Zdravím. Tak přátelé, dostal jsem pod stromečkem dva krásné dárky. Jeden již běhá asi tři týdny po dvoře. Je to totiž kohoutek zdr. sasexky trojbarevné, kterého mi přivezla z Lipska př. Dana Kupcová. A ten druhý dárek je poslední, čtvrtý díl knihy HOLUBI od Emanuela. Pangráce. Mám velikou radost, neboť se mi, no teda spíš mojí manželce, podařilo sehnat postupně všechny díly. Proč to ale vlastně píšu. Jsou tam na jedné stránce vyfoceni tři pávíci.Všichni tři jsou bílí. Jeden je bez účesu, druhý s účesem a ten třetí je jakoby hedvábný s chocholkou a poměrně většími rousy. Jsou to fotky zřejmě ilustrativní, ale mě se hrozně líbí ten název "ZAHRADNÍ PÁVÍK ". Prostě by se mi líbil ten název u pávíka "starého" typu. Když si představím ty staré pávíky na fotkách od BEDY, jak sedí na holubníku v krásné zahradě, tak mi to úplně evokuje jim takto říkat. Bylo by po rozdělování na moderní a staré a každému by to bylo jasný. Blbost, co ? Ale mě se to líbí. To jen na přemýšlení a zaměstnání mozku místo hádek. Zdraví St. Toman
st.toman
napsal(a):
Zdravím. Tak přátelé, dostal jsem pod stromečkem dva krásné dárky. Jeden již běhá asi tři týdny po dvoře. Je to totiž kohoutek zdr. sasexky trojbarevné, kterého mi přivezla z Lipska př. Dana Kupcová. A ten druhý dárek je poslední, čtvrtý díl knihy HOLUBI od Emanuela. Pangráce. Mám velikou radost, neboť se mi, no teda spíš mojí manželce, podařilo sehnat postupně všechny díly. Proč to ale vlastně píšu. Jsou tam na jedné stránce vyfoceni tři pávíci.Všichni tři jsou bílí. Jeden je bez účesu, druhý s účesem a ten třetí je jakoby hedvábný s chocholkou a poměrně většími rousy. Jsou to fotky zřejmě ilustrativní, ale mě se hrozně líbí ten název "ZAHRADNÍ PÁVÍK ". Prostě by se mi líbil ten název u pávíka "starého" typu. Když si představím ty staré pávíky na fotkách od BEDY, jak sedí na holubníku v krásné zahradě, tak mi to úplně evokuje jim takto říkat. Bylo by po rozdělování na moderní a staré a každému by to bylo jasný. Blbost, co ? Ale mě se to líbí. To jen na přemýšlení a zaměstnání mozku místo hádek. Zdraví St. Toman
Nejste sám, kterému se líbí starý typ pávíka. Také mám kamaráda co je má pro radost. Někomu se dnešní moderní typ může zdát také trošku přešlechtěný- .... Mám nový holubník na kůlu když by tamměli být Pávíci tak to bude starý typ. S.S.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.18
st.toman
napsal(a):
Zdravim St. Tomana pavik ktereho mate nejspis namysli je indicky pavik ten je ohodne vetsi ma chocholku i rousky.U nas se moc nechova.
Pánové, víte jak se zbavit starého typu pávíka? Stačí být ve správnou chvíli na správném místě, např. dobrý kontakt na svazový časopis, který bude otiskovat vaše články, potom mít známé v Americe a přebytky z jejich chovů dovézt. Poté napsat pár článků, o tom, že typ, který se chová u nás je zastaralý a ten z Ameriky je moderní. Nakonec se dohodnout s těmi správnými lidmi, aby posuzovatelům doporučili starý typ neposuzovat. No a v poslední fázi prodávat potomky po dovezených za 4 000kč/ks. No a je to, jak jednoduché, pokud na to chovatelé skočí, většinou z chamtivosti, protože zpočátku si myslí, že svoje odchovy budou také prodávat draho. Stejně se to může stát i jiným plemenům u nás od nepaměti chovaným, někdo může dovézt např. moderního dragouna, moderního indiána, nebo jakékoli jiné plemeno a zapracovat na mínění chovatelů stejně jako v případě pávíka. Uvědomte si, je to na vás prostých chovatelích, co budete chovat, každý nemá stejný vkus a nevidím jediný důvod, proč by nemohlo vedle sebe existovat více typů pávíka, indického také nikdo nezavrhuje, i když je to ještě starší typ. Pokud by ale existovali dva typy, ten nový by se hůř prodával.
Neubauer
Pánové, víte jak se zbavit starého typu pávíka? Stačí být ve správnou chvíli na správném místě, např. dobrý kontakt na svazový časopis, který bude otiskovat vaše články, potom mít známé v Americe a přebytky z jejich chovů dovézt. Poté napsat pár článků, o tom, že typ, který se chová u nás je zastaralý a ten z Ameriky je moderní. Nakonec se dohodnout s těmi správnými lidmi, aby posuzovatelům doporučili starý typ neposuzovat. No a v poslední fázi prodávat potomky po dovezených za 4 000kč/ks. No a je to, jak jednoduché, pokud na to chovatelé skočí, většinou z chamtivosti, protože zpočátku si myslí, že svoje odchovy budou také prodávat draho. Stejně se to může stát i jiným plemenům u nás od nepaměti chovaným, někdo může dovézt např. moderního dragouna, moderního indiána, nebo jakékoli jiné plemeno a zapracovat na mínění chovatelů stejně jako v případě pávíka. Uvědomte si, je to na vás prostých chovatelích, co budete chovat, každý nemá stejný vkus a nevidím jediný důvod, proč by nemohlo vedle sebe existovat více typů pávíka, indického také nikdo nezavrhuje, i když je to ještě starší typ. Pokud by ale existovali dva typy, ten nový by se hůř prodával.
