Chebské straky v Soběslavi

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.10.2013 05:54
koodl

XXX.XXX.158.122

Tak trochu ze zvědavosti na reakce holubářské veřejnosti jsem v Soběslavi vystavil také chebské straky.Přesto že nebyly zrovna dokonalé,byl jsem poměrně mile překvapen jakou vzbuzovali pozornost a někteří chovatelé dokonce projevili zájem o jejich chov.Samozřejmě že bylo hodně dotazů jak je to s jejich vzorníkem a jak daleko je proces s jejich zařazením do seznamu našich plemen.Na to se mi odpovídalo velice těžko nebot´pan Sousedík který si vzal tento ůkol za svůj nijak s ostatními nekomunikuje, což celí proces brzdí a budí to dojem že se vůbec nic neděje.Myslím že základem tohoto procesu by mělo být setkání všech zájemců o jejich hov na kterém by se bylo možné dohodnout na dalším postupu.V každém případě vystavování tohoto staronového plemene českých tleskačů-chebských strak budí zájem a zaslouží si výce zájmu našeho chovatelského vedení.Karel Řetovskýsmajlík

8.10.2013 07:25
chov.

XXX.XXX.79.4

- p. Sosedík - není správná cesta.
- pokud vím, měl by /je jeho povinnost/ posuzovatel, který je posuzoval a nenašel je ve vzorníku, toto nahlásit na ÚOK a ta by měla konat! smajlík B.
- no jsem zvědav?

8.10.2013 09:04
tono

XXX.XXX.164.132

Zdravím. Jestli je to možné, vložte sem fota těch holoubků, ať se taky pokocháme. Určitě se najdou další potenciání zájemci o jejích chov. Máte zmapováno, kde se všude chovají?
Chtělo by to více osvěty, třeba zrovna tady. A Béďa má naprostou pravdu ve všech bodech! =to=
Jé už k dispozici nějaký předběžný vzorník?

8.10.2013 10:43
poty76

XXX.XXX.145.250

Zdravím.
O chebské strace jsme tady polemizovali už několikrát.Moc lidí se na toto téma nechytlo a pro mně osobně bylo a je až zarážející že se zatím nenašlo dost chovatelů kteří by tohle nádherné holubí plemeno podpořili a snažili se mu pomoci.Škoda.Pravdou také je že tady u nás v republice až tolik chovů není aby se hned sestavili další výchozí páry pro další potencionální zájemce.Karle tobě moc děkuji že jsi straky ukázal i tam u vás ať lidi vědí o čem se tady nebo na mých stránkách či v emailech v průběhu roku bavíme!Nástřel standartu chebské straky vyšel v 1 čísle časopisu Svět holubů.Vlastně až na pár vyjímek to vypadá na klasický standart č.staváka.Jen pár věcí se tam nepatrně rozchází.V následujícím roce by se vše mělo pohnout cestou kupředu co se výstavnictví (zatím jako prezentace) týče.Dále by se mělo už diskutovat na téma přijetí standartu tohoto zatím nezařazeného plemene.Je před námi ještě dlouhá cesta ale věřím že i díky Milošovi L. který se do toho s námi ponořil se vše malinko urychlí.Chci tomu věřit!!!Už před rokem jsem na svých stránkách vybízel chovatele chebských strak aby se mi ozvali.Dali vědět jméno,adresu,počet párů i jimi chované barevné rázi.Velmi by to pomohlo při přehledu a následné možné výměně do krve,popřípadě jen výměně barev.Tento holub je symbolický svým neskonalým temperamentem a letem.Většina těchto zvířat krásně staví což byly dříve původní vlastnosti našeho čs.Bohužel dnes se hledí hlavně na barvy a lesk,svit peří na úkor letu.I proto bych já osobně u strak hned na začátek tyto aspekty nerazil.Je třeba zapracovat na čistozobosti a uceleném oku.Dnes v této době máme největší problémy právě s černozobostí,skoro vždy se nám na zobáku něco objeví ale lepší se to každým rokem k lepšímu.Dalším problémem s kterým se ponejvíce pereme jsou rozbité oči (klínky).Je jasné že i kresba by se měla co nejvíce držet k přesnosti.Křídla jsou určitě lepší víc probarvená nežli křídla probělená.Lépe by se na ně měla časem dostat požadovaná rozeta.Na krku by měl být malý půlměsíc či menší kapka.Požaduje se u strak anglická kresba,nohy hladké.Nerazím tady žádná moudra,tohle už každý kdo se o straky zajímá zná.Mým vzorem je pan Formánek z Habartova který chová straky nepřetržitě 71 let v kuse což je neuvěřitelné!!!!!Další člověk který sice nechová ale velmi dobře zná historii je pan Adamovič.Těchto dvou pánů si velice vážím a smekám jak před pánem s otrlou praxí tak před pánem s velikým potencionálem historie tohoto plemene.Nemám nic proti nikomu a je mi jedno co si každý dělá ale když už jste to tady zmínili.Př.Sousedík se pasoval dle mého názoru do role jakéhosi ,,otce" této myšlenky ,,Chebské straky".Vzal to v uvozovkách jako své dítě.No ale najednou se zjistilo že ono to zase až tak rychle nejde a asi nepůjde.Zde u přední holubářské persony mne velice mrzí že o nás ví ale nikdo s námi nikdy nenavázal kontakt,nebavil se s námi na toto téma a mohl bych pokračovat i dále.Ovšem nechci.Tyto otázky nejsou otázkami promně.Já vám je nezodpovím.Nechci tady vyvolávat negativní reakce ani to nemám v úmyslu.Takže doufám že straka se do 2 let podaří zanést do vzorníku a že se dostane mezi více chovatelů až se nám jí tady povede slušně namnožit.Všem vám přeji přátelé jen samou pohodu a za straku si přeji aby se to povedlo!!!Př.Sousedíkovi zase přeji ať se mu podaří straku přez ÚOK holubů protlačit.Je jedno kdo bude zapsán jakoby zlatým písmem do historie přijetí chebáčků.Důležité je abychom všichni spolupracovali a šli tomu naproti.Stejně tak budu rád až se to jednou povede a bude nás více aby jsme si založili Klub Chebské straky a bojovali za stejnou věc.Jen tak jí můžeme pomoci,společnými silami.Pryč s hrdostí hraničící až s ješitností.Dělejme společně pro to krásné a ještě nezkažené plemeno chebskou straku.Ps:Pokud jste chovateli cheb.strak ozvěte se mi na email,spojíme se a já mám na svých stránkách něco jako pod stránky CH.S. a založíme adresář se stavy chovů.Je dobré o sobě vědět co nejvíce.Předem děkuji. S pozdravem Potůček. smajlík

8.10.2013 13:22
karelsimic

XXX.XXX.158.30

Dobrý den, rád bych rozšířil řady chovatelů Chebské straky ale marně sháním od lonského roku několik strak k založení chovu. Budu rád za informace na chovatele který by mohl uvolnit několik holoubků. Děkuji, s pozdravem K.Š email: Ksimic@seznam.cz

9.10.2013 22:34
touzetin

XXX.XXX.59.196

koodl napsal(a):
Tak trochu ze zvědavosti na reakce holubářské veřejnosti jsem v Soběslavi vystavil také chebské straky.Přesto že nebyly zrovna dokonalé,byl jsem poměrně mile překvapen jakou vzbuzovali pozornost a někteří chovatelé dokonce projevili zájem o jejich chov.Samozřejmě že bylo hodně dotazů jak je to s jejich vzorníkem a jak daleko je proces s jejich zařazením do seznamu našich plemen.Na to se mi odpovídalo velice těžko nebot´pan Sousedík který si vzal tento ůkol za svůj nijak s ostatními nekomunikuje, což celí proces brzdí a budí to dojem že se vůbec nic neděje.Myslím že základem tohoto procesu by mělo být setkání všech zájemců o jejich hov na kterém by se bylo možné dohodnout na dalším postupu.V každém případě vystavování tohoto staronového plemene českých tleskačů-chebských strak budí zájem a zaslouží si výce zájmu našeho chovatelského vedení.Karel Řetovskýsmajlík

Děkuji za příspěvek smajlík. To, že jste v Soběslavi vystavil, vím od přítele Rosti Zbořilů chovatele čs z Blížkovic od Znojma. Byl jsem za to velmi rád. Jak napsal Bohouš Potůček, některé kroky jsme začali konat po návštěvě přítele Pavla Wiedera na zámku v Toužetíně. Proces o zařazení do vzorníku běží. Kontaktoval jsem Tomáše Sousedíka, Fandu Slepičku a Standu Bruknera aby s tím jako posuzovatelé pomohli. Jeden ze zásadních kroků bude středočeská výstava v lednu, kde budou Chebské straky vystaveny na posouzení. Jinak Bohouš Potůček, Pepa Zeman a Fanda Slepička mi poskytli chovné jedince na zámek do Toužetína. Mám jich tu cca 150 jedinců, tak věřím, že se v příští sezoně nějaké nachovají smajlík . Je to krásné plemeno a musím přiznat, že s Českými staváky, kterých je tu již cca 2000 jedinců, tvoří nádhernou ozdobu tohoto starobylého dvora. Držte palečky, ať ten proces uznání Chebské straky projde do vzorníku bez zbytečných průtahů a přeji vám úspěšné odchovy. S pozdravem Lukáš M. Toužetín smajlík.

9.10.2013 23:15
poty76

XXX.XXX.145.250

Pane Sztymon tady máte pár fotografií.Tito holoubci už jsou v dnešní době v rukou Miloše Lukáše.Doufám že je dobře namnoží a straky budou brzy k vidění na více místech naší republiky.S pozdravem Potůček.

9.10.2013 23:22
poty76

XXX.XXX.145.250

9.10.2013 23:24
poty76

XXX.XXX.145.250

9.10.2013 23:31
poty76

XXX.XXX.145.250

Pár při páření

Toto je jen nepatrná ochutnávka.Těch holubů je daleko více a v početnějších barevných kombinacích.

