Zdravím. Tak jsem se opět po měsíci vypravil do Soběslavi a tradiční trh. Protože jsem ráno ještě chytal nějaký ptáky a holuby, tak jsem se tam dostal asi o půl osmý. Poprvé jsem se nedostal na parkoviště, kde vždycky nějaký místo najdu. Stál jsem až mezi garážema a zrovna se dvěma bednama. No nic, sportík je třeba jsem si řekl a vyrazil. No, mezi klecema jsem skouknul břicho, ale nic jsem nezpozoroval. Furt bylo stejný. To bych asi musel jít do Soběslavi ze Štětic po svejch. No nic teď k trhu. Jedním slovem PARÁDA. Opravdu vše, na co si člověk - chovatel i pěstitel vzpomene. Nebudu tady vypisovat co všechno tu dneska bylo a to si přátelé uvědomte, že ještě není ten správnej chovatelskej podzim. To bude potom teda fičák. No a co u mně? Normálka, jako vždy razítko na ruku, zapikat pár voňavejch cihliček meducíny pro holuby, to aby potom zbyly, setkat se s Karlem Ř, kterému jsem přivezl nějaké bouchálky a hlavně sehnat Zdeňka z koutu, protože mi přivezl světe divse, šauby. No řekl jsem si o to vlastně sám, když jsem před pár měsíci tady někde popisoval, jak jsem jako kluk právě tyto holuby choval. No a Zdeňek na to samozřejmě zareagoval jak je jemu vlastní a tak mám doma jeden pár tmavě kapratejch šaubů. Jasně, nejsou to stejní, jako bejvávali. Je to nohatý, krk jak maltéz ale strašně krotký. No nevím, jak to u mně na volno na dvoře dopadne. Večer jsem je ukázal manželce a to tak, že jsem schoval jejich hlavu a povídam " tak koukej, to sem dneska přivez ze Soběslavi" ona na to, že je to nějakej šedočernej holub- to se pozná chovatelskej odborník, no a pak jsem jí ukázal tu holubí hlavu. Povídá" to je ale šereda, takovej klabonos" . Dostala přednášku o tomto plemeni, jak jsem ho chovával jako kluk a jak to bude hezký, až to bude chodit po dvoře. No ona je stejně můj poklad, protože ví, že stejně je to houby platný i kdyby protestovala a tak to všechno snáší. No co dál teda na trhu. prodal jsem dvě bílý korely, holoubky diamantový nikdo nechtěl a ni toho krásnýho žlutýho anduláka. Dal jsem si klobásku - no byla trošku jiná - neopouštějte staré známé pro nové, byla by to škoda, pohovořil s Bedou o jeho houbaření, pohovořil s Jirkou Pundou, no pohovořil, poslechl jsem si jeho monolog o jeho genialitě a mojí blbosti. On je stejně jednička v bavení. Známe se asi 30 let, ale on je furt stejnej. Vyšponoval jsem ho s tou krajskou organizací- to teda humor mírně opustil a začel mluvit trošku vážnějc, ale stejně to nakonec dostal do těch svejch kolejí, kde nemá oponentůru a kde vítězí. Pohovořil s mnoha jinými kamarády a přáteli o chovatelství, úrodě na polích, počasí a tak. Tak že závěrem jen to, že je moc dobře, že se soběslaváci rozhodli před pár lety tyto trhy začít dělat, protože je to svátek chovatelů a i když člověk nic neprodá a ani nekoupí, tak je to svátek setkávání se s přáteli a o to by nám všem mělo jít. Zdraví St. Toman
- musím se smát, nad větou "pohovořil s Bédou o jeho houbaření"
- za tou větou se skrývá, že jsem v týdnu zakopnul v lese, prolétl vzduchem a zastavil se hlavou o smrk! Takže nyní mám korzet, naražené krční obratle /což bolí a týden jsem již nespal / a asi osm stehů na hlavě /což zaroste vlasama - no, no/!
Jinak TRH paráda-dost těžko se to rodilo, ale nyní již spokojenost! Užíváme si to všichni! Jinak se připravujeme na výstavu /první víkend v říjnu/ - bude to ještě hodně práce, ale doufám, že nezklameme!
B.
- reklamu opravdu nepotřebuje !!
- od zahájení TRHů v Sobíku vyrábí a prodává
holubí GRIT Jirka DUDÁK
- a když jen trochu zaváháte, jdete domů bez
GRITU /a to raději domú nechoďte/!!