Původ rozmanitosti různých plemen holubů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

CIB564

13.7.2022 09:41
CIB564

XXX.XXX.133.107

Obrovská paleta vzorů ve zbarvení a dalších vlastností různých plemen holuba skalního je umožněna velkým dílem díky genům některých blízce příbuzných druhů holubů.

Podobně tomu je například i u hrdličky chechtavé. Vzor phao pochází z hrdličky divoké, skořicová kresba z hrdličky jihoasijské ("vínorudé"), platinové z hrdličky zahradní. Také u kura domácího (domestikovaný kur bankivský) vděčíme za dnešní množství plemen dalším třem příbuzným zástupcům rodu (kur zelený - znaky bojovnic, kur sonneratův - šedý faktor, žlutá kůže a běháky, a kur cejlonský)

V případě holuba domácího nedávný výzkum potvrdil, že "šachovnicový" vzor (kapratý) pochází z jiného druhu: od holuba guinejského ( C. guinea ). Zavlečen byl pravděpodobně v minulosti křížením po domestikaci holuba skalního, která začala asi před 5000 lety. "Tento výsledek zřejmě není pro chovatele holubů až tak překvapivý, chovatelé holubů dlouho předpokládali, že šachovnicový vzor u holuba skalního ( Columba livia ) je výsledkem mezidruhové hybridizace s holubem skvrnitým, druhem s šachovnicovým vzorem křídel."

Oproti dalším zbylým zástupcům rodu Columba je holub guinejský holubu skalnímu geneticky vzdálenější, proto jsou hybridní F1 samice vždy neplodné, naopak další generace zpětně křížených hybridních samců s C. livia mohly produkovat kapraté potomstvo obou pohlaví, které bylo plně plodné. Samci se tedy mohou zpětně křížit na holuba domácího a žádná omezení v plodnosti se v dalších generacích nevyskytují, to umožnilo obohacení genetické variability a přírůstek nových vzorů.

Geny zděděné po holubu guinejském mají kromě zbarvení i vliv na plodnost a ukládání tuku. Zbarvení je provázáno s uvedenými vlastnostmi, proto holubi s "šachovnicovým" vzorem mají tendenci k nepřetržitému množení i v zimních měsících, kdy má čistokrevný holub skalní reprodukční pauzu. Navíc v této době holub skalní ukládá tukové zásoby, což se u nositelů genů C. guinea neděje.

Další výzkumy nalezly genetické stopy i po holubu sněžném (Columba leuconota) čímž se může potvrdit původ kresby barevnohlavků a čejek. Dále pak geny holuba turkestánského, holuba doupňáka a holuba hřivnáče.

Konkrétně v níže uvedené studii byl také popsán a vysvětlen problém se zrakem u holubů bezpruhých.

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/242552v1.full

https://avianhybrids.wordpress.com/2018/08/05/on-the-origin-of-pigeon-plumage-patterns-a-role-for-hybridization/

CIB564

21.7.2022 10:15
CIB564

XXX.XXX.40.33

"Podezřelá" je také podoba prácheňského káníka a holuba sněžného. Kresba mohla vzniknout vyštěpením dávno získaných genů holuba sněžného a jejich podchycením. Kdybych měl fotky, tak dám na porovnání.
Mohl by někdo udělat výzkum těchto kreseb jako u kapratosti, ať se taky potvrdí to, co někteří chovatelé předpokládají.

CIB564

23.7.2022 14:07
CIB564

XXX.XXX.37.228

Přemýšlel jsem, jak by se mohly dostat geny hřivnáče do domácích holubů. Dohledal jsem, že v Anglii probíhaly pokusy s vytvořením nového plemene holuba s krví některého jiného divokého druhu, který je holubu skalnímu příbuzný. Šlechtitel si po neúspěchu s hrdličkou chechtavou vybral právě holuba hřivnáče. To je ale velmi obtížný úkol, a má to jeden háček. Při spojení těchto dvou druhů jsou plodní pouze samci, a aby je bylo možné získat, je potřeba zvolit správně sestavený pár. Použít je potřeba výhradně kombinaci - samec holuba domácího a samice hřivnáče, opačně jsou potomci vždy neplodní. I po zvolení správně složeného páru není snadné plodného samce získat. Holoubata totiž mohou být citlivější a dospělosti se jich nedožije mnoho. Pak přeživší holoubě ještě musí být samec, navíc plodnost může nastoupit i po 2 letech.