9.10.2013 23:36
5555

XXX.XXX.180.126

Zdravím,

Česká republika je jednou z mála evropských zemí, kde vlastně "nevznikají" nová plemena. Je otázka, zda je to dobře, nebo zda není to naše holubářství až příliš zakonzervováno. Ani chebská straka není žádná novinka, ale původně barevný ráz staváka, na který se tak nějak pozapomnělo a on ještě snad umí i stavět atd. Aby plemeno mohlo být uznáno, musí být vystaveno a formou debaty s chovateli o chovatelských cílech a znění vzorníku nalezeno řešení za součinnosti ÚOKH a vedení sboru posuzovatelů. V současné době není uznaný vzorník a nelze plemeno oficiálně posoudit, nicméně aby mohlo být uznáno, musí být vystaveno, což se dodnes na celostátní akci nepodařilo. Věřím, že chovatelé se domluví a učiní tak nejlépe na CV v Lysé v listopadu (dle domluvy s ing. Sousedíkem na setkání ÚOKH s kluby v Litovli). Navržený leden 2014 by také mohl být další alternativou, většina z holubářského vedení tam bude přítomna. Každé uznané plemeno musí mít své jedinečné charakteristiky. U chebské straky je to poměrně náročná anglická kresba, dále u některých rázů projev modifikací pencil a undergrizzly, související s probělením či rzí v barevných částech a také s klínky v očích, obdobně jako čistozobost, lyska u některých jedinců apod. Z hlediska tzv. typu bude vhodné najít odlišení od ČS. V Litovli jsme viděli, že nejkrásnější straky mají typ ČS, se kterým se i občas kříží. Uznávací řízení se bude řídit směrnicí pro uznání nových plemen a barevných rázů. Znění směrnice je na stránkách cschdz.eu. Chovatel nebo nejlépe skupina chovatelů musí dát oficiálně ÚOKH vědět, že na tu konkrétní akci přihlásili nové plemeno (v počtu nejméně 12 jedinců) a žádají o jeho uznání atd.
Hodně štěstí chovatelům staváků přeje Saša Veselý

10.10.2013 00:01
touzetin

XXX.XXX.59.196

5555 napsal(a):
Zdravím,

Česká republika je jednou z mála evropských zemí, kde vlastně "nevznikají" nová plemena. Je otázka, zda je to dobře, nebo zda není to naše holubářství až příliš zakonzervováno. Ani chebská straka není žádná novinka, ale původně barevný ráz staváka, na který se tak nějak pozapomnělo a on ještě snad umí i stavět atd. Aby plemeno mohlo být uznáno, musí být vystaveno a formou debaty s chovateli o chovatelských cílech a znění vzorníku nalezeno řešení za součinnosti ÚOKH a vedení sboru posuzovatelů. V současné době není uznaný vzorník a nelze plemeno oficiálně posoudit, nicméně aby mohlo být uznáno, musí být vystaveno, což se dodnes na celostátní akci nepodařilo. Věřím, že chovatelé se domluví a učiní tak nejlépe na CV v Lysé v listopadu (dle domluvy s ing. Sousedíkem na setkání ÚOKH s kluby v Litovli). Navržený leden 2014 by také mohl být další alternativou, většina z holubářského vedení tam bude přítomna. Každé uznané plemeno musí mít své jedinečné charakteristiky. U chebské straky je to poměrně náročná anglická kresba, dále u některých rázů projev modifikací pencil a undergrizzly, související s probělením či rzí v barevných částech a také s klínky v očích, obdobně jako čistozobost, lyska u některých jedinců apod. Z hlediska tzv. typu bude vhodné najít odlišení od ČS. V Litovli jsme viděli, že nejkrásnější straky mají typ ČS, se kterým se i občas kříží. Uznávací řízení se bude řídit směrnicí pro uznání nových plemen a barevných rázů. Znění směrnice je na stránkách cschdz.eu. Chovatel nebo nejlépe skupina chovatelů musí dát oficiálně ÚOKH vědět, že na tu konkrétní akci přihlásili nové plemeno (v počtu nejméně 12 jedinců) a žádají o jeho uznání atd.
Hodně štěstí chovatelům staváků přeje Saša Veselý

Leden byl vybrán po konzultaci s Pavlem Wiederem, aby tam právě bylo přítomno co nejvíce členů ÚOK holubů, proto se CV v Lysé vynechala. Jinak potvrzuji to, že Chebská straka nejen tleská, ale i staví. Několik jedinců mi to společně s ČS předvádí nad hlavou smajlík. Jinak děkuji za příspěvek a přeji také mnoho úspěchů v propagaci českého holubářství, jak neúnavně činíte. S pozdravem Lukáš M. Toužetín.

10.10.2013 00:04
touzetin

XXX.XXX.59.196

poty76 napsal(a):
Pane Sztymon tady máte pár fotografií.Tito holoubci už jsou v dnešní době v rukou Miloše Lukáše.Doufám že je dobře namnoží a straky budou brzy k vidění na více místech naší republiky.S pozdravem Potůček.

Dík za fotky smajlík. Ahoj a držím palce v chovu. Milošsmajlík

10.10.2013 18:19
koodl

XXX.XXX.158.122

Ještě aspoń pár posledních fotek.

11.10.2013 20:27
stanislavbruckner

XXX.XXX.18.40

Vážení příznivci chebské straky,
dovolím si upřesnit některé výše uváděná fakta které vzešli s nadšení pro tuto jistě vynikající iniciativu .
Celou věc vzal za své a zaštíťuje př.Míla Lukáš. Celou věc umocnila návštěva př.P.Wiedera a J.Kristka při kontrolách P chovů na severu čech a bohudík neminuli Toužetín , kde vyděli mimo českých staváků i ve volném proletu chebské straky.
Při večerní besedě v Blíževedlech jsme probrali kroky které by k úspěchu tohoto záměru měli přijít a to v plném souladu s směrnicemi pro uznávání nových plemen dle pravidel a požehnání celé ÚOK a standardové komise. Ve výběru výstavy mezi CV a lednové středočeské převážil na stranu lednové fakt výše poplatků a hlavně to že na této výstavě proběhne speciální výstava severočeské pobočky českého staváka a právě nejvíc chovatelů chebských strak se rekrutuje logicky z řad severočechů a západočechů! Samozřejmě se zde chebská straka odprezentuje ukázkovou expozicí samozřejmě bez posouzení než bylo výše omylem uvedeno. Chci věřit že tým pod vedením Míly Lukáše s požehnáním a pomocí ÚOK konečně dosáhne uznání tohoto velmi zajimavého ,temperamentního a kresebně náročného holoubka, který obohatí naše stávající národní plemena.
Stanislav Bruckner

12.10.2013 00:41
touzetin

XXX.XXX.59.196

stanislavbruckner napsal(a):
Vážení příznivci chebské straky,
dovolím si upřesnit některé výše uváděná fakta které vzešli s nadšení pro tuto jistě vynikající iniciativu .
Celou věc vzal za své a zaštíťuje př.Míla Lukáš. Celou věc umocnila návštěva př.P.Wiedera a J.Kristka při kontrolách P chovů na severu čech a bohudík neminuli Toužetín , kde vyděli mimo českých staváků i ve volném proletu chebské straky.
Při večerní besedě v Blíževedlech jsme probrali kroky které by k úspěchu tohoto záměru měli přijít a to v plném souladu s směrnicemi pro uznávání nových plemen dle pravidel a požehnání celé ÚOK a standardové komise. Ve výběru výstavy mezi CV a lednové středočeské převážil na stranu lednové fakt výše poplatků a hlavně to že na této výstavě proběhne speciální výstava severočeské pobočky českého staváka a právě nejvíc chovatelů chebských strak se rekrutuje logicky z řad severočechů a západočechů! Samozřejmě se zde chebská straka odprezentuje ukázkovou expozicí samozřejmě bez posouzení než bylo výše omylem uvedeno. Chci věřit že tým pod vedením Míly Lukáše s požehnáním a pomocí ÚOK konečně dosáhne uznání tohoto velmi zajimavého ,temperamentního a kresebně náročného holoubka, který obohatí naše stávající národní plemena.
Stanislav Bruckner

Jsem moc rád za tento příspěvek a zároveň bych chtěl ještě několik věcí upřesnit. Diskusi na ifauně sleduje mnoho chovatelů v celé naši republice a nejen v ní. Nechci toto medium nijak vyvyšovat, ale přes veškerá negativa (viz anonymní diskuse), převažují pozitiva, neboť které medium umožňuje bez jakékoliv korekce v reálném čase vyslat do éteru, co si člověk myslí? Psal jsem tu vždy bez jakýkoliv kalkulací co si myslím a samozřejmě jsem vždy pravdivý stav věcí nevystihl, protože někdy následují okolnosti a informace, které daný problém nebo téma ukážou v jiném světle později. Ale to je přeci lidské a proto je to diskusní forum. Téma Chebská straka se již probírá mnoho let. Vždy se našli nadšenci, kteří toto plemeno chtěli uchovat a snili o tom aby se dostalo do vzorníku plemen. Na druhé straně se vždy vyskytli kritici, kteří tuto iniciativu úspěšně mařili! Nevím co je k tomu vedlo a vede. Protože variant na toto téma je mnoho, tak nechci vyvozovat žádné závěry. Chtěl bych zdůraznit, že tato iniciativa mě nevede k tomu, abych se někde zviditelňoval, ale proto, že tyto holuby díky Fandovi Slepičkovi mám na holubníku od začátku budování Toužetína (po té se k nim přidali B. Potůček a J. Zeman). Toto plemeno se prokazatelně na našem území chová už od dob monarchie, tak si jistě zaslouží místo ve vzorníku a myslím, že by to bylo poctivé vůči chovatelům, kteří mu věnovali celý život aby jsme vůbec mohli o něčem takovém přemýšlet. Mnoho jich tu mezi námi již není a to jak u nás tak v Německu. V Čechách vlastně zbyl jen Werner Formánek z Habartova. Tímto myslím nestory tohoto plemene, protože je tu samozřejmě více chovatelů. Jak výše napsal Standa, toto plemeno logicky spadá pro severozápadní území, tak proto vznikla tato iniciativa. Na uznání plemene je platná směrnice, jak výše zmínil přítel Alexandr Veselý a tu hodláme krok po kroku dodržet. Přeji všem hezkou noc. S pozdravem Lukáš M. Toužetín.

