Genetický kvíz pro zájemce :-)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.7.2010 22:55
mysak

XXX.XXX.46.80

Zadání: holub hnědě plavý bezpruhý x holubice stříbřitá pruhová.
Otázka: Proč je holoubě modré pruhové?

7.7.2010 10:46
ganstr10

XXX.XXX.170.71

mysak napsal(a):
Zadání: holub hnědě plavý bezpruhý x holubice stříbřitá pruhová.
Otázka: Proč je holoubě modré pruhové?

jednoduchá otázka na holubici se tě svezl jiný holub:-) chovu zdar

7.7.2010 11:30
5555

XXX.XXX.40.193

gratuluji ke klukovi, štěpákovi na bezpruhý vzorek, štěpákovi na hnědou pigmentaci a štěpákovi na rozředěnost.

V zásadě jsem řešil pouze vzorek, intenzivnost zbarvení a barvu, snad to stačí. Určitě je ale zajímavé to, co tvrdím už dlouho a sice částečně dominantní projev recesivního faktoru grizzly. Tato částečná dominance je velmi geneticky silná a již druhým rokem můžete mít pěkné grizzly. Širší veřejnost upozorňuji na to, že prácheňský káník se u nás vyskytuje v jinak velmi vzácné hnědé barvě (provázené nepravým perlovým okem), jak vidíte na rodiči vpravo. Holubice z odchovu budou hnědé, všechna mlá'data budou štěpit na bezpruhost, ale budou pruhová a budou intenzivní (tedy modrá pruhová a nikoliv stříbřitá).

Chovu zdar

7.7.2010 13:15
mysak

XXX.XXX.46.80

Už jsem myslel, že to tady spí a nebo leží u móře. :-)
Pan Alexandr Veselý má pravdu a díky za gratulaci, samčík je tak použitelný na "výrobu" kromě modré dalších tří "barev", které na něm nejsou vidět. Kdo by takového holuba(čistokrevného)ode mne koupil a spářil to doma s něčím... určitě by mě nadával, že kdoví co v tom není, že mu to hází co chce. Holub by skončil v polívce. To je to, že mnohdy kupujeme holuby do svých chovů pro osvěžení krve a z ciziny atd. a nevíme vůbec, jací předkové jsou určitého jedince. Já bych tohoto holuba samozřejmě neprodal, protože je to evidentní kříženec a ani vlastně nedal, protože se mi hodí z výše uvedených důvodů. Znám jeho předky. Zapíšu si do evidence v počítači a přiložím fotku. No, toto byl ještě lehký kvíz. Mám tu těžší případy, nad kterými jsem do půl noci vzhůru. A už jsem sahal i po možnosti, kterou napsal reagující o řádek výše, že tam přeskočil jiný holub. Nebo, že jsem podsadil vejce a zapoměl čí.
Tyto případy se týkají recesívní červené. Holubice červená recesívní x holub červený dominantní ve stupni tmavém štěpící na modrou/černou(má černé skvrnky). První holoubě dali takové hodně koksové červené dominantní. Hnusná barva - tu tady ani nebudu ukazovat. Se skvrnkami na ocase takže samec, už vrká. Druhé holoubě v hnízdě bylo celočerné. Druhá líheň bylo opět celočerné a druhé celohnědé! Jestli je to samice, tak je samec štěpící na hnědou. A nebo tam skočil hnědej holub. Budníky jsou nad sebou. Měl jsem tu dva. Tohohle bezpruhého káníka a ještě jednoho hnědopruhého. Třetí líheň černé holoubě. Předpokládám, že černá holoubata jsou samičky. Ale nemám důkaz, všechno černé jsem vyřadil. Otázka zní: kde se tam vzalo hnědé holoubě? viz foto.

7.7.2010 13:22
mysak

XXX.XXX.46.80

5555 napsal(a):
gratuluji ke klukovi, štěpákovi na bezpruhý vzorek, štěpákovi na hnědou pigmentaci a štěpákovi na rozředěnost.

