PH

XXX.XXX.141.220
Dobrý den poradíte prosím někdo začínám s poštovními holuby, teď se začínají líhnout mladé a mě zajímá v jakém věku začínáte trénovat? Na jak daleko? Jak intenzivně? A kdybych chtěl někdy do budoucna dat holuby na závody musím být ve svazu chovatelů v nějaké ZO nebo stačí být ve spolku chovatelů poštovních holubů? Děkuji
Ideálně kdyby tu byl nějaký postackar co létá z ústeckého kraje
Nejsem sice již aktivní chovatel PH, ale více než 30 let jsem se tímto koníčkem zabýval. Začnu tak nějak od zadu. Na tomto odkaze máte kontakty funkcionářů českomoravského svazu PH. https://www.postovniholub.cz/files/adresar/ZOCHPH.pdf Pokud buddete chtít závodit, pak musíte být členem tohoto Svazu. A nyní k vlastnímu chovu a tréninku. Jsme v jednom nejkrásnějším období chovu holubů, kdy se líhnou holoubata, ale u PH se již začíná s tréninky starých. První závody jsou od začátku května a končí posledním víkendem v srpnu, pro staré holuby. I pro radost můžete začít trénovat holoubata, když se jim vybarví oko. Jý vždy začínal s tréninkem, kdy jim vypadla druhá letka. Trénink a selekci jsem začínal uzavřením holoubat do boxu v garáži, aby neviděla ven a nechal jsem je tam nejméně jeden den bez potravy a pití. Potom jsem je odvezl na vzálenost cca 1km a doma jim připravil "baštu". Další krok byla v garáži hladovka 2 dny a v ruce jsem si vytřídil holoubata, která vykazovala největší úbytek svaloviny. A pak jsem jen vypouštěl na různé vzdálenosti z různých směrů do cca 20 km. Takto připravená holoubata pak šla na jeden společný trénik v s místními chovateli a pak závody holoubat. Chov a závody PH je krásný, ale náročný koníček pro chovatele. Držím palce, aby se vám dařilo.
mno, myslím, že holoubata, co si již prolétnou okolí s hejnem, není potřeba trápit hladem a žízní...
pouštění z různých směrů po jednom jim také prospěje a klidně můžete začít i s cca na 5 km a přidávat víc, což pro už prolétaná by neměl být vůbec problém
nejlépe vám tu poradí raspic až sem zavítá
lupus4
napsal(a):
mno, myslím, že holoubata, co si již prolétnou okolí s hejnem, není potřeba trápit hladem a žízní...
pouštění z různých směrů po jednom jim také prospěje a klidně můžete začít i s cca na 5 km a přidávat víc, což pro už prolétaná by neměl být vůbec problém
nejlépe vám tu poradí raspic až sem zavítá
Víte, ono se dnes mnoho změnilo i v holubaření. To co jsem popsal z dřívější vlasní zkušenosti, není jediný recept, jak připravovat a selektovat PH na závody. Tkzv. trápení žízní má účel, odhalit jedince, kteří nejsou dost odolní a rychle ztrácejí svalovou hmotu, tedy mají větší energetickou spotřebu. Ale to již patří mezi neotřelé způsoby myšlení a hledání metod, jak dosahovat výsledků. Je to stejné, jako, když Zátopek, či Kratochvílová předběhli dobu v "trápení" při tréninku. Nicméně, každý má možnost vyzkoušet co uzná za vhodné a třeba i vyloučit, pro něho nevhodné postupy.
lupus4
napsal(a):
Je to stejné, jako, když Zátopek, či Kratochvílová předběhli dobu v "trápení" při tréninku.
ti to ale postupovali ze svého rozhodnutí a dobrovolně
typická "účelová demagogie "
kdežto holoubci neměli na výběr...dnes se také koně pod sedlo už "nelámou"...
a parfosem cvičí psy jen tupci
Jak píši....". Nicméně, každý má možnost vyzkoušet co uzná za vhodné a třeba i vyloučit, pro něho nevhodné postupy...".Prostě dnešní doba zanechává v myšlení některých lidí "jedině tu správnou cestu a názor". Ono také PH dobrovolně nezávodí, mají svého trenéra(chovatele), tak jako mají trenéra i atleti. Každý sám, při všech činnostech musííí zhodnotit klady a zápory svých rozhodnutí a snažit se o co nejpřijatelnější řešení, jak v životě, tak při sportu a zábavě.
PH

