Aký je to holub - letún?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ferencjo

26.11.2013 07:38
ferencjo

XXX.XXX.49.10

Zdravím priatelia, kto vie aké holuby sú na fotkách
1,

26.11.2013 10:22
danielbratislava

XXX.XXX.57.55

Bratislavský vysokoletún.

27.11.2013 13:19
rudla

XXX.XXX.224.32

Ahoj, jedná sa o nejaké historické fotky?

ferencjo

28.11.2013 17:50
ferencjo

XXX.XXX.49.10

Áno, ide o budapeštianske vysokoletúny s z chovu S.Szaba z MR, ktorý dlhé roky šľachtil tento farebný ráz,avšak mu ho neuznali. Chovateľ vyše 300 holubov tejto farby rozdal priateľom a niekoľko jedincov z nich sa dostalo aj na Slovensko k chovateľovi Slížovi z Plešivca. Niekoľko jedincov z jeho chovu prebral p.Dobrucký a začal šľachtiť krížením s viedenským letúnom. BV dosahujú dĺžku letu 7hodín a viac,viedenské cca 1hodinu.

citát z iného vlákna od p.Krajčiho: My sa však zaoberáme predovšetkým históriou holubiarstva. A práve tu môžeme pozorovať negatívne snahy a ovplyvňovania. Konkrétne pri niekoľkých bývalých bratislavských plemenách holubov. Ich pôvod chce niekto priradiť k maďarským, rakúskym alebo českým. Nie je to pravda.

Bratislavský vysokoletún lieta výborne. Nakoľko v tejto farebnej mutácii sa u našich južných susedoch holuby nenachádzaj ú.Tak isto aj červeno pásavé sú úplne mimo budapeštianskych.
Potrebné je však menované plemená chovať a ich rozšíriť...

Zaujímavé je.že ak by BV do kríženia BAV neboli použité, dĺžka letu by nedosahovala 5hodín a taktiež by v potomstve nevypadávala takmer polovica potomstva v krebse bocianika či bieleho s náznakom venca. V súčasnosti chce klub dokonca znížiť predpísanú dĺžku letu, a niektorí z chovateľov BAV sa sťažjú.že potrebujú nepríbuznú krv,lebo nemajú s čím krížiť.

A takutvorme si obraz o tom.aká je pravda, a o tom čo nám tu ponúka azavádza nás p.Krajči, od ktorého očakávame vysvetlenie k tejto problematike a verejné ospravedlnenie sa za to, že pri našom národnom plemene miesto pravdy ponúka chovateľom lož,ktorú vieme hidtoricky vyvrátiť
JF

ferencjo

28.11.2013 17:52
ferencjo

XXX.XXX.49.10

4, červené vencové a s náznakom pásov, to že v MR holuby takej farbxy neexistovali je nezmysel,ktorí môže potvrdiť viac chovateľov