Takto složitě získaný plodný hybridní samec už má další potomstvo vždy plodné ve všech generacích a může začít proces vzniku plemene s krví hřivnáče. Jenže zde je další komplikace a to je extrémní plachost kříženců a snadný úhyn stresem. V prvních generacích navíc mohou mít takoví holubi sklony k zimní migraci. Zdroj: Finn, F. 1907. Ornithological and other oddities. London: John Lane. - https://archive.org/details/ornithologicalot00finnrich?ref=ol&view=theater
Na druhém videu je vidět domácí holub s čtvrtinou hřivnáče v krvi.
https://www.youtube.com/watch?v=8QEr9-a-EnQ
https://www.youtube.com/watch?v=9g4nGU3mLJg&t=17s

Plodná zvířata která se takto podařilo získat, byla kolem roku 1905 darována do zoologických zahrad v Anglii. Tato linie se zřejmě v expozicích zachovala a tak mohly být nalezeny genetické stopy hřivnáče v domácích holubech.

CIB564

23.7.2022 14:46
CIB564

XXX.XXX.37.228

Holub sněžný pochází z horských oblastí Střední Asie. Ptáci shánějí potravu v párech nebo malých skupinách na otevřené půdě, živí se obilím, pupeny, výhonky, bobulemi a semeny. Často se během dne živí na polích, vrací se do svých sídel ve skalních štěrbinách. Obecně jsou plaší a ostražití.

V létě sestupují do nižších nadmořských výšek a nacházejí se v párech nebo malých hejnech. Rozmnožují se v koloniích. Hnízda jsou umístěna ve štěrbinách nebo jeskyních obrácených ke skalám nebo skalním římsám. Jejich hnízda jsou neuspořádané propojené stavby z klacků, trávy, slámy, peří atd. Na hnízda se každý rok vrací a obvykle každý rok s drobnými opravami znovu používají ta samá.

Geny tohoto druhu se mohly přimísit v dávné minulosti, potomci vzniklí spojením C. leuconota s holubem domácím jsou zcela plodní. Zdroj Encyclopaedia of aviculture. Vol. 1

Hlasový projev mi vzdáleně připomíná štěkání arabských bubláků.
https://youtu.be/svHOPui1a00

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.7.2022 20:34

23.7.2022 20:35

23.7.2022 20:37

23.7.2022 20:38

vlaštovička

23.7.2022 20:52
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Hlas toho křížence domácího holuba s hřivnáčem byl taky jaksi "napůl." Tak trochu houkání hřivnáče a tak trochu vrkání. Tak mě napadá, jestli odlišný hlasový projev bubláků také není výsledek nějakého mezidruhového křížení z minulosti.

24.7.2022 22:55

vlaštovička napsal(a):
Hlas toho křížence domácího holuba s hřivnáčem byl taky jaksi "napůl." Tak trochu houkání hřivnáče a tak trochu vrkání. Tak mě napadá, jestli odlišný hlasový projev bubláků také není výsledek nějakého mezidruhového křížení z minulosti.

Taky si myslím že bubláci jsou výsldek mezidruhového křížení . bubláků mám 3 páry

24.7.2022 23:00

Přemýšlím že si zkusím udělat pár holub bublák holubice hřivnáč . A schválně jaký budou mít potomci hlasový projev .

Kub.b

25.7.2022 21:23
Kub.b

XXX.XXX.247.101

Taky vám tohle téma mizí z výpisu? Mně se to dělo u exotů v tématu o roselách, ale myslel jsem že se mi to jen zdá, tady to mám potvrzené, téma najdu ve vyhledávači na googlu, ale ve výpisu mizí...

26.7.2022 12:06
čendas

XXX.XXX.236.171

Při pohledu na holuba sněžného, je asi jasné , že gazzi kresba,asi určitě není zásluhou lidí, to samé bude u složité , sedlaté kresby, bublání, budou to většinou , jen důsledky křížení různých druhů holubů, , asi i dávno vyhynulých , japonci dávno psali, že jedině skalní holub , je předkem domácích holubů, je nesmysl, podobně jako nedávno brutálně propagované tleskání staváků, což je logicky bouchání křídel do vzduchu, což potvrzují i největší odborníci , nejen brikner

překladd

3.3.2023 19:16
překladd

XXX.XXX.18.125

Snem každého milovníka divokých holubů je sněžná holubice. Krásná sněžná holubice byla dovezena opakovaně. Poprvé dovezen do londýnské zoo v roce 1876, první chov ve stejném roce v Cornely ve Francii. Bohužel zásoby v lidské péči došly. Vzhledem k tomu, že holubice sněžná je velmi blízce příbuzná holubovi skalnímu a tím i holubovi domácímu, bylo v minulosti u holubů domácích dosahováno několik generací plodných potomků. Ve staré školní knížce jsem našel obrázek kuřat Bankiva. Pravděpodobně se jedná o křížence Bankiva x Bantam. Vlevo je vidět bažant obojkový z rodu Chrysolophus a vpravo dole nejspíše hlavy dvou holubic sněžných. Nový import tohoto krásného a vyhledávaného holuba nelze v nejbližších letech očekávat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík