Dobrý den
Začnu asi takhle.Chtěl bych se synem(6let) začít s chovem holubů pro radost a i nějakej ten užitek.Minulí rok jsme začali s králíkama.
Zatím nemám postavený žádný holubník
ale plánuji ho na příští rok.Tedy.Zatím bych chtěl chovat jeden pár holubů abych si to tak nějak ozkoušel.Vím že jeden pár je málo,dva taky,že je nejlepší nejméně tři.Ale zatím mi prostory nedovolují větší chov něž ten jeden páreček.Umístil bych je do jednoho kotce v králíkárně o mírách 70x70x40 (šxdxv).Je mi jasné že se do mne spousta holubářů pustí že to není vhodné chovné zařízení ale stím počítám.Každý začíná nějak jinak.Třeba zjistím že to pro mne není a nebudu muset pracně rozebírat holubník.
Ted se nabízí otázka jaké by bylo vhodné plemeno.Jak sem psal pro potěšení a nějaký ten užitek.Pročítal jsem mnoho diskuzí a každému se líbí jiné plemeno.Přemýšlel jsem třeba o Texanech,Kalifornských,MP a nebo Benešáky.
Jde mi o to aby mi vyletěli do toho kotce který je 150cm nad zemí.
Budu vděčný za každou radu a kdyby se našel nějaký chovatel z okolí Benešova který by chtěl věnovat chvilku času začátečníkovi tak budu jedině rád.Moc rád bych se podíval k nějakému chovateli.
Takže mě klidně kamenujte ale raději pište svoje rady co a jak
Děkuji
Dobrý den, je určitě dobře zkusit holuby protože je to krásné a hlavně uklidňující vidět pár holubů letící přez dvůr a hlavně kdo nic nezkusí nic nezjistí.
Ten kotec v králíkárně je dostačující ale pokud budou mít aspoň každý druhý den možnost proletu. Jestli ne tak je to dobré maximálně tak pro Amer. Kingy. Jestli chcete holuby pro krásu i užitek zároveň tak bych doporučil Prácheňské káníky protože jsou krásně barevní a zatím ještě z té skupiny plodnějších holubů. Ale samozřejmě Benešáci a ty ostatní plemena jsou taky hezcí.
Pří budování holubníku hlavně musíte mít na zřeteli nároky těch holubů aby se tam měli dobře a nic jim tam nechybělo.
Odkud přesně jste? Já jsem totiž taky od Benešova S pozdravem a CHOVU ZDAR!!! Škvor.
Venca Škvor
napsal(a):
Dobrý den, je určitě dobře zkusit holuby protože je to krásné a hlavně uklidňující vidět pár holubů letící přez dvůr a hlavně kdo nic nezkusí nic nezjistí.
Ten kotec v králíkárně je dostačující ale pokud budou mít aspoň každý druhý den možnost proletu. Jestli ne tak je to dobré maximálně tak pro Amer. Kingy. Jestli chcete holuby pro krásu i užitek zároveň tak bych doporučil Prácheňské káníky protože jsou krásně barevní a zatím ještě z té skupiny plodnějších holubů. Ale samozřejmě Benešáci a ty ostatní plemena jsou taky hezcí.
Pří budování holubníku hlavně musíte mít na zřeteli nároky těch holubů aby se tam měli dobře a nic jim tam nechybělo.
Odkud přesně jste? Já jsem totiž taky od Benešova S pozdravem a CHOVU ZDAR!!! Škvor.
Dobrý den
Nejsem přímo od BN ale každý den dojíždím do Týnce n Sáz. do práce jinak Sedlčany.
Jedná se mi o to že bych to rád vyzkoušel s jedním párem.Jsem úplný začátečník.Jen jsem něco málo vyčetl zde na fauně.
Plemeno nemám přesné vybrané.Potřebuji aby se mi naučili do toho kotce vletět když je pustím.Ani tak nezáleží na velikosti holoubat.A hlavně bych rád přivedl syna na chovatelskou cestu.Pocházím z vesnice(klasika na dvoře kachny,krůty,v králíkárně moc králíků)prostě aby si vybudoval vztah k přírodě.
A odkud jste vy?