ferencjo

28.11.2013 17:54
ferencjo

XXX.XXX.49.10

Vážený pán doktor, trochu som zarazený ako som prečítal článok o bratislavskom vysokoletúnovi v časopise Chovateľ a to hneď na začiatku v mladšej histórii lebo som očakával, že budete písať aj o tom ako ste veľmi chceli červenopásavú He plemena BV z môjho chovu ktorá bola originál holubička už nebohého p. S. Szaba Józsefa z MR od ktorého som mal chov založený. Pamätám si aj na to ako ste mi napísali ak ju nedám bránim slovákom vo vyšľachtení Bratislavského vysokoletúna o ktorý ste mali práve Vy záujem. Píšete vo všetkých Vašich článkoch o férovosti a práve preto som sa rozhodol Vám napísať, kde sa podela tá férovosť v tomto prípade. Niekoľko rokov ste ma informovali o odchove a výkonnosti po mojich holuboch,aj o tom čím ste krížili moje červené holuby ktoré zobral p. Dobrucky.Ešte si pamätám bolo ich v jednom prípade 7 ks.Tieto holuby naozaj dobre lietali, veď to boli od predsedu klubu v MR a niekoľkonásobného majstra a šampióna MR vo výkone. Veľmi ma teší, že cca za tých 10 rokov ste vyšľachtili BAV ale vôbec si nemyslím , že práve taká je pravda ktorú uvádza časopis Chovateľ.Keby som vedel, že tohoto sa dočítam iste by som uložil všetky Vaše emaily a fotky ktoré som dostal od Vás, našťastie mám ešte fotky tých pásavých BV ktoré S.Szabo chcel dať uznať ako farebný ráz BV v MR a neuznali mu to, vtedy všetky od sklamania rozdal. Ešte teraz z nich má aj červeno pásavé p. Buza József z Mezőkövesdu, to som Vám aj písal. Je jasné, že Vaše šľachtené holuby majú už predsa rozdielnu postavu a hlavičku ako BV veď ste mi písali čím ste krížili , ale nechápem a som z toho ako chovateľ veľmi sklamaný prečo ste to čo Vám píšem nenapísali, aj ja mám národnosť slovenskú a ani náhodou nezastávam maďarské holuby ale len a len "PRAVDU". S pozdravom Slíž Ladislav z Plešivca. "

ferencjo

28.11.2013 17:58
ferencjo

XXX.XXX.49.10

Ďalším dôkazom bola aj CV Nitra 2013,kde sme mali možnosť vidieť jedincov BAV v niektorom prípade sa zhodne podobajúcicvh na holuba na prvých dvoch fotkách.

ferencjo

28.11.2013 18:12
ferencjo

XXX.XXX.49.10

Pikoška : mláďa BV, zalietané v kŕdli segedínskych letúnov prebralo ich techniku letu,začalo plachtiť a prerstalo lietať do veľkých výšok ako jeho rodičia, pre jemnú konštitúciu hlavy ho môžme nazvať bratislavským bocianikom, rozmnožím ich uznám a do pôvodu napíšem vyštepil sa mi z holubov od starého chovateľa z Bratislavy.. Na Slovensku je možné všetko

29.11.2013 10:06
1372006

XXX.XXX.244.151

ferencjo napsal(a):
Ďalším dôkazom bola aj CV Nitra 2013,kde sme mali možnosť vidieť jedincov BAV v niektorom prípade sa zhodne podobajúcicvh na holuba na prvých dvoch fotkách.

Maďarónskemu spratkovi pod skratkou "ferencjo", ktorý tu uvádza protislovenské mezmysly sa v zásade neodpovedá! Pretože sa z jeho úst možno dočkáme, že aj slovenská vlajka je v podstate maďarská... -pk-

ferencjo

29.11.2013 16:03
ferencjo

XXX.XXX.49.10

Vážený pán doktor,niesom maďar tak sa prosím zamyslite nad tým čo tu píšete. V iných vláknach tiež tiež špičkové pražšké krátkozobé letúny nazývate bratislavskými a zamorujete toto fórum, ktoré nám má pomáhať v chove holubov či už pre krásu ,potešenie alebo úžitok vašimi predstavami , o plemenách ktoré neexistujú. Vaša odpoveĎ je dôkazom toho.ako klamete nás chovateľov a vlastne aj sám seba.

Prečo nemôžte napísať.že holuby S.Szaba boli použité pri vzniku BAV? nikto sa smiať nebude. Dobre vieme že BV sú špičkou medzi vysokoletúnmi a 3hodinpový let BAV z viedenáka .nedosiahne.

Zosnulý prof. Boďa sa tiež nehambil,keď pri šľachtení Piešťanského obra - národného plemena použil obry maďarské, aj keď vieme.že toto plemeno nebolo najvhodnejšie kvoli pernatým ozdobám.

Držím palce a očakávam že v blízkej dobe vyšľachtíte minimálne 5pôvodných bratislavských plemien, ktoré stále existujú, len v SR ich nikto nechcel uznať.

