Dobrý den, mám prosbu na chovatele hrdliček a na ty, kteří se orientujou v dedičnosti a genetice barev. Vždy když se mi vylíhnou mladé hrdličky, s nedočkavostí čekám, jaká barva to bude. Avšak zatím mě ještě nedostalo nic tak jako dnes. Při kontrole hnízda s maldými, jsem si všiml že jedna ze dvou mladých bílých hrdliček má červené oči a ta druhá ne. Celkem mě to překvapilo protože jak u hrdliček, tak u holubů jelikoš jsem holubář, jsem se s tim ještě nikdy nesetkal a upřímně mě zamrazilo protože to vipadá jaksi strašidelně nebo jak bych to popsal. Přikládám foto jak mladých tak i rodičů a prosím, zda by mi to někdo asapoň trochu vysvětlil jak je to možné abych byl příště zase o něco chytřejší. Snažil jsem se to nějak vyfotit aby ty oči byli vidět ale bohužel nemám tak výkonný foťák takže to moc nesejmul. S pozdravem a chovu zdar, V. Škvor...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, potřeboval bych objasnit dědičnost bílé barvy u hrdliček. Jak budou vypadat další generace od bílé a přírodní hrdličky a co kdybych dal potomka dohromady opět s přírodní. Mockrát děkuji za každou informaci.
napsal(a):
Dobrý den, potřeboval bych objasnit dědičnost bílé barvy u hrdliček. Jak budou vypadat další generace od bílé a přírodní hrdličky a co kdybych dal potomka dohromady opět s přírodní. Mockrát děkuji za každou informaci.
Pokud je u hrdliček albino dědičnost jako u ostatních ptáků, je váš samec štěpitelný na ino
( dědičnost vázaná na pohlaví) = takže albino hrdlíče je 0,1 a samci budou v 50% štěpáci na ino,50% obyč, .
50% samic bude ino a 50% obyč.
Pokud jde o NSLino bude to jinak
Albino kluky by jste dostal až při 1,0 obyč/ino x 0,1 ino.
Spojovat ina se nedoporučuje pro slabší života schopnost potomstva

Mockrát děkuju