ferencjo
XXX.XXX.5.221
Nie vždy sa nám na začiatku sezóny podarí zostaviť chovné páry podľa plánu, prípadne nám plány niečo prekazí ( Môjho benešáka zabil kocúr )
1.
Biely king x Benešovský biely
vľavo mladé, vpravo king
ferencjo
XXX.XXX.5.221
Žltý king x poľský rys modrý šupinatý
holubička, holúbok by bol modrý.uhynul
ferencjo
XXX.XXX.5.221
Štraser modrý jarabý x poštová holubica modrá čiernopásavá
Tmavá jarabá holubička a modrý strakatý holub
ferencjo
XXX.XXX.5.221
Košoa modrý bronzovošupinatý x poštová holubica modrá čiernopásavá
1 oplodnené vajce - 1 holub tmavý jarabý s bronzovým leskom v perí
na fotke s holubicou texana. Vidno zväčšenú hrvoľovú časť po košoa
ferencjo
XXX.XXX.5.221
Štraser modrý jarabý x poľský rys modrý šupinatý(samica mala rok pauzu,prvé vajce vyzeralo ako od andulky)
1 holub so zaujímavou kresbou . Modrý jarabý , brucho a letky biele,
ferencjo
XXX.XXX.5.221
ferencjo
XXX.XXX.5.221
ferencjo
XXX.XXX.5.221
Ešte mám doma holuba., ktorého pôvod nepoznám.ale podľa hlavy dedukujem, že by to mohol byť kríženec moravského pštrosa s nejakým hrvoliakom, možno plemenom s anglickou kresbou (holub má malé pančušky) .. .
Medziplemenným krížením získané mláďatá boli vyradené.hlavne že chovné jednice si užili celú sezónu 2010.
Do nového roku všetko dobré a veľa chovateľských úspechov želá Jozef
Jistě, že se pokaždé nezadaří, fotky jsou zajímavé a ledacos z toho naznačuje jak se asi co šlechtilo a jak se to chová potom, samozřejmě druhá generace řekne další díl. Zpětní křížení také.
U mě byla na počátku tako hnědě kapratá holubice kříženka bílý benešák x modrá kapratá pošťačka, dal mi jí soused. No tak jsem začal pokusy. Dal jsem jí k tomuto červeně kapratému samci OB, kterého jsem měl od Paťase. Vylíhla se dvě holoubata. Pak jsem přišel o oba rodiče svojí vinou, pustil jsem je jednoho břenzového dne ven a zalez domů. Za hodinku vylezu a holubice nikde, našel jsem ji ještě teplou na lukách s dokonale obraným krčkem.
Nicméně v hnízdě zůstala dvě opeřená holoubata, která holub OB zdárně dokrmil sám. Obě byla pruhová, ale jedno červeno- a druhé hnědopruhé, takže oba kapratí rodiče štěpili do pruhových. Posléze se ukázalo, že jsou to oba samci, hnědě pigmentovaný zdědil po bílém benešákovi - dědovi něco bílé barvy. Viz snímek.
I zaradoval jsem se, že mám otevřenou cestu k tolik vzácné hnědé pigmentaci, přes samce je vždycky cesta rychlejší. Použil jsem oba bratry tedy červenopruhého i hnědopruhého věda, že i červenopruhý hodí nějakou tu hnědě zbarvenou dceru, když má to nepatrné hnědé pepření v rýdovácích. Na snímku. A dal jsem ho k modré černopruhé OB taky od Paťase. Oba samci měli perlové oko, což byla výhoda.Tento měl dokonce i žabot. Hnědopruhý samec dostal červenpruhou OB. Všiměte si, prosím, jak postupuju, že si to zjednodušuju, když nesedí barva, tak dávám spolu aspoň vzorky. Jo? Prostě cestou nejmešího odporu. Vybírám partnery tak, aby se znaky vyrovnávaly tzn. samička byla s štíhlějším zobákem tak dostala tohoto silnozobého samce, prostě tak, abych eliminoval zpětné variace do původních předků a šel si za svým cílem - hnědopruhá ostravská bagdeta.
