Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.4.2023 08:28
Mazánek

XXX.XXX.49.12

Dobrý deň
chcem sa opýtať, aká môže byť príčina, že holuby opustia hniezdo s mladými.
Chovné páry sú umiestnené v chovných boxoch, pred chovateľskou sezónou preliečené.
Za odpoveď vopred ďakujem

8.4.2023 10:45
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.80.253

Mazánek napsal(a):
Dobrý deň
Chovné páry sú umiestnené v chovných boxoch, pred chovateľskou sezónou preliečené.

Příčinou může být i překrmenost rodičů.

8.4.2023 10:45
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.80.253

Příčinou může být i překrmenost rodičů.

8.4.2023 10:59
jo012810

XXX.XXX.101.35

Mazánek napsal(a):
Dobrý deň

Těch příčin může být celá řada. Jak uvádí předešlý diskutující, je to jedna z příčin a na opačném konci může být i nevyvážená výživa. Jde také tak trochu i o plemeno, které chováte. Pro holuby by měl být základem krmné dávky ječmen. Nejlépe sladovnický a do voliérky určitě naklíčený. A při vastním odchovu zvýšit bílkoviny, podle počaí dodat třeba i energii a při přepeřování např. sluněčnice atd... Jinak chov v boxech, či voliérkách vyžaduje dost přemýšlení o výživě a doplňcích grit, vitamíny, minerály atd. Nevím proti čemu jste přeléčoval a zda na základě např. rozboru trusu. Podávání farmak, jaksi jen preventivně, rozhodně do chovu nepatří. Asi si také neberete různé léky preventivně, ale jen v případě onemocnění...

8.4.2023 16:05
Mazánek

XXX.XXX.35.46

Ďakujem za radu
Nemal som tušenie že aj toto môže byť chyba.
Koľko by mala byť denná dávka pre jeden chovný box?

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.4.2023 19:42

Mazánek napsal(a):
Ďakujem za radu
Nemal som tušenie že aj toto môže byť chyba.
Koľko by mala byť denná dávka pre jeden chovný box?

Pořád nevíme o jaké holuby se jedná 🤷

8.4.2023 22:31
Mazánek

XXX.XXX.35.46

Birminghamský roller

8.4.2023 23:49

Mazánek napsal(a):
Birminghamský roller

Cca dvě max tři polévkové lžíce na pár /den ...po vylíhnutí mladých zvýšit dávku zhruba o polovinu u starších holoubat o celou dávku....co čmelíci a jiné breberky? Co holoubata nemají žádné žluté výrostky v krku ?

9.4.2023 08:00
Mazánek

XXX.XXX.35.46

Boxy mám nové, všetko vybavenie čisté, dospelí nejavia známky napadnutia parazitmi.
Šokovalo ma, keď som musel z hniezd vyhadzovať 2-3 týždňové mladé.
Asi to bude tým prekrmením, v zmesi mám aj cca 5 percent kukurice, pre chladné obdobie.

9.4.2023 08:10
Mazánek

XXX.XXX.35.46

Ešte sa opýtam, na aký čas je potrebné nechať naklíčiť obilie?

9.4.2023 08:16

Mazánek napsal(a):
Boxy mám nové, všetko vybavenie čisté, dospelí nejavia známky napadnutia parazitmi.
Šokovalo ma, keď som musel z hniezd vyhadzovať 2-3 týždňové mladé.
Asi to bude tým prekrmením, v zmesi mám aj cca 5 percent kukurice, pre chladné obdobie.

V období cca 14 dnů stáří holoubat se většinou začíná projevovat trichomoniaza zkontrolujte u holoubat otevřením zobáku jestli mají "čistý krk"

9.4.2023 08:28
raspic

XXX.XXX.33.197

Ahoj. Nejsem odborník na holuby " roller" , ale holub jako holub. Zdraví holubi odchovají zdravá holoubata. Opravdu si nemyslím, že nadbytek krmení, je důvodem úmrtí holoubat. Dost dobře si nedokážu představit, že holubi nekrmí svá zdravá, žadonící holoubata, jen proto, že mají plné misky krmení. Problém bude někde jinde. Nemoc....

9.4.2023 11:55
raspic

XXX.XXX.33.197

Mazánek napsal(a):

Já klíčím ječmen a pšenici cca 1:1. V kbelíku zaleju teplou vodou z bojleru. Vody alespoň 10 cm nad zrní.Druhý den na cedník a řádně propláchnout. Třetí den krmím. Každý den čerstvé. Dělám to už mraky let a super. Levné, bez prachu a plné vitamínů.

9.4.2023 12:00
jo012810

XXX.XXX.101.35

Mazánek napsal(a):

Záleží na teplotě, kde budete klíčit. Rozhodující je velikost klíčků cca 1mm. To je přesně doba, kdy má naklíčené obilí největší "sílu". Za pokojové teploty stačí většinou 24 hodiny. Čím chladněji, tím delší doba. Musíte vyzkoušet ve svých podmínkách. Holubaření je o pozorování a reagování na vzniklé situace. Pokud holoubata nebyla nemocná-trichoška aj. a byla jen nenakrmená, pak může jít i o špatné rodičovské vlastnosti páru. V dnešní době u mnoha plemen je odchov hodně problematický. Zatím u PH jsou většinově zachované rodičovské vlastnosti a schopnosti se rozmnožovat. To vím z vlastní zkušenosti a ze současné zkušenosti od svých kamarádů, chovatelů PH. Celkem nově mám české čejky a i u nich mi bude zapotřebí nějaký čas, než budu mít několik párů, které budou pravidelně sníšet oplozená vejce a odchovávat min. 5 hnízd za rok. Takový pár jsem měl v loni jeden a v zimně se mi stratil holub. Takže asi tak.

9.4.2023 13:14
Mazánek

XXX.XXX.35.46

Ďakujem

10.4.2023 09:19
gary

XXX.XXX.48.211

Mazánek napsal(a):
Dobrý deň

Nechápu , jaký smysl má chovat letáky jako roller v kleci ? To si pořiďte andulky a máte to....takto z nich nic nebudete mít , jen náklady na veterinu a utýraná zvířata....už je asi nebaví takový život....chybí jim volnost a přírodní výběr potravy.

10.4.2023 09:59
jo012810

XXX.XXX.101.35

gary napsal(a):
Nechápu , jaký smysl má chovat letáky jako roller v kleci ? To si pořiďte andulky a máte to....takto z nich nic nebudete mít , jen náklady na veterinu a utýraná zvířata....už je asi nebaví takový život....chybí jim volnost a přírodní výběr potravy.

Ono to je trochu jinak. Akrobatičtí holubi i třeaba tippleři a vysokoletci, pokud mají předvádět své letecké vlastnosti, musejí se chovat v boxech, aby byl zaručen oboustranný původ s vyváženou stravou, včetně všech potřebných vitamínů a minerálů. Vlastní závodníci se pak krmí v závodních boxech individuelně (nebo i v malých hejnech) a trénují se podle pravidel pro to které plemeno. Nicméně mimo chovnou sezónu lze chovat i na volno i s tím, že mohu o některé přijít, ale posílím rozhodně jejich přirozenou imunitu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík