Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.6.2013 11:21

8.6.2013 jsem našla mládě vrabce domácího (přinesli ho psi). Datum narození jsem odhadla na 30.5 (podle fotografií vrabce od prvního dne do 2 měsíců). Vstávala jsem kvůli němu v 7 hodin a od té doby každou hodinu jsem ho krmila (rozmočeným rohlíkem, těstovinami, moučnými červy). Během dvou dnů byl aktivní a už se nebál. Žil celých 14 dní.
Osudový den:
Žádná změna v chování. Dostal najíst v 7:00, 9:00, 11:00 a poté v 14:00. Zemřel tedy v době od 15-18:00. Když jsem ho našla byl ztuhlý, studený a navíc byl hrozně hubený!
Mohl po určité době začít potřebovat kamínky a písek? Nebo to bylo něčím jiným?

25.6.2013 13:01
lupus4

XXX.XXX.252.137

zcela nevhodné krmení - a byl to bojovník, že "péči" odolával tak dlouho smajlík

25.6.2013 13:59
lupus4

XXX.XXX.252.137

lupus4 napsal(a):
zcela nevhodné krmení - a byl to bojovník, že "péči" odolával tak dlouho smajlík

Abych jen nekritizoval, vrabci mláďata krmí hlavně drobným hmyzem a i odchov s rodiči ve voliéře
není nic jednoduchého a zvládají ho jen zkušení chovatelé.Čili krmit je potřeba např.
bílé, právě svléknuté moučné červy, mšice zelené a černé, svinky, muší larvy, octomilky,smýkaný hmyz. Vaječnou směs berou většinou méně, ale tu jste mohla použít právě vy.
Chtělo se to starat HNED. Alespoň budete vědět pro příště.

25.6.2013 14:33

No já jsem hledala na netě, ale bylo tam tohle čím jsem krmila... smajlík

A jak "získat" ty octomilky nebo mšice? Dají se i koupit, nebo je musím "vypěstovat"?
Nebo, mohla bych podávat místo toho tuhle kašičku: 1 hrnek kočičích granulí, čtvrt šálku jablečné šťávy, ptačí vitamíny, 750g vápníku, voda ?
Popřípadě podávat rozmočené krmivo pro dospělé hmyzožravé ptáky?
Díky

25.6.2013 14:41

A co je ten smýkaný hmyz?

25.6.2013 14:55
lupus4

XXX.XXX.252.137

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No já jsem hledala na netě, ale bylo tam tohle čím jsem krmila... smajlík

A jak "získat" ty octomilky nebo mšice? Dají se i koupit, nebo je musím "vypěstovat"?
Nebo, mohla bych podávat místo toho tuhle kašičku: 1 hrnek kočičích granulí, čtvrt šálku jablečné šťávy, ptačí vitamíny, 750g vápníku, voda ?
Popřípadě podávat rozmočené krmivo pro dospělé hmyzožravé ptáky?
Díky

hrnek kočičích granulí
tak to psal nějakej blb, kočičí grancle jsou SLANÉ, obsahují kdejaké svinstvo - barvivy počínaje, přes konzervanty a " dochucovadla" konče, v tom není nic dobrýho ani pro kočky natož pro ptákysmajlík

1) mouční červy se dají koupit, ALE jsou hodně tuční a obsahují příliš chitinu, čili krmit jen čerstvě svlečené = bílé a to střídmě
2) nelétavé octomilky se také dají koupit (násada), jednodušší je "pořídit" si divoké - létavé
kousek ovoce do sklenice(třá 10ti) , po nakladení zavřít gázou a je to smajlík
3) smýkaný hmyz - kdekoli na louce,zahradě nasmýkat síťkou
4) NEJEDNODUŠŠÍ je udělat vaječnou míchanici (vejce, strouhanku, mrkev máte doma vždy po ruce) receptů je na netu spousta např.i tady https://www.ifauna.cz/holubi/forum/r/detail/844919/nasli-jsme-mlade-vrabce

krmivo pro dospělé hmyzožravé ptáky?
záleží co obsahuje, jestli jsou to granule, tak raději nee

smajlík

25.6.2013 15:01

To krmení nejsou granule, ale nějaká směska - pekařské výrobky, minerální látky, cukry, med, ovoce a zelenina, hmyz, ryby, vitamíny.

