ferencjo
XXX.XXX.49.10
Počas prázdnin mám trošku viac času a tak som prelistoval staré chovateľské časopisy. Tak ako v slovenskom CHovateľovi aj v českom CHovateli bol publikovanný článok DR.Straku o pokuse.keĎ podkladal vajcia kotrmeliakov pod nekotrmelcujúce holuby, a vajcia nekotrmelcujúcich pod kotrmeliaky.
Chcel by som sa opýtať.či niekto tiež robil podobné výskumy ako vyššie menovaný a aké výsledky zaznamenal.
Tento príspevok píšem preto.lebo dnes pri poobednajšom naháňaní holubov.( zloženie: birminghamský roller 2ks, budapešťiansky vysokoletún 2ks,Segedínsky letún 2Ks ) som pozoroval zaujímavý úkaz. Birminghamy a Segedíny sú dospelé, prvé plemeno sa vzynačuje výbornou schopnosťou kotrmelcovať,čo sa aj patrične prejavuje a druhé zasa pomaly vo veľkých kruhoch stúpa do výšky, kde má svojrázny let, polovicu kruhu letí a polovicu plachtí. Budapeštianskle vyoskoletuny som doniesol pred 3 týždnami ako výletky, po niekoľkodňovom usadení som ich začal púšťať s ostatnými.
Viem že táto kombinácia plemien nieje najvhodnejšia, nakoľko všetky majú odlišný štýl letu, ale pre potešenie mladého chovateľa je to o to zaujímavejšie.
Ateraz ku koreňu veci. Dnes som si všimol, že budapešťianske vysokoletky, ktoré už pár dní lietajú tak.že časť letu sa vznnášajú ako segedínske letúny,sa začali pokúšať robiť kotrmelce,napočítal som 3 za jedno vypustenie.
HOluby budem Ďalej sledovať.a ak sa mladé vysokoletky naučia kotrmelcovať.myslím že to bude Ďalší zaujímavý poznatok pre vývoj nášho holubiarstva
AK máte podobné zážitky ,prosiím podeľte sa
s pozdravom JF
ferencjo
XXX.XXX.49.10
po prečítaní príspevku o poliarení ma napadol ešte jeden prípad. Každý den pozorujem holuby z nedalekého družstva ako lietajú na pole. PRed pár dňami taktiež jeden z nich počas letu urobil figúry podobné kotrmelcom. KOtmreliaky na okolí nikto nechová, takže predkov takých mať nemôže .