Mohl bych poprosit ještě o nějaké fotky?Popravdě jsem o Práchenských kán. ani neuvažoval.Ale proč ne zrovna tyhle.
Byla by po domluvě možná návštěva.Okouknout holoubky,něco podiskutovat a tak.
Jinak děkuji za odpovědi.
Ještě se zeptám jak je to s krmením a jestli mají nějaké zvláštní nároky?
Dobrý den,
Já bych vám doporučoval polské rysy ..jsou to plodný holuby a napohled hezký ..a hlavně nejsou náročný na chov..ja jich mám 16 kusů ..celkem mám něco kolem 40 holubů
ja si myslím že tak 14 až 20 dní je nechat zavřený a krmit pouze v té králikárně .ale tyhle holuby se drží spíše doma mě doletí k sousedovi a hned letí domů.americké kingy bych nedoporučoval strašně mačkají vejce ...ja když jsem si ted dokupoval polské rysy tak tak jsem je za týden vypustil a bylo to bez problémů...ale když budete zatím mít jenom jeden pár tak bych doporučoval je zavřít aspon na 14 dní....
Keď už sú tu poľské rysy, tak tu určite patria aj Košoá. Je to síce francúzske plemeno, ale má perfektné povahové vlastnosti a postupne k nemu by s te mohli pridať aj iné možno náročnejšie plemeno. Ja im hovorím gazdoské holuby. Aj v králikárňach úspešne chová a odchováva jeden môj priateľ Anglické hrvoliaky. Pri väčšom počte je trochu viac práce. Prajem šťastný výber.
Peter
1. Košoá
Tak se mi to tady stěma plemenama nějak rozjelo.Akorát mám zmatek
Docela mne zaujali ty rysy.Jaké je nejvhodnější krmivo.Nějakou směs zrnin nebo granule?
Myslel jsem že bych si doma udělal nějakou směs z ječmene,prosa.kukuřice,řepky a tak podobně co je dobře k sehnání.
Nemá někdo nějakej poměr jak to namíchat?
Takže namíchat směs z víše uvedených zrnin a dávat dvakrát deně?Jaké množství na jednoho holuba?
Stačí jednomu zhruba objem který se dá nabrat na pol.lžíci?Nebo se to odměřuje gramově.Asi sou moje otázky blbé ale
nikde jsem to nenašel.
Když bych je tedy měl zavřené tak je vypustím před večerním krmením a pak je nálákám zpět na to krmení.
Ještě mmě napadlo když bych je krmil v době usazování jestli by pomohlo třeba při krmení pískat na malou píštalku(třeba jako je pro psy) a oni by si zvikli a pak by se přivolávali tou píštalkou na to večerní krmení.
A ještě dotaz.Jistě by bylo lepší sehnat si spářené holuby?
Našel by se chovatel pol.rysů z mého okolí?
Děkuji za trpělivost a odpovědi
Tak jsem myslel že dostanu do začátku více rad.Ale zřejmě nikdo nechce ztrácet čas se začátečníkem.
Ještě mě napadlo plemeno benešovských.Jak je to s chovem?Našel by se zde nějaký chovatel z mého okolí,který by rád poradil popřípadě poskytl jeden pár do začátku.Jak je to s cenou benešovských?
S tým nezáujmom - každý nový chovateľ je pre nás holubiarov poklad. Takže reči nezáujmu asi nie sú tie správne. Škoda, že som od Vás ďaleko. Pozrite si moje stránky http://www.pekolpouter.estranky.sk/, pokiaľ by ste niečo potrebovali teraz, alebo neskôr, rád Vám poskytnem holuby (zdarma), alebo aj radu (cez email). Veľa zdaru v chova. Peter
Holuby chováme hlavne pre radosť
pekol
napsal(a):
S tým nezáujmom - každý nový chovateľ je pre nás holubiarov poklad. Takže reči nezáujmu asi nie sú tie správne. Škoda, že som od Vás ďaleko. Pozrite si moje stránky http://www.pekolpouter.estranky.sk/, pokiaľ by ste niečo potrebovali teraz, alebo neskôr, rád Vám poskytnem holuby (zdarma), alebo aj radu (cez email). Veľa zdaru v chova. Peter
Holuby chováme hlavne pre radosť
Zdravím
Koukal jsem na vaše stránky moc se mi líbí Váš chov
Hlavně mě zaujali ty závěsné přepážky u hnízda.Nestává se Vám,že je holoubata když jsou větší odstrčí a vypadnou na zem.Nebo aby pod ním nezústalo zaklíněné.Možná je to hloupá otázka ale když by to bylo plemeno větší než chováte tak by se to stát mohlo.
