degenerací, šlechtěním jen na krásu tak, že plodnost může být minimalizována v duchu hesla : méně holoubat znamená , že nemusím řešit co s nimi - nikdo je nechce ! / tzn. chovatel je nejí ! / Takže pozor na typ holuba - tzv. výstavní typy kteréhokoliv plemene budou méně plodní ! Stejně tak i ti méně létaví ...dlouhodobě žijící ve volierách .atd. Já mám 12 párů pštrosů červených a mám pár mající 9 holoubat max., běžně ca 5-6 ks v průměru, ale také má pár 1 holoubě za sezonu a tak jde do kuchyně !
Také záleží, co jste zdědil , zda silné, krátké ,těžké ,nelétavé s širokou hrudí a mohutnou hlavou -chtělo se to ptát majitele, kolik dávali mladých...
takže dejte sem foto , ať vidíme...
třeba to nebude tak hrozné , holubů je všude víc než dost, tak si můžete vybrat...
Někdy jsou malé počty odchovaných holoubat dány jen péčí chovatele, ne degenerací plemene.
Vždy je nutné udržet zdravý chov a vytvořit podmínky pro klidné hnízdění všem párům, zajistit kvalitní krmení a minerální doplňky........prostor, slunce, vzduch.....
To, že zavřu několik párů holubů do voliéry a budu mít továrnu na produkci holoubat, bývá omyl.
JN
Je vhodná kombinace s kaliforňáky; starším typem texanů, benešáky .......
Holoubata po křížencích bývají větší - hetero efekt
Uživatel s deaktivovaným účtem

jirinovak
napsal(a):
Někdy jsou malé počty odchovaných holoubat dány jen péčí chovatele, ne degenerací plemene.
Vždy je nutné udržet zdravý chov a vytvořit podmínky pro klidné hnízdění všem párům, zajistit kvalitní krmení a minerální doplňky........prostor, slunce, vzduch.....
To, že zavřu několik párů holubů do voliéry a budu mít továrnu na produkci holoubat, bývá omyl.
JN
Pokud některý pár dává 1, nebo 2 mladé za rok místo 10-12 a více, potom je to degenerací a ne péčí chovatele.....
Kams93

XXX.XXX.45.149
gary
napsal(a):
Šedivá teorie, zelený strom života...pštrosi byli dříve velmi plodní - až 16 mladých/rok !
vše je možné různě : dnes jsou již užitkové vlastnosti u holubů potlačeny soustavnou degenerací, šlechtěním jen na krásu tak, že plodnost může být minimalizována v duchu hesla : méně holoubat znamená , že nemusím řešit co s nimi - nikdo je nechce ! / tzn. chovatel je nejí ! / Takže pozor na typ holuba - tzv. výstavní typy kteréhokoliv plemene budou méně plodní ! Stejně tak i ti méně létaví ...dlouhodobě žijící ve volierách .atd. Já mám 12 párů pštrosů červených a mám pár mající 9 holoubat max., běžně ca 5-6 ks v průměru, ale také má pár 1 holoubě za sezonu a tak jde do kuchyně !
Také záleží, co jste zdědil , zda silné, krátké ,těžké ,nelétavé s širokou hrudí a mohutnou hlavou -chtělo se to ptát majitele, kolik dávali mladých...
takže dejte sem foto , ať vidíme...
třeba to nebude tak hrozné , holubů je všude víc než dost, tak si můžete vybrat...
Zde přikládám foto.
Kams93

XXX.XXX.45.149
jirinovak
napsal(a):
JN
A mohu se zeptat na nějaké rady pro ty ideální podmínky co se týče krmení?
Plán mám zatím takový...přes zimu krmit převážně pšenicí, do toho malou část olejnatých semen,
Celoroční přístup k písku a gritu.
Nějaké vitamíny a minerály ( to bych byl rád kdyby jste mi mohli nějaké doporučit)
Na chovnou sezónu přidat luštěniny, zpestřit obilnou směs ( pšenice, ječmen, oves, proso , lesknice, kardi , slunečnice)
A nějaké zelené krmení z přírody. Papuskum dávám převážně mlíčavky, sedmikrásky, žabinec.
Nějaké ovoce , zeleninu .
Chtěl bych co nejlépe vynahradit to, že nebudou mít možnost venkovního proletu .
Možná bych i přistavěl venkovní voliéru ,aby mohli na přímé slunce , popřípadě na déšť. Tato voliéra je zastřešená.
Ještě bych se chtěl zeptat jestli na zimu zadělal voliéru kvůli větru nebo ne.
Předem děkuji za rady.
Základem výživy pro holuby je kvalitní (nejlépe) sladovnický ječmen. Pšenice je naopak základem krmení drůbeže. Olejnatá semena s pšednici=pravděpodobný průjem. Je si třeba něco přščíst o jednotlivých obilovinách (jejich nutričních hodnotách) a nebo si nakoupit přímo směs pro holuby pro danou kategorii a období. Určitě sluníčo každý organizmus potřebuje, stejně, jako minerálie a vitaminy. Správně krmit je hodně důležité a vyžaduje znalosti a cit pro zvířata.
Kams93
napsal(a):
Zde přikládám foto.
Dobrý deň. Ohladom kŕmenia sa držte toho čo napísal p.Novák a jo12800...
Na jačmeň holuby treba naučiť správnym , teda pravidelným kŕmením v dávkach ktoré hneď s chuťou spotrebujú. Píšem vám to preto, lebo nebolo spomenuté, že holuby jačmeň radi nechávajú.
Hlavne im dajte preč tie bidla pre exoty a nahraďte ich sedačkami z dosiek (aspoň 13 cm široké) po obvode voliéry aby mali aspoň minimálny priestor na prelet. Prvú dajte 35 cm od stropu, ďalšiu 35 cm pod ňu...Holub skalný nie je stromový vták.
Nech sa darí a baví vás to.
Vždy je nutné udržet zdravý chov.
Tato věta neznamená neustálé preventivní přeléčování.
A je to ten nejtěžší úkol v chovatelství všeobecně.
Selekce na plodnost a zdraví,
denní kontrola chovu,
sekeromycin,
vitamíny, grit, bylinky, okyselení vody
.................
vakcinace (tam kde vystavuji, nebo závodím)
a teprve nakonec léčení.
jirinovak
napsal(a):
Vždy je nutné udržet zdravý chov.
Tato věta neznamená neustálé preventivní přeléčování.
A je to ten nejtěžší úkol v chovatelství všeobecně.
Selekce na plodnost a zdraví,
denní kontrola chovu,
sekeromycin,
vitamíny, grit, bylinky, okyselení vody
.................
vakcinace (tam kde vystavuji, nebo závodím)
a teprve nakonec léčení.
Lépe bych to nenapsal, kolego!
Kams93
napsal(a):
A mohu se zeptat na nějaké rady pro ty ideální podmínky co se týče krmení?
Plán mám zatím takový...přes zimu krmit převážně pšenicí, do toho malou část olejnatých semen,
Celoroční přístup k písku a gritu.
Nějaké vitamíny a minerály ( to bych byl rád kdyby jste mi mohli nějaké doporučit)
Na chovnou sezónu přidat luštěniny, zpestřit obilnou směs ( pšenice, ječmen, oves, proso , lesknice, kardi , slunečnice)
A nějaké zelené krmení z přírody. Papuskum dávám převážně mlíčavky, sedmikrásky, žabinec.
Nějaké ovoce , zeleninu .
Chtěl bych co nejlépe vynahradit to, že nebudou mít možnost venkovního proletu .
Možná bych i přistavěl venkovní voliéru ,aby mohli na přímé slunce , popřípadě na déšť. Tato voliéra je zastřešená.
Ještě bych se chtěl zeptat jestli na zimu zadělal voliéru kvůli větru nebo ne.
Předem děkuji za rady.
Nezodpovězené dotazy:
Vitamíny - třeba AMIVIT - cca 1x za 14 dní do vody. (kdysi jsme dávali jen Kombinal AD3)
Minerály - OLIMPIA Mácha Minerál, ......Grit JD.....+ třeba minerální liz pro ovce.
Nic nezateplovat, holubům nevadí mráz, ale průvan a vlhko.
MP a třeba BN - holubice v zimních měsících zahřívá holoubata do cca 3 týdnů na rozdíl, od kal. a tex. a odchov původních českých plemen v zimě funguje lépe, než odchov špičkových masných plemen !!!!
(pokud nejsou zbytečně izolováni půl roku od opačného pohlaví)
Ve voliérách se nejlépe uplatňují truhlíky s čerstvě vyrašenou zeleninou nebo bylinkami
Nebo třeba naklíčené obilí.
Nezastřešená voliéra OK - slunce, vzduch, déšť, prostor, pohyb.
Je to alespoň částečná náhrada po volném chovu. A řeší problém sousedi a dravci.
Zdravotní stav - pravdě se podíváte do očí dle odchovů.
Uhynulé zárodky, vyhublá holoubata....úhyn holoubat. Dospělí jedinci přitom mohou
vypadat relativně zdravě.
JN