Zdravím, keď som bola malá túžila som po fretke a teraz som sa rozhodla, že už nastal čas si ju aj zaobstarať, takže poctivo študujem o nich všetko Čítala som, že hlavnú časť stravy musí obsahovať mäso..., ja som rybárka(áno, žena rybárka:D), tak by ma zaujímalo, či môže fretka ryby a ak áno, aké. Taktiež by ma potešilo keby mi sem niekto dal príklad jedálničku vašej fretky, nech mám predstavu. A nejaké rady na čo sa pripraviť, čoho sa vyvarovať. Také veci, ktoré človek bežne nenájde v knihách. A nakoniec odporúčanie nejakých chovateľov. ďakujem :)
Fretka ryby může, co jsem kdysi někde četla tak jsou pro ni vhodnější mořské než naše sladkovodní... svým chlupáčům jsem jednou dopřála kousek lososa a moc jim chutnal ale to jde hodně do peněz... teď jim dopřávám do jídla sem tam trochu lososového oleje (vřele doporučuju maj po něm krásnou srst)... jinak co se týká masa tak můžou vše kromě vepřového to je pro ně moc tučné... nebojte se i vnitřností (játra, ledvinky, srdce, plíce)... já sama ho dávám vařené (někdo zase syrové ale přemražené), jenom krátce povařím ať se mi pak lépe krájí na menší kousky než syrové (velké kusy mi nechtějí baštit a roznášejí to po celé kleci)... krom masa jim kupuju granule pro koťata, jsou i granule určené fretkám ale ty mi přijdou moc drahé tak vybírám mezi kvalitnějšími granulemi pro koťata... sem tam můžou i zeleninu či ovoce ale v rozumné míře hlavně brát ohledy na velikost zvířete a nedávat jim toho zbytečně moc, třeba takové hroznové víno mají rádi ale je pro ně dost sladké... já když začínala s chovem tak mi hodně pomohla stránka fretka.cz...
lidule
napsal(a):
Fretka ryby může, co jsem kdysi někde četla tak jsou pro ni vhodnější mořské než naše sladkovodní... svým chlupáčům jsem jednou dopřála kousek lososa a moc jim chutnal ale to jde hodně do peněz... teď jim dopřávám do jídla sem tam trochu lososového oleje (vřele doporučuju maj po něm krásnou srst)... jinak co se týká masa tak můžou vše kromě vepřového to je pro ně moc tučné... nebojte se i vnitřností (játra, ledvinky, srdce, plíce)... já sama ho dávám vařené (někdo zase syrové ale přemražené), jenom krátce povařím ať se mi pak lépe krájí na menší kousky než syrové (velké kusy mi nechtějí baštit a roznášejí to po celé kleci)... krom masa jim kupuju granule pro koťata, jsou i granule určené fretkám ale ty mi přijdou moc drahé tak vybírám mezi kvalitnějšími granulemi pro koťata... sem tam můžou i zeleninu či ovoce ale v rozumné míře hlavně brát ohledy na velikost zvířete a nedávat jim toho zbytečně moc, třeba takové hroznové víno mají rádi ale je pro ně dost sladké... já když začínala s chovem tak mi hodně pomohla stránka fretka.cz...
A môžete mi uviesť príklad ako asi vyzerá to kŕmenie?..Nikde som nenašla dávky. Že či na ráno mäso so zeleninou a večer granule...a koľko...alebo ako.
kikki
napsal(a):
A môžete mi uviesť príklad ako asi vyzerá to kŕmenie?..Nikde som nenašla dávky. Že či na ráno mäso so zeleninou a večer granule...a koľko...alebo ako.
Fretka musí mit stále k dispozici jídlo... ja to dělám tak ze mají pořád misku plnou granulí a když chci dat maso tak jim to dam do jine misky at si vyberou... obvykle jim maso nechavam do druhého dne a co nesní vyhodim samo kdyz je léto tak to nenechávám tak dlouho aby se nezkazilo... fretka nemá tendenci se prejidat takže nemusíte mit strach ze z ni bud chodící kulička teda pokud nebude dostávat nic tucneho...
lidule
napsal(a):
Fretka musí mit stále k dispozici jídlo... ja to dělám tak ze mají pořád misku plnou granulí a když chci dat maso tak jim to dam do jine misky at si vyberou... obvykle jim maso nechavam do druhého dne a co nesní vyhodim samo kdyz je léto tak to nenechávám tak dlouho aby se nezkazilo... fretka nemá tendenci se prejidat takže nemusíte mit strach ze z ni bud chodící kulička teda pokud nebude dostávat nic tucneho...
Myslíte, že ako začiatočník si môžem trúfnuť aj na fretku z útulku..alebo radšej od chovateľa? A ešte jedna vec, veľa príspevkov od ľudí som videla, že sa im fretky vyvliekajú z postroja na prechádzke, existuje nejaký postroj, kde sa to nestane? ďakujem za všetky doterajšie odpovede
Já mám freťáka vypiplaného odmalička, letos mu táhne na 7rok a můžu říct že máme k sobě velmi silné pouto i teď v jeho stáří se to pořád můj mazlíček... pak jsem měla 2 samičky z druhé ruky (jedna mi už umřela na stáří, druhou ještě mám ale už taky není mladice)... první byla celkem vymazlená, po kastraci jí i freťáka byli parťáci jen to nebylo ono jako u freťáka ale i tak byla fajn... druhá samička se k nám dostala náhodně, kápla jsem na inzerát že jedna paní prodává mladé, nebylo to od nás celkem daleko, tak jsem zkusila zavolat a mláďata už neměla, jen mi nabídla cca roční samičku... nedalo mi to a já si hnedka ten den pro ní jela... předání bylo na parkovišti u supermarketu, jí měli v přepravce pro slepice vystlanou senem, ona chuderka celá vyděšená, mě tvrdili že kouše ale jak byla vystrašená tak si netroufla na nic... hned jsem ji přendala do naší přepravky a už jsme mazali domů... sice jsem riskovala že může být nemocná a nakazit ty naše lumpy ale to mi v tu chvíli bylo jedno prostě jsem ji musela už mít doma... hrozně smrděla, tak šla hned na koupání a pak že ji nechám proběhnout ať se usuší ale ona zalezla že jsme k ní nemohli... hned druhý den jsem s ní jela na veterinu, vet se zděsil v jakém stavu jsem ji přivezla, po zdravotní stránce byla vpořádku, jen psychická stránka byla totálně vháji... dostali jsme prášky na zklidnění a trvalo mi dost dlouho než jsem získala její důvěru... s těma dvěma se nedařilo zkamarádit takže musela být dlouhou dobu ve vlastní kleci... postupem času se z ní stala velmi hravá slečna... o několik let později se k nám do rukou dostali 2 samičky ze zveráku... nejprve si je někdo koupil ale pak když viděl jaké to jsou kousavé bestie (měly totálně zanedbanou výchovu, mohlo jim být tak půl roku) tak je vrátil... manžel se naštěstí znal s majteli zveráku a oni věděli že chováme fretky tak nám je dali... byli u nás tak týden než se našel ochotný člověk, kterému nevadilo jaké jsou (a to když si u nás pro ně byl tak dostal pár pěkných krvavých kousanců)...
nechci tvrdit, že je nejlepší pro začátečníka si pořídit nejdříve mládě od chovatele... i z útulku nebo od někoho kdo nemá na freťuli čas se může kápnout na prima freťuli... já spíš doporučuju projít si inzeráty a co se bude líbit do toho jít... jediný na co si dát opravdu velký pozor je to, NIKDY nedat freťuli najevo, že se jí bojíte a budete před ní utíkat... ona umí pěkně kousnout a hodně to bolí takže se na to připravte! Odnaučit ji to nejde, jen naučit sílu stisku aby pochopila kdy to už je moc... hra na kousanou je její nejoblíbenější činnost... já velké kousance trestala tak, že jsem ji kousla taky a nebo lehkém zataháním za krkem (jak se třeba berou králíci)... hlavně to chce se jí denně věnovat, jednou za čas nevadí když s ní nebudete moc hrát ale hlavně to chce aby měla pravidelný denní režim aby třeba nedělala rámus uprostřed noci a to oni opravdu umí když nejsou vyběhané...
co se týká postrojku, já používám takový http://www.propsyafretky.cz/files/prod_images/temp_big/47.jpg zatím se mi nestalo, že by se mi z něj vyvlíkla... jen to chce ji nejprve na to naučit aby si zvykla a taky aby se dala případně upravit velikost a nedostala se z něj... takže jsem před rodinou byla za cvoka když jsem chodila po domě s fretkou na postrojku než se šlo ven... nechávala jsem i rolničku, abych věděla kde se venku freťule nachází protože jsou schopné prozkoumat jakkoukoli díru... jen choďte na klidná místa ať se zbytečně nestresuje, hlavně ze začátku... jelikož jsme z vesnice tak jsem nejdřív chodila na zahradu kam chodili všichni 3 hrozně rádi, hlavně po dešti do mokré trávy a pak se chodili delší procházky... jen nečekejte, že fretka bude chodit jako pejsek... ona si jde svým směrem takže spíš venčí ona vás než vy ji...