Zdravím.Po loňské podzimí euforii rozpoutané kolem Chebských strak, jsem čekal, že na jaře to bude pokračovat,ale ono nic.Tak tedy začnu já a doufám že se někdo přidá.I když jsem na podzim začínal pouze se dvěma páry,teť už znich mám čtyři a zdá se že by se mohli celkem zdárně množit.Jsou to velice simpatičtí holoubci a svím dokonalím projevem co se týče temperamentu a jedinečnýmy letovými schopnostmi,si u mne získali stálé angažmá.Určitě by bylo třeba,aby během letošního roku došlo k setkání pokud možno všech chovatelů Chebských strak, kvůli sjednocení typu a dalšímu postupu při usilování o začlenění do vzorniku Českých plemen.To jenom pár námětů do dyskuse a ještě pár fotek. K.Řetovský
Velice pěkní holubi. Hlavně se mi líbí ten mladý šedohnědý. CHápu, že ustálení bílé kresby
je velmi zdlouhavé. Pokud má plemeno ve svém názvu straka, mělo by mít taky kresbu straka.
Tuto kresbu žádný vyobrazený holub nemá. Ing. Havlín ve své knize domácí chov zvířat zobrazil
tři variety kresby straka.
1. Na bílém zbarvení je barevná hlava, krk, vole, horní hruď, ocas.
2. Stejná kresba, ale barevný je taky hřbet.
3. Na barevném zbarvení jsou bílá jen křídla, ne celé štíty. Je uveden příklad, slezská straka.
Myslím si, že vývoj kresby by měl směřovat k těmto třem cílům. B. Šesták.
bosest
napsal(a):
Velice pěkní holubi. Hlavně se mi líbí ten mladý šedohnědý. CHápu, že ustálení bílé kresby
je velmi zdlouhavé. Pokud má plemeno ve svém názvu straka, mělo by mít taky kresbu straka.
Tuto kresbu žádný vyobrazený holub nemá. Ing. Havlín ve své knize domácí chov zvířat zobrazil
tři variety kresby straka.
1. Na bílém zbarvení je barevná hlava, krk, vole, horní hruď, ocas.
2. Stejná kresba, ale barevný je taky hřbet.
3. Na barevném zbarvení jsou bílá jen křídla, ne celé štíty. Je uveden příklad, slezská straka.
Myslím si, že vývoj kresby by měl směřovat k těmto třem cílům. B. Šesták.
Dobrý den, děkuji za prezentaci CHS a přeji hodně štěstí v chovu. Název straka je zavádějící, ale už se asi uchytil. Plemeno je v tzv. anglické kresbě, navíc doprovázené interakcí s pencil faktorem, což je naprosto unikátní, objevuje se i typický "rezavý" dojezd pencil. Nemůžeme požadovat, aby plemeno bylo šlechtěno do stračí kresby, ale můžeme holuba nazvat třeba chebský stavák...... Plemeno má mezi funkcionáři řadu odpůrců, ale já mu fandím. Letové znaky staváků jsou tím, pro které byli holubáři tolik milováni již dávno v minulosti.
5555
napsal(a):
Dobrý den, děkuji za prezentaci CHS a přeji hodně štěstí v chovu. Název straka je zavádějící, ale už se asi uchytil. Plemeno je v tzv. anglické kresbě, navíc doprovázené interakcí s pencil faktorem, což je naprosto unikátní, objevuje se i typický "rezavý" dojezd pencil. Nemůžeme požadovat, aby plemeno bylo šlechtěno do stračí kresby, ale můžeme holuba nazvat třeba chebský stavák...... Plemeno má mezi funkcionáři řadu odpůrců, ale já mu fandím. Letové znaky staváků jsou tím, pro které byli holubáři tolik milováni již dávno v minulosti.
Sám nechápu proč se někteří funkcionáři chovají k tomuto plemeni tak macešsky.Možná i proto že se nechtějí smířit zrovna s tímto názvem ale na názvu přeci vůbec nezáleží.Pravda je ale i to že se nejedná o žádné neznámé plemeno ale dle mého názoru o odnož původního staváka, který se od něho oddělil právě díky své specifické kresbě.Na neochotě o jeho uznání se možná také podepsalo i to, že nikdy dříve nebyl ustálen jeho celorepublikoví název a jeho místní názvy byly dost rozdílné.Musím přiznat že mně osobně se nejvíc zalíbil ten šumavský, ato podkovář.Ale nechme to být,hlavně že tu je.K.Ř.
Dobrý den p.Řetovský.Jsem moc rád že se tady snažíte o rozhýbání diskuse na téma chebská straka.Máte pravdu v tom že funkcionáři pravděpodobně nemají zájem o zachování původních plemen.Jinými slovy je jim toto plemeno které překypuje svým temperamentem a velmi dobrými letovými vlastnostmi asi moc nehodí zanést do vzorníku.Jestli je v tom pouze handrkování o názvu plemene tak je to ubohé.Já osobně toto vůbec neřeším.Jen je mi líto že se pro takové holuby nedělá něco navíc.Určitě by si to zasloužily!Navíc by to pomohlo hlavně tomu plemeni.A to by mělo být vždy na prvním místě.Já zastávám názor že by se zanešením chebáčka do ev.vzorníku zvedl zájem o jeho chov.Vy určitě víte o čem mluvím.Kdo je má tak musí obdivovat né jen jejich letové vlastnosti.Prosím vás pošlete mi na vás kontakt.Pokud vám to nebude vadit email + mobil.Na něco bych se vás rád zeptal.Děkuji a s pozdravem Potůček.
Rád sledujem snímky a diskusie okolo chebských strak. Zvlášť, keď od detstva, mnoho rokov chovám holuby s tzv. anglickou kresbou. Nemajte mi za zlé , ale keď som videl tento obrázok a kombináciu chovného páru holub farebný s ang. kresbou a biely partner, predpokladam recesívny , tak mám na to svoj názor. Predpokladám, že chebské straky budú len farebné a s angl. kresbou. Biele asi nie, to by neboli straky. Pokiaľ chcete vyšľachtiť pekné holuby skúste dávať do párov hlavne holuby v základných pigmentáciach, čierna-modrá, popolavo červená a dosť vzácna hnedá, nie biele recesívne a asi ani nie červené a žlté recesívne. Veľmi ľahká cesta je mať na holubníku napr. modré, červenoplavé, hnedoplavé pásavé a ešte k tomu ich rozriedené pigmentácie ( "striebrité" , žltoplavé, khaki plavé). Samozrejme aj plnofarebné čierne, možno aj hnedé. Pokiaľ budete kombinovať všetky spomenuté rázy, budete držať a vylepšovať aj kresbu. Širšou medzirázovou plemenitbou skôr ustálite plemenný typ. Farebné holuby do bielych recesívnych to áno, ale naopak asi nie. Tento rok aj ja som použil u malých angličanov žltú dom. holubicu na bieleho rec. holuba, ale s cieľom vylepšiť biele a nie naopak. Prajem veľa zdaru v šľachtení.
Peter