Dobrý den, ráda bych si pořídila holoubka domů pro radost, ale vzhledem k ubývajícímu počtu holubářů v ČR nevím, kde nějakého sehnat.
Ráda bych plemeno lahore, luzernský, gdaňský vysokoletec nebo racek či rejdič (R. kotrláci mě velmi zaujali)
Je možné si nějaké takové plemeno koupit na trzích či výstavách? Moravskoslezský a Olomoucký kraj jsou pro mě nejlepší, ale možná bych se byla schopna dostat i jinam v Moravě.
Případně je lepší kupovat holuba přímo od chovatele?
Děkuji moc za pomoc, Stella
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dobrý den,
jeden holoubek pro radost bude chudák. To chce alespoň tři páry. Holub domácí je pták, který žije a hnízdí v koloniích.
Vlaštovičko,to máš sice pravdu,ale jak jsem zde již psal,že trend chovatelství holubů směřuje do exotářství a tak za pár let už nebudou velká hejna holubů a ani plné voliery.Každý,komu holub učaroval si ponechá pro vlastní potěchu 1-2 páry v exotářské kleci a budem šťastní,že nám životní okolnosti dovolí je vůbec chovat.Vím,že jsem Tě s tímto nepotěšil,ale věř,že k tomu dojde.Vlaštovičko,ale nám to vadit nebude,protože nám všechny radosti dává ta naše divoká příroda.Moc zdraví Zdeněk
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
No tak pokud přejdeme do diskuse typu nářky a sýčkování, tak by mohl někdo namítnout, že i ta divoká příroda jde pod kytky a na tohle už jsem zvyklá.
Já jen, že to tak prostě je. To je chování druhu a tak to zůstane, prostě příroda.
Vemte si třeba takovou andulku. To je taky hejnový pták, který v koloniích taky hnízdí a ve své domovině létá v desetitisícových hejnech jak snovači a přece mi nebude divné, když někdo bude chtít andulku jako mazlíčka. Ale šlo mi o to, že ten holub jí nic nedá. Ano, sice se možná ochočí, ale zkuste chovat holuba "doma" a ono Vás to rychle přejde.
To když už, tak bych jí radila, ať si postaví holubník a pokud nemůže, ať si dá na komodu klec 120 x 60 x 60 a do ní pár holoubků diamantových a je to. Akorát musí mladé oddělit po osamostatnění od rodičů a pokud má balkón a jde to, tak tam může mít malou voliérku třeba na hrdličky chechtavé nebo jiný druh holubovitých. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Ale musí na to být ty podmínky.
Chci tím jen říct, že to nebude vyhovovat ani jí, ani tomu holubovi. A za ten "román" se omlouvám, ale jinak to nešlo.
kouták
napsal(a):
Dobrý den,na stránkách ČSCH máte kalendář výstav a na každé výstavě se dají koupit holubi a je zde možnost se domluvit i s chovatelem.Na každé výstavě se prodává katalog a tam je kontakt na každého chovatele určitého plemene.Zrovna včera a dnes jste tam měla jednu výstavu.Kouťák
Děkuji moc za rady, rozhodně na nějakou výstavu zavítám.
vlaštovička
napsal(a):
No tak pokud přejdeme do diskuse typu nářky a sýčkování, tak by mohl někdo namítnout, že i ta divoká příroda jde pod kytky a na tohle už jsem zvyklá.
Já jen, že to tak prostě je. To je chování druhu a tak to zůstane, prostě příroda.
Vemte si třeba takovou andulku. To je taky hejnový pták, který v koloniích taky hnízdí a ve své domovině létá v desetitisícových hejnech jak snovači a přece mi nebude divné, když někdo bude chtít andulku jako mazlíčka. Ale šlo mi o to, že ten holub jí nic nedá. Ano, sice se možná ochočí, ale zkuste chovat holuba "doma" a ono Vás to rychle přejde.
To když už, tak bych jí radila, ať si postaví holubník a pokud nemůže, ať si dá na komodu klec 120 x 60 x 60 a do ní pár holoubků diamantových a je to. Akorát musí mladé oddělit po osamostatnění od rodičů a pokud má balkón a jde to, tak tam může mít malou voliérku třeba na hrdličky chechtavé nebo jiný druh holubovitých. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Ale musí na to být ty podmínky.
Chci tím jen říct, že to nebude vyhovovat ani jí, ani tomu holubovi. A za ten "román" se omlouvám, ale jinak to nešlo.
