Michael281

XXX.XXX.113.11
Dobrý den je mi 12 let a chtěl bych začít chovat holuby poradíte mi prosím jak mám zvolit jejich holubník (nikoliv voliéru) a jaký druh holubů by se hodil pro začátečníka. PROSÍM PORAĎTE
ferencjo

XXX.XXX.5.221
poradím ti. do vyhladavač a n atom to fore zadaj slovo holubnik, začiatočnik,alebo si prejdio témy na moderovanom fóre,dosť veľa je tu o tom popísané,prajem šťastný výber plemena :)
Michael281
napsal(a):
Dobrý den je mi 12 let a chtěl bych začít chovat holuby poradíte mi prosím jak mám zvolit jejich holubník (nikoliv voliéru) a jaký druh holubů by se hodil pro začátečníka. PROSÍM PORAĎTE
Ahoj
Holubník by bolo najlepšie keby ti s jeho stavbou niekto pomohol. Záleží aké máš podmienky,či ho chceš mať na záhrade alebo na dvore. Ak na dvore tak niekde v pokojnom kúte a hlavne aby v okolí nebola okrasna zahradka na ktorej by mohli spáchať občasné škody . Čo sa týka výberu plemena ,tak záleží čo preferujes,okrasné a ťažké plemena ti budú chodiť po dvore, alebo lietave plemena ktoré ti budú robiť radosť lietaním...
Holubník budu mít tam kde děda míval teké holuby (dvířka ve stěne na půdu a vevnitř připraveno pro holuby) budou volní a budou moci kdy budou chtít jít ven a dovnitř spíše nevím jaké tp plemeno
nechtěl bych, aby bylo moc výrazné spíše barvou jako stávák nebo pošťák, ale aby spíše láteli a občas chodily po dvoře.
Zdravím příteli. Začínáš krásným slovem " CHCI ", to už je dobrý začátek pro dílo. Píšeš, že máš možnost holuby chovat v prostoru, kde je choval děda. Určitě je to dobře, že takové místo máš a tak můžeš začít hned. S výběrem plemena Ti asi nikdo přesně neporadí. Musíš si říci sám, co se Ti na holubech líbí. Jsou plemena ,která zaujmou letem, barvou, kresbou a nebo postavou Máš-li chuť a možnost je chovat na volno, tak by určitě byla vhodná plemena, která se mohou ve volnosti předvést. Je to např. český stavák a nebo rakovnický kotrlák. Krásná a impozantní jsou plemena jak na holubníku, ale i na dvoře jako je moravský pštros, prácheňský káník či polský rys. Určitě by bylo dobře se podívat po svém okolí a nějakého holubáře najít, navštívit a sním si popovídat a když to bude skutečný " srdcový" holubář, tak určitě domů s prázdnou neodejdeš. Nevím, zda jsi zažil dědu, který ty holuby choval, ale určitě i některý z tvých rodičů si musí na svého otce vzpomenout, jak ty holuby choval. Nejdůležitější na všem je to, že se Ti holubi líbí a že je chceš. Vše ostatní se časem naučíš a jestliže propadneš holubářské vášni, tak máš vyhráno na celý život. Tomu věř ! Chovatelství je životní styl, je to učení se citu, vášně, kamarádství,ale i pokory před vším živým a před přírodními zákony. Je to ale hlavně láska k živému tvoru. Ten, kdo nemá lásku k jakémukoli živému tvoru, nemůže chtít být milován. Přeji Ti proto příteli, abys našel, to co hledáš, aby se Ti splnilo to Tvé chtění a byl si se svým chovem spokojen a šťasten. Jsi-li z Jižních Čech - ST,PI, ozvy se a určitě se rád s Tebou sejdu a popovídáme. Zdraví chovu zdar přeje St. Toman
Velmi děkuji, nejspíš jste musel strávit hodně času nad textem víše, nejredši bych se s vámi hned setkal ale buhužel nejsem z Jižních čech (jsem z vesnice poblíž Olomouce) skusím se setkat z nějakým holubářem blízko Olomouce
. Až někdy pojudu kolem nebo do Jížních čech dám vám vědět. A rasu holuba jsem si už vybral bude to stávák. Za vše děkuji a přeji hodně úspěchů
Michael
Pokud to nemáš daleko do Libiny, můžeš navštívit př. Jirku Mazala. Nechová sice staváky, ale české voláče sivé. Určitě ti poradí s praktickým začátkem a nasměruje na místní staváčkáře, pokud by jsi chtěl výhradně staváky.