Prosím poradíte mi co je tohle za nemoc maj žlutej sliz okolo očí a u některých maj trichomoniádu v zobáku.
Ornitóza je infekční onemocnění ptáků, které způsobuje Chlamydia psittaci. Ekvivalentem této choroby u lidí je psitakóza, někdy se tyto dva pojmy překrývají. Člověk se nakazí vdechnutím kontaminovaného prachu z ptačích výkalů nebo přímým kontaktem s ptáky. Nejčastějším klinickým obrazem je atypický zánět plic.
tady máš něco o tom http://www.holubi-polasek.estranky.cz/clanky/infekcni-ryma.html..zajdi rači k veteřinářovi ten Ti k tomu řekne víc
Vyzerá to veľmi, veľmi nebezpečne. Diftéria(neštovice) to asi nieje. Tip - viróza, alebo bakterióza. Mykoplazma asi nie. Zapálené oči - môže to byť aj spomínaná ornitóza, ale tá sa asi bežne nevyskytuje.
Obrázok - v júni som nafotil mláďa s diftériou - kožná forma, jediný výskyt, pri podozrení okamžitá izolácia, ale už je úplne v poriadku. Neprenieslo sa to na iné mláďatá.
Pred pár týždňami som vakcinoval skoro celý tohtoročný odchov. Peter
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tesko rit co to je za nemoc pricin muze bejt mnoho myslim ze kdyz pujdes na veterinu udelas nejlip.
Jestli to má na obou očí, je to určitě ornitoza, jestli jen na jednom je naděje na zánět oka, ale jestli to má i více holubů je to nejspíš ta ornitoza. Ornitoza obecně chodí společně s infekční rýmou. Na rýmu se dává doxygal. Na ornitozu asi nic dostupného není. max. si můžeš něco objednat odsud http://obchod.animal.sk/
Osobně doporučuji utratit, už jen proto že je to přenosné na člověka.
Přátelé, líbí se mi jak všichni víte podle fotky o co jde a radíte co použít. Chápu, že se mu snažíte pomoct a že zadavatel asi zkouší co může.
Přesto zadavateli radím poslat to do laborky a vyšetří mu podle domluvy trichomoniázu, chlamidie - tj. ornitozu, kokcídie, hemofilovou rýmu vše za cca 900,-. Za virozy je víc. Laborka taky zjistí co přesně na to použít. Tzn. jestli je patogen rezistetní na to či ono a nebo citlivý. Trvá to sice dva týdny než definitvně udělají závěr, ale vyplatí se to. Docela jsem si oddechl, že moje zvířata nemají ornitozu a že se třeba nemůžu nakazit. Samozřejmě takto napadené holuby po odebrání vzorku zabít a spálit a ohništi. To se vyplatí ještě víc. Mě třeba zjistili v Plzni, že už žádný tetracyklin či doxygal neúčinkuje. Tzn. neúčikují u mne Doxygal, Enrobioflox, Respidox, Tylosan, Tyagal a pod., které jsem v minulosti úspěšně aplikoval.
Je třeba se domluvit přímo s veterinářem co chcete zjistit a měl by Vám poradit co se ještě vyplatí a co už ne. Ale to jsou obecné zásady.
Mě třeba řek: "sniž počet holubů na jednotku plochy holubníku a dokonale větrej, musíš mít vzušný holubník bez průvanu a pak až použij léky, a stejně i tak to z toho chovu zcela nedostaneš." "Je to jako u dětí ve školce někdo to má v krku, někdo v nose, jiný v uších a někdo nemá nic."
Problém je pro laika ty choroby rozeznat, protože rýmové příznaky má více chorob, ornitoza je naopak často manifestována jen na jednom oku. Rýma může být hemofilová, gallibacterium, bronchitida, pseudomor, trichomoniáza taky leze z nozder a tak pod.
Rýma je ošemetná věc.
Dobrý den, pre všetkých ktorý majú podobný problém...
Už podla fotk ysa zaručene jedná o Ornitózu.
Ornitózu spoznáte podľa toho že holub má súčastne so zápalom v zobáku aj jednostranný zápal oka a svrbí ho to. To spôsobuje že si neustále utiera oko o perie a má "mastný žltý fľak" na krku.
Ornitóza sa často vyskytuje u Papagájov (u papagájov si ju ani nevšimnete) a prenáša sa na holubov. takže problém s ornitózou majú zväčša chovatelia holubov, hrdličiek, papagájov spolu. V prípade častého výskytu Ornitozy je lepšie papagáje a holuby umiestniť dalej od seba, alebo sa rozhodnúť len pre jeden druh. Taktiež sa Ornitóza dá preniesť z holuba na človeka. U holuba je to choroba dýchacích ciest, u človeka pohlavná choroba - obvzlášť nebezpečná pre tehotné ženy (hrozí potrat)
Správne ste nasadili Dagygal, pretože na Ornitózu najlepšie zaberajú Doxycyklíny, ktoré sú účinnou látkou Doxygalu. Je dobré vedieť, že Doxycyklíny je možné podávať spolu s METROZOLom - účinná látka Metronidazol. Takáto liečba (alebo aj prevencia) zabezpečí, že si súčastne preliečite Trichomoniádu aj Ornitózu - obe choroby dýchacích ciest s dosť podobnými príznakmi.
V prípade zápalu oka odporúčam očné kvapky Spersadex - antibiotikum, sú na predpis, ale stáva sa že ak poviete v lekárni že sú pre holuby, predajú ich aj bez predpisu.
Liečba takto silnej ornitózy (ako máte na fotkách) trvá 9 dní. Aj keď príznaky pominú už v prvých dňoch, v žiadnom prípade neskracujte dobu liečby. Je možné prvých 5 dní podávať silnejšiu dávku Doxygalu 2g/1l vody a ďalšie 4 dni znížiť dávku na 1g/1l vody. Ak skrátite liečbu Ornitózy, je možné že sa choroba po krátkom čase vráti a holuby už nebudú dosť silné bojovať s tým a uhynú.
možno ste nepostrehli že je príspevok adresovaný veštkým ktorý sa stretli s rovnakým problémom a neskôr. Pán Kabele nasadil správnu liečbu aj bez tejto diskusie a tu sa príliš jasnej odopvedi nedočkal. Možno o tom neviete, ale väčšina ludí najskôr hladá rady a riešenia "fulltexovým vyhladávaním" a až nenájdu to to hladali, a až potom zadá dotaz do diskusie. Ja som sa po tento príspevok dostala v súvislost s Diftériou - hľadala som či je možné vakcinovať Paramix a Diftériu súčastne... Prekvapilo ma že veľa diskutujúcich špekulovalo pri tejto fotke práve o Diftérii ale jasnú odpoveď nenapísal nikto.
V každom Ornitóza je bežná choroba aj v súčsatnosti a možno tento príspevok bude niekomu užitočný.