Tak jsem se konečně dočkal.Pro mnohé už možná zapomenutá radost,uplně první holoubě v mojí chovatelské činnosti.Tak to vezmu popořádku.Napřed rodiče.Samec bělouš žlutopruhý a holubička bílá-mlynářka.
Vajíček jsem se pořád nemohl dočkat,holubi pořád nic,i když holubice samce uplně v pohodě přijala.Pořád se střídali na hnízdě i bez vajec,až jsem si myslel,že z toho nic nebude ,ale bylo
No a dnes ukázkově po 18dnech od snesení první holoubě To si se mnou mosí dát žena aj štamprlu ,když su ten tata...
Ahoj Jirko,dík.Jsem rád,že se to konečně začalo hýbat.Holubicím se vůbec nechtělo a pořád dělaly drahoty,zkrátka baby.Zatím mám napárované jen dva páry a druhé dva né a né.
Druhé holoubě je už také venku.
První koužkování už mám taktéž za sebou.Rodiče dobře krmí,což je taky vidět na fotce.Volátka mají ti prckové k prasknutí.Teď jsem zvědavý,jak barevné ty holoubata budou,jestli čistě bílé po matce,nebo žlutopruhé po otcovi.
Také vás zdravím Martine a díky za přání a nápodobně.No,těm stránkám jsem tento rok moc nedal.Mám sice nachystané další články a i něco fotek,ale nemůžu si najít čas to šoupnout na web
Jinak některé reakce holubů mi jsou stále záhadou.Na podzim jsem si udělal vlastní grit.Vzal jsem hliněné cihly kotovice,nadrtil jsem dřevěné uhlí,nasypal kmín a fenykl,pálené cihly jsem nadrtil,písek přidal a dosypal minerálním přípravkem,udělal jsem bochánky a ty jsem nechal uschnout na sluníčku.Prostě taková klasika.Jenže holubi se na to vybodli a chodily nevšímavě kolem,tak jsem jim pořídil grit kupovaný..Pak mi kamarád poradil,ať dám do holubníku hroudu kamenné soli.že si sem tam holubi uzobnou.Nechtěl jsem jí nechat jen tak volně položenou,tak jsem jí položil na tu rozdrobenou hlínu a nechal ležet.Celou zimu ozobávali jen tu sůl,ale najednou začali žrát i tu hlínu.Ale uplně hltavě.Přitom mám holuby puštěné na volno a samy se na zahradě pasou,minerály jim taky dávám a kupovaný grit mají také neustále k dispozici.Nějak se jim prostě po té zimě změnili chutě.
Tak tady jsou ti moji dva první krasavci .Rodiče je už vyhnali z hnízda,tak se musí bráni sami.Nakonec jsou barevně po rodičích.Jedno holoubě je bílé a druhé bělouš žlutopruhý.
Tak chovné období se pomalu chýlí ke konci a z holubátek jsou už statní holubi .Jeden z prvních - bělouš žlutopruhý.
Tento druhý je tak rozpeřený.že skoro ani není poznat,že je to Český rejdič.
No a poslední kousek modrý černopruhý.Rozpelichaní jsou všichni.Už se těším,až skončí toto období a předvedou se v celé své kráse.