Dobrý den,před nedávnem jsme pořídili několik párů gigant homerů,nejdříve upozorním,že s chovem holubů teprve začínáme.Holubi jsme dali do volier po dvou párech,po dvou dnech ,co jsme je přivezli se jeden pár začal chovat tak,že i začátečník pochopí,že asi chtějí hnízdit.Ihned jsme jim zhotovili budníky,do kterých si ihned již zmíněný pár začal tahat větvičky,které jsem jim do voliery dal k dispozici.Byli to suché slabé větvičky vrby,břízy atd plus seno a sláma.Během necelého týdne postavili hnízdo a holubice včera snesla vejce,počítám ,že dnes nebo zítra přibyde ještě druhé,ale není mi jasné,jestli jsou schopni v tomto počasí holoubata vysedět a úspěšně odchovat????,máte někdo zkušenosti s odchovem a hnízdění holubů v tomto období???Holubi máme v prostředí,kde je přibližně stejná teplota jako venku,možná o 3 stupně vyšší...Moc děkuji za reakce,s pozdravem a chovu zdar Jony.
Asi před patnácti lety,kdy jsem s chovem gigantů začínal se mi stalo něco podobného.Měl jsem dva bílé výletky, tzv. holandského typu. Byli delší,ale mohutní s pěknou hlavou a utaženým peřím.Byl to pár,ale bratr se sestrou.Na podzim se zpárovali a do Vánoc úspěšně vyvedli dvoje holoubata.Od té doby se mi něco podobného nestalo.Giganti nejsou v odchovu mláďat žádní přeborníci,ba naopak.A.B.
Ja chovám aj "preborníkov" v odchove, Košoa, tieto bez problémov odchovávajú aj v zime. Ale, nesmie byť tvrdá zima. Viac dní za sebou s nízkymi teplotami napr. -12 stupňov môže poškodiť mláďatá - prechladnú. Chovám ich v celoročne otvorených holubníkoch zo zastrešenými voliérami. Po dobrých aj zlých skúsenostiach následujúci víkend rozdeľujem holubov podľa pohlavia. Nech si cez zimu oddýchnu. Takže odporúčam Vám holuby rozdeliť . Peter
Zdravím.Každý máme na odchov svůj názor.Já nechávám vše přírodě,holuby nerozděluji a do poloviny prosince mám vždy vše v párech.Do své evidence si zapisuji i teplotu venku,holubník po celou zimu ,/ okno1x1metr / stále otevřené.Dám příklad:Od 4.11.2011do 28.12.2012 odchováno 9 holoubat.Maximální nejnižší teplota -4.Od 28.1.2012 do 13.2.2012 dalších 10 holoubat.V této době byla nejnižší teplota 11.2.2012 -25.Holoubata naprosto zdravá,silná a vybral jsem z nich nejkvalitnější na letošní speciálku NVH.Upozorňuji,že nezmrzlo ani jediné.Co k tomu dále říci nevím.Jedině,že bych se jich zeptal proč to dělají.Kouťák
Vážený příteli, máte li u svých holubů zajištěny takové podmínky, které jim bez problémů umožňují nasedat a odchovávat mladé, pak nic nebrání tomu aby zdárně odchovali i v zimně. Já je chovám přes 50 roků a za tu dobu jsem je od sebe neodděloval. Za mého mládí totiž nebyli podmínky na to je oddělovat a to i převážně u těch chovatelů, kteří měli holubi kroužkované a byli ve spolcích. K tomu docházelo až v pozdějších letech.U nás na vesnici v té době chovalo holuby na 18 holubářů a to se jednalo o ty s větším počtem holubů. Z toho ani jeden je oddělené neměl.Přednost mělo hlavně v té době sehnat krmení. A tak i já jsem je choval po celá léta společně i v zimních měcících a zdárně od nich odchovával holubata, která svou kvalitou v mnoha případech překonala jarní odchovy. Základní podmínka je, nesmí být vlhko v holubníku. Pak není problém odchovávat i za vysokých mrazů 15°C Toho dociluji velkými otevřenými okny se sítí, aby byla venkovní teplota shodná s tou co je v holubníku. Hnízda jsou podsypaná hoblovačkami a nastlané senem, slámou. Holubatům nevadí chlad z hora, ale od podlahy, to je základ úspěch v zimně a tím i zdárného odchovu holoubat. Při takto vychlazeném holubníku, staří sedí o několik dní déle a holoubata pak bez problému dorůstají. Další podmínkou je prodloužit jim den, jelikož se brzy stmívá. To znamená že jim svítím do 22 hodin a v té době ještě krmím. Staří nakrmí mladé,ti pak vydrží až do rána a nevylízají z hnízd a neustydnou, a ráno je pak v klidu opět nakrmí. Pozor je potřeba dát v období úpňku, kdy hrozí obzvlášť velké mráz, pak okna zatahuji roletou.V součastnosti mi už dvě holubata lítaj venku a dalších několik jsem dnes kroužkoval. Sedět nenechávám jen ty s kterými počítám v zimních měsících na výstavy. Cik Jiří