Minulý víkend som navštívil peknú výstavu v chovatelského spolku v Bialsko-Bialej. Hlavná čast expozície holubov bola zameraná na sliezkeho hrvoliaka//209 ks/. Zastúpenia mal i brnianský,anglicky, sedlatý, nemecké výstavné,rys, sleszký terčový, poštový standard, lahore, indián, polský bradavičnatý, king, cíbik, škovránky, parukár, špaček, čínský, brčkáň a velká skupina letúnov/rejdiči/. V čele organizačného tímu stal Andrej Liwczak, s ním som dlho debatoval. Ale videl som tam nemeckých chovateľov, známych z organizovania Lipských výstav. Ja som sa zaujímal predovšetkým o činnosť klubu vysokolotnych, ktorý bol v polsku založený roku 2008. Úspešne už prebiehajú preteky, hlavným súťažným plemenom je Zamojský vysokoletún. Jeho činnosť bola na výstave velmi dobre propagovaná, vrátanie zápisníc s pretekov vysokoletúnov a propagačných voliér. Výstava bola v hale, všade bolo čisto, uličky dostatočne široké. Okolo stien boli voliéry s hydinou, králiky vystavované neboli.Pre príblíženie aspoň niekoľko fotiek zo skupiny letúnov. Iné som nefotil. Zobrazil som víťazov s cenami. Väčšinou mali hodnotenie 96 b, zopár 95 b. Na foto hlavný organizátor Andrej Liwczak pred vlastnou propagačnou voliérou.
Okrem tu vložených tam boli aj polské orlíky, tiplere, srbské, feleghádžské,gdaňské,waršavské motýle, nádherné permské hrivové. Predposledná foto-pohlad do haly
Prítomnosť nemeckých zástupcov dokladoval aj tento pútač. Vedla vo voliéru sú Luzernské holuby v takmer všetkých farebných rázov. V domovine majú osobitné štandardy, v skutočnosti ide o typovo rovnaké plemeno.Doteraz nechápem tento ústupok štandardnej komisie EE, umelo zvyšuje počet plemien.
Tak som niekde odkaz pre p.Bédu odeslal. Takže píšu znova, aby mohol kludne spať. Volžských bolo 6, ale jediný mal 95b a cenu. Ostatné dle katalogu. 88,94,92,92,93. Posudzoval ich Kazimierz Plackovwski aj dalších5-6 plemien. Všade mal rozptyl, takže určoval kvalitu, nebolo to alibistické posudzovanie. Prísny meter mal aj pri klejpadských vysokoletúnoch,permských bielských kratkozobých,gumbinských-tam použil pri jednom i slovíčko "brak". Víťaz z 16 vystavených,z chovu Kazimiera Majera.
Ano, klece boli prázdne. Ponechal som to v originálnom znení,podobne ako priezviska. Lebo ich skoloňovanie by znelo v CZ i SK jazyku v niektorých prípadoch ináč. A už by to nemalo punc originálnosti. Uznávam, mal som to napísať presnejšie lebo nie každý chodí na PL výstavy.Výstava to bola pekná a prajem aj P. Béďovi radost z ruských plemien. Napríklad tie rostovské tam boli rozdelené na jednokolorowe a labedž/prečiarknuté l nemám v klávesnici/. dodatok permský,chov Andrej Liwczak