V zásadě jsem řešil pouze vzorek, intenzivnost zbarvení a barvu, snad to stačí. Určitě je ale zajímavé to, co tvrdím už dlouho a sice částečně dominantní projev recesivního faktoru grizzly. Tato částečná dominance je velmi geneticky silná a již druhým rokem můžete mít pěkné grizzly. Širší veřejnost upozorňuji na to, že prácheňský káník se u nás vyskytuje v jinak velmi vzácné hnědé barvě (provázené nepravým perlovým okem), jak vidíte na rodiči vpravo. Holubice z odchovu budou hnědé, všechna mlá'data budou štěpit na bezpruhost, ale budou pruhová a budou intenzivní (tedy modrá pruhová a nikoliv stříbřitá).

Chovu zdar

Jo a k tomu grizly, nevím kde jste na to přišel, ten káník má silně nepravidelnou plosku. Vůbec mi na přesnosti kresby nezáleželo, když jsem ho bral, chtěl jsem ho jen kvuli hnědé bezpruhosti. I ojedinělé bílé skvrny na hlavě výletka, kterých si asi Vaše bystré oko všimlo, přikládám k pozůstatku kresby gazzi. Kde by se tam vzal grizzle? Jedině od té NVH, páč NVH šimlové existují, každopádně tato NVHačka nemá jedno pírko bílé. smajlík
Juraj Kafka

7.7.2010 13:37
mysak

XXX.XXX.46.80

Tenhleten káník dokonce předvádí pozemního tleskače - parlor bojnyj:-) Včera skákal jak na pružince.:-)

7.7.2010 14:02
5555

XXX.XXX.40.193

omlouvám se, ale dojeli jsme teprve ráno z dovolené a tak jsem utahaný. Všechny grizzly nahraďte gazzi. O žádném grizzly nemělo být ani slovo.....

Takže gazzi - pštrosí - kresba

7.7.2010 14:09
5555

XXX.XXX.40.193

mysak napsal(a):
Pan Alexandr Veselý má pravdu a díky za gratulaci, samčík je tak použitelný na "výrobu" kromě modré dalších tří "barev", které na něm nejsou vidět. Kdo by takového holuba(čistokrevného)ode mne koupil a spářil to doma s něčím... určitě by mě nadával, že kdoví co v tom není, že mu to hází co chce. Holub by skončil v polívce. To je to, že mnohdy kupujeme holuby do svých chovů pro osvěžení krve a z ciziny atd. a nevíme vůbec, jací předkové jsou určitého jedince. Já bych tohoto holuba samozřejmě neprodal, protože je to evidentní kříženec a ani vlastně nedal, protože se mi hodí z výše uvedených důvodů. Znám jeho předky. Zapíšu si do evidence v počítači a přiložím fotku. No, toto byl ještě lehký kvíz. Mám tu těžší případy, nad kterými jsem do půl noci vzhůru. A už jsem sahal i po možnosti, kterou napsal reagující o řádek výše, že tam přeskočil jiný holub. Nebo, že jsem podsadil vejce a zapoměl čí.
Tyto případy se týkají recesívní červené. Holubice červená recesívní x holub červený dominantní ve stupni tmavém štěpící na modrou/černou(má černé skvrnky). První holoubě dali takové hodně koksové červené dominantní. Hnusná barva - tu tady ani nebudu ukazovat. Se skvrnkami na ocase takže samec, už vrká. Druhé holoubě v hnízdě bylo celočerné. Druhá líheň bylo opět celočerné a druhé celohnědé! Jestli je to samice, tak je samec štěpící na hnědou. A nebo tam skočil hnědej holub. Budníky jsou nad sebou. Měl jsem tu dva. Tohohle bezpruhého káníka a ještě jednoho hnědopruhého. Třetí líheň černé holoubě. Předpokládám, že černá holoubata jsou samičky. Ale nemám důkaz, všechno černé jsem vyřadil. Otázka zní: kde se tam vzalo hnědé holoubě? viz foto.

Na otázku jste si sám odpověděl, buď je samec štěpák na hnědou a nebo to poskočil soused. Hodně holoubat je plnobarevných (spread), to určitě pochází z červené recesivní, ta překrývá zpravidla černou ve spread založení.
Pravděpodobnější je ten otec hnědý káník.