Neubauer
Uživatel s deaktivovaným účtem

j.n.
napsal(a):
Neubauer
Zdravím všechny chovatele pávíků,
vím, že je dosud spousta chovů, kde se chovají pávíci ve starém typu
Pro mě osobně je tento starý typ pávíků také mnohem přitažlivější, ale to je vedlejší. Tento typ pávíku má pouze dvě možnosti bud postupně zanikne, nebo jeho genotyp bude nějakým způsobem legalizován, ale už ne jako anglický pávík, ale jako jiné, zcela samostatné plemeno. K legalizaci starého plemena stačí pouze maličkost: dát pár chovatelů dohromady, legalizovat starý standard pod jiným názvem, případně vytvořit standard nový a vymyslet název plemene, např. český nebo československý pávík?
Co vy na to?
MH
j.n.
napsal(a):
Neubauer
Znovu postoprvé a doufám že naposledy. ,, Nový,, typ pávíka není žádná česká záležitost. Je to záležitost celosvětová, pane Neubauere. Neb myslíte, že Němci, Holanďané, Jihoafričané, Kanaďané, Srbové, Bosňané, Švédové, Bulhaři, Rumuni, Rakušané a mnozí další podpláceli naši UOK holubů, komisi posuzovatelů a redaktory Chovatele, aby Čechům vnutili nový typ a jejich business?
A ještě bych Vás pane Neubauere prosil, aby jste neopakoval tu blbost se zákazem posuzování. Protože nikdo nikdy nikomu nic nezakazoval. Pokud sem něco píšete, zkuste si napřed pořádně zjisti všechny fakta.

Je samozřejmé, že se každé plemeno vyvíjí a že světový trend muže být zcela jiný, ale vzhledem ke specifickým podmínkám československého chovatelství v minulém století se za desítky let ustálil genotyp pávíka, který u nového typu jistě není a je škoda aby i přes moderní světový trend byl tento ojedinělý genotyp a s ním související fenotyp šmahem zavrhnut.
Samozřejmě platný standard je vždy pouze jeden, je proto na snadě, že pávíci chovaní v československu před desítkami let a jejichž vývoj byl díky izolaci odlišný, nemohou na výstavách konkurovat typu novému a to ani při několikerém překřížení pavíky nového typu.
Proč tedy nepodchytit v podsatě ustálený genotyp se specifickými znaky, které nenese žádné jiné plemeno pávíku a vytvořit tak staronové plemeno?
MH
ferencjo

XXX.XXX.5.221
U nás na Slovensku chodí na štedrý večer Popoluška..a tie biele páviky klopajkajúce na okno,radostne vletujúce sú omnoho príťažlivejšie ako novodobý klietkový pávik, ktorého odfúkne vietor .
Najhoršie je kríženie starého a nového typu, Jozef
napsal(a):
Zdravím všechny chovatele pávíků,
vím, že je dosud spousta chovů, kde se chovají pávíci ve starém typu
Pro mě osobně je tento starý typ pávíků také mnohem přitažlivější, ale to je vedlejší. Tento typ pávíku má pouze dvě možnosti bud postupně zanikne, nebo jeho genotyp bude nějakým způsobem legalizován, ale už ne jako anglický pávík, ale jako jiné, zcela samostatné plemeno. K legalizaci starého plemena stačí pouze maličkost: dát pár chovatelů dohromady, legalizovat starý standard pod jiným názvem, případně vytvořit standard nový a vymyslet název plemene, např. český nebo československý pávík?
Co vy na to?
MH
Zdravím. Já jsem zadavetelem tohoto vlákna. Nechtěl jsem vyvolávat nějaké ostré střety. To teda fakt né. Jenom se mi dostala do ruky ta nová knížka HOLUBY a strašně se mi líbil ten název ZAHRADNÍ PÁVÍK. No a tak jsem to napsal jako názor k povánočnímu přemýšlení. Mám totiž také ten názor, že by bylo škoda ,aby ten původní typ anglického pávíka zanikl. Nejsem chovatelem tohoto plemene, akorát se mi líbí jako zpestření dvora tak jeden, dva párky mezi staváky, kotrláky a káníky. Zdraví St. Toman

st.toman
napsal(a):
Zdravím. Já jsem zadavetelem tohoto vlákna. Nechtěl jsem vyvolávat nějaké ostré střety. To teda fakt né. Jenom se mi dostala do ruky ta nová knížka HOLUBY a strašně se mi líbil ten název ZAHRADNÍ PÁVÍK. No a tak jsem to napsal jako názor k povánočnímu přemýšlení. Mám totiž také ten názor, že by bylo škoda ,aby ten původní typ anglického pávíka zanikl. Nejsem chovatelem tohoto plemene, akorát se mi líbí jako zpestření dvora tak jeden, dva párky mezi staváky, kotrláky a káníky. Zdraví St. Toman
zdravím Vás pane Tomane,
také si myslím, že by byla škoda, aby puvodní typ anglického pávíka zanikl
chtěl jsem jen nastínit jednu z možných variant, jak by se mohla populace puvodních pávíku ubírat, kdyby...
podobně jako tomu bylo u českých krut, kde došlo k legalizaci stávajícího stavu, který zde byl, a tato legalizace se jednoznačně ukázala jako prospěšná plemeni
Ani já nechtěl vyvolávat jakékoli střety, proto pokud jsem se svým příspěvkem někoho dotkl, či ho urazil tak se omlouvám
MH
Ahoj mě osobně se libí ten stary tip :-D je hezčí a klidnější a ten novy typ jsou plašani :-( aspon co ho měli v sedle ja měl pavika samce stary typ byl plodnej do 8 let + holubici orientalni rejdič do posledni chvile odchovavali 4 * do roka v 1 hnízdě po 3 mladatech a byl to vynikajici par co i adpotoval jiny mladata a 1 par ty novy na skoušku když za 3 roky odchovaly 4 mladata TO BYLO FAKT HODNĚ rychle jsem je dal do zoo koutku pro lišku a ten novy typ už nikdy nechci a ted budu chovat tiplery a paviky stary typ . paviky a tipleři půjdou do voliery.