Jinak je to zajímavé řešení.
Co si myslíte o způsobu chovu kterým chci začít s chovem.Tedy ta králíkárna?
Tak jsem dneska dodělal dvě sedačky a už jen ty holoubky a můžu začít chovat.
Ještě to asi vzádu rozdělím na dvě poloviny aby se tam vešli dvě hnízda pro další odchovi než dokrmí holoubata.
Snad mě nezkritizujete
pajas01
napsal(a):
Zdravím
Koukal jsem na vaše stránky moc se mi líbí Váš chov
Hlavně mě zaujali ty závěsné přepážky u hnízda.Nestává se Vám,že je holoubata když jsou větší odstrčí a vypadnou na zem.Nebo aby pod ním nezústalo zaklíněné.Možná je to hloupá otázka ale když by to bylo plemeno větší než chováte tak by se to stát mohlo.
Jinak je to zajímavé řešení.
Co si myslíte o způsobu chovu kterým chci začít s chovem.Tedy ta králíkárna?
Najprv k chovu holubov v králikarni, úplne v pohode. Každý pár bude mať "súkromie".
Moje závesné prepážky sú fakticky tienitka pred hniezdom, sú ľahko odnímateľné a pohyblivé. Slúžia aj na zapisovanie údajov o znáške. Zavesené sú hlavne keď holuby sedia na vajíčkach a ešte pár dní aspoň do času keď sa operia. Potom ich spravidla zvesím, aby holubäta si zvykli na ruch v holubníku. Keď majú chvosty cca 4-5 cm, tak ich vyberiem z hniezda a dám ich do voliery na podlahu vystlanú slamou - do škôlky. Tu ich rodičia chodia krmiť, majú blízko k vode i krmeniu. Rýchlo sa naučia prijímať potravu.
Podlaha budníkov smerom von je zabezpečené "Téčkom", výška asi 10 -11, toto zabraňuje vypadnutiu mláďat a zároveň je to sedačka pre rodičov, ľahko sa odstraňuje trus, nieje ušľapaný holubami.
Mám jeden nápad. Keby ste jednu králikáreň obetovali pre holuby, obkolesili ju základikom a zastrešenou volierkou, tak by ste mali ideálny holubníček s malou pracnosťou a hlavne bezpečný. Ak by ste chceli skúsil by som Vám to nakresliť - navrhnúť Peter
A ešte detail toho "Téčka", v králikárni tam dajte aspoň doštičku proti vypadávaniu mláďat.
pekol
napsal(a):
Najprv k chovu holubov v králikarni, úplne v pohode. Každý pár bude mať "súkromie".
Moje závesné prepážky sú fakticky tienitka pred hniezdom, sú ľahko odnímateľné a pohyblivé. Slúžia aj na zapisovanie údajov o znáške. Zavesené sú hlavne keď holuby sedia na vajíčkach a ešte pár dní aspoň do času keď sa operia. Potom ich spravidla zvesím, aby holubäta si zvykli na ruch v holubníku. Keď majú chvosty cca 4-5 cm, tak ich vyberiem z hniezda a dám ich do voliery na podlahu vystlanú slamou - do škôlky. Tu ich rodičia chodia krmiť, majú blízko k vode i krmeniu. Rýchlo sa naučia prijímať potravu.
Podlaha budníkov smerom von je zabezpečené "Téčkom", výška asi 10 -11, toto zabraňuje vypadnutiu mláďat a zároveň je to sedačka pre rodičov, ľahko sa odstraňuje trus, nieje ušľapaný holubami.
