Sólo pro chebskou straku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.10.2012 14:44
breckaf

XXX.XXX.204.243

mám dotaz na chovatele Chebských strak, zda se dá použít tento odpad z Českých staváků do CHebských strak. Rodiče 1.0 Modrý sedlatý a 0.1 Červený plamínek. Děkuji.

3.10.2012 17:25
stavak

XXX.XXX.196.69

breckaf napsal(a):
mám dotaz na chovatele Chebských strak, zda se dá použít tento odpad z Českých staváků do CHebských strak. Rodiče 1.0 Modrý sedlatý a 0.1 Červený plamínek. Děkuji.

Ta alchymie je potřeba,hlavně když je to mezi staváky a ne nestaváky! Jenom bych rád věděl ,proč "CHEBSKÁ STRAKA",že ji vyšlechtili v CHEBU? A kdo první??.....smajlík

5.10.2012 00:41
poty76

XXX.XXX.145.250

Vážení přátelé.
Nechtěl jsem reagovat protože už jem docela znechucenej tím jak si plno staváčkářů těchto holubů neváží..!Jak vidíte,schválně se trefuji do svých řad.Píši svých z toho důvodu že jsem také staváčkář.Neříkám že zrovna vy patříte mezi oponenty těchto už asi i vzácných holubů.Píši to spíše všeobecně.Takže samozřejmně že vás oba dva znám z vašich stránek,znám vaši tvorbu ve staváčkařině atd.Letos jsem navštívil Vysočinu v srpnu a osobně se byl podívat na jeden velmi slušný chov červených bělokosů.Myslím že vy víte p.Žoudlík o který chov jde.Byl jste tam nějakou chvíli předemnou.U vás p.Břečka nějak postrádám ty vaše červené sedlaté,dlouho jsem na vašich stránkách nebyl a předpokládám že už děláte modré sedlaté kteří na vašich fotografiích vypadají velmi slušně.Já osobně sám za sebe můžu říct že bych červené sedlaté za modré sedlaté nikdy nevyměnil.Udělat červeného sedlatého a nebo modrého sedlatého je jako jed vlakem bez lokomotivy.!!!Promě srdcovka.Mám rád složitější věci.Tím ale nic nemyslím.Jen můj pohled a v tom nejlepším smýšlení.Holuby děláte moc hezké ať už jsou jak koliv barevné. Mimochodem vy p.Žoudlík máte velmi slušné černé sedlaté.Já se jmenuji Potůček.To jen tak abych vás nějak neurazil že vás tady jmenuji jmény.A sám se nepředstavím.A teď k těm fotkám p.Břečka.Ty výletky z fota č.1 a č.2 (ano totožné-jedno hnízdo) bych nikdy do strak nedal.!To neznamená že když těmto holubům říkáme ch.straka že do toho budeme dávat vše co nemá kresbu a připomíná nám to jak-koliv straku.U fotek č.3 a č.4 opět jeden a ten samý výletek.Tento výletek je malinko podobný,má bílé štíty,probarvená křídla na které by se časem dala dostat rozeta.Hlava je bílá zatím co u strak barevná.To ale není vadou.Já bych u takového holuba stejně nepřemíšlel o zařazení do plemenitby.O č.5 jen krátce.I takovéto straky jsem měl možnost zhlédnout a dokonce jsem loni i pár kusů přivezl.Bavím se jen o předku holuba.Né o jejich probarvenosti.To bych tady nekrmil!Vysvětlím o co jde?My bychom u těchto holubů rádi udržely anglickou kresbu.To znamená že bychom chtěli aby straky měli ten kýžený půlměsíc a né propojenou náprsenku přez tabuli jako nepovedený stavák.Viz.tento snímek.Jinak pro vás p.Žoudlík.Název cheb.straka je příliš zavádějící.O tom jsem psal už na svých stránkách.Tímto vám je ale nedoporučuji!Proto to nepíši..!!V již poválečné době se tito holubi chovali ponejvíce zde na západě čech.Ať už v sudetách - pohraničí ale také zde na Žatecku.Což lze prokázat.Lidé nebo chovatelé a né jen naši ale i německy mluvící mluvili o těchto holubech jako o Českém tleskači.Dokonce i z pamětí p.Formánka což je největší průkopník tohoto plemene vyplívá že tento název je jediným který pokud se podaří tyto holuby do vzorníku zařadit by měl vejít v platnost.Je nás tady jen pár v této republice kteří o sobě víme,máme plány,různé vize které bychom chtěli naplnit ale prvním krokem je uznání standardu ve vzorníku.Od toho se vše bude odvíjet.Toto je základní stavební kámen.Je pravdou že straky nemají barvu jako staváci a ani ten lesk o kterém všichni staváčkáři s takovou chloubou mluví.Věřte že vím o čem píši protože já jsem hodně tvrdej na svoje holuby pokud mám odchovy,né jako letos.Ale straky jsou jiná kategorie.Tady jsem si od začátku vědom co od nich můžu požadovat a očekávat a věřte mi že kombinace jaké z těchto holubů padají jsou kolikrát až k nepochopení pro toho kdo tomu neholduje.Takže vám přeji ať se vám daří a hodně ůspěchů s vašimi hezkými staváky.S pozdravem Potůček.

5.10.2012 00:54
poty76

XXX.XXX.145.250

Ještě jednu věc.To proč se tento holub jmenuje chebská straka vám asi neosvětlím ale věřte mi že s Chebem to nemá absolutně nic společného.!!!!!Za tím si stojím.Jak jsem psal celé roky se tomu říkalo český tleskač a na Žatecku malinko jinak.Bohužel teď si to nevybavuji!Omlouvám se ale slyšel jsem ten název asi dvakrát a teď nechci říct nějakou blbost.Vím od pana Formánka kdo že to tady začal mluvit o tomto holubovi jako o chebské strace ale věřte mi že to tady ventilovat nebudu!Nikdy nemluvím ve špatném o třetí osobě když u toho ten člověk není.Mám rád vše na přímo z očí do očí.S tím problém nemám ale takto né.Navíc je to nepodstatné.Je jen s podivem že 1-2 se o tom takto začali vyjadřovat a hned se to v republice chytlo.Tak a teď už budu opravdu končit.Budu se těšit že se někde setkáme osobně.Možná Kolín už letos.Přeji vám objema jen to nej,nej,nej.......:-))

5.10.2012 10:02
stavak

XXX.XXX.196.69

poty76 napsal(a):
Ještě jednu věc.To proč se tento holub jmenuje chebská straka vám asi neosvětlím ale věřte mi že s Chebem to nemá absolutně nic společného.!!!!!Za tím si stojím.Jak jsem psal celé roky se tomu říkalo český tleskač a na Žatecku malinko jinak.Bohužel teď si to nevybavuji!Omlouvám se ale slyšel jsem ten název asi dvakrát a teď nechci říct nějakou blbost.Vím od pana Formánka kdo že to tady začal mluvit o tomto holubovi jako o chebské strace ale věřte mi že to tady ventilovat nebudu!Nikdy nemluvím ve špatném o třetí osobě když u toho ten člověk není.Mám rád vše na přímo z očí do očí.S tím problém nemám ale takto né.Navíc je to nepodstatné.Je jen s podivem že 1-2 se o tom takto začali vyjadřovat a hned se to v republice chytlo.Tak a teď už budu opravdu končit.Budu se těšit že se někde setkáme osobně.Možná Kolín už letos.Přeji vám objema jen to nej,nej,nej.......:-))

Dobrý den

Pane Potůček včera jsem navštívil vaše stránky a máte tam pěkné povídání o Chebské Strace! Určitě je to stavák jak má bít,jenom má jinou kresbu (zatím) neuznanou,ale já si myslím že se to brzy změní.Usilují o to zapálení chovatelé Českého Staváka,kteří si myslím že uspějí! Hlavně je důležité že to jsou Čeští Staváci a ne jiná plemena holubů.Myslím tím křížence.Také o vás už nějakou chvíly vím.Proč ne Chebská Straka,když je také dost kreseb novošlechtění.A to Chebská Straka je tady už dosti dlouho,jenom ji chtělo vytáhnout z podvědomí!Dobře děláte,že jste se na to dali.Není to jenom o lesku,ale o stavění kterého jsem zastánce.Je pravdou že když ten stavák je celkově pěkný (lesk,figura+stavění)tak to je skoro zázrak,ale nemůžeme hned chtít všechno.Chce to čas a zapálené holubáře.Přeji vám všem at se daří a STAVÁCI POŘÁDNĚ LÍTAJ:-) Igor Žoudlík

5.10.2012 13:21
igor

XXX.XXX.98.10

Chebská straka... název tohoto holuba vznikl špatným překladem z místní němčiny. Egerländer scheck je spíše možno přeložit jako "straku z Poohří" (Cheb je Eger, ale Egerland je celé Poohří, nejenom Chebsko).

Stejný holub se vyskytoval od Chebska víceméně souvisle po celém toku Ohře až po jeho soutok s Labem. Mimo zachraňované "chebské straky" je známý totožný ráz z Žatecka - tzv. "Original Satz Steller" - "původní žatecký stavák". A na Žatecku se výskyt tohoto holuba dotýká, respektive překrývá s výskytem "polabského kolčaváka" - kdo chce, ať si ve starých publikacích najde popis totožného plemene staváků s anglickou (měsíčkovou) kresbou, také ale v kombinacích s bělopruhostí a bělohrotostí, někdy i jako bělohlávek... - a vím, že je starý p. Fišer kdysi míval i s šošolkou (jak to pojmenovával on - specializoval se na červené, žluté a "pálené" - snad to byla bronzová? - nevím, je to už skoro 40 let). Na druhou stranu od Chebska směrem k Tachovsku a snad až k Šumavě se chovalo stejné plemeno - ale zase pod jiným názvem, tady to byl "český tleskač" (původní německý název si nepamatuju, omlouvám se - to bude muset doplnit někdo jiný).

Původní rozšíření tohoto plemene (možná jen krajově oblíbeného kresebného rázu českého staváka) se tak táhlo od středočeského Polabí přes Žatecko, celé Poohří, celé západní pohraničí na západ až po Chebsko (myslím Chebsko v původním rozsahu - patří sem i část současného Německa - např. Marktredwitz-kdysi Trhové Ředvice atp.), a odtud na jih směrem k Šumavě.

Jestli se skutečně jedná o plemeno, anebo pouze o českého staváka, který na západních hranicích svého rozšíření doznal obliby u místních chovatelů ve variantě, která se jinde nechovala - to musím nechat na jiných, povolanějších. Zajímal by mne třeba názor p. Kafky, jehož příspěvky tady skutečně hltám.

Igor Adamovič

5.10.2012 19:13
stavak

XXX.XXX.196.69

igor napsal(a):
Chebská straka... název tohoto holuba vznikl špatným překladem z místní němčiny. Egerländer scheck je spíše možno přeložit jako "straku z Poohří" (Cheb je Eger, ale Egerland je celé Poohří, nejenom Chebsko).

Stejný holub se vyskytoval od Chebska víceméně souvisle po celém toku Ohře až po jeho soutok s Labem. Mimo zachraňované "chebské straky" je známý totožný ráz z Žatecka - tzv. "Original Satz Steller" - "původní žatecký stavák". A na Žatecku se výskyt tohoto holuba dotýká, respektive překrývá s výskytem "polabského kolčaváka" - kdo chce, ať si ve starých publikacích najde popis totožného plemene staváků s anglickou (měsíčkovou) kresbou, také ale v kombinacích s bělopruhostí a bělohrotostí, někdy i jako bělohlávek... - a vím, že je starý p. Fišer kdysi míval i s šošolkou (jak to pojmenovával on - specializoval se na červené, žluté a "pálené" - snad to byla bronzová? - nevím, je to už skoro 40 let). Na druhou stranu od Chebska směrem k Tachovsku a snad až k Šumavě se chovalo stejné plemeno - ale zase pod jiným názvem, tady to byl "český tleskač" (původní německý název si nepamatuju, omlouvám se - to bude muset doplnit někdo jiný).

