Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.9.2005 09:33

Dobrý den
Rozhodl jsem se podělit se svým průzkumem chorvatského pobřeží z dovolené u moře. Byl jsem ubytovaný na makarské rivijéře, přesněji ve vesničce Zaostrog. Oblast je velice rozmanitá - moře, hory, skály, borovicové háje, travnaté stepi ... To už při letném pohledu nasvědčovalo bohatost místa na hmyz.

16.8.2005 10:11

oniel7 napsal(a):
Dobrý den
Rozhodl jsem se podělit se svým průzkumem chorvatského pobřeží z dovolené u moře. Byl jsem ubytovaný na makarské rivijéře, přesněji ve vesničce Zaostrog. Oblast je velice rozmanitá - moře, hory, skály, borovicové háje, travnaté stepi ... To už při letném pohledu nasvědčovalo bohatost místa na hmyz.

Hned první den jsem se vydal na menší procházku spojenou z menším výšlapem, při které jsem toho asi viděl nejvíc za celou dobu.

Snad každý si hned všimne velkého množství různých kobylek a sarančat které jste mohli potkat všude. Některé přesahovali velikost i 6 cm a to už se člověk při blízkém průletu otřepal hrůzou.

16.8.2005 10:17

oniel7 napsal(a):
Hned první den jsem se vydal na menší procházku spojenou z menším výšlapem, při které jsem toho asi viděl nejvíc za celou dobu.

Snad každý si hned všimne velkého množství různých kobylek a sarančat které jste mohli potkat všude. Některé přesahovali velikost i 6 cm a to už se člověk při blízkém průletu otřepal hrůzou.

Já jsem se především vydal hledat kudlanky a ty také našel. Jak první druh jsem našel skákat v trávě dobné kudlanky A. decolor, které jsou na první pohled velmi podobné kobylkám až na typickou trojúhelníkovou hlavu.

16.8.2005 10:25

oniel7 napsal(a):
Já jsem se především vydal hledat kudlanky a ty také našel. Jak první druh jsem našel skákat v trávě dobné kudlanky A. decolor, které jsou na první pohled velmi podobné kobylkám až na typickou trojúhelníkovou hlavu.

Snad nejhorší mrazení jsem pocítil, když jsem se málem zamotal do obrovské pavučiny, která byla pravděpodobně nějakého druhu křižáka. Byl velký snad 10 cm i s nohami. Fuj ...

16.8.2005 10:29

oniel7 napsal(a):
Snad nejhorší mrazení jsem pocítil, když jsem se málem zamotal do obrovské pavučiny, která byla pravděpodobně nějakého druhu křižáka. Byl velký snad 10 cm i s nohami. Fuj ...

Další, nevím, možná stejný druh, ale také asi 10cm.

16.8.2005 10:32

oniel7 napsal(a):
Další, nevím, možná stejný druh, ale také asi 10cm.

A tohoto jsem našel na zdi našeho studia. Ten žije, myslím, i u nás.

16.8.2005 10:37

oniel7 napsal(a):

Při další průzkumu jsem začal objevovat i obyčejné kudlanky nábožné (Mantis religiosa), které jsem předtím neviděl, jelikož velmi splívají s okolní zelenou nebo hnědou trávou. Ze začátku jsem viděl tak 5 denně, ale čím více jsem si na ně zvykl, jak vypadají v přírodě, tim více jsem jich pak viděl asi 40 denně. Opravdu se stačí pořádně dívat a pomalu chodit ...

16.8.2005 10:41

oniel7 napsal(a):
Při další průzkumu jsem začal objevovat i obyčejné kudlanky nábožné (Mantis religiosa), které jsem předtím neviděl, jelikož velmi splívají s okolní zelenou nebo hnědou trávou. Ze začátku jsem viděl tak 5 denně, ale čím více jsem si na ně zvykl, jak vypadají v přírodě, tim více jsem jich pak viděl asi 40 denně. Opravdu se stačí pořádně dívat a pomalu chodit ...

Za největší nález však považují kudlanky druhu Empusa pennata nebo o nůže být i Empusa fascinata nevím . Jsou opravdu nádherné, ze začátku jsem našel pouze dvě o velikosti asi 3cm, ale pak jsem našel menší travnatou lokalitu, kde jsem jich našel přes 10ks. Je to opravdu skvost.

16.8.2005 10:44

oniel7 napsal(a):
Za největší nález však považují kudlanky druhu Empusa pennata nebo o nůže být i Empusa fascinata nevím . Jsou opravdu nádherné, ze začátku jsem našel pouze dvě o velikosti asi 3cm, ale pak jsem našel menší travnatou lokalitu, kde jsem jich našel přes 10ks. Je to opravdu skvost.