Mám jeden nápad. Keby ste jednu králikáreň obetovali pre holuby, obkolesili ju základikom a zastrešenou volierkou, tak by ste mali ideálny holubníček s malou pracnosťou a hlavne bezpečný. Ak by ste chceli skúsil by som Vám to nakresliť - navrhnúť Peter
Asi jim to rozdělim na dvě části v zadu jak jsem plánoval.
Dopředo jim dám to prkno jak jste psal aby mi nevypadli.
Budu tam mít dvě části na hnízdění o rozměrech 30x40 to si myslím že by mohlo bejt dostačující pro odchov mládých.
Stou volierou to není špatný nápad.Ale asi to realizovat nebudu.Na podzim plánuji stavbu holubníku.
Králíkárnu si nechám na králíky.Todle je jenom dočasné řešení abych si to z holoubkama vyzkoušel než se do toho vrhnu na plno
pajce
napsal(a):
Přímo v Sedlčanech chová Benešovské bílé holuby pan František Havel. Myslím, že bydlí v ulici Na potůčku, ale to nevím jistě. Vloni jsem od něj kupoval holubičku na výstavě v Bystřici,dal jsem za ni 150 Kč. Jiný kontakt však na něho nemám. Chovu zdar,Pavel.
Nenašel by se tu někdo kdo by měl kontakty na chovatele těchto holubů v okolí sedlčan?
bushido
napsal(a):
ja si myslím že tak 14 až 20 dní je nechat zavřený a krmit pouze v té králikárně .ale tyhle holuby se drží spíše doma mě doletí k sousedovi a hned letí domů.americké kingy bych nedoporučoval strašně mačkají vejce ...ja když jsem si ted dokupoval polské rysy tak tak jsem je za týden vypustil a bylo to bez problémů...ale když budete zatím mít jenom jeden pár tak bych doporučoval je zavřít aspon na 14 dní....
Pane bushido, nestrašte lidi svým nesmyslným tvrzením, že kingové strašně mačkají vejce. I když některý je velký rváč, tak při hnízdění je velmi opatrný, počínaje sezením na vejcích a péčí o holoubata.
nevím jaké máte kingy vy ale já mám kingy který maj přez 1,5 kg jeden má dokonce 1,7 kg a zesedly už 4 krát a povedlo se jim vysedět jen jedno vejce a známej rači dáva jejich vejce pod polské rysy protože mu je taky mačkaj...nevim jak to dělají vaše kingy ale já s tím mám docela problém.nejsou to nesmysle je říkám svojí zkušenost s nima.je demokracie tak můžu říct svůj názor...
bushido
napsal(a):
nevím jaké máte kingy vy ale já mám kingy který maj přez 1,5 kg jeden má dokonce 1,7 kg a zesedly už 4 krát a povedlo se jim vysedět jen jedno vejce a známej rači dáva jejich vejce pod polské rysy protože mu je taky mačkaj...nevim jak to dělají vaše kingy ale já s tím mám docela problém.nejsou to nesmysle je říkám svojí zkušenost s nima.je demokracie tak můžu říct svůj názor...
Vážený pane bushido. Já, narozdíl od vás, mám skutečné KINGY ve váhách dle vzorníku 850 - 1049 gr. Pokud vašim holubům říkáte king, tak jste si vytvořil vlastní představu o těchto krásných holubech. Vaši obři by na každé výstavě museli propadnout. Své zkreslené informace pak nespojujte s demokracií, která i bez toho je již mnohými proklínána. I.K.
mě váš názor absolutně nezajíma ..ja tu také mám kinga který dostal 95 bodů je to king který má tu váhu kterou ma mít..ja holuby nechovam pro výstavní učely ja je chovam pro své vlastní potěšení nejedu podle vzorníku ja jedu podle svého oka...vy než by jste dal radu tak se tu rači budete hádat.naschle
bushido
napsal(a):
mě váš názor absolutně nezajíma ..ja tu také mám kinga který dostal 95 bodů je to king který má tu váhu kterou ma mít..ja holuby nechovam pro výstavní učely ja je chovam pro své vlastní potěšení nejedu podle vzorníku ja jedu podle svého oka...vy než by jste dal radu tak se tu rači budete hádat.naschle
Honzo, chtělo by to trošku úcty a pokory. Chovatel, se kterým se dohaduješ, je o víc než půlstoletí starší než Ty, chová se slušně a taky jen radí a předává své zkušenosti. Uvádí na pravou míru Tvoje tvrzení. Kdybys napsal, že " moji kingové strašně mačkají vejce", nikdo by se na Tebe nezlobil. Takhle jsi poškodil většinu chovatelů kingů. Jsem rád, že i když chováš holuby krátce, tak radíš ostatním začátečníkům. Máš už své zkušenosti, ale nejsi v holubářském světě sám. Jarda Pokorný
Tak mě včera kamarád přivezl dva poštovní holuby do toho začátku.
Dal mu je jeden známí.Prý se jedná o holuba a holubici.Já se v tom zatím neorijentuju.Tak bych se chtěl zeptat jaký ja jaký?
martin_s.
napsal(a):
U poštovních holubů se jedná o starší pár , nebo jsou to holoubata? U Poštovních holubů se často stane že se vám je nepodaří usadit a odletí zpět k bývalému chovatel. Pokud se jedná o holoubata je tato pravděpodobnost po řádném usazení menší. Martin S.
Mě bylo řečeno že prý jsou to holoubata.Nevíím.
Někdo to snad pozná?
Vypustímje až tak za čtrnáct dní možná i dýl.
pajas01
napsal(a):
Tak mě včera kamarád přivezl dva poštovní holuby do toho začátku.
Dal mu je jeden známí.Prý se jedná o holuba a holubici.Já se v tom zatím neorijentuju.Tak bych se chtěl zeptat jaký ja jaký?
červenopruhý je určitě výletek, má jen holouběcí šat, bez lesku na krku. Vlevo si nejsem jistý, není tam zvíře celé.
Ahoj ve spolek.
Pajo,pokud jsou holubata ktere neletali ven u puvodneho majiteli tak by se meli usadit,samozrejme se musi díl nechat zavrene ale s moznosty rozhledu okoli,jinak ani to ze jsou nevyletly im nezabrani aby se uz nevratili hned po prvnim vypoustení!
Bohuzel se musim pridat k nekterim komentarum ze jsi pro zacatek vybral ten nejnevyhodnejsi plemeno!
Ja bych ti doporucil jako klidne hezke a vhodne plemeno ceskeho bublaka,povahove jsou klidny,vzhledove nadherny a take neleta daleko,drzy se domova
Postaky bych vratil zpet nebo vymenil za neco jineho,ale urtite bych je nezkusil usadit,par se jeste hur usazuje !
S pozdravem tafi JC.
chovu zdar.
pajas01
napsal(a):
Kdy by to byl holub a holubice tak by se snad vrátili když je vypustím až budou mít holoubata.
Nevím snad neuletí.
do chovu by tyhle holoubata měla jít až příští rok tak snad je NEchcete ROK mořit zavřený v králíkárně ?
pošťáky vraťte, kupte si pár pávíků a můžete je pustit za 2 dny...
nebo spoustu jinejch plemen....těžší voliérový ( např. rysy, pštrosy, texany, kalifornský) za týden, jiný létavější za 14 dní
no ale holt nebudou ZADARMO což bylo asi vaše rozhodovací kriterium...
lupus4
napsal(a):
do chovu by tyhle holoubata měla jít až příští rok tak snad je NEchcete ROK mořit zavřený v králíkárně ?
pošťáky vraťte, kupte si pár pávíků a můžete je pustit za 2 dny...
nebo spoustu jinejch plemen....těžší voliérový ( např. rysy, pštrosy, texany, kalifornský) za týden, jiný létavější za 14 dní
no ale holt nebudou ZADARMO což bylo asi vaše rozhodovací kriterium...
Určitě jste si přečetl celé tohle téma.
Nikde jsem nepsal že musí být zadarmo tak nevím jak vás to mohlo napadnout.
Dále jste si jistě přečetl za jakých okolností jsem k holubum přišel.
Když jsem tu psal dříve o rady tak jste mi neporadil nic a ted tu budete psát proti mě krytiku.
pajas01
napsal(a):
Dobrý den
Začnu asi takhle.Chtěl bych se synem(6let) začít s chovem holubů pro radost a i nějakej ten užitek.Minulí rok jsme začali s králíkama.
Zatím nemám postavený žádný holubník
ale plánuji ho na příští rok.Tedy.Zatím bych chtěl chovat jeden pár holubů abych si to tak nějak ozkoušel.Vím že jeden pár je málo,dva taky,že je nejlepší nejméně tři.Ale zatím mi prostory nedovolují větší chov něž ten jeden páreček.Umístil bych je do jednoho kotce v králíkárně o mírách 70x70x40 (šxdxv).Je mi jasné že se do mne spousta holubářů pustí že to není vhodné chovné zařízení ale stím počítám.Každý začíná nějak jinak.Třeba zjistím že to pro mne není a nebudu muset pracně rozebírat holubník.
Ted se nabízí otázka jaké by bylo vhodné plemeno.Jak sem psal pro potěšení a nějaký ten užitek.Pročítal jsem mnoho diskuzí a každému se líbí jiné plemeno.Přemýšlel jsem třeba o Texanech,Kalifornských,MP a nebo Benešáky.
Jde mi o to aby mi vyletěli do toho kotce který je 150cm nad zemí.
Budu vděčný za každou radu a kdyby se našel nějaký chovatel z okolí Benešova který by chtěl věnovat chvilku času začátečníkovi tak budu jedině rád.Moc rád bych se podíval k nějakému chovateli.
Takže mě klidně kamenujte ale raději pište svoje rady co a jak
Děkuji
Každej radí jak umí. Předpokládám aspoň. Tak se hlavně řiďte svojí hlavou. Za sebe řeknu akorád toto: Nevím proč by měli výletci poštovních holubů hned uletět, zvláště pokud ještě nebyla u původního majitele aktivně mimo holubník. A když Vám uletí no tak aspoň víte co to udělá. První vypouštění nových holubů z holubníku je vždy tak trochu adrenalin u plemen, která jsou ve vzduchu jako doma. Takhle napjatý jsem byl, když jsem jako kluk vypuštěl polské rysy - tehdy taky ještě holuby, pro které nebylo udělat pár kruhů nad domy žádný problém. Ulétli mi jednou jedinkrát prácheňští káníci, ale mojí vinou, že jsem je nedbale zavřel a oni se otvřeli. Lítalo mě ve vzduchu po celé vsi 150 korun.
Měl jsem tu poštovní holuby, kteří se tu spárovali a taky zůstali. Dokonce poštovní holubici, kterou jsem tu měl na volno dvě sezony a dal jí sousedovi, který ji měl rok a později ji dal někomu dál, se tu u mě byla před nedávnem podívat, jestli nemá náhodou otevřenu tu svojí králíkárnu. Sedla přesně na místa, kde bývala se svým poštovním holubem. Sama pak nabrala směr zpět k novému majiteli.
Takže nebojte se začít s pošťáky, je to plemeno, které je na člověka zvyklé, značně inteligentní a při dobrém zacházení i krotké.
A pro ostatní: chlapi, buďme rádi, že tento mladý pán vůbec začal holubařit. Hned mu znechutit první holuby může znamenat taky úplné odrazení od holubařiny.
Juraj Kafka
pajas01
napsal(a):
Určitě jste si přečetl celé tohle téma.
Nikde jsem nepsal že musí být zadarmo tak nevím jak vás to mohlo napadnout.
Dále jste si jistě přečetl za jakých okolností jsem k holubum přišel.
Když jsem tu psal dříve o rady tak jste mi neporadil nic a ted tu budete psát proti mě krytiku.
Zvláštní je , že co vás nadzvedlo, je zmínka o holubech zadarmo...
mne zase to, že holoubata chcete mít zavřený až budou mít holoubata....
rad a tipů na plemena jste zde dostal dost, ale mám pocit, že vše chcete mít naservírovaný zde, bez jakéko-li snahy si něco sám najít a zjistit...za celých 14 dnů , (nebo jak dlouho je tu toto téma) jste si ani nezajel za vytipovanými holubáři ani nezašel do knihovny pro literaturu, ani si "nezagoogloval" - prostě jste neudělal NIC
jinak poznámka k Juraji K.
Pokud jsou holoubata z volného chovu ,nemusí být ani "závodní" a nejde o napodobeninu PH z voliéry, tím mám na mysli generace "volierovaných standardů", (dle fotky jde už o starší výletky) , tak ty mu samotný prostě v králíkárně nezústanou, kdyby měl už nějaké domácí hejno, tak možná...(dle stupně jejich "otupělosti" )
Se zalétlými a odpočívajícími závodníky mám taky dost zkušeností... někteří zústanou, jiní pokračují třeba až za několik týdnů...ALE vždy je to už u DOMÁCÍHO hejna a ne tam kde NIC není...
huesky den
Problém je v tom, že si tu začínajúci chovateľ nechával poradiť od skúsenejších a cez dva týždne dostával naozaj vhodné návrhy na plemeno ktoré by prežilo v králikárni a nakoniec tam dá niečo úplne odveci. A ,,konkurz“ vyhralo kritérium ZADARMO.
Skúsenejší chovatelia sa mali v prvom rade snažiť začínajúcemu chovateľovi tú králikáreň vyhovoriť, lebo keď Vás to skutočne baví, tak by ste mali aj holubovi poskytnúť zodpovednejšie podmienky na odchov mláďat,zoohygienu a ochranou pred predátormi. Ja som začínal s holubami v roku 1981 a v tých začiatkoch som chcel moravské pštrosy od veľmi známeho chovateľa u nás aj na Morave a vtedy mi povedal: ,,chlapče najprv si urob holubník a potom dostaneš holuby“. Bol to p. Klčovanský Pankrác a chová tieto holuby do dnes a vo svojich 84 rokoch nedokáže si bez nich predstaviť ani jeden deň života . Do dnes chodí po rebríku na povalu za holubmi dvakrát denne krmit a dvakrát týždenne čistiť. V tom holubníku bolo vždy čisto ako v obývačke. Vo štvrtok bolo Pankráca a bol som zavinšovať s fľaškou červeného. Bol to môj učiteľ v chove holubov v mojich začiatkoch, ale keby som mu povedal, že chcem dať holuby do králikárne, tak by ma nevpustil ani do dvora. U neho je to doslova láska na celý život ,lebo mi povedal, keď pôjdeš okolo a uvidíš na našej streche holuby, tak som na svete aj ja.
Preto sa snažte pre svoje holuby vytvoriť také podmienky, aby to prinášalo radosť aj im aj Vám.Miro
Tomúto holúbkovi chýba k šťastiu holubica, ale na srechách je ako doma
Dobrý večer
Tak po chvilce odmlky se opět vracím do téhle diskuze.
Započal jsem stavbu holubníku.Abych se zde nikoho nedotknul stím párem v králíkárně.
Bohužel jsem omezen prostorem a zatím nemohu postavit vetší než je 140x140x140.
Před holubníkem bude ještě voliéra o rozměrech 140x200x200.(šdv).
Kolik by se dalo do takto velikého chovného zařízení umístit párů.Kromě voliéry budou mít možnost
každý den k proletu.
No návštěva by asi byla zbytečná, protože holuby jsou na dovolené u jiného chovatele protože já mám rozkopaný holubník a předělávám ho protože mi praskla izolace a jelikoš ze zadní strany zdi mám zem až po úroveň střechy protože holubník je nalepen na tarase tak jsem tam měl pno vody při posledním velkém dešti. Tak jsou tam teť akorát holé zdi bez omítky a dělá se nová izolace... Škvor.
Kolik párů vtěsnáte do voliery je na Vás.Dva chovné páry dají třeba 6 potomků, vy jim opatříte partnery, a už je problém. To že holubi budou mít volný prolet, je OK. Ale nepočítejte s tím, že se Vám do holubníku vrátí, když budete chtít Vy. Naopak, vrátí se až je to samotné přestane bavit venku. Na začátek si pořiďte jakékoli plemeno, abyste se jaksi obouchali, a pak se specializujte na maso, let nebo exteriér. A k usazování--žádný holub, je-li mu nabídnut výhled třeba z králíkárny na holou zeď, neuvidí po letovém půstu střechu, a pak má problém, proto tzv. okukovačky - klece, umístěné na různých místech po dobu zavření holuů, aby si omrkli terén.UFO5