17.1.2014 11:00
tono

XXX.XXX.164.132

Tak jak to dopadlo nebo nedopadlo s těma chebskýma strakama v Lysé. Byli vystavení a uznání? =to=

17.1.2014 11:20
poty76

XXX.XXX.145.250

tono napsal(a):
Tak jak to dopadlo nebo nedopadlo s těma chebskýma strakama v Lysé. Byli vystavení a uznání? =to=

Zdravím vás.
V Lysé proběhl teprve první krok k uznání plemene.Má navržen svůj standart,vše máte u mně na stránkách i s menší reportáží.Na faunu už moc nelezu protože jak to sleduji sem si chodí většina lidí léčit mindráky.Jen můj názor.Ještě je třeba podsoupit určité kroky a vše by mělo dopadnout.V názvu doufám že to nedopadne tak jak je navrhován ,,Chebský stavák".Nejraději bych byl kdyby to neslo název Český tleskač ale když už nic víc tak ať zůstane aspoň pod názvem Chebská straka.Takto od roku 2011 vstoupila do povědomí lidí.Dříve se o ní moc nepsalo až od toho článku v chovateli 10/2011,krátká reportáž s panem Formánkem.Pak už fotky na mých stránkách a sem tam nějaké psané slovo.To jsou zatím jen snad i důležité propagační jevy.Prostřednictvím výstav samozřejmě vejde straka do většího povědomí chovatelské obce a o to jde především.Pokud by to mělo vystupovat pod názvem Chebský stavák tak potom nevím proč se dělá uznávací řízení.A to z toho důvodu že navrhovaný standart je téměř totožný se standartem č.staváka až na nějaké vyjímky.Takže také se spekulovalo o č.stavákovi s anglickou kresbou nacož by vlastně stačilo uznat pouze nový barevný ráz.Já nechci a nemám zájem cokoliv řešit aby to nakonec strace ještě neublížilo.Ale na druhou stranu se mi nechce jen sedět v křesle a čekat nato jak že to vlastně dopadne.Tento článek,názor snad nevyvolá nekalé diskuse.Mějte se a zdravím na moravu.S pozdravem Bohouš Potůček smajlík

17.1.2014 17:17
mysak

XXX.XXX.54.5

poty76 napsal(a):
Zdravím vás.
V Lysé proběhl teprve první krok k uznání plemene.Má navržen svůj standart,vše máte u mně na stránkách i s menší reportáží.Na faunu už moc nelezu protože jak to sleduji sem si chodí většina lidí léčit mindráky.Jen můj názor.Ještě je třeba podsoupit určité kroky a vše by mělo dopadnout.V názvu doufám že to nedopadne tak jak je navrhován ,,Chebský stavák".Nejraději bych byl kdyby to neslo název Český tleskač ale když už nic víc tak ať zůstane aspoň pod názvem Chebská straka.Takto od roku 2011 vstoupila do povědomí lidí.Dříve se o ní moc nepsalo až od toho článku v chovateli 10/2011,krátká reportáž s panem Formánkem.Pak už fotky na mých stránkách a sem tam nějaké psané slovo.To jsou zatím jen snad i důležité propagační jevy.Prostřednictvím výstav samozřejmě vejde straka do většího povědomí chovatelské obce a o to jde především.Pokud by to mělo vystupovat pod názvem Chebský stavák tak potom nevím proč se dělá uznávací řízení.A to z toho důvodu že navrhovaný standart je téměř totožný se standartem č.staváka až na nějaké vyjímky.Takže také se spekulovalo o č.stavákovi s anglickou kresbou nacož by vlastně stačilo uznat pouze nový barevný ráz.Já nechci a nemám zájem cokoliv řešit aby to nakonec strace ještě neublížilo.Ale na druhou stranu se mi nechce jen sedět v křesle a čekat nato jak že to vlastně dopadne.Tento článek,názor snad nevyvolá nekalé diskuse.Mějte se a zdravím na moravu.S pozdravem Bohouš Potůček smajlík

Zdravám Vás,
s tím názvem, to bude ještě boj. Protože to cítím tak 50 / 50. ¨Chebský stavák to nepochybně je, když jeho hlavní vlastností je stavění, ale chebská straka taky a je zažitá. Kompromisy asi moc nepomohou, př. chebský stavák - straka, chebská straka stavěcí... to bude šibeniční. A tleskač... tleskají křídly hlučně i další voláči např. hanácký, moravský sedlatý a jiní. smajlík
Juraj Kafka

17.1.2014 17:56
st.toman

XXX.XXX.32.219

Zdravím. Přátelé, nevím, komu vadí název takového krásného holuba, jako je Chebská straka. Jestliže se chovatelé, kteří jsou pamětníci a i ti, kteří se dali do regenerace chovu, shodnou na tom, že původ tohoto plemena byl na chebsku a tento holub krom jiného má anglickou kresbu - strakatost, tak ani jiný název nemůže být než Chebská straka. Mě teda osobně se tento název velice líbí a přímo mi lahodí do duše. Nevím, co k tomuto přejmenování vede. Vzpomínám si jak se kdysi někdo pokoušel přejmenovat např. rakovnického kotrláka na rakovnického válivého rejdiče, čejce a lysce napovídali, že už není Česká, že barevnohlávek není Slezský atd. Važme si našich národních plemen i s přídavkem místních názvů, než se toho chytí nějací zahraniční chovatelé, holuba dovedou ke své dokonalosti a samozřejmě jim dají i svůj název. Potom na to na zahraničních výstavách čučíme jak péro z gauče. Nejhorší je, že už se pak s tím nic nenadělá. Zdraví a hlavně zdravý rozum přeje St. Toman
smajlík smajlík smajlík

17.1.2014 22:55
poty76

XXX.XXX.145.250

st.toman napsal(a):
Zdravím. Přátelé, nevím, komu vadí název takového krásného holuba, jako je Chebská straka. Jestliže se chovatelé, kteří jsou pamětníci a i ti, kteří se dali do regenerace chovu, shodnou na tom, že původ tohoto plemena byl na chebsku a tento holub krom jiného má anglickou kresbu - strakatost, tak ani jiný název nemůže být než Chebská straka. Mě teda osobně se tento název velice líbí a přímo mi lahodí do duše. Nevím, co k tomuto přejmenování vede. Vzpomínám si jak se kdysi někdo pokoušel přejmenovat např. rakovnického kotrláka na rakovnického válivého rejdiče, čejce a lysce napovídali, že už není Česká, že barevnohlávek není Slezský atd. Važme si našich národních plemen i s přídavkem místních názvů, než se toho chytí nějací zahraniční chovatelé, holuba dovedou ke své dokonalosti a samozřejmě jim dají i svůj název. Potom na to na zahraničních výstavách čučíme jak péro z gauče. Nejhorší je, že už se pak s tím nic nenadělá. Zdraví a hlavně zdravý rozum přeje St. Toman
smajlík smajlík smajlík

No,nevím o co se tu jedná?Nikdo zde nepíše že mu vadí název Chebská straka!Pokud píšete.Važme si našich národních plemen tak věřte já ani nic jiného neumím.Jestli jste si nevšiml p.Toman tak já propaguji především Česká plemena!A to zdůrazňuji!Ten kdo mně zná,tak to o mě ví.Nikdo nemá problém s názvem Chebská straka a prosím vás.Tento holub nemá původ pouze na území chebska.V této oblasti se pouze nejdéle straka dochovala a to díky již několikrát mnou zmiňovanému p.Formánkovi který je legendou okolo chebské straky.Byla rozšířená i u nás na Žatecku a pod názvem Žatecký stavák.A né jen zde!Ovšem byl to tentýž holub co na chebsku.Mimochodem při mé poslední návštěvě u pana Formánka který straky chová v kuse 71let mi sám řekl že správný název by měl znít takto.Řekl mi,Bohouši tento holub by měl být znám pod názvem Český tleskač nebo Český holub tleskací!Pod tímto názvem tady vystupoval než někdo vyřkl název Chebská straka díky tomu že se dochovali především na chebsku..Takže pozor.A řekněte mi sám.Symbol češství je větší ve slově Chebská či Český!Jinak kdysi jsem napsal krásný článek pan Adamovič který to popsal krásně a rozepsal kde pod jakým názvem byl tento holub veden a v jakých oblastech byť se jednalo o stejného holuba.Je to zajímavé že pro každou oblast kde se vyskytoval tento holub si jeho zastánci našli pojmenování. Já se nemíním hrabat v názvu.Proto jsem to sem nepsal.Nemám vůbec zájem škodit ba naopak.Tím neříkám že jste to sem tako napsal.Stejně tak neříkám že reakce je na můj plátek!Takto si to nevykládejte.Chci jen jedno.Ať je straka co nejdříve ve vzorníku,má svůj standart.Tudíš se stane vystavovatelnou což bude její největší reklamou a poté věřím ve větší zájem o její chov!Toto je naše poslání které chceme s kamarády kteří jí momentálně chovají naplnit.Jinak Rakovnický kotrlák či Rakovnický válivý rejdič není rozdílné!V obojím názvu je zanesen název původu (Rakovnicko).Byť se jedná ,,pouze" o lokalitu kde se nejvíc vyskytoval a prakticky vznikal.Ano s Českou čejkou a lyskou to bylo všelijaké až jsme o ní málem přišly!Nejde o to jestli je název místní.To je nepodstatné!Takže podtsatné je aby to dopadlo a plemeno se rozšířilo do celé republiky.Máte pravdu v tom že pokud tohoto holoubka někdo zná tak především pod názvem Chebská straka a pokud to tak zůstane, tak je to asi v pořádku.Nic proti ničemu.Hlavně ať se něco kolem něj děje.To že nebyl za celou dobu své existence zanesen do vzorníku mezi plemena je totiž pro ostudu.Dnes už by toto plemeno bylo pravděpodobně rozšířenější než tomu tak je doposud.Mějte se a zdraví vás B.Potůček smajlík

17.1.2014 23:43
tono

XXX.XXX.164.132

mysak napsal(a):
Zdravám Vás,
s tím názvem, to bude ještě boj. Protože to cítím tak 50 / 50. ¨Chebský stavák to nepochybně je, když jeho hlavní vlastností je stavění, ale chebská straka taky a je zažitá. Kompromisy asi moc nepomohou, př. chebský stavák - straka, chebská straka stavěcí... to bude šibeniční. A tleskač... tleskají křídly hlučně i další voláči např. hanácký, moravský sedlatý a jiní. smajlík
Juraj Kafka

No já bych od té "chebské straky" neustoupil, pokud bych měl k tomu mandát. Je to vžitý název a nějaké přejmenovavání , to zavání zase nějakou levárnou, i když kresba " straka" je taky jiná, než anglická. A ten tleskáč, ono netleskají jenom voláčí, tleskají třeba i modénky ( a to by jim možná někteří staváci mohli závidět ) a mnoho dalších plemen. =to=

18.1.2014 08:34
jo012810

XXX.XXX.49.191

Ono asi nepůjde jen o název, ale především, pokud to nemá být jen jinak kreslený ČS, o rozličnost v plemenných znacích. A jestli jsem dobře pochopil, pak ty nejlepší Chebské straky, mají typ ČS a to by mohlo být určitým směrem pro další vývoj a pojmenování. Určitě je třeba, aby ti, kteří se chovem zabývají, spojili síly s ÚOK a našli to nejlepší řešení, které umožní co nejrychleji vystavovat tyto jedince a posuzovat.

18.1.2014 08:59
mysak

XXX.XXX.54.5

Já se jen zeptám, staví křídla za letu?

18.1.2014 13:30
koodl

XXX.XXX.158.122

tono napsal(a):
No já bych od té "chebské straky" neustoupil, pokud bych měl k tomu mandát. Je to vžitý název a nějaké přejmenovavání , to zavání zase nějakou levárnou, i když kresba " straka" je taky jiná, než anglická. A ten tleskáč, ono netleskají jenom voláčí, tleskají třeba i modénky ( a to by jim možná někteří staváci mohli závidět ) a mnoho dalších plemen. =to=

Tady nejde jenom o nějaké to zatleskání. U těchto holubů je tleskání hlavním projevem a stavění je podružnou leč žádoucí vlastností která se zachovala z dob společného vzniku se staváky.Bohužel stavák ač to má v názvu, za nimi už dost zaostává.Vkaždém případě je to však samostatné plemeno a kdo je začne chovat tak to okamžitě pochopí.Sám bych se také přikláněl k názvu český tleskač, už jenom s úcty klidem,díky kterým do dnes přežili a jimž tento název zněl libozvučně také ale na to se jich nikdo neptal.Myslím si ale že o tom stejně rozhodne někdo jiný a je celkem zbytečné jitřit vášně které nikomu nepomůžou.K.Ř.smajlík

18.1.2014 14:16
rudla

XXX.XXX.224.34

Dobrý deň.
Nechcem sa vmiešavať do toho ako sa bude vaše národné plemeno nazývať. Chcel by som len podotknúť,že by nebolo zlé do jeho štandardu zakoreniť a podrobne popísať jeho povahové a typické vlastnosti. Tie by mali byť prvoradé , zbytočne bude mať krásny exteriérový holub na výstave v oceňovacom lístku názov ....." tleskač" alebo ....." stavák" ak tými vlastnosťami nebude disponovať .

18.1.2014 16:50
lupus4

XXX.XXX.3.10

rudla napsal(a):
Dobrý deň.
Nechcem sa vmiešavať do toho ako sa bude vaše národné plemeno nazývať. Chcel by som len podotknúť,že by nebolo zlé do jeho štandardu zakoreniť a podrobne popísať jeho povahové a typické vlastnosti. Tie by mali byť prvoradé , zbytočne bude mať krásny exteriérový holub na výstave v oceňovacom lístku názov ....." tleskač" alebo ....." stavák" ak tými vlastnosťami nebude disponovať .

Tak po přečtení vlákna mám opět silně rozporuplné pocity..
Na jednu stranu jsem moc rád, že se oživuje "staronové" české plemeno, na druhou zase dost rozčarován, jaké se řeší 3,14čoviny. Vymýšlení "názvu" se zahrnutím kdoví jaké zmínky kde se všude
holubi podobného typu vyskytovali --- no těch míst bylo asi opravdu hodněsmajlík
Zároveň řešit "vady" např. černé zobáky a pod. mě přijde úplně mimo a jen se mne zmocňuje obava, že až
CHS "uchopí voliéroví šlechtitelé" nezbude z původně vitálního, plodného holoubka s charakteristickými
letovými vlastnostmi vůbec NIC (ale nebude to mít černé skvrny na zobáku) smajlík. Naději, že to tak nedopadne mně dává snad jen volný a přirozený chov na Toužetíně...
Dle mého názoru (který nikomu nevnucuji) by hlavními kritérii při jakémkoli šlechtění měli být
1) vitalita a plodnost (minimum 5 hnízd za sezonu)
2) udržení letových vlastností
3) rozumně stanovený typ bez extrémů snižujících body 1 a 2
a pak až někdo daleko, kresba, lesk a ještě o moc dál skvrnky na zobáku...smajlík

lupus

18.1.2014 20:06
hrabal1

XXX.XXX.248.152

Pozdravujem priatelia. Niekto tu reagoval podráždene na spochybnenie názvu. Holubiarská komisia má strážiť aj čistotu názvoslovia. Existuje celý elaborát EE, kde sú presne popísané názvy a výzor kresieb. Mal by ho zrejme mať aj český delegát v EE. Ale aby som nedráždil- fakta- zelený vzorník str 62
Stračí,straka-kombinace bělokřídlé a běloprsé/na rozdíl od sedlaté je hlava barevná/
Strakatá, strak-nepravidelně se střídající menší i větší plochy barevné s bílými. žádoucí je co možná rovnoměrnosť a symetričnost barevného rozložení, někdy i ohraničenost barevného rozhraní.

V prvom prípade je to pomerne ustálená kresba v celej europe a každý holubiar vie, čo si pod tým má predstaviť. Ostáva druhý variant. O CHebské netreba pochybovat.Ostatne, že jej prajem som zmienil aj v závere článku slovenského časopisu CHovateľ 1/2012. Či už to bude podľa prvého CHebská straka alebo CHebská stračka, či druhého CHebský strakáč, CHebský strak. Teba ísť za svojim cieľom.
J.Hrabal.

19.1.2014 21:30
poty76

XXX.XXX.145.250

lupus4 napsal(a):
Tak po přečtení vlákna mám opět silně rozporuplné pocity..
Na jednu stranu jsem moc rád, že se oživuje "staronové" české plemeno, na druhou zase dost rozčarován, jaké se řeší 3,14čoviny. Vymýšlení "názvu" se zahrnutím kdoví jaké zmínky kde se všude
holubi podobného typu vyskytovali --- no těch míst bylo asi opravdu hodněsmajlík
Zároveň řešit "vady" např. černé zobáky a pod. mě přijde úplně mimo a jen se mne zmocňuje obava, že až
CHS "uchopí voliéroví šlechtitelé" nezbude z původně vitálního, plodného holoubka s charakteristickými
letovými vlastnostmi vůbec NIC (ale nebude to mít černé skvrny na zobáku) smajlík. Naději, že to tak nedopadne mně dává snad jen volný a přirozený chov na Toužetíně...
Dle mého názoru (který nikomu nevnucuji) by hlavními kritérii při jakémkoli šlechtění měli být
1) vitalita a plodnost (minimum 5 hnízd za sezonu)
2) udržení letových vlastností
3) rozumně stanovený typ bez extrémů snižujících body 1 a 2
a pak až někdo daleko, kresba, lesk a ještě o moc dál skvrnky na zobáku...smajlík

lupus

Zdravím.
Tak v tom se shodujeme!!!Já sám nejsem pro honění barev a lesků se svitem jako je tomu u jiných plemen holubů.Ba naopak.Promně je nejdůležitější udržet u chebských strak temperament a jejich letové vlastnosti s péčí o potomstvo.Ta je myslím si na vysoké úrovni.Nemám zájem se podílet na znetvoření tohoto pohledného holoubka.Pouze oko a zob by se mělo zlepšit.Určitě to je líbivější než černý zobák a půlené oči!Jinak věřte že u mně a J.Z. a K.Ř. straky lítají také na volno.Pouze v období od konce listopadu do půlky až konce března jsou ve velmi prostorné voliéře.Z důvodu velkého množství číhajících dravců ve větvích zdejších stromů.Bohužel jich nemám 60 abych nepoznal ztrátu jednoho či dvou jedinců.Proto je v nejhorším období kdy jsou dravci ve vesnici ochraňuji tímto způsobem.Jinak jejich let je úžasnou podívanou.Jak jsem psal,ovšem né všechny staví!Všechny neskutečně mlátí křídly,hodně jich nabere víšku sepne/slepí křídla a propadají se hluboko dolů aby se zase vymlátily křídly do výšky a udělaly hluboký propad.Ale jejich temperament je neskutečný!Takže.Každopádně jsem pro již zavedený název chebská straka a věřím že u navrhovaného ,,chebský stavák" to nezůstane!O jiném názvu se dalo pouze vésti polemiku.Já chci pouze jedno ať je vystavovatelná bez velkých úprav a tady vidím cestu k její největší obrodě.Musí se to lidem ukazovat aby jí zachytili co nejvíc a zájem o ní vzrostl.Děkuji za váš názor. smajlík Mějte se.S pozdravem B.Potůček

8.9.2022 09:30
Formánek ml.

XXX.XXX.173.7

Verner Formánek můj děda tet už není mezi námi byl jediný v České republice co zachránil a choval chebske Straky dále byli prodaný panu slepickovy po 50 korunách kus nebo darovany a ten je poslal dal skousim to dát zpátky dohromady ale je to běh na dlouhou trať tet sháním 2 a více holubic které bych mohl dát k mim mladým sice to nebude čistokrevné ale to by mi zatím nevadilo kdyby někdo měl byl bych moc rád z pozdravem Formánek

Přidejte reakci

Přidat smajlík