CIB564

XXX.XXX.133.107
Obrovská paleta vzorů ve zbarvení a dalších vlastností různých plemen holuba skalního je umožněna velkým dílem díky genům některých blízce příbuzných druhů holubů.
Podobně tomu je například i u hrdličky chechtavé. Vzor phao pochází z hrdličky divoké, skořicová kresba z hrdličky jihoasijské ("vínorudé"), platinové z hrdličky zahradní. Také u kura domácího (domestikovaný kur bankivský) vděčíme za dnešní množství plemen dalším třem příbuzným zástupcům rodu (kur zelený - znaky bojovnic, kur sonneratův - šedý faktor, žlutá kůže a běháky, a kur cejlonský)
V případě holuba domácího nedávný výzkum potvrdil, že "šachovnicový" vzor (kapratý) pochází z jiného druhu: od holuba guinejského ( C. guinea ). Zavlečen byl pravděpodobně v minulosti křížením po domestikaci holuba skalního, která začala asi před 5000 lety. "Tento výsledek zřejmě není pro chovatele holubů až tak překvapivý, chovatelé holubů dlouho předpokládali, že šachovnicový vzor u holuba skalního ( Columba livia ) je výsledkem mezidruhové hybridizace s holubem skvrnitým, druhem s šachovnicovým vzorem křídel."
Oproti dalším zbylým zástupcům rodu Columba je holub guinejský holubu skalnímu geneticky vzdálenější, proto jsou hybridní F1 samice vždy neplodné, naopak další generace zpětně křížených hybridních samců s C. livia mohly produkovat kapraté potomstvo obou pohlaví, které bylo plně plodné. Samci se tedy mohou zpětně křížit na holuba domácího a žádná omezení v plodnosti se v dalších generacích nevyskytují, to umožnilo obohacení genetické variability a přírůstek nových vzorů.
Geny zděděné po holubu guinejském mají kromě zbarvení i vliv na plodnost a ukládání tuku. Zbarvení je provázáno s uvedenými vlastnostmi, proto holubi s "šachovnicovým" vzorem mají tendenci k nepřetržitému množení i v zimních měsících, kdy má čistokrevný holub skalní reprodukční pauzu. Navíc v této době holub skalní ukládá tukové zásoby, což se u nositelů genů C. guinea neděje.
Další výzkumy nalezly genetické stopy i po holubu sněžném (Columba leuconota) čímž se může potvrdit původ kresby barevnohlavků a čejek. Dále pak geny holuba turkestánského, holuba doupňáka a holuba hřivnáče.
Konkrétně v níže uvedené studii byl také popsán a vysvětlen problém se zrakem u holubů bezpruhých.
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/242552v1.full
https://avianhybrids.wordpress.com/2018/08/05/on-the-origin-of-pigeon-plumage-patterns-a-role-for-hybridization/
CIB564

XXX.XXX.40.33
"Podezřelá" je také podoba prácheňského káníka a holuba sněžného. Kresba mohla vzniknout vyštěpením dávno získaných genů holuba sněžného a jejich podchycením. Kdybych měl fotky, tak dám na porovnání.
Mohl by někdo udělat výzkum těchto kreseb jako u kapratosti, ať se taky potvrdí to, co někteří chovatelé předpokládají.
CIB564

XXX.XXX.37.228
Přemýšlel jsem, jak by se mohly dostat geny hřivnáče do domácích holubů. Dohledal jsem, že v Anglii probíhaly pokusy s vytvořením nového plemene holuba s krví některého jiného divokého druhu, který je holubu skalnímu příbuzný. Šlechtitel si po neúspěchu s hrdličkou chechtavou vybral právě holuba hřivnáče. To je ale velmi obtížný úkol, a má to jeden háček. Při spojení těchto dvou druhů jsou plodní pouze samci, a aby je bylo možné získat, je potřeba zvolit správně sestavený pár. Použít je potřeba výhradně kombinaci - samec holuba domácího a samice hřivnáče, opačně jsou potomci vždy neplodní. I po zvolení správně složeného páru není snadné plodného samce získat. Holoubata totiž mohou být citlivější a dospělosti se jich nedožije mnoho. Pak přeživší holoubě ještě musí být samec, navíc plodnost může nastoupit i po 2 letech.
Takto složitě získaný plodný hybridní samec už má další potomstvo vždy plodné ve všech generacích a může začít proces vzniku plemene s krví hřivnáče. Jenže zde je další komplikace a to je extrémní plachost kříženců a snadný úhyn stresem. V prvních generacích navíc mohou mít takoví holubi sklony k zimní migraci. Zdroj: Finn, F. 1907. Ornithological and other oddities. London: John Lane. - https://archive.org/details/ornithologicalot00finnrich?ref=ol&view=theater
Na druhém videu je vidět domácí holub s čtvrtinou hřivnáče v krvi.
https://www.youtube.com/watch?v=8QEr9-a-EnQ
https://www.youtube.com/watch?v=9g4nGU3mLJg&t=17s
Plodná zvířata která se takto podařilo získat, byla kolem roku 1905 darována do zoologických zahrad v Anglii. Tato linie se zřejmě v expozicích zachovala a tak mohly být nalezeny genetické stopy hřivnáče v domácích holubech.
CIB564

