Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.8.2013 20:13
bezdikov

XXX.XXX.117.20

Dobrý den, mám dotaz ohledně křivé prsní u holuba je to dědičné a nebo je to způsobeno výživou, ustájením,.. vyskytlo se mi to u benešovských holubů. Děkuji za radu

10.8.2013 22:13
kouták

XXX.XXX.40.110

Zdravím a na tento dotaz si dovolím odpověďět i když se mnou mnoho chovatelů nebude souhlasit.Píši to proto,že jsem byl dlouhá léta přesvědčován o tom,že křivá prsní kost je dědičná vada.Ve svém chovu před lety jsem měl křivých prsních kostí docela dost,ale nebyla tam jen tato vada.Byl tam špatný odchov mladých a když jsem měl od deseti párů NVH jen několik výletků,tak jsem byl rád.Již jsem to zde mnohokrát psal,že tak jako jiní se snažili dosahovat na výstavách úspěchů,tak já jsem se snažil po mnoho let udělat opět NVH životaschopným holubem a dnes slavím úspěchy.Od deseti párů k dnešnímu dni 72 holoubat a ani jediná křivá prsní kost,natož jiná vada.Dnes jsem na 100% přesvědčen,že křivá prsní kost je nedostatek něčeho ve stravě holubů.Nevím,zda jsou to vitamíny,či něco jiného,ale dá se říci,že to neřeším.Snažím se prostě ve volierovém chovu dát holubům vše co má holub v přírodě a to dle ročních období.Rovněž se snažím vyhnout léčení antibiotiky a ani je dnes nepotřebuji.Takže závěrem nejen ke křivé kosti.Pokud je to volierový,nebo volný chov je křivá prsní kost VŽDY vina chovatele,protože nedodal holubům vše, co si mohli v době minulé v přírodě najít.Musíme si uvědomit,že se hospodářství silně změnilo a i když holubi polaří potřebné nenajdou.Zdraví všechny Kouťák

10.8.2013 22:45
st.toman

XXX.XXX.32.219

Zdravím. Něco malinko přidám. Třeba u drůbeže je to i známka degenerace. Nevím, zda u holubů, ale když jsem z nedostatku "cizí krve" musel několikráte udělat příbuzenskou u drůbeže, tak se mi to tam docela často vyskytovalo. St. Toman
smajlík smajlík smajlík

10.8.2013 22:48
rudla

XXX.XXX.224.63

Dobrý večer. Vždy som si myslel ,že je to spôsobené nedostatkom vápnika a vitamínu D,alebo nevhodným hniezdom, kde moze dôjst v rannom veku k deformácii...

13.8.2013 15:14
bezdikov

XXX.XXX.117.20

Děkuji za odpovědi tak nějak jsem si to myslel vyskytlo se mi to u jednoho páru u prvních letošních holoubat, která jsou jinak dost pěkná, ale mají křivou kost obě, holoubata z dalších hnizdění už mají kost rovnou. Ty už bohužel nejsou typově tak pěkní, tak nevím jestli ty s tou křivou kostí mohu nechat do chovu a nebo raději ne.

13.8.2013 21:44
kouták

XXX.XXX.40.110

bezdikov napsal(a):
Děkuji za odpovědi tak nějak jsem si to myslel vyskytlo se mi to u jednoho páru u prvních letošních holoubat, která jsou jinak dost pěkná, ale mají křivou kost obě, holoubata z dalších hnizdění už mají kost rovnou. Ty už bohužel nejsou typově tak pěkní, tak nevím jestli ty s tou křivou kostí mohu nechat do chovu a nebo raději ne.

Klidně bych je v chovu ponechal.Měl jsem v chovu holubici ze SRN,měla hodně křivou prsní kost a od roku 2004 do 2012 dala spoustu krásných holubů a ani jeden nemá křivou prsní kost.Pro zajímavost ještě dnes jako desetiletá slouží kamarádovi,kterému jsem jí daroval.Přeji ať se daří a zdraví Kouťák

Přidejte reakci

Přidat smajlík