Bělouš stokrát jinak

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.6.2010 18:38
mysak

XXX.XXX.15.147

Chtěl bych vyjádřit díky panu A. Veselému za takový článek, jaký napsal do časopisu Chovatel. To je aspoň téma a ne jak někdo píše dvě stránky o ničem a ještě se tam některé pasáže opakují, byť v jiném slovosledu. Pane Veselý, jen tak dál, či jen houšť! Je vidět, že i když se nepíší složité vzorce, sdělí se všechno a pochopí to každý. Díky tomuto pojednání vím, jak rychle získat bílé holuby s barevným okem.
Přesto bych se rád zeptal na vztahy mezi jednotlivými modifikacemi alel G. Pochopil jsem, že GS a GT jsou dominantní zřejmě i nad pouhým G. Co je to(v případě červených běloušů) hemizygot? A ještě bych potřeboval rozvést trochu ty homozygotní bělouše bezpruhé, kteří jsou vpodstatě pruhoví. Měl jsem tyto čápky dosud za bezpruhé holuby. Takže když k těmto holubům napářím modré bezpruhé holuby, hodí mi to samé pruhové šimly? Hnědé a hnědě plavé šimly jsem viděl v podobě plemene show homer. Zajímá mne také ten černý běloštítý holub. Mám dojem aspoň podle Sella, že se vyskytuje pouze na holandském rejdiči? Prý kdysi existovali čeští bubláci také v této barvě. Dnes jen recesívně červení a žlutí. Ale o už se možná ozvou bubláčkáři...

Díky za odpověď a lehkou ruku při psaní
Juraj Kafka

9.6.2010 22:36
5555

XXX.XXX.0.70

mysak napsal(a):
Chtěl bych vyjádřit díky panu A. Veselému za takový článek, jaký napsal do časopisu Chovatel. To je aspoň téma a ne jak někdo píše dvě stránky o ničem a ještě se tam některé pasáže opakují, byť v jiném slovosledu. Pane Veselý, jen tak dál, či jen houšť! Je vidět, že i když se nepíší složité vzorce, sdělí se všechno a pochopí to každý. Díky tomuto pojednání vím, jak rychle získat bílé holuby s barevným okem.
Přesto bych se rád zeptal na vztahy mezi jednotlivými modifikacemi alel G. Pochopil jsem, že GS a GT jsou dominantní zřejmě i nad pouhým G. Co je to(v případě červených běloušů) hemizygot? A ještě bych potřeboval rozvést trochu ty homozygotní bělouše bezpruhé, kteří jsou vpodstatě pruhoví. Měl jsem tyto čápky dosud za bezpruhé holuby. Takže když k těmto holubům napářím modré bezpruhé holuby, hodí mi to samé pruhové šimly? Hnědé a hnědě plavé šimly jsem viděl v podobě plemene show homer. Zajímá mne také ten černý běloštítý holub. Mám dojem aspoň podle Sella, že se vyskytuje pouze na holandském rejdiči? Prý kdysi existovali čeští bubláci také v této barvě. Dnes jen recesívně červení a žlutí. Ale o už se možná ozvou bubláčkáři...

Díky za odpověď a lehkou ruku při psaní
Juraj Kafka

Ahoj, dobrý den,

děkuji za poděkování, kterého si velmi vážím. V poslední době se snažím více zaměřit na originální a nosná témata a česká plemena, tak snad je to vidět. Tento článek jsem udělal zejména proto, abychom nezapomínali, že u každého plemene je projev bělouš specifický. Bylo mi mnohdy líto chovatelů brněnských voláčů či kudrnáčů, ale i slezských voláčů, když někteří chovatelé roky pracovali na typu i zbarvení bělouš a mnohdy jejich strastiplná cesta byla nedoceněna.

Je tam pár otázek, na které mohu odpovědět lehkou rukou asi takto: Konkrétní vztahy dominance mezi alelami, kam patří určitě Gt (tygři) jsem si zatím prakticky neověřil a nikde o tomto ani nečetl, jestli chcete zvědět pravdu, stačí vám možná jedno párování a uvidíte..... Pozn.: Vztah dominance je perfektně rozveden třeba u alel komplexu almond.

Na poněkud jiné rovině je Gs (bělouš se specifickým obrazem u kudrnáče, tam se jedná o bělouše stejně jako u G, jen má typický projev, dominanci netřeba hledat, Gs je podle mého názoru jen jedna z mnoha podob G).

U těch čápků se zeptejte přímo chovatelů, bezpruzí čápkové se vyskytují u mnoha plemen, kde se nevyskytují "normální" bezpruzí. Píše o tom tuším Sell, jinak ověřeno u chovatele v ČR. Musím konstatovat, že vzorník českého rejdiče neuvádí, že by se mohl snad někde vyskytovat v bezpruhém vzorku, ale uvádí bělouše bílé, pruhové a černohroté. Kdy by se tedy geneticky mohli vzít bělopruzí černohrotí?

Černí běloštítní holubi se vyskytují třeba u víděňáků, ale určitě i u jiných plemen, to Sell určitě zná a já si také myslím, že v této barvě a kresbě se vyskytovali i čeští bubláci, vždyť i náš nový vzorník uvádí modré a černé běloštítné.

Chovu zdar a genetice také. Na ty bagdety v letu je pěkný pohled:-)

10.6.2010 22:24
bosest

XXX.XXX.152.12

Pane Veselý, z Vašeho článku vyplývá, že faktor undergrizzly je na jiném genu než na G. Můžete nám sdělit
na kterém genu je a jaké má označení. B. Šesták

11.6.2010 06:49
5555

XXX.XXX.40.193

bosest napsal(a):
Pane Veselý, z Vašeho článku vyplývá, že faktor undergrizzly je na jiném genu než na G. Můžete nám sdělit
na kterém genu je a jaké má označení. B. Šesták

O undergrizzly jsem četl více informací, zřejmě převažuje Hollanderova varianta, že se jedná o recesivní vlohu umístěnou na locusu Z, genetický symbol z fl, nejvíce citovaní undergrizzli jsou ovšem v souvislosti s pencil (pc), kde jsou označováni jako "dominantní". Hojně se vyskytují u českých bagdet.

14.6.2010 14:36
bosest

XXX.XXX.152.12

V úvodním dotazu se pan Kafka ptal, co je to u červených běloušů hemizygot.
Obecně platí, že hemizygotní založení má jen holubice u genů uložených na pohlavním chromozomu X.
To znamená, že každá holubice je vždy hemizygotní v genech B, D, St, ale nejsem si jistý jaký to má vztah
k běloušům. Vysvětluji si to tak, že homozygotní bělouš na popelavě červené barvě může být úplně bílý
jen u holubice. Jednalo by se pak o zbarvení rodobarvé. B. Šesták.

14.6.2010 22:07
mysak

XXX.XXX.46.80

Já bych řekl, že naopak. Holub. Protože tam má dvakrát alelu pro Ash red a u normálně plavé variety je skoro bílý, s "pálením" na voleti, uvnitř letek a ze spoda ocasu, když je to probarvené silněji. U slabších jsou ocas a letky skoro bílé s tmavým ostnem. U samic je zbarvení o poznání v tmavším odstínu právě proto, že mají jen jednu alelu. Holubičí dominantně červená je proto vždycky jakoby méně dokonalá (je to jako u žíhaních slepic, slepice mají kresbu hrubší a kohouti jemnější, světlejší). Ale u těch homozygotních běloušů nevím, nemám vyzkoušeno ani vypozorováno. Typoval bych, že oba budou stejní, neboť faktor vybělení není závislý na pohlaví. Max. holubice bude mít špičky letek popelavé, ale to jsou jen domněnky. Teoreticky by to tak vypadat mělo, když u modrých jsou ty konce černé a u hnědých hnědé. Jenže to bude asi špatně vidět.
Květinový efekt nebude také samosebou.
S pozdravem Juraj Kafka

14.6.2010 23:54
pat

XXX.XXX.245.30

Ahoj, pár fotek k tématu. Je možné, že by byl tento 1,0 rozpeřený kříženec ostravské a polské bagety homozygotní bělouš? Jeho rodiče jsem ovšem neviděl.

15.6.2010 00:06
pat

XXX.XXX.245.30

Ještě k undergrizzly. U indiánů se mi tento faktor objevuje vždy v kombinaci se strakatostí. Zřejmě to spolu souvisí. Na fotce mladý holoubek.

15.6.2010 21:56
5555

XXX.XXX.0.70

K tomu hemizygotovi jen krátce. Asi každý, kdo se učil genetiku, přišel do kontaktu s označeními homyzygot, heterozygot a hemizygot. Výklad těchto pojmů je běžně dostupný i na internetu. Osobně jsem tento termín použil z jednoho amerického příspěvku. Dovedu si ovšem docela dobře představit, že by tam mohl být termín homozygot a v tomto případě by to také sedělo. Juraji děkuji za pěknou ukázku undergrizzle.

Zdravím také Béďu Autratu, v sobotu jsem shlédl jeho chov, ale jen za asistence jeho a mé choti. Velmi pěkné! Pávíků velmi málo, za to ruských plemen rejdičů plné hrsti. :-) Tak chovu zdar.

15.6.2010 22:06
mysak

XXX.XXX.46.80

5555 napsal(a):
K tomu hemizygotovi jen krátce. Asi každý, kdo se učil genetiku, přišel do kontaktu s označeními homyzygot, heterozygot a hemizygot. Výklad těchto pojmů je běžně dostupný i na internetu. Osobně jsem tento termín použil z jednoho amerického příspěvku. Dovedu si ovšem docela dobře představit, že by tam mohl být termín homozygot a v tomto případě by to také sedělo. Juraji děkuji za pěknou ukázku undergrizzle.

Zdravím také Béďu Autratu, v sobotu jsem shlédl jeho chov, ale jen za asistence jeho a mé choti. Velmi pěkné! Pávíků velmi málo, za to ruských plemen rejdičů plné hrsti. :-) Tak chovu zdar.

Ne, to nemělo patřit mě. Toho indiána s bagdetou sem vložil Paťas.
Undergrizzle? Takže s Pencilem se můžeme rozloučit? Není to jen synonymum?
Juraj Kafka

Přidejte reakci

Přidat smajlík