U jedeme dále: z páru hnědopruhý strak x červenopruhá holubice OB padaly rovnou hnědopruhé dcery. viz snímek..
a druhá linie dala pestřejší skladbu holoubat. Červenopruhý štěpitelný na hnědopruhé x modrá černopruhá dával dílem červenopruhé dcery a dílem hnědopruhé. Černopruzí synové z toho vzešlí nemohli štěpit do ničeho jiného než zase do hnědopruhé. Takže jsem si i z tohoto páru nechal hnědopruhou holubičku.
a modrého samce štěpitelného do hnědopruhých jsem dal vlastně k sestřenici, tj. dceři po hnědopruhém strakovi. Výsledek opět hnědopruhá a černopruhá holoubata. Nebylo jich mnoho, holubice se nedočkala plnoho jara. Našel jsem ji na zahradě taky ještě teplou.
přesto se tedy povedlo jedno vlastně první hnízdo, kde byla holka jakoby vypadla matce z oka.
Tu mám do teď, zatím ještě nespárovanou, čeká na vhodného samce. Pravda je, že v typu to není. Ale počítám právě s typově dokonalým samcem OB a protě to doladit. K dispozici mám nyní už jen dva samce štěpitelné na hnědopruhou...
...jednoho modrého černopruhého bratra modrého bělokosa viz. výše, který mi dal letos s touto žlutě tmavou OB hnědě plavou tmavou holubici s žabotem. Tu jsem ještě nefotil. Žlutá holubice u taky není. Naštěstí mám po ní i čisté potomky se samci OB.
a tohoto červenopruhého samce - syna té druhé hnědopruhé co sedí sama na tom špalku nahoře s těmi širšími pruhy. Takže vidíte, že cesta by byla za tři čtyři generace jakž takž nebýt vnějších okolností, které mi do toho taky neustále kecají. Jsem rád, že gen b mám ve svém chovu a stačí jej prostě jen vhodným párováním vyvolat k životu. Další pokračování je teprv na papíře.
Tak to poposunu zase nahoru, výše zmiňované křížení bylo jen za účelem získání genu pro hnědou pigmentaci. Vše ostatní bylo a je podřízeno typu a krvi ostravské bagdety. Pokaždé u kříženého jedince stojí partner čistého plemene. Tak aby se postupným převodem zase vše vrátilo kromě barvy která je v tomto konkrétním šlechtění novinkou.
Co se týče zmasilosti jak asi tedy mělo být původní téma tohoto zadání, tak to co nevyhovovalo samozřejmě šlo do rejže a nebyla to hladovina.
Měl jsem tu různé křížence např. holub výkon x holubice standartka výsledek vždy dvě holoubata zmasilé zakulacené hrudi bez znatelnosti prsní kosti.
Arabský bublák x houbice altenburského výsledek o něco menší, ale opět zmasilá tučná holoubata s podkožním tukem a neznatelnou kobylkou.
Mo.r pštros červený x altenburačka, početný odchov vždy dvě holoubata a velké velikosti akorád s tenším zobákem ale to je v kuchyni jedno že ano a asi nejlepší rentabilita - množství holoubat, rychlý růst, zdraví a dobrá velikost a tučnost.
Sádelnatá holoubata byla i z křížení holuba afrického racka a standartky. Je jistě pozoruhodné, že plemena s normální délkou nohy až kratší mají také kratší svalové vlákno, měkší a šťavnatější konzistence. Plemena dlohonohá jako např Ob a jiné bagdety či vysokonozí voláči mají svalové vlákno delší a sušší i nasazení svaloviny na prsní kosti je v ostřejším úhlu.
Poznatky jistě zajímavé a užitečné. Nicméně hezčí pohled je na hejno jedné barvy a kresby a u něj kromě dodržování vzorníku také třeba se snažit o rodičovské a jatečné vlastnosti alespoň u plemen, která k tomu byla původně určena. A není potom důvodu ke křížení. Není nutné hledat křížence na holoubata i když je to každého věc.
Juraj Kafka
ferencjo
XXX.XXX.5.221
Pekná prezentácia p.Kafka,
pri spätnom pohľade na fotky tých krížencov ľutujem že som ich počas rastu nevážil,ako aj ich rodičov ,možno by sme dospeli k novým, zaujímavým poznatkom v oblasti hmotnosti a rastu mladých holubov jednotlivých krížencov , azda raz dospejeme aj k tomu ..
na fote biely benešák (údajne vznikol párením kinga s pošťákom,výborný kŕmič a poliar)