19.8.2010 01:42
mysak

XXX.XXX.46.80

5555 napsal(a):

Chovu zdar

Potvrzuji výše napsané, nyní je druhé hnízdo plné hnědě plavých hnědopruhých holubiček. Ty bílé skvrny holt musím prominout. Obě samičky mohou štěpit do bezpruhých.

19.8.2010 01:44
mysak

XXX.XXX.46.80

Celá rodinka. Samice NVH sice má málo snůšek zato se stará až moc. Pro focení jsem ji musel sundat z opeřených mláďat. Tak trucuje stranou.

19.8.2010 01:46
mysak

XXX.XXX.46.80

mysak napsal(a):
Celá rodinka. Samice NVH sice má málo snůšek zato se stará až moc. Pro focení jsem ji musel sundat z opeřených mláďat. Tak trucuje stranou.

hlavně bych sem mohl dát ty fotky žejo.:-)

19.9.2010 21:06
mysak

XXX.XXX.46.80

mysak napsal(a):

Tak tady je téměř přepeřená. Nádherná hnědá, ale dobrá tak do polívky. Dneska jsem to počítal, a bylo tady tak na stovku holubů. Děs běs. Já se nedivím, že nikdo moc nešlechtíte. smajlík

19.9.2010 21:09
mysak

XXX.XXX.46.80

Mí holubi se pudově stromům nevyhýbají, naopak tento ořešák nad holubníkem si oblíbili všichni výletci, kde tráví každý parný den. Na dvoře proti holubníku zase mají třešeň a na tu lítají sedat všichni. A to nemám špačky.

19.9.2010 21:48
pekol

XXX.XXX.88.92

Pomaly končí sezóna odchovu a už rozmýšľame čo v budúcom roku. Chcem presvedčiť priateľov , aby niekto z nás skúsil vyrobiť z kombinácie holub modrý čiernopásavý x holubica červená dominatná - čierne holuby. Máte s tým nejaké skúsenosti ? napr. kvalita čiernej farby a pod. Peter

19.9.2010 23:11
mysak

XXX.XXX.46.80

Zdravím, tak s touto kombinací kamarády nepřesvědčíte. Musíte mít nositele Spread(S) faktoru, tedy plnobarevnosti. A oba partneři jsou plaví (ss). Lepší by byl černý samec. Ideálně SS tedy homozygot a pak by to mohlo hodit černé holubičky a popelavé samce, kdy konstituce alel pro černého samce by byla C+C+ SS B+B+ a pro dom. červenou samici CStCSt ss BA- , kde alela C je odpovědná za plavou (+ jsou pruhy; St je tmavost - patern), S za plnobarevnou, B+ za černou pigmentaci a BA za popelavě červenou pigmentaci. Pomlčka značí samici u genů pohlavně vázaných.
Potomstvo by bylo - synové: CStC+ Ss BAB+ a dcery: CStC+ Ss B+- To by byl ideální případ, protože byste dostal obojí potomstvo plnobarevné - popelavé samce(se skvrnkami) a černé samice.
Jenže to se nemusí stát, když černý otec bude genotypově Ss - tedy štěpit na plavou barvu. Tam pak vypadnou kromě jmenovaných i modré holubice s tmavými štíty a dom. červení samci se skvrnkami. Případně pruhoví, když bude matka štěpit na pruhy CStC+.

Závěr: Z plavých barev plnobarevnou neuděláte, jsou podřízeny plnobarevným barvám. A proto musí tam být alespoň jeden z partnerů plnobarevně černý nebo popelavý. Naopak z plnobarevných vám může padat plavá, protože to je podkladová barva. Shánějte plnobarevné holuby.
Ať se daří.
Juraj Kafka

20.9.2010 20:15
pekol

XXX.XXX.88.92

Vďaka za rady, je mi jasne, že z dvoch plavých neurobím plnofarebné potomstvo, ale ja mám v úmysle k modrému holubovi pripáriť plnofarebná červenú dominantnú holubicu práve s (SS) prípadne (Ss). Chcem to robiť u angl. hrvoliakov. Plnofarebných červených nie je ich veľa. Predpokladám, že tie holuby, ktoré majú intenzitu pigmentácie skoro ako moravský pštros môžu byť s faktorom (S). Skúsim ich niekedy nafotiť. Pokiaľ budú CT tak to bude smola, ale už prvé hniezdo by to ukázalo. Samozrejme. že s čiernymi plnofarebnými by to bolo istejšie, ale tomu sa chcem vyhnúť.
Na kombináciu čierny holub x červená holubica som už presvedčil jedneho chovateľa. Je zaujímavé, že viacerí chovatelia tohto plemena sú na takéto experimenty naklonení. :-) Peter

