Dne 26.11.2011 se uskutečnila 31. Celostátní výstava holubů bradavičnatých plemen v Holicích, kde byla i hojná účast Ostravských bagdet. Přihlášených 65 holubů od 11 vystovatelů, dalo znát, že boj o co nejlepší umístění bude velice těžký. Posuzování se ujal i letos Vladimír Záhoda a vedl si dobře. Samozřejmě každý ze svého subjektivního pohledu by nějakému holubovi tu a tam přidal bod, někde zase ubral. Známka vynikající (95 bodů) byla udělena celkem 6 x. 3 x jí získali holubi př. Stanislava, 2 x bodovali holubi z mé kolekce a 1 x holub př. Bubníka.
Při této výstavě pořádá klub O.B. i svou schůzi, kdy nejdůležitější závěr pro budoucí snažení, je nehnat velikost O.B. do extrému. I na výstavě nejvíce vynikali holubi střední velikosti, která dá ponejvíce vyniknout té zvláštní eleganci ostrav. Velikostně vynikal zejména šampion starých př. Bubníka, ale na jeho obranu musím sdělit, že i při obrovské velikosti si ponechal typickou "suchost" a eleganci. Mě osobně nejvíce zajímali letošní holubi a v pokračování leporela poté uvedu foto mých top 3 výstavy a pro mě největších favoritů na zisk prestižního titulu nejlepší výletek, který bude udělen na SV v Klimkovicích (28.1.2012!), což je jasně nejdůležitějí podnik pro všechny chovatelé a přátel ostrav. Uvádím, že ne všichni vystavovatelé se zůčastnili, chyběl třeba Jura Kafka, který je momentálně velice pracovně vytížen.
Výsledky: Šampion starých - 95 b. kalin rok 2010 - př. Bubník
: Šampion mladých - 95 b. červený kapratý 2011 - př. Stanislav
: Čestná cena: - 95 b. červený 2011 - Glettnik
: Čestná cena: - 94 b. červený 2011 - př. Neurwith
Takže zde je zasloužený šampión starých - 95 b. bodový kalin z chovu př. Bubníka, holub extrémní velikosti, nádherného postoje, krásné hlavy a silného zobáku. Pro zajímavost uvádím, že holub získal loni titul šampióna mladých, takže letos pro mě zasloužená obhajoba.
čestná cena - 95 b. letošní červený výletek z mého chovu, a člen mé TOP 3!
ČC dále získal na letošního červeného př. Neurwith (94 bodů), foto tohoto holuba nemám, fotil jsem pouze v pátek. Na fotu tak vidíte dvouletého krásného kalina z chovu př. Neurwitha, který mě po čas pořízení fotek zaujal z kolekce nejvíce.
Tak zde vidíte zástupce mé TOP 3, nádherného velmi světlého kalina z chovu př. Stanislava, který získal 94 b. Holub je to velký, má úžasné nohy, suchou hlavu, krásný zobák, velmi dobrý postoj, zkrátka a dobře tohle je pro mě jeden z žhavých kandidátů na zisk poháru pro nejlepšího výletka SV Klimkovice.
A tady poslední zástupce mé TOP 3! Černý Marťase Maiera - 94 b. Na výstavě bylo po dlouhé pomlce celkem 4 černí a velice se líbili. 2 x 95 bodů - (Stanislav, Glettnik), 2 x 94 b. (Maier, Glettnik). Holuba s tak typickým postojem však musím vyzvednout, kdy uvádím, že daný holub byl nejlepší i v barvě (tady foceno s bleskem, takže barva nevyniknce). Solidní černou měl i pohledný holub př. Stanislava, já na černé musím ještě hodně zapracovat.
A taková lahůdka na závěr, modrý tygr př. Stanislava, 94 bodů, sošný loňský holoubek.
gletna
napsal(a):
A na úplný závěr musím poděkovat organizátorům výstavy, která proběhla v naprostém pořádku a za to jim patří náš velký dík
!
Ahoj Petře, no koukám
samej žolík, safra!![]()
Podle toho co jsi vyfotil, to bude těsné a sudí se asi pěkně zpotí komu dát titul.
Líbí se mě snad každej z těchto holubů. Nebudu nikomu nadržovat.
Na tomto holubovi, který byl před nedávnem doslova před zánikem se udělalo v poměrně krátké době hodně velký kus práce. A to je jistě systematickým přístupem k chovu a selekci zvířat, který si členové klubu ostravské bagdety každoročně posunou o stupínek výše. Chovatelé ostravských bagdet se nemají za co stydět, odvádějí rok od roku lepší a lepší práci, která je navíc baví a my ostatní můžem obdivovat jak tento figurný holub vypadá. A že si zaslouží místo mezi evropskými plemeny (byť má zatím jen lokální ambice). Jedním dechem dodávám, že dochází i k znovu rozšíření palety barevných rázů, což sice u ostravské bagdety zatím není na prvním místě v důležitosti hodnocení, ale vidíme, že originální figuře této bagdety dobře sluší jakýkoliv kabát.
Přeju chovatelům OB dobré zdraví a těším se na setkání v Klimkovicích.
Juraj Kafka
PS: Petře, málem mě ranilo, když jsem minulej tejden obcházel pozemek a našel jsem na lukách kompletní kolo modrého kapratého peří. Jak jsem se uklidnil, když jsem tu kapračku, o které jsi mluvil, že by se měla utkat s tvojí, sedí na sedačce v holubníku netknutá, si ani nedovedeš představit.
Odnesl však to ten mladší její sourozenec.
Čau!