Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.11.2007 09:56

Ahoj !! Chtěla by jsem se zeptat jestli je na chov lepší osmák nebo potkan?? Poraďte mi prosím. Přemýšlím jeslti si mám koupit potkana nebo osmáčka. A přidívejte pls i foto. A jestli je lepší s PP nebo bez. A prosím i foto nějaké dobré klece aby mohly šplhat atd... A jestli nevíte návod jak ušít hamaku !! Pro křečka pls

29.11.2007 14:58

basura napsal(a):
Ahoj !! Chtěla by jsem se zeptat jestli je na chov lepší osmák nebo potkan?? Poraďte mi prosím. Přemýšlím jeslti si mám koupit potkana nebo osmáčka. A přidívejte pls i foto. A jestli je lepší s PP nebo bez. A prosím i foto nějaké dobré klece aby mohly šplhat atd... A jestli nevíte návod jak ušít hamaku !! Pro křečka pls

Ahoj:-)
Záleží který z nich Ti více padne do okapáč živostí a nároky je to to samé,jen v krmení je dost velký rozdíl
Mluvím z vlastních zkušeností,takže rýpalové buďte v klidu
Mám doma 5 máků,jsou bezvadní,veselí ,zvědaví...no prostě jsou to moje držtičkyJsou dost živí a plní energie
Ale to samé Potkošito jsou taky pěkný torpéda splašený,když je to popadneAsi bych řekla že opravdu záleží na tom k jakému zvířátku máš větší sympatie
Já měla potkánky dlouho,teď už asi přes tři roky žádný,ale už dlouho zase blázním,že si nějakého myšáka pořídimMiluju obě tato zvířátka

29.11.2007 18:24

markemic napsal(a):
Ahoj:-)
Záleží který z nich Ti více padne do okapáč živostí a nároky je to to samé,jen v krmení je dost velký rozdíl
Mluvím z vlastních zkušeností,takže rýpalové buďte v klidu
Mám doma 5 máků,jsou bezvadní,veselí ,zvědaví...no prostě jsou to moje držtičkyJsou dost živí a plní energie
Ale to samé Potkošito jsou taky pěkný torpéda splašený,když je to popadneAsi bych řekla že opravdu záleží na tom k jakému zvířátku máš větší sympatie
Já měla potkánky dlouho,teď už asi přes tři roky žádný,ale už dlouho zase blázním,že si nějakého myšáka pořídimMiluju obě tato zvířátka

Dík moc

16.12.2007 17:07

basura napsal(a):

ahoj, já osobně bych doporučovala potkánka. Můj chov začal křečkama, pak jsem měla potkoše a pak sem dostala osmáka a dneska chovám morčátka. Potkánci jsou lepší na stravu, přeci jenom žijou v kanálech a jedí odpadky, takže když jsem něco nedojedla, oni to zblajzli za mě :-) Nosila jsem je v kapuce po venku, koukali se se mnou na televizi, prostě mazlíci. Pak jsem dostala osmáka a nechala mu dcerku a to byli divoši, jen jsem otevřela terárko, tak hned vyskočili a pelášili si to pryč, když jsem je hladila, tak se úplně prohejbali, že jsem ani nevěděla, že něco hladim.... Můj názor je, že potkánci jsou lepší, víc na mazlení.

18.12.2007 19:39

renka napsal(a):
ahoj, já osobně bych doporučovala potkánka. Můj chov začal křečkama, pak jsem měla potkoše a pak sem dostala osmáka a dneska chovám morčátka. Potkánci jsou lepší na stravu, přeci jenom žijou v kanálech a jedí odpadky, takže když jsem něco nedojedla, oni to zblajzli za mě :-) Nosila jsem je v kapuce po venku, koukali se se mnou na televizi, prostě mazlíci. Pak jsem dostala osmáka a nechala mu dcerku a to byli divoši, jen jsem otevřela terárko, tak hned vyskočili a pelášili si to pryč, když jsem je hladila, tak se úplně prohejbali, že jsem ani nevěděla, že něco hladim.... Můj názor je, že potkánci jsou lepší, víc na mazlení.