XXX.XXX.154.21
Díky za odpovědi a ještě otázka, musí mít holuby na závody rodokmen? Jde mi o to že mám vše bez rodokmenů a kdybych si z nich vytrénoval něco tak jestli by vůbec mohli závodit nebo jestli je nutné začít s rodokmeny
PH
napsal(a):
Díky za odpovědi a ještě otázka, musí mít holuby na závody rodokmen? Jde mi o to že mám vše bez rodokmenů a kdybych si z nich vytrénoval něco tak jestli by vůbec mohli závodit nebo jestli je nutné začít s rodokmeny
Ahoj. Rodokmeny opravdu nejsou potřeba. Jediná a nejdůležitější podmínka, aby vůbec mohli potomci tvých " bezpapíráků" závodit, je kroužkování holoubat pouze originálními kroužky ČMSCHPH s kartami. Vůbec nejlepší bude, se spojit přímo s nějakým aktivním chovatelem PH v tvém okolí. Určitě rád poradí, pomůže. Nebo můžeš zavolat přímo mě (607647868). Držím palce.
PH

XXX.XXX.154.21
raspic
napsal(a):
Ahoj. Rodokmeny opravdu nejsou potřeba. Jediná a nejdůležitější podmínka, aby vůbec mohli potomci tvých " bezpapíráků" závodit, je kroužkování holoubat pouze originálními kroužky ČMSCHPH s kartami. Vůbec nejlepší bude, se spojit přímo s nějakým aktivním chovatelem PH v tvém okolí. Určitě rád poradí, pomůže. Nebo můžeš zavolat přímo mě (607647868). Držím palce.
Dobře, ve spolku nejsem ale kroužky i s kartami jsem sehnal
Co se týče Usteckého kraje našel bych si na svazových stránkách Českomoravského svazu poštovních holubů nejbližší organizaci a potom chovatele. Holuby rodokmen k závodění nepotřebuji ,ten nelítá ,jen rodový kroužek. Začít cvičit podle mého názoru nejdříve na 3 letce .To je asi tak v polovině července .Já vždy začínám na 15 až 20 km ,holoubata když létaji kolem holubníku kolikrát zmizí i na 1až 2 hodiny což značí že jsou hodně daleko . Tudíš kratší vzdálenost je zbytečná ,zdravím J.S
Uživatel s deaktivovaným účtem

arnaux111
napsal(a):
Co se týče Usteckého kraje našel bych si na svazových stránkách Českomoravského svazu poštovních holubů nejbližší organizaci a potom chovatele. Holuby rodokmen k závodění nepotřebuji ,ten nelítá ,jen rodový kroužek. Začít cvičit podle mého názoru nejdříve na 3 letce .To je asi tak v polovině července .Já vždy začínám na 15 až 20 km ,holoubata když létaji kolem holubníku kolikrát zmizí i na 1až 2 hodiny což značí že jsou hodně daleko . Tudíš kratší vzdálenost je zbytečná ,zdravím J.S
Sice nevím jak vypadá okolí kolem vás ale to že se holubi vytratí na 1-2hodiny ještě nutně neznamená že jsou někde daleko,klidně můžou polařit 2-3 km za vaším barákem a ani o tom nevíte 🤷když jsem ještě jako kluk měl pošťáky tak jsem je taky párkrát načapal při polaření na konci vesnice kde to měli od holubníku vzdušnou čárou cca 800 metrů a to jsem je taky kolikrát hodinu či dvě doma neviděl
Dnešné poštové holuby už nechodia polariť. A skutočne je to tak, že pokiaľ sú holuby zdravé a dobre živené tak pri domácom tréningu zaletia kilometre ďaleko. Krúžkami s gps sa zistilo až do 20 km. Moje boli videné 15km ďaleko jedným chovateľom, keďže mám veľa strakatych a svetlých dali sa rozoznať v čase keď ich púšťam.
Ak sa hlavne mladé holuby nestrácajú z dohľadu tak je nejaký problém, väčšinou buď zdravotný alebo nedostatočná kvalita holubov prípadne výživa.
Čo sa týka začiatku trénovania ja mám inú mierku. Aj mňa učili, že po vyhodení druhej letky sa môže holub cvičiť ale mne sa skôr zdá, že keď holuby začnú trénovať okolo domu spôsobom, že už "ťahajú" čiže naberú smer a odletia, keď sa vrátia tak zas iným smerom tak sú pripravené na výcvik. Veď už si sami rozvýjajú orientáciu. Totiž kým sú príliš mladé tak sa nevzdalia od holubnika, lietajú len okolo. Ako získavajú sebavedomie tak sa začnú vzďaľovať a aj naberať výšku, keď už riadne lietajú v toto štýle tak začínam s tréningom. Je mi jedno či má vyhodenú letku a koľko, ak už správne trénuje tak ide do koša na prvý nácvik. Ja začínam na 22km vzdušnou čiarou, mám dobré vypúšťacie miesto kde je kľud a dobrý rozhľad. Ale mohli by to byť aj 15km, nehrá to rolu. Myslím, že ak holub sám lieta okolo domu do diaľky niekoľko km tak nemá zmysel ho brať na 1-3-5 km. Na čo dám pozor aby bolo pri prvom nácviku dobré počasie. Väčšinou zakrúžia 3-5 minút a sú doma skôr ako ja.