CZ rekord na vlastni oči

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.12.2011 22:26
tafi

XXX.XXX.173.69

CZ rekord 18:01 na vlastní oči.
Inspektor KCHT, Josef Beran, pro stránky KCHT, červenec 2010
Z mého bydliště do Dolního Dvořiště, kde bydlí Sabidin Tafallari, nový český rekordman, to je vlastně napříč naší vlastí, od Polska k Rakousku. Pro úplnost musím uvést, že tuto cestu jsem podnikl na přání předsednictva KCHT, jako inspektor. Písemné zmocnění k inspekci jsem obdržel od Václava Gaudla. Dalo se předpokládat, že Tafi, jak mu někteří členové důvěrně říkají, má velké ambice zalétnout velmi dobrý čas, neboť v květnu zalétlo jeho hejno do tmy, ale pro starý letový formulář mu nemohl být čas uznán a došlo k diskvalifikaci.

Na cestu jsem vyrazil v pátek 18.6.2010, abych se ubytoval téměř v sousedství čp.59, kde Tafi bydlí a chová tipplery. Přesun, ubytování a vše probíhalo v utajení pro soutěžícího, který sice mohl tušit kontrolu, ale nikdo ho nekontaktoval. Ještě v pátek jsem si vytipoval místa, z kterých jsem mohl nepozorovaně sledovat start a vlastní soutěžní let. Těmi místy byla lavička v parku pod kostelem, odkud jsem měl dobrý výhled na čp.59 a jeho vchod. Pak roh pohostinství U selského dvora, který je vzdálen nějakých 50 m od holubníku a je z tohoto místa téměř detailní výhled na celé dění kolem holubů. Posledním místem, pak byl "balkon"- podesta vnějšího zastřešeného schodiště penziónu, kde jsem byl ubytován v podkroví. Odtud byl pohled ze zadní strany na čp.59 a zastřešení "balkonu" mi v době deště dávalo možnost bez problémů sledovat létající hejno.

Tipplerkáři jsou všichni velcí nadšenci, neboť musí tréninku a soutěžím věnovat hodně času, kdy "normální" lidé už a nebo ještě spí. A právě LD, je tím největším svátkem, kdy na severní polokouli, je doba nejdelšího denního světla a tedy i možnost dlouhého soutěžního letu. I já patřím mezi ty, kterým nedělá velkou potíž ranní vstávání a tak v sobotu 19.6.2010 jsem byl na svém stanovišti "U selského dvora" ve 3:30, abych sledoval vše ještě před startem. Na holubníku se již svítilo a Ford Focus Tafiho, nebyl vidět. Ve 3:50 Focus přifrčel a z něho vystoupil Tafi a ještě jedna postava o francouzských holích. Oba zašli do domu, aby těsně před 4 hodinou vyšli na dvorek. Sledoval jsem pod deštníkem hodinky a byl jsem zvědav, zda dojde ke startu, když byla ještě úplná tma a pršelo.

Přesně ve 4:00 bylo vyhozeno soutěžní hejno do vzduchu a ztratilo se ve tmě. Jak později Tafi říkal, hodně váhal, zda má vůbec odstartovat, ale risknul to. Pro tmu jsem nemohl sledovat letící hejno, ale ve 4:25 jsem tipplery uviděl, jak v dešti prolétají nad holubníkem. Jak to vyžadovala situace, měnil jsem svá stanoviště, aby si mne nikdo nevšiml. Tak střídavě za slabšího deště, mrholení a zatažené obloze proběhlo celé dopoledne, kdy nějaký čas bylo i polojasno. Hejno kroužilo velmi spořádaně kolem holubníku a prakticky ze všech svých stanovišť jsem jej měl stále na dohled. Stejný obrázek trval do 16 hodin, kdy jsem se představil u soutěžícího a při této příležitosti poznal i jeho rozhodčího p. Německého. To byla ta postava o francouzských holích, kterou přivezl Tafi ve 3:50 hodin. V tu dobu zde byl na návštěvě a pozoroval let člen KCHT, pan Bohdal. V souladu s instrukcemi, jsem zadal rozhodčímu znalostní test pravidel KCHT. Po vyplnění testu, jsme společně sledovali let hejna, které se stále drželo u domu, takže pro rozhodčího i pro mne bylo velmi jednoduché sledovat jeho let.