Zaměřeni u tipleru bude váha a barva .
Paviky budou použivany jako chůvy .
st.toman
napsal(a):
Ani já nechci vyvolávat nějaké ostré střety. Jenom mi vždy vadí, že v momentě, kdy začnou diskuse nad typem pávíků, okamžitě se objeví nějaké lži a dezinformace typu, že někdo někomu něco zakázal. Nebo když je nám, bez znalosti jakkýchkoliv reálií podsouváno, že moderní typ anglického pávíka je chován a prosazován pouze u nás a to ještě jen kvůli tomu, aby chovatelé prodávali holoubata za 4000 Kč a kvůli tomu podplatili kdekoho.
Jinak ať si každý chová co se mu líbí, hlavně aby to byli holubi a pokud to budou pávíci, tím lépe.
- sleduji toto vlákno a snažím se nezapojit ! Ale musím reagovat na př."jirkka" - př. Neubauer nikde nepíše,že by byl zákaz posuzování!! - a na př. St. T - dost dlouho čekám a docela trnu, že se někdo, někde ozve na "zahradního pávíka" /že to bude zrovna on, by mně nenapadlo/!
Když jsem se poprve od vydání knížky sešel s mým přítelem Pangrácem, dříve než jsem ho snad pozdravil, již jsem spustil proboha, kde jsi to vzal ... a dlouho jsme se tomu oba smáli !!
B.
S názvom záhradné páviky - Garden fantails som sa pri surfovaní už viackrát stretol. Aj teraz som stiahol z IT 2 obrázky, jeden je pávik celkom starého typu, v strednej Európe chovaný možno pred 60-70 rokmi a druhý obrázok s rovnakým označením - tam sa holuby na pávikov skoro nepodobavú. Pravdepodobne sa takéto páviky chovajú iba na dvoroch - záhradach a predpokladám, že na výstavy asi tiež neputujú. Určite to nie sú páviky u nás chované v minulých rokoch. Rozmýšľam či pridať foto z IT, pridám a dúfam, že vám nepokazím náladu Peter
pekol
napsal(a):
S názvom záhradné páviky - Garden fantails som sa pri surfovaní už viackrát stretol. Aj teraz som stiahol z IT 2 obrázky, jeden je pávik celkom starého typu, v strednej Európe chovaný možno pred 60-70 rokmi a druhý obrázok s rovnakým označením - tam sa holuby na pávikov skoro nepodobavú. Pravdepodobne sa takéto páviky chovajú iba na dvoroch - záhradach a predpokladám, že na výstavy asi tiež neputujú. Určite to nie sú páviky u nás chované v minulých rokoch. Rozmýšľam či pridať foto z IT, pridám a dúfam, že vám nepokazím náladu Peter
Ahoj prosím přidej
mě osobně se liběj tyhle :-D : https://www.ifauna.cz/holubi/inzerce/r/detail/1585768/nabizim-bile-svatebni-holubice-zlutice/ :-O a jak měl na vystavě němec myslím že měl černou barvu
pekol
napsal(a):
- ano, je to tak- tyto "garden" mají ať již se starým či novým pávíkem velice málo společného! // a tak to bylo i míněno/ B.
Také fandím udržení původního typu pávíka.Záleží pouze na chovatelích zda ho chtějí chovat.ÚOK holubů by měla respektovat jejich přání(jsou zvolení,aby chovatelům holubů pomáhali v jejich potřebách)a mělo by chovatelům zahradního typu pávíka vyjít vštříc v jejich přáních.Fandím vám.
Trochu odbočím a poinformuji o velkých problémech v posuzování poštovních holubů.Přestože nejsem chovatelem standartních poštovních holubů,je mi upřímě líto stovek chovatelů tohoto plemene v Čechách na Moravě a ve Slezsku. Jistě se ptáte proč? ÚOK holubů pod vedením přítele Wiedra svým rozhodnutím chce vyčlenit tyto holubáře z naší holubářské obce a zamezit jim vystavovat své holuby na výstavách. .Ptám se proč? Tito chovatelé nic neporušili. Přáním těchto holubářů je své chovy zlepšovat podle platného Vzorníku plemen holubů a své výsledky práce vystavovat na našich výstavách ČSCH. Poštovní holubi byli již v tzv. zeleném vzorníku z roku 1993 i mají svůj standard v aktuálním vzorníku.A kde je respektováno jejich přání nadále toto plemeno vystavovat.Prosím přemýšlejte o tomto vskutku netradičním rozhodnutí.
Také fandím udržení původního typu pávíka.Záleží pouze na chovatelích, zda ho chtějí chovat.Ústřední odborná komise holubů by měla respektovat jejich přání(jsou zvolení proto,aby chovatelům holubů pomáhali v jejich potřebách)a měla by chovatelům zahradního typu pávíka vyjít vštříc v jejich přáních.Fandím vám.
Trochu odbočím a poinformuji o velkých problémech v posuzování poštovních holubů.Přestože nejsem chovatelem standartních poštovních holubů a nemusel bych se v tomto problému angažovat,je mi upřímě líto stovek chovatelů tohoto plemene v Čechách na Moravě a ve Slezsku. Jistě se ptáte proč? ÚOK holubů pod vedením přítele Wiedra svým rozhodnutím chce vyčlenit tyto holubáře z naší holubářské obce a zamezit jim vystavovat své holuby na výstavách. .Ptám se proč? Tito chovatelé nic neporušili. Přáním těchto holubářů je své plemeno holubů chovat, zlepšovat a šlechtit podle platného Vzorníku plemen holubů a své výsledky práce předvádět na našich výstavách ČSCH. Poštovní holubi byli již v tzv. zeleném vzorníku z roku 1993 a mají svůj standard i v aktuálním vzorníku.A kde je respektováno jejich přání nadále toto plemeno vystavovat.Prosím přemýšlejte o tomto vskutku netradičním rozhodnutí a zkuste se vžít do jejich situace.Takovýto krok proti určité skupině holubářů nemá žádné rozumné opodstatnění a těžko bychom hledali paraleru v historii.