20.9.2010 22:09
bosest

XXX.XXX.152.12

Popelavěčervená plnobarevná holubice SS je celá popelavá bez červené barvy. Heterozygotní plnobarevná Ss
je také popelavá, ale má malé červené tečky. Takže to co jste v předchozím příspěvku popsal je holubice
plavá tmavá ss CT- . A pokud je holubice velmi tmavá podobná MP, pak to bude barva ohnivá, tedy popelavěčervená
bronzová. B. Šesták.

21.9.2010 16:53
mysak

XXX.XXX.15.147

Přesně tak, plnobarevně popelavá je skutečně popelavá(světle stříbrně šedá po celém opeření SS nebo Ss heterozygotní s naznačenými červenými čárkami na spodním voleti a v pruzích. Myslím že jsme si nerozuměli. Psal jste červená dominatní samice, ale pokud je červená, byť je sebetmavší ale má světlé letky a ocas, tak je furt plavá ale ve stupni tmavém značeno CST, kdy ST je v horním indexu. To je vzorek kdy cihlová červeň je rozšířená po celých štítech, hlavě a předku holuba. Letky a ocas jsou více méně probarvené červeně(zvláště vnitřní prapory letek a brčice) ale v základu jsou popelavě světlé. Vyúsťují popelavě světle. Takoví extrémě probarvení jsou v současné době NVH. A skutečně s dalším stupněm intenzity kdy zůstává na letce a ocase bílá lenta(popelavá), se může jednat o libanonskou bronz. Ale pochybuji, že Angličtí ji na sobě mají.
Pro ujasnění dominantně červená tedy výše popsaná červená se světlými letkami a ocasem je totéž co u modrých holubů černý modroocasý. Tam je místo červené rozlitá černá po celých štítech(s tmavomodrým nádechem(pudru), černá je hlava a předek holuba. Čerň není nidky tak sytá(často vlivem pudru je mírně sametově namodralá), jako u SS např. černý pštros, který zpravidla nemá pudr. Letky jsou v původní vyúsťující černé a kryt ocasu a ocas je modrý s pruhem. Ten my u červené pigmentace nevidíme. Krajáky v ocase jsou někdy s vnějším praporem bílým nebo nikoli. A to prosím u obou pigmentací.
Čili spojujete dva plavé holuby byť je samice sebetmavší. Musela by být celostříbrná celo popelavá, pak jo. Ale nevidím důvod proč se vyhýbat cestě přes černou, bylo by to méně vrásek.
Juraj Kafka

21.9.2010 17:09
mysak

XXX.XXX.15.147

Pardon, omlouvám se za chybu. Mělo tam být CT a ne CST. Kdy T je v horním inexu. Nevim jak mi tam to S vklouzlo.
Juraj Kafka

21.9.2010 21:24
pekol

XXX.XXX.88.92

Vďaka za predchádzajúce príspevky, hneď si ich idem uložiť. Vidím, že môj pôvodný umysel musím zmeniť.
Na otázku prečo bez čiernych AH? Pri čiernych holuboch je pomerne veľký problém s odchovom holubov bez čiernych pigmentácií na miestach ,kde má byť čisté biele operenie (nohy ...) . Tu som chcel použiť práve vhodné holuby iných rázov s cieľom výberu aj typovo výborných - vynikajúcich jedincov do "kríženia", ktoré by boli v tomto smere zlepšovateľmi.
Ešte raz vďaka a praktické rady.:-) Peter

23.11.2010 19:51
petrkabele

XXX.XXX.210.254

když to dalo modrý pruhoví tak holub nebo holubice je vyšlechtěna z modrých a nebo na holubici skočil jiný holub jak měl ať se daří smajlík:-) chovu zdar

Přidejte reakci

Přidat smajlík