Lokalita, kde bylo opravdu skoro všechno - od kudlanek, kobylek až po pavouky ... Malá, ale plná !

16.8.2005 10:48

oniel7 napsal(a):
Lokalita, kde bylo opravdu skoro všechno - od kudlanek, kobylek až po pavouky ... Malá, ale plná !

Když jsem se pozornějí díval pod kameny, našel jsem i kokony (ootheky) kudlanek. Bylo jich opravdu hodně, skoro pod každým kamenem. Ale není mi jasně, jak poznám nevylíhlý kokon. Donesl jsem si několik domu, takže doufám, že z toho něco bude.

16.8.2005 10:53

oniel7 napsal(a):
Když jsem se pozornějí díval pod kameny, našel jsem i kokony (ootheky) kudlanek. Bylo jich opravdu hodně, skoro pod každým kamenem. Ale není mi jasně, jak poznám nevylíhlý kokon. Donesl jsem si několik domu, takže doufám, že z toho něco bude.

Motýlů tam bylo taky celkem dost. Nejvíce tam bylo takových velkých hnědých z okem . Nejhezčí byl ale stejně tento:

16.8.2005 10:56

oniel7 napsal(a):
Motýlů tam bylo taky celkem dost. Nejvíce tam bylo takových velkých hnědých z okem . Nejhezčí byl ale stejně tento:

Dalé jsem pozoroval všudypřítomné mravence. Byl mnohem větší než ti naší a tyk měli větší kusadla ... Tito si nosily nějaké klacíky

16.8.2005 11:03

oniel7 napsal(a):
Dalé jsem pozoroval všudypřítomné mravence. Byl mnohem větší než ti naší a tyk měli větší kusadla ... Tito si nosily nějaké klacíky

No to bude asi všechno. Co dodat? No jen to, že jsem byl opravdu nadšený a chorvatské pobřeží splnilo mé očekávání. Měli jsem vštinu dnů pod mrakem, takže jsem většinu času chodil po horách, travinách atd. Domů jsem si dovezl tři druhy kudlanek Empusu, Mantisu religiosu a A. decolor. Byl bych velmi rád, kdyby se mi je podařilo odchovat. Vím, že je to náročné a že nikdo chov déle neudržel, ale uvidíme ...

16.8.2005 13:43

oniel7 napsal(a):
No to bude asi všechno. Co dodat? No jen to, že jsem byl opravdu nadšený a chorvatské pobřeží splnilo mé očekávání. Měli jsem vštinu dnů pod mrakem, takže jsem většinu času chodil po horách, travinách atd. Domů jsem si dovezl tři druhy kudlanek Empusu, Mantisu religiosu a A. decolor. Byl bych velmi rád, kdyby se mi je podařilo odchovat. Vím, že je to náročné a že nikdo chov déle neudržel, ale uvidíme ...

Zdravím,

pěkné foto a komentáře!

S pozdravem
Ondřej

16.8.2005 18:59

oniel7 napsal(a):

Jo, je to fakt moc pekny a zadne zive kudlanky sis neodvezl?!treba ty nabozne?

16.8.2005 20:07

marta napsal(a):
Jo, je to fakt moc pekny a zadne zive kudlanky sis neodvezl?!treba ty nabozne?

Pokud bysis to trochu pročetla, tak narazíš na větičku, která je někde uprostřed meho posledního přispěvku. Zkus se podívat

16.8.2005 20:08

kvetak napsal(a):
Zdravím,

pěkné foto a komentáře!

S pozdravem
Ondřej

Díky, jsem rád, že se vám to líbí

17.8.2005 08:17

oniel7 napsal(a):

slidak Hogna radiata, nejbliz na Slovensku. VH

17.8.2005 08:18

oniel7 napsal(a):

To vypada na perletovce cerveneho (Arginnis pandora).

17.8.2005 09:19

oniel7 napsal(a):
Pokud bysis to trochu pročetla, tak narazíš na větičku, která je někde uprostřed meho posledního přispěvku. Zkus se podívat

jee, tak to sorry, ja se prehlidla !

17.8.2005 21:37

oniel7 napsal(a):
Dobrý den

skvělěj příspěvek
Mack

18.8.2005 23:35

oniel7 napsal(a):
Dobrý den

Pěkné fotky a fajn info k nim...KOZEL

21.8.2005 19:02

keltmen napsal(a):
Pěkné fotky a fajn info k nim...KOZEL

Vámi focený druh rodu Ameles bych spíše místo decolor viděl na Ameles spallanziana, ovšem se 100% jistotou to nevím.Jinak fotky zdařilé:-)A.