-ten obrázek, co sem dal "pekol" /Peter/ - to jsou indičtí pávíci bez chocholky ! // - i mě se někdy vylíhne mezi chocholat. pávík bez chocholky. B.
Nie, to nebol omyl . Tu je druhý inzerát na podobné holuby aj so snímkami. Vyzerá to tak, že tento jednoduchý pávik sa po svete chová. A tu je časť originálneho inzerátu.Zneho vyplýva , že predáva nie výstavnú kvalitu. Peter
White Garden Fantails. All of my, non-show quality, white garden fantails are $15.00 each.
A ďalší holub v tomto inzeráte vyzerá ešte horšie
-ale ano, chová i prodává! // - opakuji, že nemá nic společného s nov. či st. typem pávíka. A jak píši, že jsme se př. Pang. tolik nasmáli - protože má všechny neřesti a zápory obou typů! Doufám, že to nikdo k nám nepřiveze - věřím, že i holoubata jsou nejedlá! Tento na obrázku má alespoň částečně vějíř, někteří nemají ani to! B.
beda
napsal(a):
-ale ano, chová i prodává! // - opakuji, že nemá nic společného s nov. či st. typem pávíka. A jak píši, že jsme se př. Pang. tolik nasmáli - protože má všechny neřesti a zápory obou typů! Doufám, že to nikdo k nám nepřiveze - věřím, že i holoubata jsou nejedlá! Tento na obrázku má alespoň částečně vějíř, někteří nemají ani to! B.
- / toto jsou ti bez vějíře
pekol
napsal(a):
Nie, to nebol omyl . Tu je druhý inzerát na podobné holuby aj so snímkami. Vyzerá to tak, že tento jednoduchý pávik sa po svete chová. A tu je časť originálneho inzerátu.Zneho vyplýva , že predáva nie výstavnú kvalitu. Peter
White Garden Fantails. All of my, non-show quality, white garden fantails are $15.00 each.
A ďalší holub v tomto inzeráte vyzerá ešte horšie
- z téhož amerického inzerátu - "ruční krmení" /jen pro zajímavost/
- tak jsem se koukal do mého archivu - no já jich ve "starém" typu měl //foto z výstavy v Sob. a ještě volieru indigo a štítníků a žlutých a černých a bíl. s černým ocasem a ... //- dal jsem tu mnohaletou práci ve vzteku pryč - v té době jsem se domníval, že je to tak jak píše př. Neubauer
B
ps.- pryč jsem je dal až tehdy, když za mnou přišel chovatel-co jsi mně to prodal za holoubata, vždyť mně je na výstavě vyhodil ... - hlavně tedy aby někdo nedovezl z ameriky ty gárden pávíky a do šrotu nešel ten nový typ - raději dělejme, že neexistují !!!
beda
napsal(a):
- sleduji toto vlákno a snažím se nezapojit ! Ale musím reagovat na př."jirkka" - př. Neubauer nikde nepíše,že by byl zákaz posuzování!! - a na př. St. T - dost dlouho čekám a docela trnu, že se někdo, někde ozve na "zahradního pávíka" /že to bude zrovna on, by mně nenapadlo/!
Když jsem se poprve od vydání knížky sešel s mým přítelem Pangrácem, dříve než jsem ho snad pozdravil, již jsem spustil proboha, kde jsi to vzal ... a dlouho jsme se tomu oba smáli !!
B.
Zdravím. Bédo, i já jsem čekal a trnul, kdo se ozve. Byla to taková blesková myšlenka, když jsem viděl ty fotky v knížce HOLUBI. Jak člověk stárne, tak mi je pořád bližší ta písnička "Neopouštěj staré známé pro nové" a tak jsem to napsal. Zdravím St. Toman
zoofarma
napsal(a):
Také fandím udržení původního typu pávíka.Záleží pouze na chovatelích, zda ho chtějí chovat.Ústřední odborná komise holubů by měla respektovat jejich přání(jsou zvolení proto,aby chovatelům holubů pomáhali v jejich potřebách)a měla by chovatelům zahradního typu pávíka vyjít vštříc v jejich přáních.Fandím vám.
Trochu odbočím a poinformuji o velkých problémech v posuzování poštovních holubů.Přestože nejsem chovatelem standartních poštovních holubů a nemusel bych se v tomto problému angažovat,je mi upřímě líto stovek chovatelů tohoto plemene v Čechách na Moravě a ve Slezsku. Jistě se ptáte proč? ÚOK holubů pod vedením přítele Wiedra svým rozhodnutím chce vyčlenit tyto holubáře z naší holubářské obce a zamezit jim vystavovat své holuby na výstavách. .Ptám se proč? Tito chovatelé nic neporušili. Přáním těchto holubářů je své plemeno holubů chovat, zlepšovat a šlechtit podle platného Vzorníku plemen holubů a své výsledky práce předvádět na našich výstavách ČSCH. Poštovní holubi byli již v tzv. zeleném vzorníku z roku 1993 a mají svůj standard i v aktuálním vzorníku.A kde je respektováno jejich přání nadále toto plemeno vystavovat.Prosím přemýšlejte o tomto vskutku netradičním rozhodnutí a zkuste se vžít do jejich situace.Takovýto krok proti určité skupině holubářů nemá žádné rozumné opodstatnění a těžko bychom hledali paraleru v historii.
- /pro "zoofarma" / - omlouvám se, že jsem ti to zahrabal B.
st.toman
napsal(a):
K najkrajším plemenám holubov bez zveličovania patria páviky. Pre svoje exotické tvary teľa. Nenadarmo im hovoria ako o čarovných holuboch z Orientu. Skutočne odtiaľ aj pochádzajú a na našom kontinente boli zdokonalené do atraktívneho plemena. V dobe, keď v Amerike ani nesnívali, že takéto holuby existujú. Nikomu ani na rozum neprišlo, že raz dôjde k situácii delenia na starý a nový typ týchto holubov. Mohli by sme to aj inak pomenovať, ako európske a americké páviky. V tomto delení názov anglicky pávik môžeme úplne vynechať. Nakoľko ten bol iba na samom začiatku.
Chovatelia na kontinente sa pričinili o jeho zveľaďovanie a preto bez mentorovania ich môžeme nazvať ako európsky typ. Administratívne, určitej skupine chovateľov nevyhovovali. Títo aj presadili, aby na výstavách ich prestali posudzovať, lebo nezodpovedali novým požiadavkám. Skrátka s nich urobili „ nesvojprávne holuby“.
Týmto sme sa dostali aj ku koreni veci. Kto chce chovať páviky má len jednu cestu, ktorá vedie len ku moderným pávikom.. Tie ostatné sú mimo hry. Dávať im názov „ záhradný pávik“ je znevažujúce a vôbec si takéto pomenovanie nezaslúžia.
Rozumnejšie by bolo dať im nové dimenzie a zjednotil štandard v moderné tvary a všetko vtesnať do v európskeho typ pávika. Vzhľadom na chovateľské tradície. To by si tieto holuby skutočne zaslúžili. Pretože je ešte veľa pôvodných pávikov, ale nikto si ich na výstavách nezastane. Chýbajú ich fotografie a dobrá prezentácia v časopisoch a v elektronických médiách. Na škodu toho, čo sme tak v minulosti obdivovali... pk
1372006
napsal(a):
K najkrajším plemenám holubov bez zveličovania patria páviky. Pre svoje exotické tvary teľa. Nenadarmo im hovoria ako o čarovných holuboch z Orientu. Skutočne odtiaľ aj pochádzajú a na našom kontinente boli zdokonalené do atraktívneho plemena. V dobe, keď v Amerike ani nesnívali, že takéto holuby existujú. Nikomu ani na rozum neprišlo, že raz dôjde k situácii delenia na starý a nový typ týchto holubov. Mohli by sme to aj inak pomenovať, ako európske a americké páviky. V tomto delení názov anglicky pávik môžeme úplne vynechať. Nakoľko ten bol iba na samom začiatku.
Chovatelia na kontinente sa pričinili o jeho zveľaďovanie a preto bez mentorovania ich môžeme nazvať ako európsky typ. Administratívne, určitej skupine chovateľov nevyhovovali. Títo aj presadili, aby na výstavách ich prestali posudzovať, lebo nezodpovedali novým požiadavkám. Skrátka s nich urobili „ nesvojprávne holuby“.
Týmto sme sa dostali aj ku koreni veci. Kto chce chovať páviky má len jednu cestu, ktorá vedie len ku moderným pávikom.. Tie ostatné sú mimo hry. Dávať im názov „ záhradný pávik“ je znevažujúce a vôbec si takéto pomenovanie nezaslúžia.
Rozumnejšie by bolo dať im nové dimenzie a zjednotil štandard v moderné tvary a všetko vtesnať do v európskeho typ pávika. Vzhľadom na chovateľské tradície. To by si tieto holuby skutočne zaslúžili. Pretože je ešte veľa pôvodných pávikov, ale nikto si ich na výstavách nezastane. Chýbajú ich fotografie a dobrá prezentácia v časopisoch a v elektronických médiách. Na škodu toho, čo sme tak v minulosti obdivovali... pk
Vážený pane pk, ani Vaše interpretace není zcela přesná.
Po importu pávíků z orientu do Británie došlo ke ,,stanovení,, chovného cílu pávíka. Chovatelé chtěli chovat pávíky drobné kulaté postavy, na nízkých nohách s velkým vějířem.
Vytvořili se dvě centra chovu - Londýn a Glasgow. Jedna skupina chovatelů při šlechtění preferovala velikost vějíře, účes. Druhá skupina v druhém centru chovu se v první řadě zaměřila na postavu.
Pávíky od chovatelů ze druhé skupiny importovali chovatelé do USA, kde je nadále zušlechťovali. Chovatelé v kontinentální Evropě, pokračovali v zušlechťování vějíře a účesu, přítom ovšem také chtěli mít kulaté s krátkýma nohama.
Před nedávnem chovatlé v Evropě zjistili, že pávíci amerického šlechtění, jsou mnohem blíže ideálu vzorníku pávíka než evropští. Jsou kulaté malé postavý (i evrpský vzorník to vždy požadoval), mají krátké nohy (i evropský vzorník to vždy požadoval) a velké vějíře. Proto rychle ukončili své chovy ,, starého typu,, a přešli na typ, který se mnohem více blížil požadovanému ideálu.
Chtěl jsem jen ve zkratce napsat, že nejde o evropský a americký typ pávíka. Oba dva typy jsou evropské. K přechodu také nedošlo proto, že by někomu administrativně nevyhovovali, ale proto, že ,,nový,, typ holuba mnohem více odpovídá požadavkům vzorníku.

1372006
napsal(a):
konečně někdo, kdo pochopil
holubisemerad
napsal(a):
Nejste sám, kterému se líbí starý typ pávíka. Také mám kamaráda co je má pro radost. Někomu se dnešní moderní typ může zdát také trošku přešlechtěný- .... Mám nový holubník na kůlu když by tamměli být Pávíci tak to bude starý typ. S.S.
- to máš jednoduchou volbu - pávíci v novém typu, pochybuji, že by se ti tam dostali ... a "zahradní "tam nedávej, musel by si pro ně do ameriky!!
- ale kdyby si se přeci jen rozhodl pro ty "garden" - mám tam známého náčelníka, nějak bychom se domluvili ... // hlavně ať se daří v r.2012 B.
Ten indiánský náčelník je zatím asi to nejcennější z celé diskuze.... Pávíci primitivních tvarů jsou na celém světě nejúspěšnějším a nejznámějším holubem s poměrně dobrou obeznámeností i mezi tzv. laickou veřejností. Protože je známe již nejméně třetí tisíciletí a přežívají i u nás v ČR v klidu dál, určitě tu s náma ještě nějakou dobu pobudou. Předpokládám, že tito naši šlechtitelé je budou držet v duchu vyhlášené radosti z krásných holubů, nebudou mít výrazné výstavní ambice, ale budou se kochat doma na svém stavení z umírněnějších a chovatelsky přijatelných tvarových znaků, které zaručí odchovat od každého páru aspoň 12 holoubat...a teď by měl následovat nějaký text z roku 1930....nebo 1960...., v podstatě si vyberte cokoliv, ono se to pořád stejnak opisovalo. Chovu všech holubů zdar!
milošditrich
napsal(a):
Ahoj kdybych chtěl založit klub chovatelu holubu pavik a rejdiči tipleři ne ČSCH co mám proto udělat tim by se zachovali holuby staryho typu co se mi vic libý odpověd prosim sem a nebo na divokypotkan@seznam.cz Děkuju stači i odkaz
Miloši, já ti asi v tomto neporadím - já bych myslel - nejdříve se stát poslancem, potom koupit barák v Kalifornii, potom odklonit nějaký ten milionek, potom koupit Slavii a porazit Barču a potom ...
beda
napsal(a):
- to máš jednoduchou volbu - pávíci v novém typu, pochybuji, že by se ti tam dostali ... a "zahradní "tam nedávej, musel by si pro ně do ameriky!!
Dám na Vaši radu pane Bedo. Tak tam bude Rakovn. kotr. červený sedlatý. Co na to řeknou moji modrý pštrosi. Před deseti lety se jim to moc nezdálo. S.S.
PS- hlavně aby se líbili našim štěňatkům.
holubisemerad
napsal(a):
Dám na Vaši radu pane Bedo. Tak tam bude Rakovn. kotr. červený sedlatý. Co na to řeknou moji modrý pštrosi. Před deseti lety se jim to moc nezdálo. S.S.
PS- hlavně aby se líbili našim štěňatkům.
S.S.
Dobrý den všem,
problém diametrálně odlišných typů holubů jednoho plemene na starém a novém kontinentu není jenom záležitostí strukturových plemen. Pro zajímavost přikládám fotky dvou sedlatých komárenských rejdičů. Oba dva jsou šampioni plemene na velké výstavě.
1. obrázek - evropský směr - EV Nitra 2009
beda
napsal(a):
Miloši, já ti asi v tomto neporadím - já bych myslel - nejdříve se stát poslancem, potom koupit barák v Kalifornii, potom odklonit nějaký ten milionek, potom koupit Slavii a porazit Barču a potom ...
Tak body 1-4 rumcajs už jistě splnil, takže se už můžeme těšit na tu Barcu Jenom doufat, že to bude stav na delší dobu než 1,5 sezony pro dva tituly... Jak by dnes stačili pohárové příčky a koukatelný projev
Jinak ty neprošlechtěné pávíky sem viděl u pana Tomana a čučel jsem co to dokáže, dodnes jsem vídal jen ty prošlechtěné.
chovatelpodluzi
napsal(a):
Tak body 1-4 rumcajs už jistě splnil, takže se už můžeme těšit na tu Barcu Jenom doufat, že to bude stav na delší dobu než 1,5 sezony pro dva tituly... Jak by dnes stačili pohárové příčky a koukatelný projev
Jinak ty neprošlechtěné pávíky sem viděl u pana Tomana a čučel jsem co to dokáže, dodnes jsem vídal jen ty prošlechtěné.
Poslanec neni problém tam bych spal hlidat snídani spat svačina zvednout ruku spat oběd spat hlasovat spat večeře spat a domu pak půjdu do vězení kde napíšu knihu pak mě zvoli prezidentem v tu chvíli propustit vězně jen zloděje drobnosti a zav
řit poslance odtrhnout se od Eu snížit dan elektriku atd a vymyslet něco aby bila prace na 8 h denně a kdo by chtěl mohl by dělat 13 h a do důchodu v 50 až 59 letech aby si mohli užit důchodu
- dělal bych ti poradce a holubáře bychom poslali do důchodu ve 40 letech s poslaneckým platem - bereš ??? / -ale na psaní do Fauny, bych ti raději sehnal sekretářku - bereš ??
Zdravím. Nechci už dál provokovat nějakou škaredou diskuzi, ale jenom Vám chci ukázat, jakou radost mi v hejně staváků, kotrláků a káníků dělají tito lítací pávíci. Zdraví St. Toman
1372006
napsal(a):
Tak to som ja - zatracovaný pávik
- tak nedáte pokoj ??? B.
milošditrich
napsal(a):
ty byli jsou pěkny a ty spodní taky co jak se jmenujou
- no jak? Angl. pávík - starý typ //černý běloocasý B.

beda
napsal(a):
krása!hned mam lepší náladu
- již jsem to psal, měl jsem všechny možné a dal to pryč ! Hledal jsem si tedy náhradu v ind. pávíkách a v postav. rejdičích! A našel a dnes, když vezmu nějaké ty rejdiče na prodej, mají o tyhle pávíky, jak říkají těm rejdičům zájem! B.
sice žádný zahradní, ale převážný "starý" typ - návštěva Somboru, Srbsko, podzim 2011
podskocova

XXX.XXX.97.249
Mě taky postihla ,,popelka" mám koně a spoustu zahradních páviku a to že jsem letos prodala přes 40 holoubat svědčí o tom, že je lidi mají pořád rádi.Taky jsem si nechala poslat potomky Ameriky ale hruza nemohli chodit,ocasy na stranu,už je nechci stačí mi ty popelčiny.P.S jsem blondýna....
podskocova
napsal(a):
Mě taky postihla ,,popelka" mám koně a spoustu zahradních páviku a to že jsem letos prodala přes 40 holoubat svědčí o tom, že je lidi mají pořád rádi.Taky jsem si nechala poslat potomky Ameriky ale hruza nemohli chodit,ocasy na stranu,už je nechci stačí mi ty popelčiny.P.S jsem blondýna....
To jste mě rozesmala :-) i když mám smutek umřel mi v pokoji při spani muj kocour 13 let a po 1 ho vyhnal ze zahrady Pavik ale pak si na sebe zvykli po 3 měsich proto chci paviky a tiplery oba druhy jsou klidny a 3 voliera budou orientalni rejdiči nebo volači bublak ale až časem u tipleru se zaměřím vahu a barvu a paviky jako lakadla a chuvy pro odstaveny mladata tipleru ,
lupus4
napsal(a):
... tipleru se zaměřím vahu a barvu...
myslím chlapče, že by jsi měl své rozhodnutí ještě kapánek přehodnotit (a tippleři, zaplaťpánbů, žádný chůvy nepotřebujou )
tim to je ulechčeny s tiplery ja použival chuvy vždycky když začinaly byt samostatny moje 1 holubi a pavici mi je pak ještě par dni přikrmovali :-) Tiplery budu mit po 1 a chystam jim na zahradě klidny misto a odchov bych nechaval proletět na poli aby mi to tam dravci probrali co se mi vrati na chov a co ne nevhodny pro další chov jako u oprientalnich rejdiču z 20 se mi vratilo 5 paru a 2 lichy holubice těm sem dokoupil samce a u tipleru bych chtěl prop začatek 3 až 6 paru oni se běham 3 let namnoži moje představa je odchov 20 tipleru se kteryma bych lital a ostatni na chov a možna by šlo litat i s paviky vím že dlouho nevydrži litat ale mohli by litat na blizky pole pokud by se naučili jinak budou ve volieře kvuli škodnou Lidi
lupus4
napsal(a):
... tipleru se zaměřím vahu a barvu...
myslím chlapče, že by jsi měl své rozhodnutí ještě kapánek přehodnotit (a tippleři, zaplaťpánbů, žádný chůvy nepotřebujou )
co bys mi poradil ty ? tiplery se mě tady snažili odradit prej lepši jsou poštovni a ja mu řekl že ne ty tady ma skoro každy 3 člověk a poštovni mi tady občas přistanou tak je nakrmim a vylečim a pustim 1 měsíc z5t jsem tady měl holuba s vnitří vyrozou a bakterii lečil jsem ho 14 dni a pak pustil 2 injekce stali 450 a holub tady ještě 1 tyden zustal a pak zakroužil a letěl domu
podskocova

XXX.XXX.114.166
Chlapi,neblbněte jak malý děcka..... tohle je o pávikách
Tak jsem se chtěla zeptat chovatelu pávíku,jak jste na tom se zájmem o holoubata.Já byla dnes v šoku,když přijel chlap někdo mne mu doporučil a byl ochotný si vzít i mladé na podsazení.Nakonec jsem mu nechala 3 dny vylítlé mladé,přes ujištění,že se o ně postará.Dělá poštáky a staváky.Loni to bylo to samé 40 holoubat v čudu jen se po nich zaprášilo.Je to celorepublikový pávikový fenomén nebo mám štěstí?Už několik let vše prodám.
zoofarma
napsal(a):
Také fandím udržení původního typu pávíka.Záleží pouze na chovatelích zda ho chtějí chovat.ÚOK holubů by měla respektovat jejich přání(jsou zvolení,aby chovatelům holubů pomáhali v jejich potřebách)a mělo by chovatelům zahradního typu pávíka vyjít vštříc v jejich přáních.Fandím vám.
Trochu odbočím a poinformuji o velkých problémech v posuzování poštovních holubů.Přestože nejsem chovatelem standartních poštovních holubů,je mi upřímě líto stovek chovatelů tohoto plemene v Čechách na Moravě a ve Slezsku. Jistě se ptáte proč? ÚOK holubů pod vedením přítele Wiedra svým rozhodnutím chce vyčlenit tyto holubáře z naší holubářské obce a zamezit jim vystavovat své holuby na výstavách. .Ptám se proč? Tito chovatelé nic neporušili. Přáním těchto holubářů je své chovy zlepšovat podle platného Vzorníku plemen holubů a své výsledky práce vystavovat na našich výstavách ČSCH. Poštovní holubi byli již v tzv. zeleném vzorníku z roku 1993 i mají svůj standard v aktuálním vzorníku.A kde je respektováno jejich přání nadále toto plemeno vystavovat.Prosím přemýšlejte o tomto vskutku netradičním rozhodnutí.
Toto je sice diskuze o typu pávíka,tak se všem omlouvám že reaguji na tento příspěvek který by patřil do jiné diskuze.Chovatelé poštovních holubů si za vzniklou situaci mohou z velké části samy.Založením svého spolku,používáním svých kroužků.Nikomu z nás nemůže posuzovatel posoudit holuba který nemá předepsaný kroužek ČSCH.Chovatelé poštovních holubů svazové kroužky nepoužívají,tak nevím proč by měli jejich holubi na výstavách ČSCH být posuzovány.To by jsme si mohli kroužkovat všichni čím by nás napadlo a dožadovat se posouzení holubů.Pravidla by měla být pro všechny stejná aspon to je můj názor a pohled na vzniklí problém.Letu zdar Petr
ponka1
napsal(a):
Tak jsem se chtěla zeptat chovatelu pávíku,jak jste na tom se zájmem o holoubata.Já byla dnes v šoku,když přijel chlap někdo mne mu doporučil a byl ochotný si vzít i mladé na podsazení.Nakonec jsem mu nechala 3 dny vylítlé mladé,přes ujištění,že se o ně postará.Dělá poštáky a staváky.Loni to bylo to samé 40 holoubat v čudu jen se po nich zaprášilo.Je to celorepublikový pávikový fenomén nebo mám štěstí?Už několik let vše prodám.
tak se u mě stavoval chovatel pávíku z Oseku a ten samý jev, pořád někdo volá že chce pávíky.....
Bude veliká škoda, pokud pohádkový pávík zanikne. Samozřejmě je jasné, že moderní typ není nějaký místní kalkul. Je to prosté přizpůsobení většině států a hlavně místu vzniku, to musíme respektovat! Nicméně přiznávám, neváhal bych ani minutu při rozhodování, který si pořídit. Možná to beru příliš nostalgicky, ale jsou to holubi mého mládí a počátku holubaření. Osobně nemám příliš v lásce holuby, co se nedokážou sami pořádně rozmnožovat a dělat si holubářskou dílnu se mi ani náhodou nechce. Co mi taky hodně vadí na moderním je barevnost. Takové straky a kříženci mě neoslovují. Cokoliv vylítne a je v typu se může vystavit. To mě nebaví. Pávík byl pro mě prošlechtěný barevný holub. Viděl jsem barevnoocasé př. Molnára a je to nádhera. Dokonce i to třepání hlavy mě bavilo.:-) Chovatelé mají myslím možnost udržet klasického CS pávíka. Můžou se domluvit s Klubem chovatelů strukturových holubů o přiřazení klasika jako samostatné plemeno, nebo pokusit se založit samostatný klub. Pokud můžou fungovat čtyři kluby rejdíčů, můžou myslím fungovat i dva pávíků. Osobně by byla myslím prospěšnější první varianta do klubu strukturových, ale obávám se velkého nezájmu ze strany klubu. D. Ch
davidch
napsal(a):
Bude veliká škoda, pokud pohádkový pávík zanikne. Samozřejmě je jasné, že moderní typ není nějaký místní kalkul. Je to prosté přizpůsobení většině států a hlavně místu vzniku, to musíme respektovat! Nicméně přiznávám, neváhal bych ani minutu při rozhodování, který si pořídit. Možná to beru příliš nostalgicky, ale jsou to holubi mého mládí a počátku holubaření. Osobně nemám příliš v lásce holuby, co se nedokážou sami pořádně rozmnožovat a dělat si holubářskou dílnu se mi ani náhodou nechce. Co mi taky hodně vadí na moderním je barevnost. Takové straky a kříženci mě neoslovují. Cokoliv vylítne a je v typu se může vystavit. To mě nebaví. Pávík byl pro mě prošlechtěný barevný holub. Viděl jsem barevnoocasé př. Molnára a je to nádhera. Dokonce i to třepání hlavy mě bavilo.:-) Chovatelé mají myslím možnost udržet klasického CS pávíka. Můžou se domluvit s Klubem chovatelů strukturových holubů o přiřazení klasika jako samostatné plemeno, nebo pokusit se založit samostatný klub. Pokud můžou fungovat čtyři kluby rejdíčů, můžou myslím fungovat i dva pávíků. Osobně by byla myslím prospěšnější první varianta do klubu strukturových, ale obávám se velkého nezájmu ze strany klubu. D. Ch
Málem bych zapoměl. Určitě to bude chtít nové pojmenování. Kdyby byl nový typ Americký, bylo by vyhráno, ale bohužel. Zahradní je sice pěkný, ale určitě poněkud nedůstojný. D.Ch
davidch
napsal(a):
Málem bych zapoměl. Určitě to bude chtít nové pojmenování. Kdyby byl nový typ Americký, bylo by vyhráno, ale bohužel. Zahradní je sice pěkný, ale určitě poněkud nedůstojný. D.Ch
Zdravím. Nechci tady rozpoutávat novou velikou polemiku o tomto typu pávíka a o jeho názvu, ale tak nějak nechápu, proč název zahradní je nedůstojný. Předesílám, že jsem ten název nevymyslel, ale moc se mi líbil a proto jsem ho použil. Viděl jste někdy tohoto pávíka na holubníku v lůně krásné zelené zahrady? Viděl jste někdy tohoto " lítacího " pávíka jak se krásně prochází po trávníku okolo záhonu kvetoucích letniček? To je prostě bomba. Jasně, že by se mohl jmenovat vznostněji třeba americký, německý, evropský, bruselský a nebo kdyby chodil po vybetonovaným dvoře tak třeba betonový. Všechna tato pojmenování mi ale přijdou moc tvrdá. Moc tvrdá pro nás Čechy a i pro tohoto krásného pávíka. Proto si myslím, že ten zahradní je úplně ten nejvýstižnější název. Chovatelství je spjato ze zahradkářením a nebo zahradničením, jako slepice s vajíčkem. Proto mě to tak lahodí duši. Berte to prosím jako takové malé zamyšlení a vůbec to není narážka a nebo provokace do boje. Pávíky mám pouze dva páry v hejnu staváků, kotrláků a káníků je to jen tak na ozdobu zeleného selského dvora. Zdraví St. Toman
Nebojte pávík ve starém typu nevymře!!!!Je teď takových zájemcu,že to ani snad není možný.Nestačím uspokojovat poptávku.A většina lidí při debatě moderního pávíka nechce!!!!!Tady je muj ,,střešní pávík"
ferencjo

XXX.XXX.5.221
no a opäť som neodolal a záhradníci sú u mňa zase :) v staršej literatúre som sa dočítal.že pôvodný pávik, pochádzajúci z indie mal aj letové špecifikum : vyletel do výšky ako škovránok stúpoajúc takmer kolmo hore a občas urobil aj kotrmelec :), tento let som videl u predchádazjúcich pávikov.ktoré som mal doma,ked som ich občas z recesie vypustil z ruky.. a ďalšie pozitívum. lepšieho kŕmiča asi niet :)
chovu zdar
tak jsem dnes dělala nějaké pokusy o foto pávíka v letu,je to hodně zvětšené...
Všetko je webe, kliknite si na google napr. Fantail club a máte to z celého sveta
prvý obr. Najstarší typ, až na tú slečnu, ako v mojich detských časoch
druhý obr. Najnovší typ
a ostatné sú medzi tým.
beda
napsal(a):
Hezky, výstižně a s humorem napsané, př. Autrato...Dík, to už snad pochopí všichni!