XXX.XXX.37.228
Holub sněžný pochází z horských oblastí Střední Asie. Ptáci shánějí potravu v párech nebo malých skupinách na otevřené půdě, živí se obilím, pupeny, výhonky, bobulemi a semeny. Často se během dne živí na polích, vrací se do svých sídel ve skalních štěrbinách. Obecně jsou plaší a ostražití.
V létě sestupují do nižších nadmořských výšek a nacházejí se v párech nebo malých hejnech. Rozmnožují se v koloniích. Hnízda jsou umístěna ve štěrbinách nebo jeskyních obrácených ke skalám nebo skalním římsám. Jejich hnízda jsou neuspořádané propojené stavby z klacků, trávy, slámy, peří atd. Na hnízda se každý rok vrací a obvykle každý rok s drobnými opravami znovu používají ta samá.
Geny tohoto druhu se mohly přimísit v dávné minulosti, potomci vzniklí spojením C. leuconota s holubem domácím jsou zcela plodní. Zdroj Encyclopaedia of aviculture. Vol. 1
Hlasový projev mi vzdáleně připomíná štěkání arabských bubláků.
https://youtu.be/svHOPui1a00
Uživatel s deaktivovaným účtem

vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Hlas toho křížence domácího holuba s hřivnáčem byl taky jaksi "napůl." Tak trochu houkání hřivnáče a tak trochu vrkání. Tak mě napadá, jestli odlišný hlasový projev bubláků také není výsledek nějakého mezidruhového křížení z minulosti.

vlaštovička
napsal(a):
Hlas toho křížence domácího holuba s hřivnáčem byl taky jaksi "napůl." Tak trochu houkání hřivnáče a tak trochu vrkání. Tak mě napadá, jestli odlišný hlasový projev bubláků také není výsledek nějakého mezidruhového křížení z minulosti.
Taky si myslím že bubláci jsou výsldek mezidruhového křížení . bubláků mám 3 páry

Přemýšlím že si zkusím udělat pár holub bublák holubice hřivnáč . A schválně jaký budou mít potomci hlasový projev .
Kub.b

XXX.XXX.247.101
Taky vám tohle téma mizí z výpisu? Mně se to dělo u exotů v tématu o roselách, ale myslel jsem že se mi to jen zdá, tady to mám potvrzené, téma najdu ve vyhledávači na googlu, ale ve výpisu mizí...
Při pohledu na holuba sněžného, je asi jasné , že gazzi kresba,asi určitě není zásluhou lidí, to samé bude u složité , sedlaté kresby, bublání, budou to většinou , jen důsledky křížení různých druhů holubů, , asi i dávno vyhynulých , japonci dávno psali, že jedině skalní holub , je předkem domácích holubů, je nesmysl, podobně jako nedávno brutálně propagované tleskání staváků, což je logicky bouchání křídel do vzduchu, což potvrzují i největší odborníci , nejen brikner
překladd

XXX.XXX.18.125
Snem každého milovníka divokých holubů je sněžná holubice. Krásná sněžná holubice byla dovezena opakovaně. Poprvé dovezen do londýnské zoo v roce 1876, první chov ve stejném roce v Cornely ve Francii. Bohužel zásoby v lidské péči došly. Vzhledem k tomu, že holubice sněžná je velmi blízce příbuzná holubovi skalnímu a tím i holubovi domácímu, bylo v minulosti u holubů domácích dosahováno několik generací plodných potomků. Ve staré školní knížce jsem našel obrázek kuřat Bankiva. Pravděpodobně se jedná o křížence Bankiva x Bantam. Vlevo je vidět bažant obojkový z rodu Chrysolophus a vpravo dole nejspíše hlavy dvou holubic sněžných. Nový import tohoto krásného a vyhledávaného holuba nelze v nejbližších letech očekávat.