21.8.2005 19:13

oniel7 napsal(a):
Dobrý den

ZDravím,v Zaostrogu jsme byl již 3 x po sobě...je tam nádherná krajina a toho hmyzu..krásné+ moře plné ryb..

21.8.2005 20:20

adam napsal(a):
Vámi focený druh rodu Ameles bych spíše místo decolor viděl na Ameles spallanziana, ovšem se 100% jistotou to nevím.Jinak fotky zdařilé:-)A.

Hmm, no já to taky nevím. To, že je to rod Amelis vím jen z příspěvku o kudlankách v Řecku, ale jinak jsem neměl ani ponětí, co je to za druh.

Mimochodem, nalezl jsem ještě jeden velmi zajímavý druh. Opět nevím, co to je, ale jsou to nymfy asi 1cm velké. Hlava je velmi zajímavá, podobná jako u druhu Creoboter.

21.8.2005 20:23

*shandy* napsal(a):
ZDravím,v Zaostrogu jsme byl již 3 x po sobě...je tam nádherná krajina a toho hmyzu..krásné+ moře plné ryb..

Opravdu? Tak to je super, my měli celkem dost špatné počasí, takže jsme si moc moře a koupání neužily. Ale za to jsem chodil po blízkých horách. Pokud vím, tak v moři moc ryb nebylo, jen nějaké malé rybky. Kolega si totiž vzal prut a chytil pravě jen ty malé rybky. Byl zklamaný, protože si myslel, že chytí aspoň velkého "bílého"

22.8.2005 14:18

oniel7 napsal(a):
Opravdu? Tak to je super, my měli celkem dost špatné počasí, takže jsme si moc moře a koupání neužily. Ale za to jsem chodil po blízkých horách. Pokud vím, tak v moři moc ryb nebylo, jen nějaké malé rybky. Kolega si totiž vzal prut a chytil pravě jen ty malé rybky. Byl zklamaný, protože si myslel, že chytí aspoň velkého "bílého"

mno. my jsme jezdili na ryby večer a ráno..z toho jsme chytli náké uhoře zubatce a náké žraloky..nic moc kolem metru..byly jsme ubytovaní u,,Nevena"...bylo to tam super

cislo.5

26.8.2005 19:02
cislo.5

oniel7 napsal(a):
Dobrý den

Opravdu hezké fotky.Můžeš sdělit na co(film) a s čím(aparát) fotíš?

28.8.2005 20:50

cislo.5 napsal(a):
Opravdu hezké fotky.Můžeš sdělit na co(film) a s čím(aparát) fotíš?

No jasně, že mohu. Je to obyčejný digitální fotoaparát - 2Mpix. Nikon Coolpix 2100. Dost mě ale štve, bych měl i lepší fotky, kdyby mi zaostřoval to, co chci a ne něco jiného ... Potřeboval bych nějaký, který má makro alespoň od 1cm a zaostřování mauální a hloubku ostrosti taky mauální ... No, uvidíme, možná, že si ho někdy koupím ...

5.9.2005 09:33

oniel7 napsal(a):

Fotky jsou opravdu perfektní.
Já jsem byla taky letos v Chorvatsku, v Bašce Vodě (asi 10 km od Makarské), ale ač jsem každý den lítala po okolí a pátrala v každém keři a lezla v trávě až k vesničce Bast a Baško Polje (mimochodem bylo pěkné vedro), nic jsem pořádně nenašla. Jen nějaká sarančata a jednu jedinou malinkatou nymfu kudlanky (nebylo možné určit druh, protože byla příliš malá a příliš rychlá). Takže to jsem byla docela zklamaná... Holt asi špatná lokalita...

Dortmund

27.4.2016 19:33
Dortmund

XXX.XXX.238.100

Byl jsem v Chorvatsku a je to krásná země. Byl jsem s rodinou ve Splitu. Jednou jsem šel do sprchy, která byla venku. Sloužila k umytí protože jsme šli od moře. Já jsem šel napřed a když jsem se myl tak jsem měl kroksy a ten nějakej brouk mě kousl do nohy. Stalo se to o letních prázdninách v roce 2015. asi 2 dny mě to svědilo a měl jsem tam jakoby monokl. Tak se chci zeptat, nevíte o jakého brouk jde? když tak moc díky tak cs

Přidejte reakci

Přidat smajlík