Tak som sa tu po čase dostal. Pan Kafka a další nám tu perfektne servírujú poznatky genetiky. Takže já pridám niečo s praxe a novinky z chovu.
V minulosti som tu prezentoval červenopopolavé štítohrivové nikolajevské. Nedalo mi a už mám i čierne. Nechal som zatiaľ dva v kresbe najčistejšie. Jeden má chocholík, čo je mi trocha proti znalostiam genetiky. Rodičia ani starí rodičia ho nemali, takže sa skryto zrejme preniesol cez dve generácie! Recesívne znaky sa prejavia, keď ich potomok zdedí od oboch rodičov.Kedže ho ridičia viditelne nemali bol v genomu skrytý až došlo k vhodnému spojeniu.
Teraz sa pozrieme na čínské letúny. Najznámejšie sú v čiernej farbe. Mám už i červenopopoľavé, aby som neostal pozadu za chovatelmi sliezkých farebnohlávkov. Tí ju vlani prezentovali ako novinku. Pri červenopopolavej možno očakávať aj popolavé hroty krídel, pri vhodnom párení.Čínské v B+ mám zatiaľ straky, pretože nemám vhodnú holubicu v čistej kresbe. Zaujímavosťou je, že sa objavilo "kachnie krídlo" a to v mojej vyše 40 ročnej chovateľskej praxi 1x.
Do tretice to "kachnie krídlo". Ináč lieta z nich najlepšie-zákon schválnosti, pre znalých veci Murpyho zákon!
A teraz k inému plemenu-strmhlavý dewlap. Už sme tu preberali normál a Smooky faktor. Tu je jedno z nádejných mladých!
Zaujímavé je nielen Smooky faktorom ale všimnite si na prednom krku akoby zažltlého pásika. Uvidím, či sa zvýrazní alebo stratí pri preperení. Nevyzerá to na bronzový pásik, skor bledý faktor bronzovej, čiže zlatistá. Trocha lepší pohlad. Tak a to by zas na určitý čas stačilo.
Jáj takmer som zabudol! Dňa 10.6. tu boli prezentované výletky akrobatov. Tu je jeden môj trojtýždňový obrovský ruský talent. Takže Andrejovým armavirským rastie konkurencia- bodaj by mal tolko štastia pri útokoch dravcov, ako ten Andrejov armavirský. Lebo z 9 trénovaných košických vysokoletúnov mi ostali 4 kusy, všetky ostatné už má v hniezde sokol.
Pane Hrabal, pěkná prezentace! Díky za vložení. Eště bychom měli umět zvládnout genetiku zdraví holuba a byli bychom teprv potom mistři. No takový Pedro už na to přišel, tak třeba se něco přiučíme. Dneska jsem vylez na okap, abych uvolnil stojící vodu v něm. I toto je možnost či prevence, jak předejít možným nákazám od vrabců, hrdliček a vůbec všeho okolního ptactva i holubů samotných. Ale to je jiné téma.
K barvám, vypadá to slibně s těmi popelavými. Dokonce je znát i pohlaví, což jistě pomůže k dalšímu párování. Mám tu výletka - holuba s hnědými pigmentovými skvrnami, takže příští rok budou snad i hnědě pigmentované bagdety. Pokud nepřijdou sokoli a jiní střelci.
Přeju Vám chovu zdar!
Vďaka za pochvalu. Zaiste máte pravdu, v naháňaní za výstavnými úspechmi sme pozabudli na genetické zdravie a v mnohých prípadoch je umelo udržované. Aj ja lieky v nevyhnutnej miere používam proti Trichoške, povinné očkovanie. Ináč nič počas odchovu. Ak nepočítám oregáno do vody.. Denne moje holubi skonzumujú "2litrový" hrniec posekanej, trocha osolenej a Plastinom posypanej púpavy. Každý druhý deň do nej posekám hrsť pažitky, ako keď nakrájate cibulku. Občas výluh z cesnaku, dva dni za sebou štamprle jablkového octu do 2,5l vody. Krmim zmesou pre poštové holuby, je drahá. Ale jarná skúsenosť, kedy som krmil nevedome namoreným obilím ma dokonale poučila.Hold, dnes Vám vo vidine peňazí budú tvrdiť do očí, že obilie je v poriadku!!!
Ináč mám tu i ďalšie experimentálne párenia. O tých zasa nabudúce.Ale do toho bb som sa ešte nepustil, a cc si len pripravujem cez čistú vlohu B+. Ďakujem Vám za prezentované vedomosti z genetiky. Poznám viacero znalých veci, ale na "trh s kožou" by nešli. Nech sa darí a dravce papkajú len málinko! J.H.
Foto. Vzlietnem či nie?!
Tak od šiestehé mesiaca, čo som tu niečo vložil, už zasa čosi pribudlo v chove a plnia sa moje tohoročné chovateľské predstavy. "Čínskych " pribudlo, ale zaujímavé je, že "kachnie krídlo" u jedinca hore sa po preperení stratilo. S toho usudzujem, že nemusí ísť o genetickú záležitosť, ale nadbytok bielkovinového krmiva počas odchovu. Známejšie sa prejavuje vytočenými letkami u mlaďat na hniezde.Na fotke je to ten jedinec úplne vľavo, ale vyrástla nová letka v poriadku.
Čínské som na prekvapenie odchoval i vencové, ale k dokonalosti prezentovanej na čínských stránkach im ešte dosť chýba. Ale lietajú výborne, tak hodinku v strednej výške a rýchlo nad holubníkom.Všetky rázy držať nemôžem, takže tieto predám.
No a jednoduchý genetický pokus a novinka u nás, červenopopolavé vencové.
A teraz ďalšia klasika. Samec modrý pásavý, samička Bratislavský vysokoletún červená Grizzle faktor. Hneď nižšie bude ich odchov.
Pre názornosť a pochopenie toho, čo tu pan Kafka publikuje. Odchov vyššie uvedeného páru, pohlavie mlaďat sa rozozná podla sfarbenia/krížom/. U všetkých bude Grizzle faktor, pretože je nad bežným sfarbením dominantný.
A môžme pokračovať. To samé bez Grizzle faktoru. Samec modrý pásavý, samička červenopopolavá pásavá.
Ich odchov je to mláďa obrúčkované vlanajšou obrúčkou úplne vľavo./červenopásavé. Druhé je modropásavé, ale v čase fotenia niekde lietalo, lebo sa mi dosť holubov v búrke potratilo. Vrátilo sa až za dva dni, takže na fotke nieje.Znova platí dedičnosť krížom, pochopitelne červenopopolavý samček niesie skrytý gen pre čiernu/modrú.Pre mňa je cenné, že má pančušky, teda originálny, histotricky známy znak holubov vysokoletúnov chovaných v Bratislave.Teda splnil som si predpokladaný zámer.Navyše všetky ponechané/fotené/ jedince velmi dobre lietajú.
Jedinec, samček na fotke vľavo/pančuškatý/ vyfotený v ruke, aby bolo vidno chvost ,ktorý prezrádza, že ide o červenopopolavú pigmentaciu. A tá bodiečka /čierne pigmentové zrniečko/ prezrádza, že ide o samčeka so skrytou vlohou pre čiernu pigmentáciu.
Detail jeho chvosta. Teraz si to porovnajte so striebornými a vidíte, že chýba koncový pás. I keby to tu pan Kafka tisíckrát napísal, stále sa objavujú zámeny.
A teraz rébus,ktorý mi motá hlavu. Ta samá pigmentácia, ale po našom šimel faktor/Grizzle/. Pozrite, aké priečne pruhovanie vytvára na chvoste. Pred koncom vidíme akoby pozostatok/čo základ!/ lenty. Koniec chvosta o niečo tmavší.
Pre bližšiu ilustráciu som biele pruhovanie zvýraznil bodkovaním fixom. A teraz úvaha-možno chybná!? Aké letky má grizzle faktor -farebné, ale tie sú pri recesívnej červenej. Tá sa prejaví/prekryje/ pôvodný výzor, ak je zdedená od obidvoch rodičov. Dokáže prekryť aj biely pás v chvoste, alebo zostane, ba s faktorom bronz sa zvýrazní a je s toho lenta! JE to len špekulácia, pretože testy som nerobil, i keď ma niektoré kombinácie napadajú. Len kde dať tolko"pracovných" holubov.
Na odlahčenie tohoročná pýcha.V ýchodoslovenské kotrmeliaky biele priam nemajú vzorníkovú chybu, vďačím za to Ing. Košťanovi z Košic/SK/, lebo mi poskytol vynikajúcu holubicu. Mandlový odchov je z mojich pôvodných holubov. Ponechal som iba najlepšie jedince.
Toto je posledný odchov východoslovenského, ešte na hniezde. Ale tá kresba, to je radosť, to sa nevyliahne každý deň, hoci viem, že taká neostane. Až dospeje, zavesím tu jeho skutočnú krásu operenie.
Tak si ho vychutnajte z iného záberu. Z tohoročnej sezony som splnil predstavy, niekedy pridám aj košické vysokoletce. Mám prevážne typovo nádejné jedince, v preteku mladých odlietali 4,52. ˇUspešné plnienie holubiarských snov praje J.Hrabal.
hrabal1
napsal(a):
Čínské som na prekvapenie odchoval i vencové, ale k dokonalosti prezentovanej na čínských stránkach im ešte dosť chýba. Ale lietajú výborne, tak hodinku v strednej výške a rýchlo nad holubníkom.Všetky rázy držať nemôžem, takže tieto predám.
Zdravim pan Hrabal, za kolik budete ty holoubky prodavat a kdy? Petr S.
V meiloch sa pýtate, čo sú vytočené letky/ spravidla nadbytok bielkovín-hrach a iné lušteniny//. Možno tu bude zaujímať viacerých, tu je fotka mladého tlieskača. JH.
Tak jsem čekal, jestli někdo něco napíše k tomu probarvenému ocasu bez pruhu. Mně se stalo něco podobného u samce BV, později dalším křížením, jsem zjistil, že se vlastně jedná o indigo na modré. Barva byla velmi podobná červeně plavé a koncový pruh na ocase také chyběl, můj samec byl ovšem mnohem tmavší a ocas byl ocelově šedý. No nevím, také by mně zajímal názor někoho jiného. Neubauer
Zdravím po čase pana Hrabala a další lidi. K tomu bílému pruhu na ocase u červeně pigmentovaných holubů mám v podstatě podobný názor, že to je prostě lenta, jen bez libanonského bronzu. Sám mám v chovu ostravských bagdet popelavě červených ať už pruhových nebo tmavých různé ocasy jednolitě světlé a nebo potmavší, a pak vyniká světlý koncový pruh(zvláště za letu) anebo v ruce když holubovi roztáhnu rýdovák do vějíře. Základna ocasu nemusí být jen ocelově, něbo popelavě šedá, ale taky načervenalá. Měl jsem tu i holuby s výrazně červenými probarvením a ocasní pruh proti tomu ještě více vynikal jako světlý(viz.: snímek - vypadá to zajímavě), a od toho už jen kousek k lentě respektive k bronzovému holubu, kterému jako znak příslušnosti k popelavě červené pigmentaci zůstane světlá pouze lenta (i na letkách), což není nic jiného než koncový ocasní pruh, který je u pop. červené pigmentace vidět jako negativ. Proto černí holubi bílou lentu neumí, protože u nich je lenta(koncový ocasní pruh) černá.. Lenta je jen poetičtější pojmenování pro ocasní pruh, který je u černé pigmentace černý, u hnědé pigmentace hnědý a u červeně popelavé pigmentace popelavě světlý až bílý. Takže podle mého názoru může být lenta světlá, hnědá i černá. Jo, bronzový a cröltvitzký krocan má taky lentu, ale černou a nebo tmavě hnědou. Ale to už jen tak na okraj.
hrabal1
napsal(a):
V meiloch sa pýtate, čo sú vytočené letky/ spravidla nadbytok bielkovín-hrach a iné lušteniny//. Možno tu bude zaujímať viacerých, tu je fotka mladého tlieskača. JH.
Dobrý deň. Nie som už bohužial chovatel holubov a sem na Vaše forum zablúdim len z nostalgie ale asi som tu našiel odpoveď na môj problém v chove pižmoviek. Tiež sa venujem hovorím tomu ,,šlachteniu,, zaujmavého farebného rázu- pásikavých v modrej a čiernej farbe a tento rok skoro všetci najkrajší kačery vytočili buď jedno alebo obe krídla. Chcel som mať aj vzrastove pekné ex. a tak som valil BR granule a takto to dopadlo ako to holubatko na obrazku. Ešte by som sa chcel spýtať či by sa genetické vzorce platné pre niektoré sfarbenia holubov dali aplikovať aj u tejto hydiny. Ďakujem.
Pozdravujem. Tak skončila nám oblastná výstava, aspoň nazrieť, čo nové na moderke.A hneď aj pridať jednu fotečku pre tých, čo chcú porozumieť genetike farieb holubov. V červenopopolavej farbe s vzorkami tu vidíme veľa holubov. Nad celou vzorkovou radou stojí popoľavejší S nad popoľavé, čiže správne plnofarebne červenopopoľavý. To čo vidíte u popoľavých holubov vo vzorke CT, C,C+,c na letkách sa roztiahne/rozleje, rozpije, rozloží/ po celom operení a vznikne takáto nádhera/farby popoľa zo spáleného dreva/. Pri heterozygotoch s čiernym či hnedým škvrnením a matnejšou farbou. Pri homozygotoch sotva nájdete nejakú škvrnku, popoľavost je svetlejšia a lesklejšia. Holubice sú v popoľavočervenej vždy čistokrvné-monozygotné- bez pigmentových škvŕn. Je to vlastne S stupeň/nadstupeň nad vzorkami/ podobne ako S čierna, či S hnedá. Všimnite si, že na zobrazenom poštovom holubovi/bol v klietke na našej oblastnej výstave, mimo katalogu, takže neviem, komu patrí/ sotva nájdete červeň, ešte komplikovanejšie to býva pri bielych kresbách holuboch, kde je len krk popoľavý.Pri bielochvostých farebnohlávkoch by som ju sotva určil. Už lepšie by to bolo pri sliezkom farebnohlávkovi, kde nám pomôže sfarbenie chvosta. Najčastejšie sa u nás chybuje pri sedlatých, kde sa treba orientovať práve podla chvostového pruhu.A nezamienať nepravé/popolavé/ za pravé strieborné z čiernej pigmentácie. JH.
hrabal1
napsal(a):
Pozdravujem. Tak skončila nám oblastná výstava, aspoň nazrieť, čo nové na moderke.A hneď aj pridať jednu fotečku pre tých, čo chcú porozumieť genetike farieb holubov. V červenopopolavej farbe s vzorkami tu vidíme veľa holubov. Nad celou vzorkovou radou stojí popoľavejší S nad popoľavé, čiže správne plnofarebne červenopopoľavý. To čo vidíte u popoľavých holubov vo vzorke CT, C,C+,c na letkách sa roztiahne/rozleje, rozpije, rozloží/ po celom operení a vznikne takáto nádhera/farby popoľa zo spáleného dreva/. Pri heterozygotoch s čiernym či hnedým škvrnením a matnejšou farbou. Pri homozygotoch sotva nájdete nejakú škvrnku, popoľavost je svetlejšia a lesklejšia. Holubice sú v popoľavočervenej vždy čistokrvné-monozygotné- bez pigmentových škvŕn. Je to vlastne S stupeň/nadstupeň nad vzorkami/ podobne ako S čierna, či S hnedá. Všimnite si, že na zobrazenom poštovom holubovi/bol v klietke na našej oblastnej výstave, mimo katalogu, takže neviem, komu patrí/ sotva nájdete červeň, ešte komplikovanejšie to býva pri bielych kresbách holuboch, kde je len krk popoľavý.Pri bielochvostých farebnohlávkoch by som ju sotva určil. Už lepšie by to bolo pri sliezkom farebnohlávkovi, kde nám pomôže sfarbenie chvosta. Najčastejšie sa u nás chybuje pri sedlatých, kde sa treba orientovať práve podla chvostového pruhu.A nezamienať nepravé/popolavé/ za pravé strieborné z čiernej pigmentácie. JH.
Je to barva toho šedobílého popela, když ráno příjdete k vyhaslému ohništi.
Nafotím holubici s pigmentovými skvrnami, jsou prostě holubice a nevím proč, které skvrnky v opeření mají, ale většinou hnědé barvy. Otázka je jak jsou na tom s pohlavníma chromozomama.
Jinak díky za příspěvek...
Pozdravujem. Ano, stretol som sa s tým, že 2 holubice asi z 30ks to mali, keď som prezeral chov bratislavských vysokoletúnov/BA C+/. Tiež sa domnievam, že sú škvrnky/to boli bodečky/ spôsobené vzájomným pomerom alternatívnych genov, ktoré sú v chromozome na zhodnom lokuse/ a tvoria celú B-éčkovú radu/. I keď bežne hovoríme o dominancií,vieme že pri BA nieje úplná a sú tam pri heterozygotoch tie škvrny. Koniec koncov aj rozdielny odtieň, hoci farbu stále považujeme za popoľavú, ako vidno na priloženej fotke.
Tie 2 holubice, spomenuté v úvode boli po heterosamcoch. Nenašiel som ich ani raz po čistokrvných samcoch BA v páru s BA holubicou. S tou b nemám skúsenosti, výnimky existujú.
Mal som trocha času, pozrel som Vaše téma ostravských. Tiež je tam nádherný jedinec S BA. Krásna prezentácia, nech sa darí. J.Hrabal.