Původní rozšíření tohoto plemene (možná jen krajově oblíbeného kresebného rázu českého staváka) se tak táhlo od středočeského Polabí přes Žatecko, celé Poohří, celé západní pohraničí na západ až po Chebsko (myslím Chebsko v původním rozsahu - patří sem i část současného Německa - např. Marktredwitz-kdysi Trhové Ředvice atp.), a odtud na jih směrem k Šumavě.

Jestli se skutečně jedná o plemeno, anebo pouze o českého staváka, který na západních hranicích svého rozšíření doznal obliby u místních chovatelů ve variantě, která se jinde nechovala - to musím nechat na jiných, povolanějších. Zajímal by mne třeba názor p. Kafky, jehož příspěvky tady skutečně hltám.

Igor Adamovič

Máte pravdu,že je tam dost velká podoba "Polabského Kolčaváka"ve staré publikaci,kteří měli anglickou kresbu.Ale to je jedno jaký bude jeho dnešní název,hlavně když se zachrání a prošlechtí!!!!

Chovu zdar všem milovníkům holubů Igor Žoudlík:-)

5.10.2012 20:05
pekol

XXX.XXX.7.38

Keď je tu reč o anglickej kresbe, tak tu niečo dám.
Mladá holubička kríženec , podľa mňa dvoch príbuzných plemien Otec hnedoplavý - skôr khakiplavý norvičský hrvoliak a matka modrá pásavá - anglický hrvoliak. Má peknú anglickú kresbu. Peter
b - C+C+ d -

5.10.2012 20:13
pekol

XXX.XXX.7.38

A ešte ďalší kríženec, mladý samček - rovnaký otec norvič a matka čierna angličanka
výsledok B+b C+ ? D+d S+ s, takže bude štiepiteľný na hnedú, rozriedenosť a plavosť
Fúka ako blázon.

5.10.2012 20:21
mysak

XXX.XXX.54.5

pekol napsal(a):
Keď je tu reč o anglickej kresbe, tak tu niečo dám.
Mladá holubička kríženec , podľa mňa dvoch príbuzných plemien Otec hnedoplavý - skôr khakiplavý norvičský hrvoliak a matka modrá pásavá - anglický hrvoliak. Má peknú anglickú kresbu. Peter
b - C+C+ d -

tedy pan Kolenič, jestli je tohle vaše práce, tak bravo bravissimo!!!!!:-)

5.10.2012 20:44
pekol

XXX.XXX.7.38

mysak napsal(a):
tedy pan Kolenič, jestli je tohle vaše práce, tak bravo bravissimo!!!!!:-)

Tak to je presne to, čo som v zime plánoval.
Na čierneho kríženca na budúci rok pôjde čierna silne papučatá angličanka. Pokiaľ to pôjde hladko, tak bude aj hnedé potomstvo. Ale vyrobiť hnedého angličana veľkého a vysokého to bude trvať pár rokov:-(, ale mám ešte iný plán ku hnedým. Možno budú dve línie a za 2 - 3 roky sa zídu. A ešte nahovoril som jedného priateľa na výrobu hnedých holubov iného plemena. To bude góól, keď to výjde. :-) Už teraz sa na to teším.
Peter

5.10.2012 22:32
poty76

XXX.XXX.145.250

Zdravím vás pane Adamovič.
Psal jsem sem zhruba před 5 hodinami ale bohužel při vložení se mi příspěvek neuložil.Škoda protože jsem psal že jsem zvědavej na reakci př.Kafky kterého příspěvky na i-fauně hltám stejně jako vy a zároveň jsem v tom příspěvku uváděl že čekám na reakci př.Petra Koleniče ze SR.Ten jak koukám už reagoval a dal nám sem hezké fotky rozpracovaných angličanů.Sice se zde bavíme o chebské strace ale také o anglické kresbě tak proč né?Jinak p.Kolenič ještě vám dlužím odpověď.Omlouvám se ale už 5-6 týdnů nestíhám.Teď k článku který jste sem dnes dal.