A tak sa záverom znova pýtam. nazývajte ma maĎarónpom aj neviem ako chcete :

Boli v šľachtení BAV použité maďarské holuby?

1.12.2013 11:15
1372006

XXX.XXX.28.126

Bratislavský vysokoletún - originál...
Pokiaľ niekto znevažuje prácu druhých a nepozná históriu chovateľstva krajiny odkiaľ pochádza, je zbytočné takýmto ľuďom niečo vysvetľovať. Nie je snahou ani ich presviedčať o pôvode a šľachtení slovenských plemien, ktoré v určitej dobe zanikli. Zámerom je skôr písomne podchytiť ich bývalú existenciu pre dejiny.
Pseudonym „ferencjo“ však na týchto stránkach vedie už takmer dva roky vojnu proti bratislavským vysokoletúnom, ale aj iným našim bývalým plemenám holubov. Neustále dáva z iných krajín zrovnateľné plemená, ktoré by mali ich samostatnosť negovať.
Vedie útok ale nesprávnym smerom. Prečo sa neobráti na tých, ktorí vypracovali štandard, krížili tieto holuby a presadili ich do uznania ako samostatného plemena. Má možnosť žiadať odpoveď na Klube chovateľov letúnov.
Nevedno ale prečo znevažuje prácu našich predchodcov, ktorí sa nielen z týchto, ale aj ostatných holúbkov tešili, venovali im všetku lásku a náležitú pozornosť. Pretože, keby len trocha poznal holubársku históriu krajiny v ktorej žije, tak by takéto nezmysly nemohol nikdy napísať.
My skôr narodení máme povinnosť informovať o týchto dejinách mladú generáciu. Veď ako by oni k tomu prišli. O tom nemožno pochybovať. Nakoľko nemôže takéto vzduchoprázdno v žiadnej vyspelej spoločnosti existovať, od dôb monarchie až po súčasnosť. To ako že tu nič nebolo? A práve na to chceme upozorniť a písomnou formou poukázať na túto čiernu dieru v našom chovateľstve. Ako sa s tým v budúcnosti vysporiada ďalšia generácia holubárov je otázne.
Na margo zakladateľa vlákna a jeho snahám o diskretizáciu tohto všetkého. Dávame túto odpoveď. Nech si každý urobí vlastný úsudok. Pán pseudokritik z Rožňavského regiónu tu môže objasniť svoju neutíchajúcu nenávisť k všetkému, v spojitosti so Slovenskom.
Keď si myslí, že len maďarské plemená sú tým vrcholom dokonalosti, tak sa pozrime čo za posledné roky vyšľachtili. Mohli by sme kritizovať ich podobizeň, zrovnávať s inde podobnými plemenami, vyvodzovať negatívne posudky, ale načo, nás sa to netýka. To je vec tamojších chovateľov. Keď sa im ich nové plemená ľúbia, načo to spochybňovať. Pretože každý sa má predovšetkým starať o svoje holuby aby boli pekné a atraktívne. My to tiež len preto robíme, aby sa naše chovateľstvo začalo seriózne zaoberať tým čo bolo. Vrátilo sa k pôvodným koreňom a plemenám holubov, ktoré reprezentovali národ a mesto Bratislavu...-pk-

1.12.2013 11:19
1372006

XXX.XXX.28.126

Kiskunfelegyhásky papučatý letún...

1.12.2013 11:24
1372006

XXX.XXX.28.126

Budapeštiansky zrkadlový letún..

ferencjo

1.12.2013 15:46
ferencjo

XXX.XXX.49.10

smajlík ste super

ferencjo

1.12.2013 15:52
ferencjo

XXX.XXX.49.10

Ja som sa len slušne opýtal,či ste pouťžili tých pár kusov do šľachtenia.tak neviem prečo sa tak čertíte. A vidíte,Madari majú v každej dedine pomaly samostatné plemneno.ale každé plemeno má aj patričné množstvo chovateľov. Nie že 5 chovateľov vlastní niekoľko 10tok holubov,čo sa stane ked umrú?
Tak ako v prípade p.Greckeho, jeho šnobláky ste viackrát prezentovali na stránkach nášho časopisu, avšak národné plemeno nemôže pochádzať z jedného holubníka,ale musí mať najprv dostatočné chovateľské zázemie. Nemyslíte? Prečo sa nezachovali?

2.12.2013 17:22
margetin

XXX.XXX.75.111

Zdravím páni.smajlík
Len na margo veci. Foto s názvom maďarský kotrmeliak - je Birmingham roller chov a foto: Wolfgang Hartmann /D/. Prestane tu už kopírovať a vkladať fotky o ktorých nemáte ani šajn, používajte vlastné. Potom Jožko Ferko z Hornej Dolnej bude zháňať maďarské kotrmeliaky ako na fotke a nepomôže mu ani jeden zo slovenských "šľachtiteľov".

Foto: Maďarský-birminghamský kotrmeliak, tak ako bol vystavovaný v Košiciach na jednej z výstave výletkov.

2.12.2013 17:30
margetin

XXX.XXX.75.111

Foto: kiskunfélegyházi keringő
Kiškuňfelegyházsky letún
tak ako ich poznám ja

2.12.2013 17:57
margetin

XXX.XXX.75.111

rada č.3
ak neviem o čom hovorím
tak som radšej ticho

ferencjo

2.12.2013 23:07
ferencjo

XXX.XXX.161.21

smajlík to bolo dobre ): ja poznám pôvod fotiek čo som sem vložil aj to čo je na nich,len som chcel poukázať na to čo sa robi v zákulisí..

3.12.2013 12:43
1372006

XXX.XXX.28.126

margetin napsal(a):
Zdravím páni.smajlík
Len na margo veci. Foto s názvom maďarský kotrmeliak - je Birmingham roller chov a foto: Wolfgang Hartmann /D/. Prestane tu už kopírovať a vkladať fotky o ktorých nemáte ani šajn, používajte vlastné. Potom Jožko Ferko z Hornej Dolnej bude zháňať maďarské kotrmeliaky ako na fotke a nepomôže mu ani jeden zo slovenských "šľachtiteľov".

Foto: Maďarský-birminghamský kotrmeliak, tak ako bol vystavovaný v Košiciach na jednej z výstave výletkov.

Dobre by bolo ešte napísať aký je medzi maďarským a birminghamským kotrmeliakom rozdieľ?! Obe fotky rollerov alebo plemien sú naprosto totožné.Rád fotím holuby, ale pri vzhliadnutí výstavy u našich južných susedoch som foťák ani nevybalil pri ich kotrmeliakoch. Ono to ani nemalo zmysel. Pretože celé toto vlákno je o kopirovaní slovenských plemien zatiaľ čo tie maďarské sú originálne. Tak kde je tá pravda...

10.12.2013 12:30
lsliz

XXX.XXX.173.32

Pozdravujem páni chovatelia,
nesmierne veľmi ma mrzí táto výmena názorov na fóre. Z veľkej miery som to zapríčinil ja, nakoľko som napísal príspevok na článok o Bratislavskom vysokoletúnovy a ktorý som adresoval pánovi MVDr. Krajčímu. Najprv som dostal odpoveď, že on za to nemôže, že to išlo mimo neho a v druhom emaily mi vynadal aby som to stiahol. Ja pravdu ktorú som napísal v živote NESTIAHNEM.Veľmi ma mrzí, že sa útočí na mladého chovateľa Jožka Ferenca,ktorý je členom nášho ZO a má krásne výsledky v chovateľstve.Mohli ste ho vidieť aj ako perspektívneho mladého chovateľa v časopise Chovateľ. Nie je to človek ktorý vyhľadáva roztržky!Je to pravdovravný ,spoločenský a dobrosrdečný chovateľ, vysokoškolák a takých len treba podporovať a nie osočovať!Viď ako" Maďarónskemu spratkovi". Ja tiež som v živote bol stále ku každému otvorený a pravdovravný a za to, že bývame na juhu republiky ešte nemusíme byť maďarmi.Jožko neviem či aj vie po maďarsky, ja áno.V tomto regióne je to bežná vec aj pri slovákoch. Práve preto a pre moje kontakty s maďarskými chovateľmi si myslím, že pre slovenský chov som vďaka tomu spravil veľa.Veď som doviezol z MR množstvo kvalitných holubov letúnov a to len z najlepších chovoch.Ešte teraz ich potomkovia sú vystavovaní na Národnej výstave Nitra či v bielej alebo červenovencovej farbe a to je fakt!Tiež kamarát p. Martinkovič Michal vyhral vlani EÚ výstavu s červenovencovými ktorej líniu som mu pomohol zohnať od p. Papa z MR viď.http://paplaci.5mp.eu/web.php?a=paplaci .Ja som choval budapešťany 25 rokov a z dôvodu nadmerného sa rozmnoženia sokola sťahovavého v našej oblasti som musel chov zanechať, čo ma bolí až do dnes.Holuby z môjho chovu lietajú aj v ČR , PL s kladnými odozvami.Mám veľa kamarátov - chovateľov v MR , naši členovia OZ Jovice viď. http://www.szchzojovice.estranky.sk/ reprezentujú Slovensko na výstavách v MR a sme na to hrdí.Ja sa už nebudem a nemienim vracať ku šľachteniu BAV, pre mňa je to uzavretá kapitola hoci so všeliakymi pocitmi .Záverom a naposledy ešte jeden postreh na obranu Jožka.V jednom príspevku MVDr. Krajčího je Bratislavský vysokoletún - originál, je tam fotka plavého holuba, nad týmto príspevkom je BAV, fotka Jožka odfoteného teraz v Nitre.To hádam nie, to nie je originál BAV?Bol odfotený na výstave! Myslím si, že Jožko tú fotku tam dal lebo kto nie je slepý vidí, že tá podoba najmä s fotkou č. 2 tam je a oprávnene sa pýtal. Holuby na fotkách č. 1 a 2 boli moje holuby od nebohého S. Szaba Józsefa , bývalého predsedu klubu budapešťanov z MR.
PROSÍM Vás chovatelia na túto tému už len kvôli mne nepíšte príspevky, nemienim sa s nikým naťahovať.Na celom svete vládne politika a moc, ináč to už nebude.Chovajme pre krásu , úžitok a vlastné potešenie.Tiež podotýkam pre ISTOTU , aby ma to neskôr nemrzelo a vyhol sa takýmto situáciam ako je táto téma na fóre som sa zaprísahal, že v živote nikomu už v chove nepomôžem. S pozdravom Slíž Ladislav, Plešivec

11.12.2013 11:43
1372006

XXX.XXX.112.217

Anglické tiplery žlto pásavé – originál
Dávam túto fotografiu týchto holubov – letúnov do tohto fóra zámerne, aby sme si urobili obraz k danej problematike. Nenapíšem odkiaľ pochádzajú i keď sú to vynikajúce športové holuby, ktoré bez problémov odlietajú 10 – 12 hodín a neboja sa veľkých výšok. Pokiaľ ich niekto získa a skríži s našimi letúnmi má vyhraté. Dosiahne všetko, čo sa očakáva od výškových športových plemien holubov. Otázka pán Slíž:
Stále si myslíte, že tie vaše červeno pásavé holuby „Slíž – Szabo“ sú na svete jediné v takomto prevedení ?! To by vás malo vyviesť z vašich mylných konštrukcii.
Pás Slíž vaše meno sa mi dostalo do povedomia, keď ste začali vypisovať na všetky strany ako ste sa zaslúžili o vznik nášho plemena. Nevedno s akých dôvodov ste sa do jeho šľachtenia nezapojili. Mohli ste byť v histórii s ostatnými chovateľmi, ale ste tak neurobili. Namiesto toho píšete o veľkej nespravodlivosti. Dokonca aj v rubrike „Oznamy“, kde sa zverejňujú webové stránky klubov, atď. Tak to už bola veľká chyba a kardinálna blbosť.
Každá hra má svoj začiatok a koniec. Neustále opakovanie už povedaného stráca na zaujímavosti. A skutočne vedenie z vašej strany takmer dvojročných obštrukcii vyznieva len ako: „žabo – myšia“ vojna. Zmierte sa už zo skutočnosťou, že bratislavské vysokoletúny už existujú a budú reprezentovať v tejto kategórii Slovensko.
Mali by ste zmeniť svoju rétoriku. Napriek negatívnym skutočnostiam, ešte nikto na tomto fóre nečítal ani jeden odborný príspevok napríklad na téma o športových holuboch z vašej strany. Pritom to by bolo veľmi potrebné, vzhľadom na to, ako vyzdvihujete svoje skúsenosti a ospevujete váš bývalý chov.
V Klube chovateľov letúnov si nepamätám ani na jeden váš dobrý letový výsledok v pretekoch z budapeštianskymi vysokoletúmni. Pokiaľ sa mýlim, tak ma poopravte. Skôr ste sa za neúčasť len odvolávali na stratu holubov, útoky dravcov. atď. Staré praktiky! To majú ale všetci a napriek tomu sa pretekov zúčastňujú.
. Dalo by sa ešte ďalej polemizovať o vašich skúsenostiach aj so svojim sekundantom na dianie v slovenskom holubiarstve. A názoru na obnovu pôvodných plemien, prípadne vyšľachtení nových. Nie je to ale treba. Pre vás sú to len nepodstatné veci. Vy ste zahľadený aj tam iným smerom... –pk-

12.12.2013 09:59
lsliz

XXX.XXX.188.100

Pozdravujem, napísal som Vám na vaše otázky článok ale nezobralo mi to ,asi som musel zle stlačiť alebo nedokončiť a teraz sa tomu aj teším, nakoľko nehodlám sa s Vami a hlavne tu na českom fóre naťahovať, je to pod moju úroveň.Kto ma pozná , vie o čom rozprávam. Predsa slušne odpoviem Vám v skratke aby ste si osviežili pamäť. K výkonu letúnov nebudem tu rozpisovať roky a výsledky, stačí keď si pozriete napr. Chovateľ č.9 z roku 2007 , ste tam aj Vy na inej fotke a prečítate si článok , tam zistíte koľko / 7 hod. 15 min/ a ako zalietali cca 5 týždňov vyletené výletky vypustené na školení rozhodcov letu ktoré bolo v júni a moje prvé mladé vyleteli v máji..Boli tam 6 poprední chovatelia KCHL..Čo sa týka publikácii, x krát som písal a prekladal články do Obežníka KCHL , mne to stačí a k vyšľachteniu BAV. Vôbec mi to nevadí kto to spravil a aj ja ako bývalý chovateľ letúnov som rád , že existuje! Je to pekný oku lahodiaci holub.Ja uznávam iné hodnoty a to rodinu a zdravie , nie či budem dakde napísaný alebo nie, čo z toho, koľkých to v terajšej dobe zaujíma okrem tých pár chovateľov, je to smiešne. Mňa len zaujímalo či bol alebo nebol použitý k vyšľachteniu červeno pásavý budapešťan , lebo práve Vy ste sa angažovali aby som také holuby vám dal.V začiatkoch som dostával aj informácie ako to pokračuje a záver bol celkom iný.Ako to bolo to vie len ten kto to vyšľachtil.Už som písal, že je to pre mňa týmto uzavretá kapitola a nebudem sa už na to nikoho pýtať.A kde som zahľadený? Tam všade kde sa stretávam s úctou , porozumením a priateľstvom. S pozdravom Slíž

Přidejte reakci

Přidat smajlík