Pěkní holubi,ten holub i holubice jsou zajímavý.Holub je podle mě šedohnědý(myšový)bělohrotý+je v něm bílý tmavooký bělouš nebo isabela(tipuji,protože tyto barvy už dnes téměř nejsou).Snad se ti podaří je rozmnožit a zpětným křížením ustálit
,ta kapratá kresba k tomu asi ale nebude ideál,při tomto zesvětlujícím faktoru se opticky neprojeví,,snad by se k tomu mohl vyjádřit nějaký odborník na genetiku.Ať se daří a dík za fotky.
Vážený příteli Teo, to co jste zde předvedl patří k né často vídané kombinaci rodičů, mnohého by asi ani nenapadlo tyhle dva rázy spojit dohromady (pokud se mu tedy náhodou nepletou pojmy stříbřitá a stříbrná). Ale výborně, aspoň si na tomto zajímavém páru zase něco můžeme ukázat. Ještě by bylo dobré znát rodiče samce.
Tedy samec je plnobarevně popelavý (Ash red, Spread) Tedy BA?S?. Otazníky místo druhých alel dávám proto, protože nevím zda je na sledované znaky heterozygot nebo homozygot tzn. jestli je BAB+ nebo BABA či SS nebo Ss. ve šech případech je holub stejně zbarven - popelavě.
Samice je pravá stříbřitá šedohnědě kapratá(myšově kapratá)(jakoby skřivánčí ale bez okru na hrudi)(někdo to nazve modře plavá, ale to je blbě) tzn. má dilute faktor, faktor rozředění malé d. Je tedy v černé pigmentaci ktomu plavé s kapratým vzorkem na křídlech a ještě k tomu rozředěné. Tedy v písmenech B+-C?d-. Pomlčka značí samici v pohlavně vázaných znacích, otazník zase proto, že nevím u Céčka zda je to kapračka štěpící do pruhových CC+ a nebo nikoli tudíž je čistá CC. Ale to je jedno.
Holoubata jsou jednobarevná, krásná, popelavá - pokud měla dlouhé chmíří a nebo krémová(popelavě rozředěná)- pokud měla po vylíhnutí chmíří krátké. Je-li tam sameček, tak by měl mít černé pepření v peří, nebo šedohnědé pepření, pokud je dilute.
Čili mají pravděpodobně tuto konstituci samec: BAB+ Ss Dd C=? a samice je BA- Ss D- C=?, za podmínek jsou-li rodiče na sledované znaky homozygotní, čistokrevní. Z toho je vidět že budoucí sameček je použitelný na výrobu jak dalších plnobarevně popelavých, tak plavých červeně kapratých, dále taky plnobarevně šedohnědých, stříbřitých šedohnědě kapratých, případně černých a modrých kapratých. To vše za uvážlivého připáření vhodných samic. Samička bude použitelná do dalších plnobarevně popelavých, a plavých červeně kapratých. S modrým nebo černám samcem dá i černé a modré holoubata ale jen samičky. To je vize hodně daleko do příští sezony. Teď bych rád znal Váš názor, co jste si od tohoto spojení - tedy popelavý holub x stříbřitá kapratá holubice sliboval?
Juraj Kafka
mysak
napsal(a):
Vážený příteli Teo, to co jste zde předvedl patří k né často vídané kombinaci rodičů, mnohého by asi ani nenapadlo tyhle dva rázy spojit dohromady (pokud se mu tedy náhodou nepletou pojmy stříbřitá a stříbrná). Ale výborně, aspoň si na tomto zajímavém páru zase něco můžeme ukázat. Ještě by bylo dobré znát rodiče samce.
Tedy samec je plnobarevně popelavý (Ash red, Spread) Tedy BA?S?. Otazníky místo druhých alel dávám proto, protože nevím zda je na sledované znaky heterozygot nebo homozygot tzn. jestli je BAB+ nebo BABA či SS nebo Ss. ve šech případech je holub stejně zbarven - popelavě.
Samice je pravá stříbřitá šedohnědě kapratá(myšově kapratá)(jakoby skřivánčí ale bez okru na hrudi)(někdo to nazve modře plavá, ale to je blbě) tzn. má dilute faktor, faktor rozředění malé d. Je tedy v černé pigmentaci ktomu plavé s kapratým vzorkem na křídlech a ještě k tomu rozředěné. Tedy v písmenech B+-C?d-. Pomlčka značí samici v pohlavně vázaných znacích, otazník zase proto, že nevím u Céčka zda je to kapračka štěpící do pruhových CC+ a nebo nikoli tudíž je čistá CC. Ale to je jedno.
Holoubata jsou jednobarevná, krásná, popelavá - pokud měla dlouhé chmíří a nebo krémová(popelavě rozředěná)- pokud měla po vylíhnutí chmíří krátké. Je-li tam sameček, tak by měl mít černé pepření v peří, nebo šedohnědé pepření, pokud je dilute.
Čili mají pravděpodobně tuto konstituci samec: BAB+ Ss Dd C=? a samice je BA- Ss D- C=?, za podmínek jsou-li rodiče na sledované znaky homozygotní, čistokrevní. Z toho je vidět že budoucí sameček je použitelný na výrobu jak dalších plnobarevně popelavých, tak plavých červeně kapratých, dále taky plnobarevně šedohnědých, stříbřitých šedohnědě kapratých, případně černých a modrých kapratých. To vše za uvážlivého připáření vhodných samic. Samička bude použitelná do dalších plnobarevně popelavých, a plavých červeně kapratých. S modrým nebo černám samcem dá i černé a modré holoubata ale jen samičky. To je vize hodně daleko do příští sezony. Teď bych rád znal Váš názor, co jste si od tohoto spojení - tedy popelavý holub x stříbřitá kapratá holubice sliboval?
Juraj Kafka
Tak přesně tohle mě dycky fascinuje
vždy když to čtu tak to čtu nejméně 3krát za sebou a nikdy to nepochopím
hledám v tom vždy nějakou logiku a nikdy mi to nezapadá
opravdu před vámi smekám pane Kafka. Pokaždé po přečtení nějakého příspěvku který se týče genetiky dedičnosti barev co napíšete žasnu nad tím jak je vůbec možné jak se v tomto může někdo vyznat protože mi to připadá neuvěřitelně složité... Opravdu se Vám klaním
S pozdravem V. Škvor.
Venca Škvor
napsal(a):
Tak přesně tohle mě dycky fascinuje
vždy když to čtu tak to čtu nejméně 3krát za sebou a nikdy to nepochopím
hledám v tom vždy nějakou logiku a nikdy mi to nezapadá
opravdu před vámi smekám pane Kafka. Pokaždé po přečtení nějakého příspěvku který se týče genetiky dedičnosti barev co napíšete žasnu nad tím jak je vůbec možné jak se v tomto může někdo vyznat protože mi to připadá neuvěřitelně složité... Opravdu se Vám klaním
S pozdravem V. Škvor.
A čemu nerozumíte? Já to vysvětlim líp. Tady je punetův čtverec, za předpokladu, že oba rodiče jsou čistokrevní na sledované znaky, což zvláště u samce nemusí být pravda, ale budiž berme že jsou. Výsledek je stejně po otci - plnobarevně popelavý.
A nepotřebuju aby se mi někdo klaněl nebo smekal, aby se někomu nesmekly vlasy třeba, jako mě, furt jsem smekal a nakonec.... :-) to fakt ne. Mě stačí když tomu porozumíte. Tady je případ, kdyby samec štěpil do rozředěných (dilute) tzn. štěpil by v jednom ze sledovaných znaků. Sledované znaky jsou B S C D. Výsledek je pravděpodobnější tomu co jste nafotil, že obě holoubata jsou krémová viz. krémová kolečka ve čtvercích. Jak vidno může jít jak o samce tak o samičku nebo obě stejného pohlaví. Příští hnízdo může být klidně celé popelavé viz. popelavé kolečka vlevoa nebo jedno holoubě krémové a druhé popelavé, zkrátka v tom čtverci máte 4 nové originální genotypy, které nějak vypadají.
Teď předpokládejme, že samec štěpí na všech třech sledovaných genech, to je klidně možné a furt vypadá stejně popelavě, tedy v genu B na černou pigmentaci, v genu S na plavou a já jsem tam zvolil a rovnou dosadil ve stupni tmavém CT podle toho jak ten samec na fotce vypadá, a v genu D štěpí na malé d tedy na rozředěnost. První šedá kolečka znamenají plnobarevně popelavou, dále pln. krémovou, pak červeně plavou ve stupni tmavém(dom. červenou), plnobarevně černou, plnobarevně šedohnědou(myšovou), modrou ve stupni tmavém, žlutě plavou ve stupni tmavém, a konečně zcela vpravo stříbřitou ve stupni tmavém, kapratost se neprojevila.
Matka produkuje pouze dvojí vajíčka z jedněch budou dcery(pomlčky) a z druhých synové.
Dědičnost křížem se zde neuplatní, protože je pářen dominantní samec na recesívní samici v pohlavně vázaných znacích(B a D) a tak barevná holoubata budou jakéhokoli pohlaví. Být to opačně, budete moci uplatnit rozeznání pohlaví podle barvy křížem už na hnízdě.
A pak se divme že nám z toho či onoho páru padá tolik barev. A to jsou pouze tři nebo čtyři sledované znaky, nesledujeme ostatní jako bronzy, toistencil, pencil, grizzle, rec. červenou, bílou kresbu a další a další znaky. S těmi se počet variant násobí.
Kdyby bylo něco nejasného, zeptejte se.
JK.
Pane Kavko, vloni v časopisu Chovatel vycházely články o genetice barev holubů . Zbarvení tohoto stříbrného holuba podle článku je dominantní. Byl tam též uveden příklad, že pokud se dá na kapratou holubici, měla by z toho vycházet mláďata jak kapratá, tak i popelavá, pokud jsem tomu dobře rozuměl. Můj cíl byl ten, zda se toto pravidlo potvrdí a výsledek překonal mé očekávání. Děkuji Vám za skvělé vysvětlení genetiky. A zde je rejdovák toho holuba.
A celí pár z kterého pochází holub.Kapratou holubici jsem koupil od dnes už zesnulého chovatele V Svoboda.
teo
napsal(a):
A celí pár z kterého pochází holub.Kapratou holubici jsem koupil od dnes už zesnulého chovatele V Svoboda.
No tak dobrý by bylo rozluštit co je v tom žlutém samci, jestli jsem to dobře pochopil ten starý pár. Zkusit jemu dát tu stříbřitou kapračku a nebo mu dát modrou černopruhou samici a vidělo by se co má pod žlutým kabátem. Takhle se zdá, že plnobarevně popelavou krémovou, protože je žlutý. Vy jste mu dal rovnou plnobarevně hnědou (Saša se tu ptal na hnědé pkr - tak tady je jedna holubice). Jaký měl ještě sourozence? Jestli to máte v záznamech? Plnobarevnost se zachovala pářil jste pravděpodobně SS x Ss A vyšel zase SS nebo Ss samec. Ale v popelavé, která je asi skrytá pod žlutým kabátem a díky intenzivní hnědé samici se z toho stala popelavá. Vlastně to vychází - dědičnost křížem - dilute samec x intenzivní samice = intenzivní syn a dcery? tedy sestry toho popelavého samce byly jaké? Popelavý samce je heterozygot patrně na hnědou - má hnědou pigmentovou skvrnu v rýdováku. Jestli to dobře vidím.
No pěkně se v tom nimrám, teď už to vyzní jako z Limonádového Joe "kakaová skvrna velikosti mexického dolaru" ![]()
Takže ten popelavý samec Nemá BA B+ ale místo B+ tam dosaďte malé b. Ve výsledku se pro syny nic nezmění, přebíje to to B+ té kapračky stím že tito samci budou štěpit ještě do hnědé. ALe změní se to u nkěterých dcer, ty by měly rovnou padat hnědé po bábě. Prostě místo B+ u samce dosadit do čtverců malé b a vidíte co to dělá. Takže těch rázů může být né 8 ale 12, jestli počítám dobře.
Juraj Kafka
mysak
napsal(a):
A čemu nerozumíte? Já to vysvětlim líp. Tady je punetův čtverec, za předpokladu, že oba rodiče jsou čistokrevní na sledované znaky, což zvláště u samce nemusí být pravda, ale budiž berme že jsou. Výsledek je stejně po otci - plnobarevně popelavý.
dle mého se vloudila chybička
v p.č. má být ve 3.řádku a 2. sloupci BA-SCD- a ne BA-CCD-
jestli se nepletu 
lupus4
napsal(a):
dle mého se vloudila chybička
v p.č. má být ve 3.řádku a 2. sloupci BA-SCD- a ne BA-CCD-
jestli se nepletu 
Ach ano, omlouvám se, máte pravdu.
A tady dávám pravděpodobnější situaci, kdy popelavý samec neštěpí do černé ale do brown. Chovatel tak má multisamce, pomocí kterého vyrobí s touto holubicí 12 barevných rázů. popelavá, krémová, černá, šedohnědá, hnědá, khaki - plnobarevné barvy.
popelavě červená tmavá, popelavě žlutá tmavá, modrá tmavá, šedohnědá tmavá, hnědá tmavá a khaki tmavá - toť barvy plavé.
pekol
napsal(a):
Teo, tak to je ukážka ako sa dá docieliť pestrosť krásnych rázov a k tomu aj udržanie životaschopnosti plemena.
A ešte vtom hnedá - nádhera. Máme nad čím rozmýšľať.
Peter
Přesně tak a s výjimkou černého a hnědého pepření u popelavých a dom. červených a žlutých sammců, budou barvy docela čisté. Nemluvě o posílení životachopnosti jak trefně řekl výše př. Kolenič
. A já přidám ještě rychlé sjednocení typu, kostek hlavy apod. Páč to je to nejdůležitější - Typ! Já věřím tomu, že to někteří chovatelé prk už dělají.
ferencjo
XXX.XXX.5.221
Dobrý deň,
narazil som na toto vlákno a chcel by som sa chovateľa opýtať,či nejako napredoval a ak je to možné či nepridá nejaké fotky
JF