Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.3.2023 11:37
Atheira

XXX.XXX.209.8

Hezký den,

před časem jsem dostala několik neurčených nymf lupenitek.
Dříve jsem měla hodně různých strašilek, tak jsem si řekla, že proč ne, že lupenitky budou fajn. Teď si lámu hlavu jejich určením. Jedna mi přijde odlišná od zbytku, který se, kromě barev, od sebe nijak neliší a je vidět, že je to jeden druh.

O téhle jsem si to myslela taky, měla jsem i samce.
Svlek po svleku je zbytek lupenitek výrazně větší, i když tahle vypadá už "hotově", kdežto těm ostatním ještě nějaký ten svlek zbývá.

Posílám porovnání se dvěma dalšími. Ke zbytku mi nesedí ta na fotkách nejzelenější (ale barevně je ten zbytek hodně variabilní), budu ráda za určení obou druhů. Když si to vyhledám, přijde mi ji dost hodně podobných a moc nevím.
Snad budou fotky takhle stačit, všechny ty velké jsou hrozně divoké a zdrhaj jak psi a já je pak lovím všude možně.

15.3.2023 23:49
Lumin17

XXX.XXX.174.101

Lupenitky se těžko určují, vždy je lepší si nejdříve zjistit druh a až pak koupit… každopádně až vám nakladou tak zkuste vyfotit vajíčka, ty se dají už určit lépe :).
Jestli jste měla samce tak by to mohl být např. phyllium bioculatum, phyllium letiranti tataba nebo nějaký druh z rodu pulchriphyllium…

s pozdravem

Lumin :)

16.3.2023 08:46
Atheira

XXX.XXX.209.8

Lumin17 napsal(a):
Lupenitky se těžko určují, vždy je lepší si nejdříve zjistit druh a až pak koupit… každopádně až vám nakladou tak zkuste vyfotit vajíčka, ty se dají už určit lépe :).
Jestli jste měla samce tak by to mohl být např. phyllium bioculatum, phyllium letiranti tataba nebo nějaký druh z rodu pulchriphyllium…

s pozdravem

Lumin :)

Děkuji moc, takže je normální, že by v rámci jednoho druhu byla dospělá o tolik menší než ostatní nedospělé? Když si všimnete na té druhé fotce, tak ta jedna menší má už úplná křídla, kdežto ty ostatní nikoli. Měla jsem za to, že v té dospělosti jsou velikostně přibližně nastejno, takže je tohle pro mě docela novinka.

16.3.2023 17:26
Lumin17

XXX.XXX.174.101

Ne takto jsem to nemyslel :D. Máte nejspíše opravdu 2 rozdílné druhy… ta menší by mohl být nějaký z těch druhů co jsem vyjmenoval. Ty velké by mohli být buď phyllium giganteum nebo podobné velké (ale vzácné) druhy. Je téměř nemožné aby byli dospělci takto velikostně rozdílní (pokud to není způsobeno nějakou vadou) a i struktura těla je lehce rozdílná. :)

Lumin

Přidejte reakci

Přidat smajlík