huller
napsal(a):
Ahoj nedávno jsem dostal hrdličky jelikož chovam exotické ptactvo tak snimi nemam skušenosti tak prosím o pár rad.
A navíc mi tedkon nasedli. 1. kolik snášejí vajíček přibližně? 2. Jak dlouho trvá inkubace?3 po kolika dnech od vylétnutí z hnízda je mužu odstavit ?
1) 2
2) 14 -16 dní
3) rodiče je po vylétnutí dokrmují,( hlavně samec) tak cca týden. netřeba oddělovat...
voliera (čím větší tím lepší) alespoň 1,5 d x 1v x1š v m.
jinak např dle http://www.chovmartinherink.estranky.cz/clanky/mekkozobi/hrdlicka-chechtava.html
Potrava: Hrdlička je tipický zrnožravec, požírá i drobné plody a občas bezobratlé. Hrdličky krmím stejnou směsí jako bažanty tj. pšenice, řepka, proso, nahý oves. Pelušku a hrách vezmou jen zřídka, zkoušel jsem i jarní a ozimmí ale bez většího úspěchu. Před zimou podávám menší množství kukuřice a slunečnice ale myslím že by to ani nebylo potřeba, hrdličky jsou ptáci velmi odolní a houževnatí. Z bobulovin berou hrdličky s oblibou především bezinky, bez jim začínám dávat už nezralý, nejraději maj samozřejmě zralý (ačkoli jsem čet že ptáci nemaj chuť), bez sušim i na zimu ale je třeba ho sušit ještě nedozrálý jinak opadá, v menšim množství mi hrdličky berou jeřabiny, hloh a rybýzy. Z planě rostoucích bylin mají v oblibě zralá semena lebedy. Občas udělám hrdličkám tzv. holubí buchtu, která do několika dní zmizí. Recept: Červená hlína, pžiměřené množství soli, vaječné skořápky, různé druhy grytu, kmín, proso a řepka. Tuto směs zamíchám, usuším a podávám hrdličkám a holubům, občas si z toho zobnou i holoubci diamantoví.
jen nebejt línej a něco si sám najít