Začínající chovatel

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.7.2011 17:42
jankorinek69

XXX.XXX.162.178

Dobrý den, rád bych se zeptal na radu ohledně vhodného okrasného plemene holubů, které by se dalo chovat pouze ve voliéře, bez možnosti prolétnutí. Voliéra by měla rozměry cca 5 x 3 m včetně holubníku. Nejvíce mne zatím zaujali pávící a to jak klasičtí, tak i indičtí, ale rád bych to porovnal ještě i s jinými plemeny. Jde mi o okrasná plemena. Předem děkuji za rady.

Honza

13.7.2011 18:07
jo012810

XXX.XXX.49.191

Pokud se vám líbí pavíci, tak si je pořiďte. Pokud by se vám líbili např. Brněnští a nebo Angličtí voláči i s těmi to jde ve voliéře. Ve voliéře můžete chovat skoro všechna plemena, která nemají "v popisu práce", letové výkony. JB

14.7.2011 06:53
beda

XXX.XXX.79.3

jankorinek69 napsal(a):
Dobrý den, rád bych se zeptal na radu ohledně vhodného okrasného plemene holubů, které by se dalo chovat pouze ve voliéře, bez možnosti prolétnutí. Voliéra by měla rozměry cca 5 x 3 m včetně holubníku. Nejvíce mne zatím zaujali pávící a to jak klasičtí, tak i indičtí, ale rád bych to porovnal ještě i s jinými plemeny. Jde mi o okrasná plemena. Předem děkuji za rady.

Honza

Honzo, co ti máme více radit? Jde ti o okrasná plemena, tak porovnávej a vybírej!! Projdi Faunu, projdi výstavy zajdi mezi holubáře- volieru budeš mít pěknou / hlavně to nepřežeň s počtem/, třeba je budeš moci pustit i ven? :-)) smajlík Beda

14.7.2011 12:06
jankorinek69

XXX.XXX.162.178

no tak to je právě ten problém, protože poté co jsem opravdu pečlivě prošel Faunu a hodně dalších stránek na webu, tak jsem začal vymýšlet, že bych si pořídil i normální holubník abych mohl mít i plemena, která se mohou normálně vypouštět. Protože nemám žádně zkušenosti s holuby, tak bych se chtěl zeptat, jak se počítá s místem pro každý pár v holubníku, jestli podle plochy nebo podle toho kolik se tam vejde budníků? A pak bych se ještě chtěl zeptat, jestli je možné libovolně kombinovat plemena v holubníku, protože bych měl radši více plemen.

14.7.2011 12:54
jo012810

XXX.XXX.49.191

Podle různých doporučení se počítá 1m3 na pár holubů. V době odchovů je ten počet vyšší, ale přes zimu by něměl být holubník přeplněný. Pokud bude holubník s přední stěnou z pletiva, pak vzduchu bude mít dost a může být i dvojnásobný počet. Pokud chcete holuby jen pro radost, mějte kolik chcete plemen. Pokud by jste chtěl se zabývat seriózně s čistokrevnou plemenitbou, pak bych doporučil asi jen jedno plemono a jednu barvu. Nicméně, pokud by jste měl chovné boxy a vajíčka od určených párů, z těchto boxů, podsazoval pod ostatní, nejste omeze počtem plemen. JB

14.7.2011 13:11
jankorinek69

XXX.XXX.162.178

dobrý den,

děkuji za odpověď. Nemyslel jsem to tak, že bych chtěl mít velké množství plemen, ale třeba jestli můžu mít tři plemena v jednom holubníku, nebo je lepší mít pro každé plemeno jeden holubník zvlášť? Myslím, že bych chtěl mít holuby hlavně pro radost a nemám žádné velké ambice, ale zase když to budu dělat, tak to chci dělat pořádně, takže bych se rád věnoval čistokrevnému chovu. Omlouvám se jestli jsou mé otázky asi, nevím jak to říct, ale asi trochu jednoduché, ale v holubech jsem naprostý začátečník a vím, že nejvíce se získá o chovatelů, literaturu sice také uznávám, ale praxe je praxe. Je tedy možné například si udělat více menších holubníků bez voliér a v každém holubníku mít jedno plemeno třeba v několika barevných rázech? A ještě bych měl dotaz jak je to s holuby přes zimu co se týká rozdělení pohlaví, to musí zůstat zavření v holubníku a nesmí se pouštět? Honza

14.7.2011 15:51
fandisjc

XXX.XXX.233.137

Honzo,je vidět,že jako každý začínající chovatel tápeš,,a není divu,každý jsme začínal.Je mnoho plemen a barevných rázů holubů a je z čeho si vybírat.máme spoustu českých plemen,ale díky revoluci se k nám dostávají i holubi jiných plemen s ciziny,takže je opravdu z čeho si vybrat.mohl bych ti poradit,že první co by jsi měl uvážit jaké máš možnosti,,tedy na prostor v kterém chceš holubi chovat,zda máš možnost je do budoucna vypouštět,a v neposlední řadě,také finance.nemyslím ted na pořízení holubů,protože pokud jsi mladý začínající chovatel,jistě ti holubáři nabídnou holubi jako dar,nebo za simbolickou cenu,tady jde víc o to,že v současné době narůstá cena krmení,a pokud chceš holubi krmit kvalitně,je to položka kterou by jsi měl zvážit,dále minerály léčiva a podobně.Toto vše si nechej projít hlavou.Aco se týče provozu v holubařině,je lepší aby jsi navštívil přímo chovatele,který ti o problematice a chovu holubů dá rady.A co se týče plemene?nejlépe navšívit výstavu tam se trošku zorientovat a rozmyslet se,v žádném případě nenakupuj holuby na trzích,raději se obrat na zkušeného chovatele daného plemena ,které si vybereš.S pozdravem,,chovu zdar.:-)

14.7.2011 16:21
jankorinek69

XXX.XXX.162.178

tak s tím mládím už to bohužel nebude tak slavný :-), ale co se týká holubů, tak tam jsem opravdu mladý a nedotčený. Zatím jsem se v chovu věnoval hlavně akvaristice, teraristice a exotickému ptactvu a dalo by se říct, že i psům. To ale v současné době již není možné a jelikož bez zvířat nemohu opravdu být, tak po usilovném přemýšlení a porovnávání všech pro a proti to vyhráli holubi a musím říct, že když jsem se o ně teď začal zajímat trochu víc, tak už si třeba na exoty ani nevzpomenu :-) co se týká mých prostorových podmínek, tak bych chtěl mít tři voliéry, každou cca 5 x 3 m ve kterých bych chtěl mít pávíky, ale jak jsem již psal, tak při procházení webu jsem se dost zakoukal i do dalších plemen, ale u těch si myslím, že by se jim pobyt jen ve voliéře moc nelíbil, tak jsem ještě vymyslel místo, kde bych mohl dát pár holubníků, pokud to bude z chovatelského pohledu možné o rozměrech asi tak 2,5 x 2 x 2 m a těch bych mohl mít tak 5. Když jsem procházel charakteristiky těch plemen, tak vím, že se nechci účastnit různých závodů a proto pro mě asi nepřicházejí v úvahu poštovní holubi a různí akrobati, ale veli se mi líbí plemena jako je český bublák, česká čejka rousná, slezský barevnohlávek a tak se snažím zjistit, jestli tato plemena jsou vhodná do podmínek, které jsem jim schopen zajistit a proto uvítám každou radu a samozřejmě s návštěvou výstav a i chovatelů, kteří mi tu návštěvu umožní také počítám, ale napřed si chci trochu urovnat myšlenky abych třeba nejel k chovateli poštovních holubů, protože vím, že bych se do nich taky zamiloval a pak by byl problém, protože bych jim nemohl poskytnout to co potřebují :-)

14.7.2011 17:32
beda

XXX.XXX.79.3

Tak Honzo, asi to nebude s tebou tak lehké! Znám to z vlastní zkušenosti, kdo nemá dědečka, který ho k tomu vychoval, toho čeká velmi těžká cesta, ale stojí za to!:-) Já bych ti doporučil, pořiď si dva-tři páry holubů v kterých si se zhlédl // třeba ty ind. nebo angl. pávíky-to pouze proto, že jsi o nich psal! Zkus se jim alespoň dva roky věnovat a za tu dobu do toho holubaření pronikneš- navštěvuj výstavy, trhy a chovatele a snaž se pochytit, co půjde! Neboj se na vše vyptávat - rádi ti poradí, pochlubí se a zamachří, neboť vše co znají nenabyli lehce a jsou rádi, že to mají komu předat! Nelze chovat bez praxe, jako nelze chovat bez teorie! Nepospíchej a za dva roky, může být vše jinak, budeš mít třeba uplně jiné holuby a budeš třeba potřebovat uplně jiné zařízení! Já bych ti doporučil jeden větší komorák s volierou a výletkou a nějaké menší pro výletky,pro jiný druh, jako přípravnu na výstavu, nebo karantenu! Určitě by každého, kdo ti odpověděl, zajímalo odokud jsi a kde se mají na nového chovatele těšit! Tak ať se ti daří ...:-)) smajlík Beda

14.7.2011 22:48
jankorinek69

XXX.XXX.221.51

já vím, že to se mnou nebude jednoduchý, ale nějak se s tím snad srovnám :-)), jinak jsme z Prahy - východ, kousek od Líbeznic, ale zatím jsem v okolí po žádném chovateli nepátral, ale kdybyste o někom věděli, tak budu rád za kontakt, tak zatím jdu zase pátrat na netu po další informacích....:-)

15.7.2011 06:02
jo012810

XXX.XXX.49.191

Tak to není daleko do Záryb, kde holubaří př. Horák se svým vnukem. Pokud máte zájem o kontakt, napište. JB

19.7.2011 22:19
jankorinek69

XXX.XXX.221.51

tak moc děkuji za rady, ale bohužel to vypadá, že mi volné létání holubů neprojde :-(, takže budu muset zůstat pouze u těch voliér a tam u mě zatím vedou pávíci a ještě se mi celkem líbí kapucíni, tak uvidím jak to dopadne

Přidejte reakci

Přidat smajlík