Tak jsem dnes bilancoval sezonu výstav 2022/23 , když to sečtu, tak jsem jen podle katalogů nalezených navštívil 24 výstav od místních až po celostátní a speciálky některých klubů /které mne zajímaly /.
Z hlediska povahy a přínosu pro propagaci holubaření se mi potvrdili jako nejlepší výstavy místní , kde vládne společenská atmosféra a sounáležitost chovatelů všech zvířat a dalších obyvatel a rodin s dětmi , i malé místní výstavy mají větší význam pro popularitu a zájem o holuby než speciálky kdesi v zapadlých vsích, kam nepřijde krom části členů klubů ,tj. vystavovatelů a úzkého počtu neorganizovaných chovatelů téměř nikdo.
Takové přátelské setkání chovatelů ve Vendolí, Hlinsku, Lanškrounu, Letovicích, Olešnici ,Slatině , Dolním Újezdě, Velký Beranov s širokou veřejností , kde je plno rodin s dětmi , často při místní pouti, to je prostě holubářský zážitek , často i kulinářský...
Z těch větších mne potěšily akce v Litomyšli, kde je parádní výstavní areál, Litovel a velcí voláči v příjemném prostředí, i Holice jsou velmi solidní výstavní areál se světlými prostorami i pravidelnou burzou při všech akcích, ....
Oproti tomu často speciálky klubů neplní žádnou funkci propagace svých plemen, pokud se nekonají při největších výstavách v zemi jako Bohdalov, Soběslav, Chovatel, Moravia a Náš chovatel !
Nechápu, proč holubi oceněni na speciálkách nejsou následně vystaveni na těch nejvýznamnějších výstavách v zemi /viz výše /, takovým postupem na velkou soutěž by měli být dodáni nejlepší exponáty svého druhu - postup od nižší soutěže výše jako ve sportu...šampioni pěkně v kolekci klubů na výstavách by byli super propagací !jak holubů tak i jejich chovatelů - a ti zájemci, kteří by chtěli holuby chovat by si je jeli prohlédnout na ty velké výstavy kde by měli i v katalogu kontakty na všechny jejich chovatele !
Naopak třeba zklamání na mne padlo z Našeho chovatele 14.1.2023, kde nebýt klubových speciálek voláčů sivých, hýlů, PRK, gigantů a výstavních holubů, tak by tam byl počet jak na některých místních výstavách i nižší... třeba tam byl jen 1 ks mor. pštros červený , modrý žádný,...
Co mi taky nejde na rozum, proč u výstav zejména těch větších nejsou burzy po celou dobu trvání, na druhou stranu se prodávají již vystavené oceněné holuby hned první den...takže druhý den koukáte na prázdné klece...stejné je to i u ostatních zvířat.
Domnívám se , že vedení ČSCH by mělo motivovat kluby na účasti na těch velkých celostátních akcích, aby aspoň ty k něčemu vypadaly a pomoci jim tam dostat holuby od chovatelů i s eventuelní dopravou na a z výstavy...a sehnat finance hlavně !
Matouš 7:16-20 B21
Poznáte je po jejich ovoci.
Moc hezky napsáno. S většinou myšlenek souhlasím.
Ale každý musí začít sám u sebe.............
Předvést jak má vypadat práce klubu.....(a dát do toho spoustu svého času a energie, bez jakékoli odměny a uznání)
Nebo posunout kupředu nějaký ráz českého plemene....
Kritizovat je vždy jednodušší, než něco udělat.
JN
A pro propagaci plemene má dnes už větší význam pár fotek na FS, než výstava ČSCH.....