Proč se nepáří
Chtěla bych požádat o radu - v chovu holubů nejsem příliš zběhlá. Mám holuba, který loni ve městě vypadl z hnízda, ručně jsem ho dokrmila, čímž se logicky hodně ochočil. Jakmile dospěl, nejspíš mě začal považovat za partnerku a neustále se mi dvořil (dle chování je to rozhodně samec), stačilo, aby z dálky slyšel můj hlas a už začal vrkat. Sehnala jsem mu tedy holubici do páru (která má už ale 3 roky), aby nebyl tak sám. A teď pointa - s holubičkou se “ozobkávají”, projevují si náklonnost, ale nikdy jsem je neviděla se pářit. Už podruhé zasedli na vejce, které nebylo oplodněné. Čím to může být, že nemají zájem o páření? Děkuji za odpovědi
Těch důvodů může být celá řada. Obecně platí, že zdraví a rozumně živení holubi se zdárně páří a rozmnožují. Tím jsem naznačil dva soubory problémů. Výživa. Pokud jsou volně létající, pak si mnohé potřebné najdou v přírodě. Chov ve voliéře je taková vyšší dívčí. Na internetu najdete mnoho přípravků pro vyváženou výživu, ale určitě nebude od věci krmit naklíčeným krmením. Pro holuby jsou určeny různé směsky pro reprodukci a odchov. Já osobně krmím hodně střídmě, kdy základem je ječmen. Druhým problémem může být zdravotní, spočívající v neplodnosti holoubka. Co můžete zkusit, podsadit v 17. dni sezení na čistých vejcích vyklubané holoubátko od nějakého holubáře. Může být třeba i pětidenní. Mnohdy to pomůže, když pár proběhne celý hormonální cyklus a příště se můžete dočkat odchovů. Ono holubaření je velmi kreativní koníček spojený s pozorováním, trpělivostí a neustálým se učením od holubů....Ať se vám podaří odchov a třeba si pořídíte ještě nějaký další pár.