krepelka111

XXX.XXX.47.40
Mám 2 kachny pižmové a jednoho kačera, ale mám taky jednu kachnu pekingskou (kačer). Když jsem kačera pekingského oddělil od pižmovek, tak celou dobu stojí za plotem a kouká na ně. A je mi ho líto, tak se chci zeptat, jestli ho můžu pustit mezi pižmovky, jestli se nebudou nějak křížit, nebo jestli to nebude mít negativní vliv na sezení 2 kachen pižmových. Prosím poraďte. Děkuji
hopi

XXX.XXX.208.90
Ano dají se křížit a mají velice chutné maso, něco jako rouenské, ale když budou pohromadě kačer pižmovák bude neustále pronásledovat pekináka a může ho i utlouct.
krepelka111

XXX.XXX.47.40
No jo, ale já právě nechci aby se křížily, nejde mi o to jak budou vypadat, mám je na porážku, ale nevím jestli to nebude mít vliv na sezení kachny :), Jinak kačeři jsou spolu zvyklí až do poslední chvíle byli spolu, ale ted jsem je radeji rozdělil. Ale vlastně jak by vypadali, takoví kříženci ?
krepelka111

XXX.XXX.47.40
Když ho tam pustím tak budu mít mulardy ? Někdo z těch malých bude mulard a někdo, pižmák" ? Klesá tímto křížením líhnivost ?
hopi

XXX.XXX.208.90
Typově jsem je měl vždy jako pekinské, zbarvení bylo různé, jako březnačky, zelenobílé, skoro černé,
kachnám to nebude vadit.
hopi

XXX.XXX.208.90
Oplozenost vajec byla o dost slabší oproti pižmovkám.
krepelka111

XXX.XXX.47.40
V tom p řípadě, líhnivost (oplozenost) je nižšší. Takže ho raději nechám bokem, bude to muset vydržet :) chudák :).
Tady názorná ukázka z vlastní zahrádky křížence(mularda) konkrétně kačer pekingský X kachna pižmová bílá.
A zde stejné křížení akorát výsledek je kačenka (fotky jsou staré 10 let).
krepelka111

XXX.XXX.47.40
Ale jsou hezcí, a myslíte, že když pekingského kačera tam pustím během snášky, třeba jen jednou za 5 dní, že jich takových pár bude, nechci aby takoví byli všechny, ale třeba jen 5. ?
krepelka111

XXX.XXX.47.40
A nají tyto kachny taky pud snášení a vodění káčat ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kříženci budou mezidruhoví, tudíž neplodní.Ale sedí i když z vlastních vajec nevysedí nic.Dá se jim cokoliv podložit.Měl jsem cca před 6 ti lety 3 kachny pižmové, kačera pekingského a líhnivost kolem 90%.Pižmový na jaře přišel k chuti lišce.3 kačenky jsem nechal do dalšího roku na zkoušku a 2 z nich nasnášeli a zasedli.Poté jsem jim podstrčil vejce ruanek a vyseděli v pohodě.
krepelka111

XXX.XXX.47.40
Takže shrnutí jestli to chápu správně : Budu mít Kačera a Kachnu, mulardů" -tyto kachny budou žít normalné jako pižmovky, cca 2x za rok si nanesou vajíčka a sednou na ně, akorát se jim vajíčka musí vyměnit za jiná (oplozená) po 5 týdnech se vylíhnou káčata a kachna se o ně normálně postará :)
Je to tak ?

Jěště bych dodal, že držet kríženého kačera je zbytečné, je to zbytečné krnení.Snad jen jako mazlíčka.A je pravda, že ne každá kříženka vám ponese.A také jsem ještě zapoměl dodat, že vejce jedné z kachen byla nepřirozeně malá a kulatá.

A ten pekingský kačer byl neuvěřitelně sexualně výkonný, když mu zasedly kachny a neměl koho pojímat, vlezl si ke slepicím a obcoval s nimi.Měl jsem tenkrát těžké sasexky a ty to naštěstí nenesly nijak špatně.I tak jsem měl občas obavu aby jim neublížil.
marsula

XXX.XXX.63.212
petis
napsal(a):
A zde stejné křížení akorát výsledek je kačenka (fotky jsou staré 10 let).
Toto vám vzniklo krížením bieleho pižmáka a bielej pekingskej?
Každé krizenie by malo mať zmysel pokiaľ sa nejedná o, nešťastnú" náhodu. Mne sa pred dvoma rokmi vyliahli bastardi po IB a pizmovke. Skoro som vtedy prišiel o všetky kacata pizmovky- cistokrvne. Bastardi,3 kacata, vyskočili z hniezda keďže sa vyliahli skôr a kačica opustila zbytok znášky. V hniezde mala ešte 10 oplodnenych vajec. Bastikov som jej odobral a ona sa našťastie vrátila a úspešne úkončila inkubaciu. Krizenka po IB znášala po celý rok pigpongace a keď sa rozhodla sedieť tak sedla aj na vlašske orechy, hlavne že to bolo guľate. Ako matku som ju ešte neotestoval nakoľko som tak agresívnu kvocku ešte v chove nemal a neviem akoby sa správala pri liahnuti.
marsula
napsal(a):
Toto vám vzniklo krížením bieleho pižmáka a bielej pekingskej?
Dobrý den,
Ano vzniklo, tato kačenka se vylíhla v létě 2005, byla oproti ostatním sourozencům o hodně menší, dobře létala a výborně šplhala.Chováním byla hodně podobná pižmovkám a byla dost plachá, ráda spala na vyvýšených místech a hodně se pásla
Žel bohu nesnesla ani vejce a nechtěla se ani pojímat, kačer ji nikdy nedohonil Od té doby jsem měl mnoho mulardů, at už s ruánkou, pekinou nebo běžcem ale žádná nebyla takováhle.
S pozdravem Petis.
krepelka111
napsal(a):
Ale jsou hezcí, a myslíte, že když pekingského kačera tam pustím během snášky, třeba jen jednou za 5 dní, že jich takových pár bude, nechci aby takoví byli všechny, ale třeba jen 5. ?
Dobrý den,
zaujala mě tato myšlenka. Jak se v tomto případě budou líhnout káčata? (myslím přirozeně pod kachnou). Kachna má inkubaci různou od pižmovky... Jakou inkubaci má mulard? Neuteče pižmovka předčasně z hnízda za dříve vylíhnutými káčaty?
Pokud s tímto má někdo zkušenost rád se přiučím.
Předem dík za věcnou odpověď
MZ.
Taky mám dotaz ke křížení pižmovek s pekingskými. Prosím někoho zkušeného o radu. Mám 1,2 pižmovky a 0,1 pekingskou. Jsou spolu od srpna 2014, pekinu jsem přidala po 1. sezóně, kdy spolu byl jen kmen pižmovek. Chtěla bych zkusit křížit. Pižmák je silně při chuti a snaží se pekinu pojímat, ale přijde mi, že se mu moc nedaří i přes to, že jsou vždy několik hodin denně spolu separé.. Je nějaké opatření, kterým zvyšujete úspěšnost takového mezidruhového páření? Pekina už na rozdíl od pižmovek snáší a nerada bych měla všechna vejce prázdná, i když i s tím asi budu muset počítat.
Možná, protože je separujete, už toho má pekina dost a brání se. Pokud se kačer zajímá i o ni, nechte je v hejnu a neoddělujte. Sperma vydrží v kachně na více vajec. Aby jste měla jistotu že se jí bude kačer věnovat i po té až se dostanou do snášky i pižmy, oddělte je vždy jednou za několik dní.
ladd
napsal(a):
Možná, protože je separujete, už toho má pekina dost a brání se. Pokud se kačer zajímá i o ni, nechte je v hejnu a neoddělujte. Sperma vydrží v kachně na více vajec. Aby jste měla jistotu že se jí bude kačer věnovat i po té až se dostanou do snášky i pižmy, oddělte je vždy jednou za několik dní.
Tak hlásím neúspěch. I když jsem oddělování pekiny s pižmákem zrušila, pekingská kačenka je od pižmáka zmordovaná, že se divím, že vůbec snáší. (Kačer má ještě dvě pižmovky, z nich teď jedna sedí.) On si ji vždy tak dlouho rovná, až ji to přestane bavit a uteče mu.. Záda a křídla má chuděra podrápaná, nohy taky samý strup. Oddělila jsem ji od hejna a má rekonvalescenci. Vajíčka zatím všechna neoplodněná. Na podzim jí pořídím manžela pekiňáka nebo možná zkusím nějakého míň nadrženého/agresivního pižmáka.
Asi jste to měla udělat dřív a ne ji nechat dva měsíce takhle huntovat. Případně přistřihnout kačerovi drápy. Mám takový dojem, že byla tak vyděšená, že se každému pokusu o pojímání bránila a tím se to ještě zhoršilo. Snad do příští sezony zapomene a při spatření kačera ji neposedne panika. Jen pochybuji, že spolu budou pekiňák s pižmákem vycházet. Zkuste ještě třeba v létě, až se kachna zahojí a obroste a pižmovky začnou znova snášet, kačenku pod dohledem do hejna vrátit. Jestli to bude mít ale stejný průběh, tak ji tam dlouho nenechávejte.