Počasí se neumoudřilo a stále se střídaly dešťové přeháňky, zataženo a chladný vítr. Počasí skutečně pod psa, v tuto roční dobu. Jak se blížil soumrak, Tafi začal být nervózní, jak se mu podaří "stáhnout" hejno, aby zaskočilo podle pravidel. Chtěl zaletět 18+ a to bylo jistě do tmy. V tomto počasí tma a špatná viditelnost nastali již ve 21:45. Hejno, bez ohledu na počasí, si stále drželo tempo a létalo v celkem malých kruzích kolem holubníku. Přes den jeden holoubek měl tendence k přistání, ale vždy zbylí dva jej opět strhly do potřebné výšky. Ve 21:23 byla rozsvícena podpůrná světla (doba kdy rozsvítili pouliční osvětlení), která osvětlila střechy holubníku. Sledování holubů bylo obtížnější, ale stále letěli v dobrém tempu. Tafi se stále rozhodoval, zda let neukončit třeba v 21.45, ale pak to risknul a droppery vyhodil na střechu v 22.01, tedy 3 minuty po oficiální době tmy, za deště a teploty 10 st.C. Za minutu přistál na střechu B7711/09, který zaskočil do holubníku ve 22:10, kdy se na střeše objevil B7724/09 a po 16 minutách zaskočil. A nyní začaly horké chvíle. Třetí holub nebyl vidět a to by mohlo zmařit tento dlouhý let. Těsně před 22:30 se konečně ukázal KCHT 705/09a začal kroužit nad střechou domu, kam dosedl ve 22:33. Tafi si částečně oddechl, ale ještě nebylo vyhráno. Ty minuty do 22:44, kdy zaskočil i poslední, byly pro něho snad nejdelší v životě a radost neznala mezí. Spolu s ním se radovala i jeho žena, která se spolupodílela na tomto rekordním letu nemalou měrou, neboť to byla právě ona, která pomáhala při všech tréninkách. V té euforii, s trochou nadsázky, vyslovil Tafi svoji další inspiraci: "A hurá na Shannona…!"

Soutěžící i rozhodčí ještě naposledy zkontrolovali úplnost všech záznamů, čísla soutěžících holubů, podepsali letový protokol a Tafi si pozorně přečetl můj zápis a podepsal. A to byl konec rekordního letu a soutěžní soboty. Vlastně ne úplně. Tafi odvezl rozhodčího do Horního Dvořiště a já se rád přidal, abych si prohlédl chov poštovních holubů p. Německého. Čas rychle uplynul a zpět v penziónu jsem se ukládal ke spánku čtvrt hodiny po půlnoci. Ráno mě čekala cesta domů, odeslání zápisu ze soutěžního letu Václavu Gaudlovi a finančních podkladů pro Pavla Motyku.

Jako dlouholetý holubář, i když ne tipplerkář, jsem měl to štěstí vidět na vlastní oči dvakrát hejno letící po oficiální hodině tmy. V minulém roce jsem byl rozhodčím u Franka Otty, kdy se však nepodařilo zakončit let podle pravidel. Až letos u Tafiho jsem viděl i tu parádní koncovku. V obou případech jsem obdivoval perfektní letový výkon soutěžních hejn a zápal obou chovatelů pro tipplery. Časem 18+ se KCHT zařadil mezi vyspělé světové kluby chovatelů tipplerů a věřím, že čas 18:01 je inspirací, pro další zlepšování a pro velkou gratulaci Tafimu.

Při své inspekční cestě, kdy jsem pobýval na pozemku soutěžícího, jsem si prohlédl tipplery, jeho holubník a dal Tafimu slib, že napíši článek pro oběžník KCHT a on mi sdělí něco o sobě, holubech a pořídí fotky, aby se se všemi podělil o své zkušenosti a úspěch. Tuto část informace jsem nazval: Slovo chovatele.

Josef Beran

21.12.2011 15:07
jo012810

XXX.XXX.49.191

Ještě zde chybí uvést rok dosažení tohoto výkonu a to 2010, aby se každý mohl dobře orientovat.

21.12.2011 15:14
ivansm

XXX.XXX.147.86

Vy jste to nečetl, je to tam.

Přidejte reakci

Přidat smajlík