Já taky jen můžu doporučit potkánky, jelikož jsem měla i osmáčky a osmáci nejsou takoví mazlíci... Dali se pohladit jen když žrali, ale jinak ne, ani jsem je nepoštěla, protože bych je asi už nechytila. Teďkom chovám potkánky, jsou sice taky ulítaní, živý, ale větší mazlíci, taky jsem toho nejstaršího tahala po venku, seděl mi na rameni nebo pod tričkem, doma bez obav jsem pouštěla, vrátil se do klece bez problému i sám. A nedávno jsem si pořídila ještě tři přírustky, mám samý kluky Holky jsou větší torpéda, kluci jsou víc lenoši, ale zase jsou více teritoriální a někdy si dokážou pěkně vyskakovat

18.12.2007 19:40

orlynka napsal(a):
Já taky jen můžu doporučit potkánky, jelikož jsem měla i osmáčky a osmáci nejsou takoví mazlíci... Dali se pohladit jen když žrali, ale jinak ne, ani jsem je nepoštěla, protože bych je asi už nechytila. Teďkom chovám potkánky, jsou sice taky ulítaní, živý, ale větší mazlíci, taky jsem toho nejstaršího tahala po venku, seděl mi na rameni nebo pod tričkem, doma bez obav jsem pouštěla, vrátil se do klece bez problému i sám. A nedávno jsem si pořídila ještě tři přírustky, mám samý kluky Holky jsou větší torpéda, kluci jsou víc lenoši, ale zase jsou více teritoriální a někdy si dokážou pěkně vyskakovat

A všichni tři spolu
Více fotek na: www.mujweb.cz/www/orlynka

20.12.2007 12:36

basura napsal(a):

určitě potkánka, chovám obojí, ale potkani prostě vedou.Osmák se sice dá také ochočit, ale nikdy to nebude kapesní pejsek jako potkan. také není zdaleka tak chytrý...tolik lumpáren jako potkan v životě nevymyslí, ikdyž také zničí co může

15.1.2008 17:04

samyasa napsal(a):
určitě potkánka, chovám obojí, ale potkani prostě vedou.Osmák se sice dá také ochočit, ale nikdy to nebude kapesní pejsek jako potkan. také není zdaleka tak chytrý...tolik lumpáren jako potkan v životě nevymyslí, ikdyž také zničí co může

Určitě osmáčka!!!!
Je hrozně mazlivý a přítulný!!!
Na fota klecí a zvířat se podívej na fotečky osmáčků

16.1.2008 15:33

zviratkomilacek napsal(a):
Určitě osmáčka!!!!
Je hrozně mazlivý a přítulný!!!
Na fota klecí a zvířat se podívej na fotečky osmáčků

Doporučuju potkana!Jsou to mazlíci (mnohem větší než osmáci)

18.1.2008 21:53

basura napsal(a):

ahojky ja doporucuje osmacka sou to mazlíckove ale potkanci jsou take moc supr asi jak rikali vyse tak musis podle oka vybirat

fotka klece

14.4.2011 12:28
chiso

XXX.XXX.65.122

samyasa napsal(a):

Ahoj vidim že chováš aj potkana aj osmaka. Ja mam teraz osmaka ale chcela by som aj potkana, myslíš, že ich môžem dať spolu do jednej klietky? Moj osmak má asi pol roka. Budú z nich priatelia?

14.4.2011 12:38
samyasa

XXX.XXX.62.39

pokud máš 1osmáka, tak k němu pořiď ještě dalšího osmáka. Ale spíš opačného pohlaví, pokud to je samec, tak ti se pohromadě chovat daj, ale od mala. Pokud chceš potkana, tak si pořiď potkana a až si na tebe zvykne, tak mu pořiď kamaráda stejného pohlaví. ale potkan a osmák v žádném případě nepatří do 1 klece !! z mnoha důvodů. Jednak potkan osmáka pravděpodobně zakousne a okouše. Když to neudělá, tak si ale polezou na nervy, protože se spolu nedomluvěj. Navíc osmák krmenej krmením pro potkany za chvíli dojede na onemocnění jater, potkan kmenej krmením pro osmáky naopak na podvýživu. prostě je to blbost a v žádným případě to nedělej. Klidně si pořiď potkany, ale do jiné klece a s osmákama je ani nepouštěj.

14.4.2011 12:54
chiso

XXX.XXX.65.122

Fuuuuha a ja som to uz planovala vyskusat... smajlík no budem sa stym muset zmierit.... dakujem pekne za radu :-)

14.4.2011 14:02
davidka

XXX.XXX.235.194

Já vidím jedinou výhodu osmáka v tom, že ubikace niní tak cítit, jako u potkana.
Na pozorování je osmák bezva, ale jako mazlíček a kontaktní zvíře je určitě lepší potkan.

Co se týká klece, osmák nám vše zničil. Musel být v teráriu, žádná klec nájezd osmáků nevydržela :-).

14.4.2011 14:56
samyasa

XXX.XXX.62.39

v kleci můžou být, ale buď se musí koupit klec s mřížema až dolů, aby se nedostali ke dnu, nebo aspoň oplechovat hrany plastového dna, aby se neměli kde zakousnout. Nebo rovnou udělat celoplechové dno. To se ale často časem musí i u potkanů. Holt to jsou hlodavci a plast nění žádná překážka. Osmáci koušou všechno už z principu, potkani většinou za nějakým účelem- většinou když zjistí, že vykousanou dírou ve dně se dá vzít roha :-)

30.6.2011 09:56
ondrejvlk

XXX.XXX.40.43

Podle toho jakou máš prostornou klec ,protože osmáci potřebují velkou klec kdežto potkánci se spokojí se vším...smajlík

30.6.2011 10:41
samyasa

XXX.XXX.62.60

ondrejvlk napsal(a):
Podle toho jakou máš prostornou klec ,protože osmáci potřebují velkou klec kdežto potkánci se spokojí se vším...smajlík

Neni pravda, potkan potřebuje stejně prostornou klec jako osmák, má-li být spokojený. Když to bereš tak, že potkan se spokojí se vším, tak on i ten osmák bude přežívat v malé kleci, co jiného mu bude zbývat, že. Ale přežívat neznamená žít...když budeš chtít mít potkana v malé kleci, tak ho budeš muset mít půl dne puštěného po bytě, aby měl pohybu, kolik potřebuje.

Shelly

6.2.2012 21:21
Shelly

XXX.XXX.213.65

Ahoj, osobně si myslím, že potkani jsou na výchovu a mazlíčky lepší než osmáci, měla jsem oboje, u potkanů jsem zůstala, osmáci jsou takoví divočejší, neradi se mazlí a jakmile je máš v náručí, okamžitě se snaží vzít roha.. u potkanů mám opačnou zkušenost, když se jim dostatečně věnuješ, můžeš je s klidem nosit v kapuci nebo v kapse a chodí jen tak na průzkumy, neutíkají.. alespoň mě se to ještě nestalo :) Jinak pokud si pro silnější kalibr, doporučuji fretku ;) už mám 4 a sem s nima naprosto spokojená ;) ale to je o lidech.. taky mám dva potkánky a mazlíme se všichni :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.2.2012 12:55
Uživatel s deaktivovaným účtem

měla sem od všech možných myšiček snad všechno co se dá sehnat ,křečky ,myši ,pískomily ,osmáky ale potkan jednoznačně vede ,je to takový malý pes:-) neutíkal mě ani venku na zahradě ,jezdil se mnou autem na palubní desce . přišel na zavolání spolehlivěji než lecjaký pes, jen má jednu nevýhodu že žije poměrně krátkou dobu.

2.11.2014 15:37
bubu2014

XXX.XXX.6.153

Ahoj, já osobne jsem pro potkánka, jsou to mnohem větší mazlíčci, mužeš je nosit v kapuci, nebo na rameni kdekoli, aoni ti neutečou. Spapají cokoli, a jsou mnohem mazlivejší než osmáčci ;)

31.5.2015 10:35
Lenka470

XXX.XXX.114.109

Ahoj, chci se zeptat, jestli když je osmáček od narození (tedy když už může jít od matky) vychováván a hlazen tak by se mohl naučit mazlení a nebyl tak plachý ? to samé i s potkánkem, jestli se v dospělosti hůře ochočuje než v mládí.

31.5.2015 11:10
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Lenka470 napsal(a):
Ahoj, chci se zeptat, jestli když je osmáček od narození (tedy když už může jít od matky) vychováván a hlazen tak by se mohl naučit mazlení a nebyl tak plachý ? to samé i s potkánkem, jestli se v dospělosti hůře ochočuje než v mládí.

I když se osmákovi věnují chovatelé od narození, nebude nikdy tak ochočený jako potkan. Potkani jsou dlouhá léta domestikování k tomu, aby se člověka nebáli, když se o ně dobře stará. Osmáci jsou do jisté míry ochočitelní, ale nemůžeš počítat s tím, že to bude mazel, který za tebou bude lézt všude, abys ho poňuchňala.
Potkani jsou v tomhle ochočitelnější i ve vyšším věku, ale nejlepší je si je koupit od chovatelské stanice, kde je už chovatel předvymazlí, budeš mít pak snažší se s nimi sžívat. Zejména potkaní samci jsou obvykle velcí mazlové, kteří ti i vydrží na klíně a nechají se drbat.
Hlavně nezapomeň, že oba druhy jsou sociální a potřebují především společnost vlastního druhu.

31.5.2015 15:57
Lenka470

XXX.XXX.114.109

Děkuju to jsem chtěla vědět smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík