Sůl pro holuby - dávkování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dwein

10.4.2023 11:50
Dwein

XXX.XXX.24.21

Je potřeba dávat holubům sůl? Jak odhadnout aby to nepřehnali? Prý je pro ně toxická v už docela nízkém množství jestli se nepletu... Díky za všechny rady!

10.4.2023 12:09
jo012810

XXX.XXX.101.35

Jsou dva různé způsoby jak dodávat minerály a sůl. Prvním je zakoupit kvalitní grit pro holuby, nebo prostě jen vzít kbelík jílu (cihlářská hlína), 1 kg kuchyňské soli, platin. Vše promíchat a udělt z této směsi cihličky, které se dají usušit. Tím druhým způsobem je někde v holubníku dát kus kamenné soli, kterou chodí "olizovat", dle potřeby. Oba způsoby nepůsobí holubům zdravotní potíže, ba právě na opak.

10.4.2023 13:51
raspic

XXX.XXX.225.22

Zdravím. Co chovatel, to jiný názor. Někdo tvrdí, že bez soli to prostě nejde. Já třeba sůl holubům nikdy nedal. Takže babo raď.

Stáhnout zdarma

Dwein

10.4.2023 19:22
Dwein

XXX.XXX.24.21

jo012810 napsal(a):
Jsou dva různé způsoby jak dodávat minerály a sůl. Prvním je zakoupit kvalitní grit pro holuby, nebo prostě jen vzít kbelík jílu (cihlářská hlína), 1 kg kuchyňské soli, platin. Vše promíchat a udělt z této směsi cihličky, které se dají usušit. Tím druhým způsobem je někde v holubníku dát kus kamenné soli, kterou chodí "olizovat", dle potřeby. Oba způsoby nepůsobí holubům zdravotní potíže, ba právě na opak.

Tak jsem holubům zkusil dát kus lizu pro ovce a za chvíli ho úplně obalili. Vypadali, že by ho nejradši spolkli.

Tak snad sami odhadnou. V přírodě taky žijí většinou u moře, tak musí mít vrozený odhad pro správnou dávku.
Moc díky za rady.

11.4.2023 13:15
nimels

XXX.XXX.200.29

Proč je dobré vědět, zda holubi potřebují či nepotřebují sůl ?
Kuchyňská sůl kterou převážně podáváte holubům obsahuje cca 40 % sodíku a k tomu možno uvést :
Sodík tvoří základ elektrolytu, ve kterém probíhají všechny životní projevy buněk. To znamená, že je součástí všech životně důležitých pochodů v organismu a podporuje zvyšování celkové aktivity. Je nezbytný pro nervovou a svalovou činnost, protože udržuje svalovou dráždivost a propustnost buněčné membrány. Jeho spotřeba výrazně stoupá při vyšší tělesné zátěži.
Nedostatek sodíku v těle i jeho přemíra způsobují mnohé problémy.
Nedostatek sodíku se objevuje vzácně. Může vést k nízkému krevnímu tlaku, dehydrataci, psychickým depresím a ke svalové slabosti až křečím.
Nadbytek sodíku způsobuje zadržování tekutin v těle se vznikem otoků, vysoký krevní tlak, selhání srdce, ledvin. Navíc nadměrné množství soli, může zvýšit vylučování vápníku, a stoupá tak riziko řídnutí kostí a vzniku křivých hrudních kostí u holoubat.
Proto je důležité dávat si pozor na předávkování - nadměrný příjem sodíku v potravě či gritech. Obsah sodíku v těle regulují především ledviny, 90 % přijatého sodíku se vylučuje močí.
Toliko něco málo a stručně z teorie.
V běžném chovu holubů se sůl používá do koupelí, někdo ji přidává do gritů /podle složení mohou grity vlhnout a plesnivět ! / nebo volně přístupné v suchém prostředí v misce, či jemně posypané nařezané zelené krmení, zvláště holubům ve voliérách. Holubi pokud ji dostanou jednorázově po delším půstu si někdy zaprůjmujou a to se časem srovná a již si příjem soli regulují podle svých potřeb, co si“ tělo žádá“.
Jeden můj kamarád, co měl špičkový chov Českých staváků nepodával sůl vůbec a neměl žádné problémy. Až v zimě začal ztrácet holuby tím, že si nevšiml, že chodili zobat osolený sníh ze silnic na nápravy jeho nákladních automobilů a on je takto „ odvážel a ztrácel „.
Setkal a účastnil jsem se s pokusů s ovlivněním výkonu a kondice u závodních poštovních holubů, ale to je jiná kapitola, která je nad rámec tohoto tématu.
V podstatě je podle mého názoru dost jednoduchý závěr : pozorovat jak to funguje v přírodě a vše přiměřeně, radši méně a s rozumem.
=p.š.=

Kelebek

7.5.2025 16:45
Kelebek

XXX.XXX.231.223

Liz je nejlepší, holubi si odhadnou sami množství. Když by to bylo zamíchané v krmivu, nedokáží si to tak hlídat.

Zasejedenamater

20.6.2025 20:45
Zasejedenamater

XXX.XXX.49.123

Dwein napsal(a):
Tak jsem holubům zkusil dát kus lizu pro ovce a za chvíli ho úplně obalili. Vypadali, že by ho nejradši spolkli.

Tak snad sami odhadnou. V přírodě taky žijí většinou u moře, tak musí mít vrozený odhad pro správnou dávku.
Moc díky za rady.

Dobrý den. Zajímala by mě Vaše zkušenost po letech. Prodáváte holubům sůl ve formě lizu? Přímají Vaší holubi liz pořád tak nadšeně nebo se po čase uklidnili? Projevili se někdy nějaké problémy? Předem děkuji za odpověď.

Pokud máte někdo delší zkušenosti se zaváděním lizu do chovu, mohli by jste se také o ně podělit?

Předem děkuji!

Přidejte reakci

Přidat smajlík