O těch granulích jsem četla na této http://www.starlingtalk.com/babycare.htm#diet a poté na této http://www.youtube.com/watch?v=7yapSutzKLY stránce.

A ta vaječná míchanice by to nahradila z části - že by se musel přidávat ten hmyz, nebo kompletně?

25.6.2013 15:03
lupus4

XXX.XXX.252.137

ještě k nejsnáze získatelným (mimo octomilek) patří larvy a vajíčka much
- kousek syr. masa do misky někde venku a za pár hodin máte vajíček....pak i larev...
mšice je třeba najít smajlík

25.6.2013 15:11
lupus4

XXX.XXX.252.137

To krmení nejsou granule, ale nějaká směska - pekařské výrobky, minerální látky, cukry, med, ovoce a zelenina, hmyz, ryby, vitamíny.

O těch granulích jsem četla na této http://www.starlingtalk.com/babycare.htm#diet a poté na této http://www.youtube.com/watch?v=7yapSutzKLY stránce.

A ta vaječná míchanice by to nahradila z části - že by se musel přidávat ten hmyz, nebo kompletně?

tak z 80 - 90 % + pár moučňáků + mušších larev + třá mravenčí kukly/ze zahrady/ + třá odpol trocha nasmýkaného + octomilky dle líhnutí
není třeba dávat vždy všechno, ale střídat dle možností
a mělo by to vyjít

25.6.2013 15:23

Mohl by i cvrčky?

V jakém věku by přibližně mohl přejít na dospěláckou stravu? Mohl by pak slunečnicová a lněná semínka? Co všechno by dospělácká strava měla obsahovat?

A kdybych našla ptáče, které nebude moct zpět do přírody, potřebuji povolení na to si ho nechat? A jak ho získat?

25.6.2013 15:25
lupus4

XXX.XXX.252.137

Tak jsem se juknul na tu stránku a to že je v Aj neznamená , že je OK
Mno možná na tom nějaký špaček přežil, ale pochybuju, že vrabec...a že i ten špaček se dožil vyššího věku.
Navíc už jenom princip výroby granulí pro psy a kočky vylučuje "zdravost" a nezávadnost.
Já bych je ptákům nedával ani za trest smajlík

25.6.2013 15:44
lupus4

XXX.XXX.252.137

Mohl by i cvrčky?

V jakém věku by přibližně mohl přejít na dospěláckou stravu? Mohl by pak slunečnicová a lněná semínka? Co všechno by dospělácká strava měla obsahovat?

A kdybych našla ptáče, které nebude moct zpět do přírody, potřebuji povolení na to si ho nechat? A jak ho získat?

Mohl by i cvrčky?

bez krovek, kousky asi jo (nemám vyzkoušeno)

V jakém věku by přibližně mohl přejít na dospěláckou stravu? Mohl by pak slunečnicová a lněná semínka? Co všechno by dospělácká strava měla obsahovat

Při dopeřování jsem začal míchat do vaj. míchanice naklíčené zrní (řepku, proso, lesknici)
pak postupně už jen máčené...i když už začínali zobat zrní, pořád dostávali 2 - 5 ks moučňáků
bo muš. larev atd...

V podstatě jste povinna ho vůbec NEBRAT, jinak odevzdat do záchranné stanice živočichů.
(pochybuju, že by se tam "párali" s vrabčetem, nejspíš by usoudili, že nepřežije a použili ho na zkrm dravcům). U nás volně žijící pěvce lze legálně získat ( po povolení chovu) a držet jen vlastně koupí s "papírama". Povolení k chovu na "nalezence" se nevydává. Možností je ještě získat jej jako "hendykepovaného" ze záchr. stanice do "deposita".
Pokud vás to více zajímá tak tady na ifauně na "ozdobném ptactvu" lze najít čtení na hodiny...

25.6.2013 15:49

Moc děkuji za odpověď smajlík
Doufám, že jestli nějaké před psy opět zachráním, že přežije a bude moci být vypuštěné :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík