Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.3.2012 22:06
cerny.kamil

XXX.XXX.51.34

V minulosti se zde již několikrát objevily genetické kvízy i další rozbory holubích barev: Chtěl bych také poprosit o určení barvy (viz foto), případně z jakých "čistých" barev může pocházet.
Jde o holubici moravského bělohlávka pořízenou na burze, má slušnou volatost, postavově snad taky není k zahození.

9.3.2012 22:14
cerny.kamil

XXX.XXX.51.34

Tady nejblíže ke "kameře". :-)
Hodně tmavý ocas, záda.

9.3.2012 22:19
cerny.kamil

XXX.XXX.51.34

Na bělohlávka možná až moc vzpřímený postoj... :-| Ale to se na holoubatech snad vystříbří.
Předem děkuji za reakce!

9.3.2012 22:22
cerny.kamil

XXX.XXX.51.34

Jo ještě jsem zapomněl: Možná leccos napoví bledé obočnice, nevím, možná napoví... smajlík

10.3.2012 16:01
mysak

XXX.XXX.46.80

cerny.kamil napsal(a):
V minulosti se zde již několikrát objevily genetické kvízy i další rozbory holubích barev: Chtěl bych také poprosit o určení barvy (viz foto), případně z jakých "čistých" barev může pocházet.
Jde o holubici moravského bělohlávka pořízenou na burze, má slušnou volatost, postavově snad taky není k zahození.

recesívně červená ee.
S tím samcem budou holoubata v kvalitnější barvě.

10.3.2012 22:08
bosest

XXX.XXX.152.12

Já myslím, že ta zamodralost u holubice je způsobena základní barvou plavou modrou, místo plnobarevné
černé. Samec má základní barvu plnobarevnou černou. Mladí v generaci F1 by měli mít základní barvu
heterozygotně plnobarevnou černou a měli by mít tedy recesivně červenou barvu velmi podobnou
samcovi. Pokud se tito mladí připáří na partnery s homozygotně černou základní barvou, budou mít mladí
v generaci F2 z poloviny kvalitní recesivně červenou barvu a z poloviny bude kvalita barvy jako
v generaci F1. B. Šesták.

11.3.2012 10:55
cerny.kamil

XXX.XXX.51.34

Moc Vám oběma děkuji za reakce!
Jen jsem trošku neporozuměl panu Šestákovi s tou barvou samce "základní plnobarevnou ČERNOU"... smajlík
A vlastně jsem ani nevěděl, že existuje modrá plavá...smajlík
Omlouvám se za neznalost, jsem kovaný laik!

Také je pravdou, že té modré jako základní barvě holubice nasvědčují právě i ty bledé obočnice (alespoň myslím, že to s tím může souviset).
Ve vzorníku je k očím uvedeno: "Červení, černí a žlutí mají obočnice červené, ostatní světlé až šedé."

Ještě bych se chtěl zeptat: Jaké můžu v odchovech očekávat právě obočnice? - Jak (ne)dominantní jsou červené vůči bledým nebo naopak?

11.3.2012 11:05
mysak

XXX.XXX.46.80

cerny.kamil napsal(a):
Moc Vám oběma děkuji za reakce!
Jen jsem trošku neporozuměl panu Šestákovi s tou barvou samce "základní plnobarevnou ČERNOU"... smajlík
A vlastně jsem ani nevěděl, že existuje modrá plavá...smajlík
Omlouvám se za neznalost, jsem kovaný laik!

Také je pravdou, že té modré jako základní barvě holubice nasvědčují právě i ty bledé obočnice (alespoň myslím, že to s tím může souviset).
Ve vzorníku je k očím uvedeno: "Červení, černí a žlutí mají obočnice červené, ostatní světlé až šedé."

Ještě bych se chtěl zeptat: Jaké můžu v odchovech očekávat právě obočnice? - Jak (ne)dominantní jsou červené vůči bledým nebo naopak?

Pan Šesták to myslel a napsal dobře, s tím že ta kvalitnější a rovnoměrnější červeň u toho samce (já jsem s tím samcem přišel, možná jsou ti Vaši jiného pohlaví, ale předpokládál jsem podle mohutnosti, že jste to už dal prostě do páru. Tak že ta rovnoměrnější červeň u těch Vašich holubů je kabátem na černé košili, kdežto ta holubice má košili modrou = černě plavou. Má např. vidět pruh na ocase. Prostě ta její červená je méně dokonalá, méně kryje původnější barvu - barvu základní modrou = černě plavou. Takže spojením s tím červeným samcem dostanete minimálně polovinu holoubat kvalitněji červených, než je ona.

Pozn:
Černá pigmenatace jakožto jedna ze základních barev má dva projevy a to plavý(skupinovitý)(B+C+s) a plnobarevnný(rozprostřený)(B+C+S)

Přidejte reakci

Přidat smajlík