Pozdravujem. Točilo sa to okolo chovateľov, ktorých už viacero niet. Jóža, Prepiak, Stára. Hotový. Pamätník je František Porubčanský zo Žiliny resp. dedinka pri Žiline-Teplička nad Váhom.. Bol aj účastníkom niektorého preteku, rovnako ako jeho nedaleký sused už nežijúci Ervín Majerčík. Myslím, že má na holubníku zavesený taký plechový tanier s vyznačením preteku- vecnú cenu.. Účastnili sa aj niektorí košickí chovatelia, ale keby ste mi na hlavu udierali, nespomeniem si mená.. O memoriálu sa písalo niekedy okolo roku 1960 v časopise CHovateľ-Rádce. Aj keď tam bolo uvedené, že išlo o preteky o Liberecký pohár. Napr. jeden z nich sa konal 12.7.1964. Bola to séria pretekov, z nich jeden mál názov Memoriál L.Svatoša. Som o čosi mladší ročník , ako 70desiatnik František Porubčanský. On by vedel povedať viac.Najbližšie je možné sa sním stretnúť na výročnej členskej schôdzi Klubu chovateľov letúnov v žilinskej organizácii 15.2.2014. J.Hrabal.
zdravim.jožu jsem poznal 70 letech.několikrat jsem ho navštivil.u p hotoveho jsem několikrát soudcoval ale to měl tipplery.jeho vycvik tippleru jsem obdivoval.poslouchali ho jako kdyby je měl na provazku.u p kutnohorského jsem soudcoval 1x ale tenkrat vypěstoval budapeštaky křižene nevim s čim.byli strašně velky....hruza...ovšem letali přes 7 hodin.holubi jsem měl od tudose joži šotka a stari.v 74-75 jsem se zučastnil m svatoše.možna ža najdu někde diplomi.v 76 jsem spoluzakladal kchl.zdravim.jirka
Čo sa týka tých dlhých holubov-letúnov, už som to tu niekedy písal. Viem ako vznikli v spomenutom chove.Aj inde, kde boli dlhších postáv znamenito lietali. Pamätníci si možná vybavia holuby Slivu, Tudoša, Porubčanského a mnohých dalších, kde 8 hodinové lety boli bežné.Teraz to vidíme hlavne na orientálných plemenách, žiadni kraťasi s mohutnou hruďou, naopak dlhšie, štíhle a lietajú dlho. Výnimkou sú snád tiplere, ale tam ide o odlišný štýl letu, tie najdlhšie lietajúce akoby pohybovali len koncami krídel. Tlačenie letúnov do krátkých postáv v zmysle nám zakotvenej štandardizácie ničí ich letové nadanie, ak sa k tomu pridá skracovanie zobáka, hotová pohroma. Chovatelia budapeštianských vysokoletúnov by si uchovali stovky a stovky zbytočne stratených holubov, keby budapeštianské netlačili do krátkých zobákov a neoberali ich tak o jeden z receptorov orientácie. Kde môžem, vystríham pred krátením postáv chovateľov bratislavských vysokoletúnov, rovnako ako zobáka pod 15 mm, čo je kritická hranica pre holuba, v prípade že zaletí dalej ako 30 či 50 km. O pokusoch tu písať nebudem, je to hrubá písanka. Snáď niečo na dôchodku publikačne spracujem. Dosť v tom hrá aj dedičnosť. Napr. F.Porubčanský mal niekoľko holubov, ktoré sa nevedeli vrátiť z konca dediny, cirka 200m,to samé ich vnuci, pravnuci. Takto sa správali aj vtedy, keď ich dal o 40km ďalej, inému chovatelovi.J.Hrabal.
uhodl jste loužil.prvni vysokoletce jsem si nechal poslat z bardejova v r.1966.byli modraci a mramoraci.dlouhe zobaky tež měli.když to vezmu zpětně letali skvěle.od roku 80 jsem 25 let choval tipplery.měl jsem je naučene na dosed na osvětlenou střechu.musel jsem s nimy skončit protože jsem nic jiného nedělal než koukal na holubi.ted jsem zase začal chovat budapeštaky a košičaky.zdravim
Pozdravujem.. Rád by som videl niečo z Vašeho chovu.Môžte sa pozrieť aj na moju stránku.Cez naklepanie mena v zadávači by Vám ju malo ukázať. Košické vysokoletúny chovám od roku 1992. Na mojej stránke nájdete aj meilový kontakt, v prípade záujmu. Lebo dopisovanie cez Ifaunu nieje pre ostatných zaujímavé.Každý tu radšej vidí fotky. S pozdravom J.Hrabal.