Egypt táto starobylá krajina, s tak bohatou históriou, s pyramídami a faraónmi spojená s dávnovekom je to najkrajšie čo ľudstvo vytvorilo. Mnohí návštevníci alebo turisti tu prežívajú pekné dovolenkové chvíle pri mori, počas ktorej majú možnosť vzhliadnuť všetky pamätihodnosti, ktoré obdivuje celý svet.
Veľa z nich sa zaujíma okrem toho o nádhernú faunu a flóru , ktorá v mnohých prípadoch je jedinečná. Okrem iného hlavne z ríše operencov je nám veľmi blízka. Nakoľko býva miestom kontinentálneho sťahovavého vtáctva, ktoré tam prečkajú určitú dobu a potom sa na jar vracajú k nám do Európy.
Aké sa tam chovajú plemená holubov je pre mnohých menej známa skutočnosť. Pritom odtiaľ pochádza jedno vzácne plemeno, ktoré teraz chceme predstaviť. Má takú históriu, ktorá je porovnateľná s tamojšími kultúrnymi pamiatkami. Ostatne holuby mali vždy v súžití s človekom svoje významné miesto. Spomínajú sa aj v kronikách takých miest ako Karnak, Théby alebo Alexandria.
Egyptský swift to je mimoriadne krásne plemeno holubov. Elegancia sama o sebe. Pripomína svojimi telesnými tvarmi, ale aj menom aj u nás známeho vtáka – dažďovníka, ktorého dokonale kopíruje.
Dažďovník, pre menej informovaných každoročne prilieta na kontinent, aby zahniezdil a reprodukoval svoj stav. Swift podľa encyklopédie je označenie dažďovníka a okrem iného významovo, respektívne slovne vyjadruje: bystrý, šikovný, svižný, prudký a rýchlo letiaci. Všetky tieto slová poukazujú na jeho výnimočné letové vlastnosti.
Hniezdi len na vysokých stavbách alebo bralách, nakoľko zo zeme takmer nevzlietne. Nepretržite od rána do večera poletuje a obstaráva si chytaním lietavého hmyzu potravu pre seba a mláďatá.
Egyptský swift reprezentuje všetko tu napísané. Nielen menom, spôsobom letu, ale aj telesnými tvarmi, ktoré svojou podstatou vyjadruje. Nenadarmo sa označuje za jedno s najkrajších plemien, ktoré ľudstvo vyšľachtilo. Predstavuje vrchol moslimského holubiarstva.
Aerodynamicky pretiahnutá stavba teľa začína takmer guľatou hlavou, charakteristického oblúkového tvaru, ktorý reprezentuje symbol islamského pól mesiaca. Profil tváre je plnší a zvýraznený živými očami. V prednej časti začína krátkym zobákom klínového tvaru. V neprerušovanej línii prechádza do čela, respektívne v temennom a tylovom oblúku nadväzuje na klenutý krk. Hrudník sa mierne zvažuje a končí v dobre uzavretom chvoste. Nezvykle dlhé a štíhle krídla formujú jeho nádherný tvar. Beháky sú neoperené a naširoko osadené.
Farebnosť je dokonalá a rozmanitosť všetkých základných farbách, len poukazuje na dlhú históriu plemena. Okrem nich má toľko rôznych medzi farieb, ktoré sa nedajú ani popísať v jednom príspevku. Tak isto aj kresby. Prirovnať sa dajú k absolútnej dokonalosti.
Charakteristický je tiež aj ich let. Po vypustení holuby držia volnú formáciu, t.j. vzájomne sa sledujú v kŕdli, ale každý jednotlivec sa individuálne predvádza rôznymi ostrými konfiguráciami, kľučkami, obratmi alebo vývrtkami letu. Žiadne dlhé sólo časy sa pri tom nezaznamenávajú. Niekoľko desiatok minút im plne vyhovuje. Niektorí chovatelia ich na lietanie klasicky trénujú, prípadne používajú prenosné klietky. Ostatní ich držia len na krásu.
Do akej miery „swifty“ sa presadia na kontinente ukáže až doba. Prvé holuby už boli zaregistrované u nemeckých chovateľov. Kde existuje aj špeciálny klub. A odtiaľ už nie je ďaleko k nám. Preto možno predpokladať jeho skoré rozšírenie aj v našich končinách...
Dobrý den,
děkuji za pěkné fotky a info o tomto plemeni. Jelikož se mi už delší dobu líbí, chtěl bych poprosit chovatele tohoto plemene o podrobnější informace o chovu. O jeho náročnosti či nenáročnosti, jak odchovává mladé (zda je nutno používat chůvy), letové schopnosti atd. atd. Také mě zajímá jeho rozšíření v ČR, jelikož jsem už nějaké inzeráty viděl.
Děkuji J.M.
Uživatel s deaktivovaným účtem

swiftům nerozumím, měl jsem jen suzuki swift, ale evidentně v tomto vláknu na fotografiích je několik druhů plemen, nikoliv jen jedno.
M.
Pozor, ide o jedno a to isté plemeno. Autor vlákna má pravdu. Len Owl typ má byť v type hlavy shodný so sovičkou/africkým rackem/. Plemeno sa v arabských oblastiach člení podľa farebných rázov. Choval som ich , základ chovu som mal zo Slovinska , neskôr som dokúpil s polska/velký chov tam mal Gregor Plešniak/ Myslím, že fotky mojich swiftov sú ešte na mojej stránke v sekcií fotoalbum.Tu aspoň jednu.V Košiciach ich chová a pravidelne vystavuje J.Suchý.
Bezproblémový, pokial sa jedná o tie typy s krátkym zobákom. Typ Owl, kde má byť u najlepších jedincov zobák"ukrytý" v hlave, sú určite potrebné chúvy.
Čo sa týka letu, pokial fúkal vietor, maly snahu plachtiť, no skôr kĺzať sa vzduchom, ako to poznáme pri svadobných letoch holubov, kedy sa najma samce prevádzajú. V mojej knihe som opísal, že ich v arabských krajinách zanášajú na hranice štátu a odtiaľ púšťajú, ako poznáme u našich poštových holubov. Tento trend už ustúpil, vzhladom k rôznym národnostným treniciam. Skôr ich plašia, aby lietali v kruhu nad holubníkom,ako naše vysokoletúny.
V mojom chove sa vyskytlo aj niekoľko holubov, ktoré sa nádherne vrhali z výšky, ako je známe u dewlapov. Boli to potomkovia zo Slovinského chovu a pokiaľ ma chovateľ informoval, niekoľko ich rodičov získal v oriente.V nemecku sa skôr orientujú na špičkové výstavné jedince. Ani na súťažiach na letovú skriňku som ich nezaznamenal.
Ich chov Vám môžem smelo doporučiť. Aj výzorom sú to nadherné holuby. Sú zahrnuté v euroštandarde, takže majú byť na výstavách riadne posudzované. Občas s tým býva problém. Takže ak ich prihlásite na výstavu, organizátor by mal informovať posudzovateľa. Ten si štandard zabezpečí cez holubiarskú komisiu. foto egyptský swift z chovu Jozefa Suchého/Košice-SR. J.Hrabal.
vďaka Jozef ,za propagaciu tohto krásneho plemena , na facebooku mam viac fotiek .......album ma názov "MôJ LIETAJUCI KONIČEK"