Aby jste "rychle" zapářil, dle vašich představ je si třeba zopakovat, jak postupovat a proč. V současné době se prodlužuje den a sluníčko působí na chuť k hnízdění. Proto je třeba rozdělit holuby dle pohlaví, alespoň na 14 dnů. Z počátku na dietě a v půlce druhého týdně přejít na naklíčené obvyklé krmivo, případně přidat E comlex a pivovarské kvasnice. Tím se "nabudí" chuť k hnízdění. Potom stačí do chovných boxů (budníků) nejdříve osadit holuby (samce). Pokud jde o páření do budníků v holubníku, je třeba, aby si pevně zabrali své budníky a pak k nim přidat do zavřených budníků holubice. Pokud se oteplí a bude slunečno, páry budou velmi brzy "svoji". Pokud chci mít nějak společné líhně např. pro účely soutěží (PH) je dobré rozdělit podle pohlaví již někdy kolem vánoc. Někteří chovatelé rozdělují, podle pohlaví, hned na podzim a pak páření proběhne skoro okamžitě...Chce to pozorovat a korigovat, dle skutečnosti na holubníku.
Stelhard
napsal(a):
Díky za odpověď,já holuby nemám oddělený,nechal jsem je ať si vyberou sami,bohužel dva NVH si namluvili dvě ASR.Mám strach že se budou k sobě vracet pokud je přepářím jak to má být. Nejradši bych holuby NVH dal pryč,ale zrovna jsou to pěkný kusy.
Záleží na vás, co chcete. Holuby jde přepářit a to si vyžaduje vaši pozornost, sledování a trochu času. Pokud chcete mít jistotu, že nedojde ke křížení, pak si ponechte jen jedno plemeno. Nicméně, aby jste měl jistotu oboustranného původu, je třeba odchovávat odděleně v chovných boxech, či mít dostatečně velké uzavíratelné budníky, kde budou páry zavřeny až do snesení vajec a pak mohou být vypuštěny společně na holubník.