Přečetl jsem si váš názor několikrát tam a zpátky a jsem rád že jste nám to zase o původu chebské straky osvětlil.I když jsem si téměř jistý že 80% je z knihy Český stavák a jeho příbuzní od př.Tomáše Sousedíka.Je to v této publikaci na str. 170 - 172.Na řazení v knize jsem se samozřejmně mrknul,jinak jsem si byl tím textem jist.Tuto část docela dobře znám.Prosím vás není to nic proti ničemu.Jen můj názor,možná se pletu ale ta shoda s textem z této knihy je velká.Tato kniha pojednává i o vámi zmíněném Polabském kolčavákovi.Tito holubi si moc podobní nejsou.Škoda že už jsou (pravděpodobně)naprosto vyhinulý.Ale není mi lhostejný osud strak a proto je chci dělat né na 100 ale na 200%.Víte já se až tak neřídím tím co jako kdokoliv řekne.Musí to mít hlavu i patu.Tu mozaiku se snažím lepit sám za pomoci p.Formánka,V.Holečka.,K.Řetovského.,J.Zemana.Věřím že budeme dobrá parta.Nejvíc čerpám a učím se od p.Formánka.Je to žijící holubářská legenda.Posuďte sám.Letos mu bylo krásných 78 let a chovem chebské straky se zabývá v kuse 70 let.A chceme mi říct že někdo o tom ví víc nežli p.Formánek.Myslím že jeho paměti nepřebije absolutně nic.!!!Já mu dal slib že budu pokračovat v jeho snažení,odkazu který tady zanechá pro další chovatele.Sice se známe pouhých 13 měsíců ale jsme si velmi blízcí.Byl jsem u něj pouze 5 krát ale ty návštěvy jsou oboustraně velmi procítěné a nejhorší je vždy to loučení.Nemůžeme se od sebe odtrhnout a navíc společně strávený čas nám rychle utíká.Myslím si že on jako pamětník za těch 70 let musel zažít vše,veškerý vývoj plemene.Jakékoliv změny a navíc měl spousty kamarádů mezi které mimochodem patřil i publikací zmíněný R.Damm.Pan Formánek při mé poslední návštěvě litoval toho že mu není o 30 let méně.Říkal jak by do toho šel a straky pozvedl na vyšší úroveň.Prostě že by to tady rozjel.Naskýtá se otázka proč to neudělal dříve ale to vám já nepovím.Asi jsem mu dal ten impulz.Promě je úžasné že věří v mé schopnosti a říká že vemě vidí budoucnost tohoto plemene.Já říkám že ji vidím hlavně v celku chovatelů chebských strak.Momentálně je nás tady 5 ale věřím že brzy se nám povede naše řady rozšířit.Momentálně se všichni blížíme počtu 8-10 párů ale já osobně bych se velmi rád dostal do horizontu 3 let na 20- 30 párů.Jsou to velmi temperamentní holubi s výbornými letovými vlastnostmi.A hlavně staví,neříkám že při každém proletu ale v 80% ano.Těch 20% jsou výletky.Ti to dávají už kolem 4 měsíce věku.Na přehlídce výletků severočeské pobočky Čs jsem se dozvěděl že už před 30 lety chtěl založit klub chebské straky dnes již nežijící M.Černý.Tohoto chovatele jsem měl možnost poznat osobně někdy v mých 21 letech a myslím že to nebyl jen výborný člověk ale také výborný chovatel holubů Čs,chebáky jsem u něj už neviděl tím jsem si naprosto jist!!!Mílovi se to tenkrát nepodařilo ale já bych to velmi rád dokázal jen co se nám rozšíří naše chovatelská základna.Pevně věřím že nás je víc.Pokud ano tak mě prosím kontaktujte.Já věřím že už stratíte ten ostych a společnými silami to tady dotáhneme.Jinak děkuji všem co se o tyto holubi zajímají a svým zvíšeným zájmen prakticky chebskou straku propagují ať už vědomky či nevědomky.I tyto věci nám pomáhají.Všem vám přeji jen samou radost se svými miláčky a úspěchy na výstavách pokud jste soutěživý tipy.S pozdravem B.Potůček smajlík

7.10.2012 13:05
igor

XXX.XXX.96.207

Prohlédl jsem si se zájmem Vaše "potůčovské" stránky, a moc se mi líbí. Knihu př. Sousedíka o českém stavákovi a jeho příbuzných jsem nečetl, v tom vás zklamu... A asi bych měl něco osvětlit - já nejsem ani holubář, holuby jsem nechoval, až teď mám v plánu si přivézt pár kousků - mám slíbené moravské bělohlávky a francké bubláky. Uvažoval jsem i o těch strakách - ale radši začnu pomalu... Jinak - od dětství mám doma nějakého psa (i víc), měl jsem drůbež, králíky, kozy mám už skoro 20 let. Mým koníčkem, nebo spíš pořádným koněm je historie - a v souvislosti s místní historií zavadím dost často o nějakou zmínku o zvířatech. Tak si to nějak zapamatuju, poznamenám, a při čtení této diskuse mi to nějak nedalo, a zapojil jsem se.

Chebská straka se skutečně nejmenuje chebská straka, ale spíš "straka z Poohří" a stejný typ holuba se vyskytoval v západním pohraničí od Tachovska, přes Chebsko (včetně celé jeho dnes německé části), celé Poohří až po Polabí. Když to budu posuzovat podle holubů, které drželi v Horní Blatné staří pánové v dobách mého dětství - zejména pan Fišer, tak to byl stavák (nepříliš volatý) ve všech barvách, nejvíc jich asi bylo červených, žlutých a "pálených" (modří a černí nebyli tak častí) s anglickou kresbou (ale pozor - on ten měsíc nebyl často měsíc ale taková jakoby kapka padající vzhůru), mohl být bělopruhý, bělohrotý, bělohlávek a někteří holubi měli i "šošolku" - těch si pan Fišer považoval nejvíc, říkal že takové držel jeho dědeček).

A jinak, př. Potůčku - když jste z toho Mašťova, víte jak vypadalo zemědělství před nějakými sto lety na Kadaňsku? Víte co bylo typické, co se nejvíc pěstovalo a chovalo? Bylo to takové "líné" zemědělství, dnes bysme řekli plně ekologické. Každý statkář měl rybníček (nebo rybníčky) na kterých držel husy, a v nich pochopitelně ryby. Okolo rybníků a po všech mezích byly vysázeny ovocné stromy - hlavně hrušky (ty tu byly naprosto typické) ale i jabka a švestky. A dvůr byl plný holubů.

Hrušky se sušily - ke každému statku patřila malá kamenná stavba s pecí, kde se celý podzim sušily křížaly. Ty se prodávaly na trzích v městech - po celou zimu. Na podzim se "sklízely" i husy a ryby - a právě husy a sušené ovoce tvořily hlavní zdroj příjmů. Ryby a holubi se jídávali doma - byl to téměř jediný zdroj masa v jídelníčku.

Od pana Fišera si pamatuju "taubentopf" - dám sem recept - uvařte si kroupy a brambory. Ze čtyř starých holubů uvařte polévku, když se maso trhá od kosti, vylovte z polívky. a smíchjte v kastrólu s bramborama a kroupama a pošťouchejte do směsi. Po polívce s kroupama naberte na talíř taubentopf a přelijte cibulkou smaženou na troše slaniny.

Dobrou chuť přeje Adamovič

Přidejte reakci

Přidat smajlík