Rozumím vám a vím, že holub je zvíře vyžadující společnost. Bohužel nemám prostředky ani možnost, abych si pořídila voliéru či holubník pro hejno,, jelikož ještě studuji. Chtěla bych si pořídit jednoho holoubka do domu, kterému se budu věnovat a budu s ním vždy nejméně půl dne, abych mu nahradila společnost holubů. Přemýšlela jsem také o pořízení jednoho páru; zatím se víc přikláním k jednomu holubovi, nicméně pokud by mu bylo smutno, pořídila bych mu manžela/manželku do páru (pokud by to bylo možno, vím, že párovat takhle holuby může být obtížné). A kdybych holubům propadla úplně, tak si možná po studiu zařídím holubník či voliéru a holubů budu mít více.
Děkuji avšak za rady, návrhy a nápady, jak holuby dále chovat, popřípadě jak se tímto směrem dále ubírat.
Každý jednou začíná.Můj první holub a byl také jediný a byl to holub který uletěl z cirkusu.Cirkus odjel z našeho města a nechali ho tam.Byl ochočený, chodil za mnou až do kuchyně a pro mě jako desetiletého kluka to byl začátek holubářství,které trvá u mě už 60 let.
Tím dávám příklad, jak začíná láska k holubům a v žádném případě by se nemělo komukoliv vymlouvat,že chce chovat jednoho holuba,protože z takového chovatele může být v budoucnosti dobrý holubář.Mladých holubářů je strašně málo a i když holubářství spěje dle způsobu životů lidí, jak jsem napsal k exotářství,tak pořád to bude chov holubů.Většina okrasných holubů už ani létat neumí a exotářský způsob chovu jim vyhovuje.
Vlaštovičko,tak tentokát s Tebou nesouhlasím,protože na budoucí generací holubářů je třeba myslet stále a nikdy neodrazovat.Kouťák
Oq

XXX.XXX.2.34
kouták
napsal(a):
Každý jednou začíná.Můj první holub a byl také jediný a byl to holub který uletěl z cirkusu.Cirkus odjel z našeho města a nechali ho tam.Byl ochočený, chodil za mnou až do kuchyně a pro mě jako desetiletého kluka to byl začátek holubářství,které trvá u mě už 60 let.
Tím dávám příklad, jak začíná láska k holubům a v žádném případě by se nemělo komukoliv vymlouvat,že chce chovat jednoho holuba,protože z takového chovatele může být v budoucnosti dobrý holubář.Mladých holubářů je strašně málo a i když holubářství spěje dle způsobu životů lidí, jak jsem napsal k exotářství,tak pořád to bude chov holubů.Většina okrasných holubů už ani létat neumí a exotářský způsob chovu jim vyhovuje.
Vlaštovičko,tak tentokát s Tebou nesouhlasím,protože na budoucí generací holubářů je třeba myslet stále a nikdy neodrazovat.Kouťák
Závodní poštovní holubi tu budou napořád, stejně tak akrobatičtí a vysokoletci. Ti mají místo i v "moderním" světě, navíc spousta mladých má už dost města a nových trendů a vrací se k tradičnímu vesnickému způsobu života. Zakládají soběstačné osady a statky a mají to rádi. Čím víc bude ubývat "přirozeného", tím větší bude touha se k tomu navracet a holubářství ve své původní podobě se zachová.
Vrků

XXX.XXX.32.48
Spolužák z základky měl v bytě v Praze holuba,seděl na dveřích a pod nima noviny Rudé právo na které kálel.Potkal jsem ho po 60 letech a mimo jiné vzpomněli i na holuba.Věřte,že bych ho poznal toho holuba ještě dnes,tak mi ho závist zaryla do paměti.První holuby jsem dostal v osmičce na prázdniny u babci v Lounech.
paskov244
napsal(a):
Ano můžete chovat holuba doma samého .doporučoval bych aby jste si opatřila holoubě a ručně dokrmila . Pak bude za Vama létat a posedávat na rameni .
..přijela k nám mladá paní z Prahy, vzala si domů do klece arabského bubláka- samečka, moc jsem nechápal. Myslím, že pak volala, jak hezky bublá. Už nevím, jak to dopadlo dál, jestli se mu stýskalo a chtěl družku, nebo byl spokojen..
Dobrý den, děkuji za všechny rady, tipy i podporu, moc si toho vážím a pomohlo mi to :)
Nakonec jsem si pořídila mladou luzernskou holubici Lyru. Zatím je pouze v kleci, ale chci ji mít puštěnou volně po pokoji, jakmile si zvykne na mé ruce. Je odtažitá, ale pomalu ji učím nebát se. Doma jsem teď během léta pořád, během školy s ní budu trávit čas ráno a pak celé pozdní odpoledne, aby se necítila sama.
Hodně si o chovu holuba jako mazlíčka zjišťuju od zahraničních chovatelů, jelikož tady u nás to není moc časté.
Ještě jednou děkuji za rady, přikládám pár fotek Lyry :)