pekol
napsal(a):
Skutočne pekná jarabosť . "Pigr" s týmto označením som sa ešte nestretol, po akých rodičoch je ? Peter
Pigrovitost je vlastně polotovar šupinatosti.Dalším šlechtěním bych k šupinatosti došel,ale já jí používám do kapratých.Bylo by to na delší debatu.Rovněž kdybych měl uvést jen rodiče tohoto výletka,tak vám to nic neřekne.Oba jsou červení kapratí,ale v generacích předešlých byla do červených kapratých připářena 0.1 černá a následně žlutá kapratá atd.atd..Po přepeření tato pigrovitost zmizí.Je to opravdu na delší debatu.Zdraví Zdeněk
Dobrý den, nechci se nikoho dotknout, ale ten váš "pigr" nemá s opravdovým pigrem (jako je např. u českých bagdet) nic společnáho. Váš výletek je v barvě nazývané žlutě popelavá plnobarevná (krémová) a původ je tam právě z těch černých předků, jak jste uvedl. Doufám, že mi to pan Kafka odsouhlasíS pozdravem Zdenek
zdenek85
napsal(a):
Dobrý den, nechci se nikoho dotknout, ale ten váš "pigr" nemá s opravdovým pigrem (jako je např. u českých bagdet) nic společnáho. Váš výletek je v barvě nazývané žlutě popelavá plnobarevná (krémová) a původ je tam právě z těch černých předků, jak jste uvedl. Doufám, že mi to pan Kafka odsouhlasíS pozdravem Zdenek
Dobrý den každopádně se stavím za Zdeňka, má pravdu. Vaši NHV jsou tzv. plnobarevně žlutě popelaví. Jak správně a pozorně píšete, lemy mají hlavně holoubata a výletci na holouběcím peří. Po pepeření víceméně zmizí nebo je nahradí nažloutlost v ploše každého pera nejčastěji v ramenních letkách a krovkách. Je to jak už někdo nekde trefně psa,l myslím že Saša Veselý v posledním Chovateli, že křížením černé a popelavé pigmentace dochází k objevení načervenalých lemů. Nicméně i tyto lemy se dají vyčistit dalším šlechtěním a výběrem tak, že barva je čistě šedostříbrná se stříbrným leskem na voleti viz. plnobarevně popelavý sedlatý stavák nebo rakovnický kotrlák. Akorád nečistokrevní samci mohou mít černé pepření kdekoliv na těle.
Sám mám takto zbarvené výletky i dospělé holuby ostravaček, tak vím o co jde. Nědo jim říká jahodová - jahoďáci. (Strawberry).
Přeji Kouťákovi hodně úspěchů k dosažení plnobarevně žlutě popelavým NVH, nejsou zas až tak k vidění. Doporučím posílit krev až nebude kde brát např. červenopruhými holubicemi, kdy by ste měl získat v hnízdech holubičky přímo ve výsledné barvě. Anebo černé samce. Ale pak pracovat na vyčištění nažloutlosti. Ale to všechno jde. Samozřejmě tam budete asi cpát nejvíce žlutopruhé holuby obojího pohlaví.
Juraj Kafka
Dobrý den přátelé,ani já jsem v loňském roce nevěděl jak toto zbarvení nazvat.Obrátil jsem se na klub a pigr je výsledkem.Je pravdou,že do žlutých kapratých je to výborný polotovar,takže tyto holuby nevystavuji a jaká je to šupinatost mě moc netíží.Dnes,když vlastním již utvrzené žluté a červené kapraté páry,nepotřebuji alespoň připařovat plaváky jak radí přítel Kafka a mohu se alespoň kochat barvou ktrerou nazývám asi špatně barvou pigr.Zdraví Zdeněk FRANTA zv.Kouťák.
Jo a ještě sem zapomněl k tý barvě připsat, že máte opravdu krásný holuby, to teda klobouk dolu!! A takhle vypadá moje žlutě popelavá pošta. Chovu zdar! Zdenek Pýcha
zdenek85
napsal(a):
Jo a ještě sem zapomněl k tý barvě připsat, že máte opravdu krásný holuby, to teda klobouk dolu!! A takhle vypadá moje žlutě popelavá pošta. Chovu zdar! Zdenek Pýcha
Příteli,děkuji za pochvalu,ale ta vaše pošta je také krásná.Přesně tak bude vypadat ten můj "jahoďák" po přepeření,ale on bude mít pruhy spíše do zamazané bělopruhovosti.Když jsem odchoval stejného výletka před třemi roky,tak jsem si myslel,že by to šlo do bělopruhých,ale po konsultaci s Alexandrem VESELÝM v letošním roce jsem od toho upustil.Bělopruhých NVH je ještě méně než červených kapratých,ale meziplemenné křížení již dělat nebudu. Na to v 60ti letech již čas nemám.Zdravím a přeji,ať se daří.Zdeněk FRANTA
P.D.

XXX.XXX.102.191
Zdenku srdečne Ťa zdravim. Nepreháňaj to s tými odchovmi. Holice sú ešte ďaleko. U nás ešte zima len začína. Čím vykuruješ holubník? P.D.